 Kluski śląskie z wieprzowym gulaszem 252
Kluski śląskie z wieprzowym gulaszem 252Składniki: 1 kg karczku 2 cebule 3-4 ząbki czosnku sól, pieprz słodka i ostra papryka kilka kropek sosu sojowego gałązka koperku 2 marchewki fasolka szparagowa pęczek natki pietruszki Przygotowanie: Mięso umyć i osuszyć. Pokroić na małe kawałki. Na 2-3 łyżkach dobrze rozgrzanego oleju podsmażyć go (nie mieszać za często) na mocny brązowy kolor
Gaździnka warzy Gołąbki - najlepsze 353
Gołąbki - najlepsze 353rekompensuje nam "stracony" czas. Przepis oczywiście domowy -bo takie domowe przepisy (przekazywane z babci na matkę i córkę) są najlepsze;) Serdecznie polecam;) Składniki: 2 kg karczku 8 cebul 8 woreczków ryżu 5 liści laurowych 5 ziaren ziela angielskiego 0,5 kostki smalcu słoiczek koncentratu pomidorowego sól do smaku pieprz do smaku
Krakowskie smaki Ani Gołąbkowa 302
Gołąbkowa 302Zniknęła w mgnieniu oka, była przepyszna ;) P rzepis pochodzi z czasopisma "Pieprz i sól". Serdecznie polecam;) Składniki: 1/2 główki dużej kapusty 1 cebula 500 g mielonego karczku 100 g ryżu 1 marchewka 1 por 1 pietruszka kawałek selera 2 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 3 ziarna pieprzu 3 łyżki koncentratu pomidorowego łyżeczka
Krakowskie smaki Ani Sałatka z pestkami dyni 255
Sałatka z pestkami dyni 255gotowanego lub pieczonego mięsa 3 jajka pół czerwonej cebuli kilka suszonych pomidorów łyżeczka octu jabłkowego pestki dyni sól, pieprz koperek Przygotowanie: Mięso (u mnie upieczony karczek) pokroić w kostkę, dodać do niego ugotowane na twardo jajka pokrojone według uznania, cebulę w piórkach, pestki dyni i suszone pomidory. Doprawić do smaku solą, pieprzem i łyżeczką octu. Posypać posiekanym koperkiem
Gaździnka warzy Karczek z piwem, sokiem pomarańczowym i szczyptą cynamonu 191
Karczek z piwem, sokiem pomarańczowym i szczyptą cynamonu 191Składniki: 700 g karczku bez kości 1 cebula 3 duże ząbki czosnku po jednej marchewce i pietruszce pół małego selera 50 ml jasnego piwa np. Lech 3 listki laurowe 4-5 ziarenek ziela angielskiego szczypta lub dwie lubczyku szczypta kardamonu i imbiru sok z jednej pomarańczy sok z połowy cytryny ok 3 łyżki sosu sojowego ciemnego ok 2 łyżki octu
Gaździnka warzy Karczek pieczony z polędwicą w środku 284
Karczek pieczony z polędwicą w środku 284Składniki : około 1 kg 20 dag karczku polędwiczka wieprzowa około 35 dag czosnek, sól, pieprz prawdziwy i ziołowy, papryka mielona słodka majeranek, sól słoneczna - do polędwiczki, szałwia suszona. imbir świeży około 2 cm wino czerwone wytrawne Przygotowanie : Polędwiczkę posypałam solą słoneczną, zawinęłam w papier do pieczenia ( taki jak do ciasta) i zamroziłam do dnia następnego Umyty karczek posypałam(...)przekroiłam na pół- włożyłam do rękawa, ząbki czosnku przekrojone wzdłuż włożyłam w mięso nacięte czubkiem noża Tak przygotowane mięso przechowałam w rękawie do dnia następnego Przed pieczeniem karczek wyjęłam z rękawa i ostrym nożem przebiłam je wzdłuż robiąc nożem obrót tak by powstał otwór w który zmieściła się zamrożona polędwica Posypałam mięso z wierzchu solą, włożyłam całość ponownie
Proste Potrawy Kwaśno-pikantna wieprzowina z brązowym ryżem 289
Kwaśno-pikantna wieprzowina z brązowym ryżem 289obiad planowałam krewetki tygrysie i obszukałam kilka sklepów zanim na dobre się poddałam. Jednak w końcu, zrezygnowana udałam się do mięsnego i zobaczyłam śliczny, względnie chudy kawałek karczku. To było to. Olśnienie! Będzie wieprzowinka. Ucieszyłam się, bo karczek uwielbiam. Najlepiej po prostu uduszony z cebulką, ale tym razem postanowiłam zaszaleć. Kupiłam limonkę, imbir, papryczki piri-piri oraz kilka innych składników(...)się pysznym obiadkiem. Wam również polecam. Kwaśno-pikantna wieprzowina z brązowym ryżem, czyli chińszczyzna po polsku (porcja dla 4-5 osób) Potrzebujemy: ok. 60-70 dag wieprzowiny (ja miałam karczek, ale wyjątkowo chudy) 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju sok z 1 małej limonki 4 ząbki czosnku 1 papryczkę piri-piri razem z ziarenkami (jeśli wolicie mniej pikantne potrawy
Ratunku obiad Karczek z pończochy 497
Karczek z pończochy 497Pora na domow ą wędlinę, czyli wiem, co jem. Po raz kolejny wykorzystałam sprawdzony wcześniej wielokrotnie przepis na schab z pończochy . Tym razem jednak do pończochy trafił karczek, jako przedświąteczna próba tego mięsa. Jak widzicie wyszedł piękny, różowy z lekkim tłuszczykiem, podsuszony kawał pysznego mięska, domowej wędliny. Sposób się sprawdza, dlatego polecam, ryzykujcie i róbcie. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik Bitki z karczku w sosie musztardowym 216
Bitki z karczku w sosie musztardowym 216plastrow miesa z karczku 3 srednie cebule 3 lyzki musztardy 2 zabki czosnku pieprz sypki papryka sol 3 liscie laurowe maka Mieso myjemy i oszuszamy na papierowych reczniczkach Macerujemy mieso pieprzem, papryka i sola Odstawiamy mieso do lodowki na ok godzine W tym czasie kroimy cebule w piorka i obieramy czosnek, a potem kroimy
Klaudynkowa kuchnia Karczek pieczony 223
Karczek pieczony 223karczku pieprz sol papryka czosnek oliwa z oliwek lisc laurowy Mieso myjemy i suszymy W miseczce wlewamy oliwe dodajemy lyzke pieprzu, lyzeczke papryki i zabek posiekanego czosnku. Mieszamy to razem W mieso wcieramy sol, potem macerujemy mieso oliwa z przyprawami Wkladamy do rekawa do krotego wrzucamy pokrojony zabek czosnku
Klaudynkowa kuchnia Gołąbki z młodej kapusty z kaszą i mięsem 104
Gołąbki z młodej kapusty z kaszą i mięsem 104GOŁĄBKI Z MŁODEJ KAPUSTY SKŁADNIKI 1 biała kapusta z dużymi liśćmi zewnętrznymi; 1 surowa, węgierska kiełbasa paprykowana o wadze 250 gramów (lub np. chorizo); 250 gramów karczku wieprzowego; 150 gramów kaszy pęczak; 500 gramów dobrej kapusty kiszonej; 1 łyżeczka ostrej, mielonej papryki; 3-4 łyżeczki kminku; 3 liście laurowe; 5 ziaren ziela angielskiego; sól, pieprz; przepis... Artykuł Gołąbki z młodej
Kuchnia Tomka Bogracz gulasz węgierska zupa gulaszowa 95
Bogracz gulasz węgierska zupa gulaszowa 95BOGRACZ GULASZ SKŁADNIKI 800 gramów przerośniętej wołowiny (plecówka, karczek, łopatka, pręga); 1 marchewka; 1 pietruszka; mały kawałek selera korzeniowego; 4 duże ziemniaki; 1 duży pomidor; 2-3 ząbki czosnku; 2 liście laurowe; 2 porządne łyżki smalcu z mangalicy; mały plasterek wędzonej słoniny z mangalicy; 1 duża cebula; duża żółta papryka; 2-3 łyżki słodkiej, mielonej papryki; 1... Artykuł Bogracz gulasz
Kuchnia Tomka Pieczeń wołowa na kwaśno Sauerbraten 101
Pieczeń wołowa na kwaśno Sauerbraten 101PIECZEŃ WOŁOWA NA KWAŚNO SKŁADNIKI 1,3 kg wołowiny (łopatka lub karczek) 500 ml czerwonego wina 250 ml octu winnego z czerwonego wina 2 łyżki cukru trzcinowego mały seler korzeniowy kawałek pora 1-2 marchewki 2 duże cebule 1-2 liście laurowe 8 jagód jałowca kawałek kory cynamonu 3-4 goździki pieprz w ziarnach do smaku 10 kulek ziela... Artykuł
Kuchnia Tomka Gołąbki z mięsem i ryżem wersja klasyczna 92
Gołąbki z mięsem i ryżem wersja klasyczna 92GOŁĄBKI Z MIĘSEM I RYŻEM SKŁADNIKI 2 główki białej kapusty każda o wadze około 3 kilogramów; 700 gramów karczku wieprzowego; 300 gramów ryżu do risotto (np. arborio); 1 litr domowego wywaru warzywnego; 500 ml mocnego bulionu, najlepiej wołowego; 1 duża cebula; mielona, słodka papryka; masło; gęsi lub wieprzowy smalec; sól, pieprz; przepis na gołąbki z... Artykuł Gołąbki z mięsem
Kuchnia Tomka Kasza z mięsem i ze szpinakiem 102
Kasza z mięsem i ze szpinakiem 102KASZA Z MIĘSEM I ZE SZPINAKIEM SKŁADNIKI 150 gramów kaszy pęczak; 150 gramów dość tłustej wieprzowiny (łopatka, karczek); 200 gramów świeżego szpinaku; 1 nieduża cebula; 1-2 ząbki czosnku; 1 mały kieliszek białego wina; 1 litr bulionu wieprzowego lub drobiowego; przepis na kaszę z mięsem i ze szpinakiem Artykuł Kasza z mięsem i ze szpinakiem pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia Tomka