karczek - 717 przepisów (strona:15/48)

Karkówka z grilla marynowana w piwie 162

sprawia że mięso jest idealnie soczyste o delikatnym smaku. Dania tego nie powinno zabraknąć jeśli przygotowujemy przyjęcie grillowe, najlepiej do niej smakuje sos barbecue . Polecam! Składniki: 1,20 kg karczku Marynata: ½ czerwonej cebuli 5 ząbków czosnku 1 szklanka piwa 1 łyżka musztardy ½ łyżeczki kolorowego ziarnistego pieprzu ½ łyżeczki brązowego cukru 1 łyżeczka czubrycy czerwonej 1 gałązka rozmarynu ½ łyżeczki suszonej kolendry

Wanilia i Kardamon
Karczek w marynacie z whisky Jack Daniel's 287

zbliża się kolejny długi weekend, więc pewnie kto może, kto ma kawałek miejsca by rozpalić grilla zechce to zrobić, a powietrze wręcz będzie drażniło nasze nozdrza zapachami pieczonego karczku, kiełbasy czy kaszanki. Dlatego postanowiłam i ja urozmaicić zwykła karkówkę dodając do niej do marynaty whisky Jacka Danielsa. Wyszło mega aromatyczne mięso. Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Maczanka śliwkowa ( duszony karczek macerowany ) 179

intensywny i klarowny. Niewątpliwą zaletą tego dania jest to, że im dłużej razy je podgrzewamy - tym jest smaczniejsze. Więc śmiało można przygotować dużą porcję. Na około 1 kilogram karczku - 1 płaska łyżeczka suszonego rozmarynu i soli - 1 płaska łyżka mielonego pieprzu - 3 ząbki czosnku - 0,5 szklanki słodkiego octu śliwkowego ( jeżeli macie taki spod tzw. śliwek w occie, warto

kawawszklance
Kluski śląskie z wieprzowym gulaszem 202

Składniki: 1 kg karczku 2 cebule  3-4 ząbki czosnku sól, pieprz słodka i ostra papryka kilka kropek sosu sojowego gałązka koperku 2 marchewki fasolka szparagowa pęczek natki pietruszki Przygotowanie: Mięso umyć i osuszyć. Pokroić na małe kawałki. Na 2-3 łyżkach dobrze rozgrzanego oleju podsmażyć go (nie mieszać za często) na mocny brązowy kolor

Gaździnka warzy
Gołąbki - najlepsze 303

rekompensuje nam "stracony" czas.  Przepis oczywiście domowy -bo takie domowe przepisy (przekazywane z babci na matkę i córkę) są  najlepsze;)   Serdecznie polecam;)  Składniki: 2 kg karczku  8 cebul  8 woreczków ryżu  5 liści laurowych 5 ziaren ziela angielskiego 0,5 kostki smalcu  słoiczek koncentratu pomidorowego  sól do smaku pieprz do smaku

Krakowskie smaki Ani
Gołąbkowa 254

Zniknęła w mgnieniu oka, była przepyszna ;) P rzepis pochodzi z czasopisma "Pieprz i sól".  Serdecznie polecam;)  Składniki: 1/2 główki dużej kapusty  1 cebula 500 g mielonego karczku 100 g ryżu  1 marchewka 1 por  1 pietruszka kawałek selera 2 ziarna ziela angielskiego  2 liście laurowe 3 ziarna pieprzu  3 łyżki koncentratu pomidorowego łyżeczka

Krakowskie smaki Ani
Sałatka z pestkami dyni 203

gotowanego lub pieczonego mięsa 3 jajka pół czerwonej cebuli kilka suszonych pomidorów łyżeczka octu jabłkowego pestki dyni sól, pieprz koperek Przygotowanie: Mięso (u mnie upieczony karczek) pokroić w kostkę, dodać do niego ugotowane na twardo jajka pokrojone według uznania, cebulę w piórkach, pestki dyni i suszone pomidory.  Doprawić do smaku solą, pieprzem i łyżeczką octu. Posypać posiekanym koperkiem

Gaździnka warzy
Karczek z piwem, sokiem pomarańczowym i szczyptą cynamonu 146

Składniki: 700 g karczku bez kości 1 cebula 3 duże ząbki czosnku po jednej marchewce i pietruszce pół małego selera 50 ml jasnego piwa np. Lech 3 listki laurowe 4-5 ziarenek ziela angielskiego szczypta lub dwie lubczyku szczypta kardamonu i imbiru sok z jednej pomarańczy sok z połowy cytryny ok 3 łyżki sosu sojowego ciemnego ok 2 łyżki octu

Gaździnka warzy
Karczek pieczony z polędwicą w środku 234

Składniki : około 1 kg 20 dag karczku polędwiczka wieprzowa około 35 dag czosnek, sól, pieprz prawdziwy i ziołowy, papryka mielona słodka majeranek, sól słoneczna  - do polędwiczki, szałwia suszona. imbir świeży około 2 cm wino czerwone wytrawne Przygotowanie : Polędwiczkę posypałam solą słoneczną, zawinęłam w papier do pieczenia ( taki jak do ciasta) i zamroziłam do dnia następnego Umyty karczek posypałam(...)przekroiłam na pół- włożyłam do rękawa, ząbki czosnku przekrojone wzdłuż włożyłam w mięso  nacięte czubkiem noża  Tak przygotowane mięso przechowałam w rękawie do dnia następnego Przed pieczeniem karczek wyjęłam z rękawa i ostrym nożem przebiłam je wzdłuż robiąc nożem obrót tak by powstał otwór w który zmieściła się zamrożona polędwica Posypałam mięso z wierzchu solą, włożyłam całość ponownie

Proste Potrawy
Karkówka z grilla 212

Przepis na karkówke z grilla Karkówka z grilla to moim zdaniem król naszych imprez przy grillu. Ważne jest marynowanie mięsa dzień wcześniej wtedy karczek powinien po upieczeniu pozostać soczysty. Składniki 1kg karczku pół szklanki oleju 4 łyżki majeranku 4 łyżeczki musztardy 1 łyżeczka soli pół łyżeczki pieprzu Przygotowanie 1. Karczek kroimy na plastry grubości 2 cm. Każdy kawałek mięsa mocno

zjem to blog kulinarny
Kwaśno-pikantna wieprzowina z brązowym ryżem 244

obiad planowałam krewetki tygrysie i obszukałam kilka sklepów zanim na dobre się poddałam. Jednak w końcu, zrezygnowana udałam się do mięsnego i zobaczyłam śliczny, względnie chudy kawałek karczku. To było to. Olśnienie! Będzie wieprzowinka. Ucieszyłam się, bo karczek uwielbiam. Najlepiej po prostu uduszony z cebulką, ale tym razem postanowiłam zaszaleć. Kupiłam limonkę, imbir, papryczki piri-piri oraz kilka innych składników(...)się pysznym obiadkiem. Wam również polecam. Kwaśno-pikantna wieprzowina z brązowym ryżem, czyli chińszczyzna po polsku (porcja dla 4-5 osób) Potrzebujemy: ok. 60-70 dag wieprzowiny (ja miałam karczek, ale wyjątkowo chudy) 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju sok z 1 małej limonki 4 ząbki czosnku 1 papryczkę piri-piri razem z ziarenkami (jeśli wolicie mniej pikantne potrawy

Ratunku obiad
Karczek z pończochy 453

Pora na domow ą wędlinę, czyli wiem, co jem. Po raz kolejny wykorzystałam sprawdzony wcześniej wielokrotnie przepis na schab z pończochy . Tym razem jednak do pończochy trafił karczek, jako przedświąteczna próba tego mięsa. Jak widzicie wyszedł piękny, różowy z lekkim tłuszczykiem, podsuszony kawał pysznego mięska, domowej wędliny. Sposób się sprawdza, dlatego polecam, ryzykujcie i róbcie. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Bitki z karczku w sosie musztardowym 178

plastrow miesa z karczku  3 srednie cebule  3 lyzki musztardy 2 zabki czosnku pieprz sypki  papryka sol 3 liscie laurowe  maka Mieso myjemy i oszuszamy na papierowych reczniczkach  Macerujemy mieso pieprzem, papryka i sola  Odstawiamy mieso do lodowki na ok godzine W tym czasie kroimy cebule w piorka i obieramy czosnek, a potem kroimy

Klaudynkowa kuchnia
Karczek pieczony 179

karczku  pieprz  sol  papryka  czosnek  oliwa z oliwek  lisc laurowy Mieso myjemy i suszymy  W miseczce wlewamy oliwe dodajemy lyzke pieprzu, lyzeczke papryki i zabek posiekanego  czosnku. Mieszamy to razem  W mieso wcieramy sol, potem macerujemy mieso oliwa z przyprawami   Wkladamy do rekawa do krotego wrzucamy pokrojony zabek czosnku

Klaudynkowa kuchnia
Gołąbki z młodej kapusty z kaszą i mięsem 52

GOŁĄBKI Z MŁODEJ KAPUSTY SKŁADNIKI 1 biała kapusta z dużymi liśćmi zewnętrznymi; 1 surowa, węgierska kiełbasa paprykowana o wadze 250 gramów (lub np. chorizo); 250 gramów karczku wieprzowego; 150 gramów kaszy pęczak; 500 gramów dobrej kapusty kiszonej; 1 łyżeczka ostrej, mielonej papryki; 3-4 łyżeczki kminku; 3 liście laurowe; 5 ziaren ziela angielskiego; sól, pieprz; przepis... Artykuł Gołąbki z młodej

Kuchnia Tomka

Proponowane wyszukiwania