kapusta kiszona - 6206 przepisów (strona:236/414)

Podkarpackie gołąbki z kaszą jęczmienną i suszonymi grzybami 209

kapustą jaglaną. Tradycyjnie nazywano je chopciami. Natomiast nieco bardziej na północ, nadal w Kotlinie Sandomierskiej, ale już na Ziemi Świętokrzyskiej, do farszu z kaszy jęczmiennej poza grzybami dodawano kapustę kiszoną. W tym regionie gołąbki te noszą nazwę lasowiackich chapci. Z kolei na południu Podkarpacie, w okolicach Leska i Soliny, przyrządzano wigilijne gołąbki z kaszą i suszonymi grzybami, przy czym kaszę(...)podane z sosem śmietanowym, duszonymi porami lub cebulą, albo sosem grzybowym są doskonałym daniem, godnym regularnej obecności na naszych talerzach. Składniki na około 12 gołąbków: 1 większa główka białej kapusty 1 łyżka octu 300 g kaszy jęczmiennej 40 g suszonych prawdziwków lub podgrzybków 2 cebule 2 łyżki tłuszczu (oleju lub smalcu) sól, pieprz 1 szklanka bulionu Suszone grzyby przekładamy

Trzeci talerz
Bigos – przepis na tradycyjne danie wigilijne 82

najciekawsza odmiana bigosu dla osób lubiących intensywny smak. Doprawiana jest ostrą papryką oraz śmietaną. Jak wykonać tradycyjny bigos wigilijny? Obecnie bigos wykonywany jest na bazie kapusty oraz różnego rodzaju mięsa. Do potrawy wigilijnej w trakcie gotowania najczęściej dodaje się suszone grzyby, śliwki, cebulę i różnego rodzaju przyprawy. W niektórych domach bigos nasącza się winem czerwonym(...)podawany w polskich domach na wigilię, można zastosować podobne proporcje składników bez dodawania mięsa. Jak wygląda przepis na tradycyjny polski bigos wigilijny? Cebula 1 szt. 2 kg kiszonej kapusty Ząbki czosnku 4 szt. Liście laurowe 4 szt. 80 ml oliwy Kilka ziaren ziela angielskiego, jałowca oraz pieprzu 150 g suszonych śliwek 70 g rodzynek 70 g suszonych grzybów

Ugotowane pozamiatane
40 PRZEPISÓW I JADŁOSPIS NA KETO-ADAPTACJI 389

sadzone na boczku z ogórkiem kiszonym i pomidorem   Żółtko – 3 szt. (1 żółtko = 20 g x 3 = 60 g) Masło klarowane – 15 g Boczek surowy – 50 g Ogórek kiszony – 150 g Pomidor – 100 g   Polecam aplikacje typu MyFitnessPal, Fitatu, FatSecret czy np. stronę www.tabele-kalorii.pl , które mają bazy produktów i pomogą Wam w liczeniu. Wy wpisujecie tylko gramaturę(...)ogórka Rollsy Muffinki jajeczno-warzywne – bez nabiału Chlebek tostowy – nie codziennie Keto bułki bez laktozy – nie codziennie Tatar wołowy OBIADY: Rosół Krem brokułowy Zupa cygańska Golonka pieczona Żeberka w kiszonej kapuście Żeberka pieczone Łopatka w kapuście Zrazy z ogórkiem i boczkiem Soczysta karkówka pieczona Soczyste kotlety mielone Gołąbkowa zapiekanka Papryka faszerowana Zielony hamburger Makaron spaghetti z cukinii z sosem bolognese

Ola la LCHF
Pierogi z kiszoną kapustą 150

płaska łyżeczka soli, 2 łyżki oleju, około 250 ml bardzo gorącej wody (zagotowanej i odstawionej na 3 minuty). farsz: 2 – 3 łyżki masła, 2 duże białe cebule, 1 kg kapusty kiszonej, sól do smaku, 1 łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą, 1 płaska łyżeczka mielonego kminku. Przygotowanie:  ciasto na pierogi: Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól. Wodę gotujemy, mieszamy(...)Rada: możemy ciasto przygotować w mikserze. Mąkę łączymy z solą, olejem i ciągle mieszając z mikserze z hakiem wlewamy bardzo gorącej wody. farsz: Obraną cebulę kroimy w drobną kostkę. Kapustę delikatnie odciskamy  (soku z kapusty nie wylewamy) , drobno kroimy lub w mikserze krótko miksyjemy za pomocą nożyków. Na dużej patelni podsmażamy cebulę, dodajemy kapustę, kminek, pieprz młotkowany i całość

Moniki Smakołyki
Bezglutenowe pierogi z kapustą i grzybami 297

dołącz do mnie na Facebooku i przypnij pina na Pintereście ! Bezglutenowe pierogi z kapustą i grzybami Drukuj Porcje: 25 pierogów Czas przygotowania: 2 godziny Składniki: 20g suszonych grzybów 250g kapusty kiszonej odciśniętej z soku 2 liście laurowe 2-3 ziaren ziela angielskiego 1 mała cebula biała 1 łyżka smalcu gęsiego lub oleju kokosowego sól i pieprz do smaku 90g kleistego(...)oleju kokosowego lub oliwy z oliwek + ok. 2 łyżki do smarowania pierogów Przygotowanie 1 Suszone grzyby przekładam do miseczki, zalewam gorącą wodą, przykrywam i odstawiam na 30 minut. 2 Kapustę gotuję ok. 20 - 25 minut na średnim ogniu w minimalnej ilości wody (tak, żeby wystawała ok. 0,5 cm powyżej poziomu kapusty) z liściem laurowym oraz zielem angielskim od czasu

Book of spells
Bezglutenowe pierogi z kapustą i grzybami 303

dołącz do mnie na Facebooku i przypnij pina na Pintereście ! Bezglutenowe pierogi z kapustą i grzybami Drukuj Porcje: 25 pierogów Czas przygotowania: 2 godziny Składniki: 20g suszonych grzybów 250g kapusty kiszonej odciśniętej z soku 2 liście laurowe 2-3 ziaren ziela angielskiego 1 mała cebula biała 1 łyżka smalcu gęsiego lub oleju kokosowego sól i pieprz do smaku 90g kleistego(...)oleju kokosowego lub oliwy z oliwek + ok. 2 łyżki do smarowania pierogów Przygotowanie 1 Suszone grzyby przekładam do miseczki, zalewam gorącą wodą, przykrywam i odstawiam na 30 minut. 2 Kapustę gotuję ok. 20 - 25 minut na średnim ogniu w minimalnej ilości wody (tak, żeby wystawała ok. 0,5 cm powyżej poziomu kapusty) z liściem laurowym oraz zielem angielskim od czasu

Book of spells
Kapusta wigilijna z podgrzybkami, borowikami i żurawiną 162

powtórzenie wszystkiego dwa razy tak samo, zwłaszcza jeśli się improwizuje, więc siłą rzeczy przepis uległ pewnej ewolucji. Po pierwszej degustacji stwierdzam, że będzie smakowita :) Składniki: 1,250 kg kapusty kiszonej 3 średnie cebule 2 duże marchewki 2 duże jabłka (użyłam odmiany Red Boskoop, o kruchym, kwaśnym miąższu z korzennym posmakiem, ich zaleta jest, że nie rozpadają się pod wpływem wysokiej(...)ziarenek jałowca 8 ziaren ziela angielskiego 1 płaska łyżeczka mielonego kardamonu 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 3 listki laurowe 1 łyżka miodu (opcjonalnie) sól, pieprz do smaku Kapustę poszatkować, przepłukać pod bieżącą wodą, odcisnąć. Cebulę i jabłka pokroić w kostkę. Suszone grzyby zalać wrzątkiem, a po wystygnięciu odcedzić i ewentualnie drobno pokroić. Na maśle zeszklić cebulę, a następnie dodać

Delicious Titbits
Kapusta z grochem 177

się wszystkie płody pól i lasów, a każdy ze składników miał nie tylko pysznie smakować, ale także przywoływać zdrowie i dobrobyt dla domowników spożywających wigilijne potrawy. Składniki: 1 kg kapusty kiszonej 600 g grochu 2 duże cebule 2 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego 1 łyżka majeranku 2-3 łyżki oleju 2 łyżki masła 1 łyżka cukru sól pieprz Przygotowanie(...)przez około 30 minut, od czasu do czasu mieszamy. Pod koniec gotowania dodajemy 1/2 łyżeczki soli. Miękki groch zdejmujemy z ognia i pozostawiamy w wodzie w której się gotował. Kapustę przepłukujemy zimną wodą, mocno odciskamy i siekamy. Przekładamy ją do dużego garnka, zalewamy 2 szklankami wody, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy na niewielkim ogniu przez około 30 minut

Smakowity Blog Kulinarny
Żeberka pieczone na kapuście, ziemniaki z pieca i surówka z pieczonego buraka 130

żeberek w jednym pasku 1 kg kapusty kiszonej garść suszonych jabłek pół słoiczka suszonych pomidorów w oliwie 1 cebula kminek sól pieprz pieprz ziołowy na marynatę; szczypta rozmarynu szczypta kolendry 3 ziarna ziela angielskiego pół łyżeczki suszonej papryki 2 łyżki octu balsamicznego 3 łyżki oliwy 2 łyżeczki cukru brązowego na surówkę 2 pieczone ewent. gotowane buraki ćwikłowe 1 jabłko pół(...)Żeberka umyć, osuszyć. Przyprawy na marynatę utłuc w moździerzu, wymieszać z octem i oliwą, dodać cukier. Natrzeć marynatą żeberka. okryć folią i wstawić do lodówki na ok 10 godzin. Kapustę przepłukać, odcisnąć. Dodać drobno pokrojoną cebulę, kminek, pieprz, pomidory z zalewy, suszone jabłka , podlać 3-4 łyżkami oleju , podsmażyć ok 5 min, następnie podlać szklanką wody i dusić

Gotowanie jest łatwe
Surówka z kiszonej czerwonej kapusty 78

warzywami bez zbędnych ulepszaczy, polecamy owo cudo. Nie tylko jako dodatek do obiadu. Sama smakuje wybornie.               Składniki:     250 g czerwonej kapusty kiszonej 2 papierówki 2 szalotki 100 ml oleju rzepakowego 1 łyżka miodu sól, pieprz       Przygotowanie:     Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable(...)0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Odciśniętą z zalewy kapustę kroimy na kawałki wg własnego upodobania.   Szalotki siekamy.   Papierówki ścieramy na tarce do jarzyn (wraz ze skórką).   Wszystkie składniki łączymy z olejem i miodem.   Do smaku

R'n'G Kitchen
Bigos 119

robię książkowo, ale jestem pewna, że efekt jest ekstra. Polecam szczególnie tym, którzy myślą, że smaczne gotowanie musi być trudne- przekonajcie się jak bardzo się mylicie! Składniki: 2 kg kiszonej kapusty 0,5 kg łopatki wieprzowej żeberko wołowe 3 kiełbasy 3 liście laurowe pieprz garść suszonych grzybów 100g koncentratu pomidorowego woda łyżka smalcu   Sposób przygotowania: Mięso obsmaż na smalcu

Wielki apetyt
Surówka z kiszonej kapusty 148

piątek do rybki miała być surówka z kapusty i marchewki. Problem jednak polegał na tym, że marchewki w domu jak na lekarstwo, tzn jest, ale tak drobna (bo jeszcze z przydomowej uprawy!), że nijak nie uśmiechało mi się jej ścierać na tarce w większej ilości. Wpadłam więc na pomysł, by pokombinować samemu jakiś inny smak i liczyć(...)lubię). Tak więc jeśli nie masz jeszcze pomysłu na sałatkę do kolejnego obiadu, wykorzystaj ten pomysł. Myślę, że nie pożałujesz, a jeszcze nie raz powtórzysz ;) Składniki: 250g kiszonej kapusty (przepłukanej i odciśniętej) 1 ogórek konserwowy 2 kawałki papryki konserwowej 1 marchewka ½ małej czerwonej cebuli ⅓ szklanki oleju 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soku z cytryny Sól

Kuchnia w czekoladzie
Pierogi z kapustą i grzybami 174

Odrobinę pracochłonne ,ale smak wynagrodzi nam czas spędzony w kuchni. Składniki Ciasto: 400 g mąki jajko sól Farsz: 750 g kapusty kiszonej 60 g grzybów suszonych cebula 3 łyżki masła liść laurowy sól ,pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size(...)orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Grzyby moczymy 2 godziny 2 szklance wody. Kapustę zalewamy szklanką wody ,dodajemy liść laurowy i gotujemy godzinę na małym ogniu. Następnie kapustę odcedzamy i siekamy. Grzyby gotujemy w tej samej wodzie przez pół godziny. Cebulę kroimy w piórka

R'n'G Kitchen
Zraziki rozwijane z indyka w sosie serowo - warzywnym, czyli kolorowy obiad wielosmakowy 147

Jeśli są duże - kroimy na pół. Solimy, pieprzymy i posypujemy lekko szafranem. Każdy kotlet smarujemy cienko serkiem topionym. Układamy na nim cienką warstwę drobno posiekanych: cebuli, pomidora suszonego, ogórka kiszonego i oliwek. Zawijamy ścisło w roladki. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Następnie obtaczamy mąką. Przysmażamy na patelni. Kiedy się zrumienią przekładamy do wrzątku. Dusimy do miękkości z dodatkiem pora(...)pewno nienudne. Zraziki wychodzą kruche, delikatne, aromatyczne. W sam raz dla amatorów chudego mięsa takich jak mój Mąż. A jeśli jeszcze podamy je z kolorowymi kluskami śląskimi , surówką z kapusty kiszonej i oprószymy natką pietruszki to efekt murowany - kolorowy talerz przyprawi nas o uśmiech i dobry humor, a obiad będzie smakował jeszcze lepiej

Kuchnia po mojemu
40 przepisów z nowalijkami 186

targach z warzywami i owocami. Świeże, pachnące i kolorowe zachęcają do kulinarnych eksperymentów. Na zakupy nowalijek pod gołym niebem czekaliśmy cały rok! Chrupiąca rzodkiewka, zielona sałata, ogórki i młoda kapusta to tylko niektóre z popularnych nowalijek. Szczypiorek i natka z pietruszki dodają smaku naszym sałatkom, porannym kanapkom i koktajlom. Nie można zapomnieć o pomidorach, które bardzo często pojawiają się(...)Sałatka z cieciorki z kabanosem  i zielonym ogórkiem Sałatka z ogórków małosolonych Woda ogórkowo - cytrynowa Pappardelle z brokułami, czosnkiem i szczypiorkiem Sałatka z pomidorków ze szczypiorkiem Surówka z kiszonej kapusty ze szczypiorkiem Warzywa śródziemnomorskie z kuskusem posypane szczypiorkiem Cytrusowa lemoniada z kiwi i natką pietruszki Koktajl bananowo - pomarańczowy z zielonym jęczmieniem i natką z pietruszki Sałatka z cieciorki

Moja smaczna kuchnia

Proponowane wyszukiwania