kapusta kiszona - 6206 przepisów (strona:230/414)

Kwaśny kapuśniaczek 133

Jedna z moich ulubionych zup. Idealna na zimę. Rozgrzewająca i tak syta, że nie przygotowuję już drugiego dania. Składniki: pół lub 3/4 słoika kapusty kiszonej 3-4 ziemniaki 1 cebula 2 marchewki 2 ząbki czosnku 200 g kiełbasy np. zwyczajnej ziele angielskie liść laurowy pieprz, sól, vegeta , majeranek *ewentualnie udko z kurczaka lub żeberka Nastawiamy bulion marchewkę kroimy(...)wrzucamy ziele angielskie, liść laurowy, vegetę, (*oraz jeśli chcemy zupę na mięsie dodajemy żeberka czy udko), zalewamy wodą i gotujemy. Na patelni smażymy cebulę pokrojoną w kostkę, siekamy lekko kapustę i dorzucamy do cebuli, przyprawiamy pieprzem, solą, dodajemy czosnek i chwilę smażymy. Nie odciskam ani nie przepłukuję kapusty, gdyż uwielbiam kwaśny kapuśniak, często też podlewam kapustę sokiem ze słoika

Na moim talerzu
Uszka z kapustą i grzybami. 163

zamrażam. Wykorzystuję później do sosów. Składniki na ciasto: 3,5 szklanki maki pszennej 1,5 szklanki gorącej wody 4 łyżki oleju duża szczypta soli Składniki na farsz: 800 g. kapusty kiszonej 100 g. grzybów suszonych 1 cebula sól, pieprz Wykonanie: Ciasto: Mąkę wsypać do miski, dodać sól, wlać wodę i olej. Mieszać ręką, do czasu połączenia składników. Kiedy powstanie zwarte(...)elastyczne. Następnie odłożyć ciasto i przykryć miską, żeby odpoczęło. Wystarczy 20-30 minut. Farsz: Farsz przygotowałam dzień wcześniej. Grzyby namoczyć na kilka godzin, następnie ugotować w tej samej wodzie. Kapustę ugotować. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle. Wystudzoną kapustę i grzyby przełożyć na durszlak i odcisnąć. Następnie zmielić. Ja mielę część na dużych oczkach nr.8, a część

Agusiowe smakołyki
Kapuśniaczki 121

ciasto: 500 g mąki 1 szkl mleka 30 g drożdży 50 g oleju 1 łyżka cukru szczypta soli nadzienie 1 kg kapusty kiszonej 1 duża cebula 1 marchewka garść grzybów suszonych szczypta kminku sól pieprz ziołowy staropolski 3-4 łyżki oleju rzepakowego nierafinowanego wywar z grzybków woda do podlania 1 jajko Grzybki namoczyć, po czym ugotować(...)odstawić z ognia i zlać czysty wywar, grzybki przełożyć na durszlak i przelać zimną wodą. Posiekać je na drobniejsze kawałki.Cebulę posiekać, przyrumienić na oleju rzepakowym nierafinowanym, dodać wypłukaną kapustę i startą na tarce o dużych oczkach marchewkę. Po kilku minutach smażenia podlać wywarem z grzybków i wodą. Dodać kminek i pieprz do smaku, dusić kapustę do miękkości. W razie

Gotowanie jest łatwe
Kulebiak 113

ciasto: 500 g mąki 1 szkl mleka 30 g drożdży 50 g oleju 1 łyżka cukru szczypta soli nadzienie 1 kg kapusty kiszonej 1 duża cebula 1 marchewka garść grzybów suszonych szczypta kminku sól pieprz ziołowy staropolski 3-4 łyżki oleju rzepakowego nierafinowanego wywar z grzybków woda do podlania 1 jajko Grzybki namoczyć, po czym ugotować(...)odstawić z ognia i zlać czysty wywar,Grzybki przełożyć na durszlak i przelać zimną wodą. Posiekać je na drobniejsze kawałki.Cebulę posiekać, przyrumienić na oleju rzepakowym nierafinowanym, dodać wypłukaną kapustę i startą na tarce o dużych oczkach marchewkę. Po kilku minutach smażenia podlać wywarem z grzybków i wodą. Dodać kminek i pieprz do smaku, dusić kapustę do miękkości. W razie

Gotowanie jest łatwe
Paszteciki z kapustą i grzybami 120

ciasto: 1 kg mąki 2 szkl mleka 60 g drożdży 100 g oleju 2 łyżka cukru szczypta soli nadzienie 1 kg kapusty kiszonej 1 duża cebula 1 marchewka garść grzybów suszonych szczypta kminku sól pieprz ziołowy staropolski 3-4 łyżki oleju rzepakowego nierafinowanego wywar z grzybków woda do podlania 1 jajko Grzybki namoczyć, po czym ugotować(...)odstawić z ognia i zlać czysty wywar. Grzybki przełożyć na durszlak i przelać zimną wodą. Posiekać je na drobniejsze kawałki. Cebulę posiekać, przyrumienić na oleju rzepakowym nierafinowanym, dodać wypłukaną kapustę (posiekać ją nieco) i startą na tarce o dużych oczkach marchewkę. Po kilku minutach smażenia podlać wywarem z grzybków i wodą. Dodać kminek i pieprz do smaku, dusić kapustę

Gotowanie jest łatwe
Kulebiak chlebowy 150

Nasz kulebiak to połączenie chlebowego ciasta z farszem z kapusty, mięsa i grzybów.     Składniki farszu: -1 kg kapusty kiszonej -0,8 kg łopatki -0,5 kg pieczarek świeżych lub mrożonych -2 cebule -olej -pieprz -przyprawa warzywna     Składniki na ciasto chlebowe: -10 dkg drożdży -3 łyżeczki cukru -3 szklanki ( 750 ml ) ciepłej wody(...)pszennej 650 -1 szklanka mąki żytniej -2 garści cebulki prażonej -3 łyżeczki soli -1 jajko do smarowania Łopatkę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem warzyw i studzimy. Kapustę gotujemy ok. 60 minut. Delikatnie odciskamy i kroimy (nie za drobno ). Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy szklankę wody i szklankę mąki pszennej. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do rozczynu dodajemy

Maminek kulinarny
Makaron z łopatką, kapustą i pieczarkami 183

pieczarek 300 g łopatki wieprzowej 1 duża cebula sól i pieprz do smaku 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 1 łyżka majeranku 1/2 pęczka szczypoiorku olej do smażenia Sposób przygotowania: Kapustę kiszoną przepłukać i gotować około 30 minut. W międzyczasie  obrać pieczarki  i pokroić w plasterki, mięso pokroić w kostkę, cebulę w piórka. Na patelnię wlać 2-3 łyżki(...)majerankiem i papryką. Smażyć do miękkości około 30 - 40 minut. Na drugiej patelni rozgrzać dwie łyżki oleju, wrzucić cebulę i zeszklić, dorzucić pieczarki i również dusić do miękkości. Ugotowaną kapustę odcisnąć z wody i drobno pokroić. Mięso, pieczarki, cebulę i pokrojoną kapustę wymieszać.Makaron ugotować, odcedzić i dodać do pozostałych składników. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić wg gustu solą, pieprzem

Gosia gotuje
Kwaśny kapuśniaczek 169

Jedna z moich ulubionych zup. Idealna na zimę. Rozgrzewająca i tak syta, że nie przygotowuję już drugiego dania. Składniki: pół lub 3/4 słoika kapusty kiszonej 3-4 ziemniaki 1 cebula 2 marchewki 2 ząbki czosnku 200 g kiełbasy np. zwyczajnej ziele angielskie liść laurowy pieprz, sól, vegeta, majeranek *ewentualnie udko z kurczaka lub żeberka Nastawiamy bulion marchewkę kroimy(...)wrzucamy ziele angielskie, liść laurowy, vegetę, (*oraz jeśli chcemy zupę na mięsie dodajemy żeberka czy udko), zalewamy wodą i gotujemy. Na patelni smażymy cebulę pokrojoną w kostkę, siekamy lekko kapustę i dorzucamy do cebuli, przyprawiamy pieprzem, solą, dodajemy czosnek i chwilę smażymy. Nie odciskam ani nie przepłukuję kapusty, gdyż uwielbiam kwaśny kapuśniak, często też podlewam kapustę sokiem ze słoika

NA MOIM TALERZU
Uszka z kapustą i grzybami 158

Kopytowa 200 ml gorącej wody 2 łyżki margaryny lub masła szczypta soli 1 małe jajko farsz 100 g ugotowanych suszonych grzybów (duże kapelusze podgrzybków i prawdziwków) 100 g ugotowanej kiszonej kapusty 1 spora cebula sól,pieprz 1 łyżeczka majeranku olej do smażenia Cebulę obrać i drobno pokroić, zeszklić na oleju. Ugotowane grzybki i kapustę drobniutko pokroić, dodać do cebuli. Wszystko

Monia miesza i gotuje
Kapuśniaczki do barszczu 85

Dzień dobry. Dzisiaj przychodzę do Was z pysznymi krokietami z kapustą. Zrobione z ukiszonej w domu kapusty z pachnącym czystym barszczykiem...niebo w gębie. Spróbujcie. Smacznego. Farsz  50 dag kapusty kiszonej 30 dag pieczarek 1 duża cebula olej do smażenia przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty, kminek, majeranek, słodka i ostra papryka mielona, maggi w płynie, pieprz mielony(...)tyle ile potrzeba aby ciasto miało konsystencję śmietany papryka czerwona mielona ostra 0,5łyżeczki majeranku sól do smaku olej i masło klarowane Do panierowania 2 jajka i bułka   Kapustę gotuję z przyprawami (pieprz, ziele, listek) w niewielkiej ilości wody. Dobrze osączam i odciskami. Jeśli jest długa, kroję, ale używam swojej kapusty i nie ma potrzeby krojenia.W garnku rozgrzewam olej

Co w garnkach piszczy
Kapustka wigilijna, a là bigosik bezmięsny... 109

dobrze znosi przechowywanie, podgrzewanie i mrożenie. Przepis, zmieniony lekko, z bloga Iwony . Składniki: (na mniej-więcej jakieś 5-6 porcji) 1 średnia cebula   3 łyżki oleju   500g kapusty kiszonej   3 łyżki octu balsamicznego  + ewentualnie 1-2 łyżki słodkie jabłko, obrane, oczyszczone i pokrojone w kosteczkę   mała garstka rodzynek   kilka suszonych śliwek, drobno posiekanych(...)garnka. Wsyp drobno posiekaną cebulę i chwilę podduś na małym ogniu.  Dodaj pozostałe składniki (bez pomidorów) i 2 szklanki wody. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj do miękkości kapusty (okolice 40 minut) - większość wody powinna odparować, mieszaj co jakiś czas.    Dodaj pomidory (pastę) i ewentualnie jeszcze nieco octu balsamicznego (1-2 łyżki). Duś kolejne

Lejdi of the house
Fuczki 110

sól do smaku ok. 2 płaskie łyżeczki, ·                   ok. 500 g odciśniętej kapusty kiszonej, ·                   1 łyżeczka mielonego pieprzu czarnego(...)Ciasto odstawiamy na ok. 15 min, żeby uwolnić gluten. Ciasto zgęstnieje, w razie potrzeby dolewamy niewielką ilość mleka.  Rada: ciasto nabrane łyżką powinno powoli z niej spływać. Odciśniętą kapustę drobno kroimy lub bardzo krótko sikamy za pomocą miksera. Do ciasta dodajemy kapustę, kminek, pieprz, cząber i całość mieszamy. Doprawiamy solą do smaku. Dajemy jej na samym końcu, ponieważ

Moniki Smakołyki
Postna kapusta z grzybami 140

oleje tłoczone na zimno Kapusta z grzybami co roku gości na naszym stole Wigilijnym.  Bardzo lubię taką kapustę, przygotowaną na oleju rzepakowym. Składniki: grzyby suszone - 2 pełne garście kapusta kiszona - 1 kg listki laurowe - 2 szt ziele angielskie - 3 ziarenka sól i pieprz olej rzepakowy SemCo   - 4 łyżki cebula - 1 szt Przygotowanie: Grzyby przełożyć do miski, zalać(...)garnka, dodać połowę wody,  w której moczyły się grzyby, gotować kilka minut. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na oleju. Następnie do grzybów dołożyć dobrze opłukaną i odciśniętą kapustę, oraz przyprawy i cebulę, dusić na wolnym ogniu z olejem do miękkości grzybów i kapusty. Doprawić do smaku solą i pieprzem. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName

Kuchnia Danusi
Paszteciki wigilijne 251

miejscu. Nasze paszteciki są kruche dlatego świetnie komponują się z kubkiem gorącej zupy grzybowej. Możecie wykorzystać mięso z rosołu i przygotować paszteciki z mięsnym farszem. Składniki (ok.45 pasztecików): • kapusta kiszona 400g • grzyby suszone 40g • mąka migdałowa 300g • jajko 4szt • ser gouda 60g • śmietana 50ml • łupina babki jajowatej 1łyżka • mąka kokosowa 30g • liść laurowy • ziele angielskie • sól • pieprz Wartości odżywcze(...)Węgle: 8,65g Przygotowanie : 1. Grzyby zalewamy ciepłą wodą i moczymy 30min. Następnie gotujemy przez godzinę na małym ogniu. Odcedzamy grzyby ale pozostawiamy wodę z gotowania. 2. Grubo posiekaną kapustę zalewamy wodą z grzybów , dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i gotujemy ok. godziny. Po ugotowaniu mieszamy z grzybami i doprawiamy solą i pieprzem. 3. Do miski wsypujemy mąki, starty

Keto Przepisy
SILA TKWI W KAPUSCIE - BIGOS ALZACKI 155

SIŁA TKWI W KAPUŚCIE - BIGOS ALZACKI   Moi Drodzy, przedstawiam Wam dzisiaj przepis na absolutnie udany bigos - wasi znajomi i rodzina będą zachwyceni. Pamiętajcie, wielokrotnie schładzany o odgrzewany bigos jest jeszcze lepszy niż świeży :) Jeżeli chcecie, po uduszeniu, bigos możecie posypać kilkoma łyżkami bułki tartej(...)zapiec przez 20 minut w temperaturze 200 stopni.  Przepis na ten bigos 'wyszperałam' u Pana Marka Łebkowskiego, zmodyfikowałam go troszkę...Wy też możecie ;) Polecam przepis! SKŁADNIKI: 2kg kiszonej kapusty 3 cebule 60g świeżej słoniny 300g karkówki 300g boczku 300g kiełbasek kilka pokrojonych i podsmażonych pieczarek 1 golonka 2 marchewki, 1 pietruszka, 2 ząbki czosnku, kawałek selera, lubczyk, biała część

Moja Książka Kucharska
Uszka z kapustą i grzybami do barszczu + jak formować uszka? 161

s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); USZKA Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI DO BARSZCZU + JAK FORMOWAĆ USZKA? Składniki na ciasto: - 375 gram mąki - 1 żółtko - 3/4 szklanki bardzo ciepłej wody - 1 łyżka oleju Przygotowanie ciasta: Z podanych składników zagniatamy(...)rozrzedzenia ciasta. Odstawiamy do miski przykrytej wilgotną ściereczką. Przed rozwałkowaniem ugniatamy jeszcze chwilę. Ciasto powinno być cienkie, ale nieco grubsze niż na pierogi. Składniki na farsz: - 300 gram kiszonej kapusty - garść grzybów (dowolna ilość tak naprawdę, zależy jak bardzo lubicie grzyby - ja dodaję "na oko") - 1 cebula - masło - sól - pieprz Przygotowanie farszu: Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do napęcznienia. Cebulę

Życie zamknięte w smaku
Kapusta z grochem 59

radę. Zawekowałam dwa słoiki, jedną porcję zamroziłam. Nie wyszło tego za dużo, ale nam w zupełności wystarczy. I znowu wyszło pysznie, no nic nie poradzę. Składniki: 0,5 kg kiszonej kapusty 200 g grochu 1 duża cebula 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka oleju rzepakowego lub masła szczypta cukru (opcjonalnie) sól pieprz   Groch płuczemy i zalewamy

Kardamonovy
Kapusta z grochem 104

radę. Zawekowałam dwa słoiki, jedną porcję zamroziłam. Nie wyszło tego za dużo, ale nam w zupełności wystarczy. I znowu wyszło pysznie, no nic nie poradzę. Składniki: 0,5 kg kiszonej kapusty 200 g grochu 1 duża cebula 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka oleju rzepakowego lub masła szczypta cukru (opcjonalnie) sól pieprz Groch płuczemy i zalewamy

Kardamonovy
KETO PASZTECIKI A’LA FRANCUSKIE Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI (keto, LCHF, bez mąki i glutenu) 718

rodzaju sosami jako przystawki. Polecam także z innymi farszami np. z mięsnym, mięsno-warzywnym lub rybnym. Składniki na farsz z kapusty i grzybów: 20 g suszonych grzybów 250 g kapusty kiszonej 40 g cebuli 30 g masła klarowanego lub oleju kokosowego liść laurowy kilka ziarenek pieprzu czarnego kilka ziarenek ziela angielskiego sól himalajska Grzyby namoczyć w wodzie przez minimum(...)wodzie, w której się moczyły, aż zmiękną. Następnie odcedzić i zachować wywar. Wywar, w którym moczyły się grzyby, uzupełnić wodą, dodać liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Kapustę dokładnie wypłukać w zimnej wodzie i gotować w wywarze z grzybów z przyprawami do miękkości około 45 minut. Cebulę zeszklić na tłuszczu. Odsączone grzyby zmielić lub zblendować. Dodać odciśniętą z wody

Ola la LCHF
Golonka 99

puree. Golonkę wieprzową ze skórą gotuje się w wodzie do miękkości, dodając w trakcie gotowania oczyszczone i opłukane warzywa oraz przyprawy. Do tradycyjnych posiłków należą  także golonki z kapustą i borowikami, z pieczonym boczkiem i świeżą papryką. W lokalach gastronomicznych dostępna jest również golonka z żurawiną i świeżym chrzanem, po węgiersku, bawarsku lub nadzieniem z zielonego pieprzu. W Beskidach(...)Beskidzie Śląskim i Żywieckim serwowana jest golonka duszona w piwie. Beskidzką golonkę zdaniem restauratorów wyróżnia większa zawartość pieprzu i ostrzejszy aromat. Smak golonki podkreślać mają pieczone ziemniaki i kiszona kapusta, zdarza się, że podawana jest z frytkami. Upieczoną golonkę można pozostawić aż do wystudzenia, pokrojoną na zimno podaje się jako wędlinę do chleba

KUCHNIA POLSKA
Krokiety z kapustą i grzybami 154

pieczarkami, wtedy nie będą takie czasochłonne. Ciasto: 1,5 szklanki mąki 1 szklanka wody gazowanej 3/4 szklanki mleka 2-3 jajka szczypta soli 2 łyżki oliwy Farsz: 40 dag kapusty kiszonej 2 listki laurowe 2 ziarenka ziela anielskiego 20 dag grzybów świeżych/mrożonych kilka grzybów suszonych 1 cebula (duża) sól, pieprz olej Dodatkowo: 2 jajka + 3 łyżki mleka bułka(...)razem wymieszać (najlepiej mikserem).  Następnie wsypać mąkę. Po ponownym rozmieszaniu wlać oliwę i delikatnie rozprowadzić ją łyżką (placki nie będą przywierały do patelni). W międzyczasie przygotować farsz. Ugotowaną kapustę (z listkami laurowymi i zielem angielskim) mocno odcisnąć i posiekać. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i przesmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Dodać drobno pokrojone grzyby. Suszone grzyby (wcześniej namoczone i ugotowane

Di gotuje
Gołąbki z kaszą i mięsem 191

Kapusta jest podobno dobra na wszystko, od reumatyzmu przez opuchliznę i siniaki po kaca, ja jednak pozostanę przy jej walorach kulinarnych. Potrawą, z którą najbardziej jest kojarzona, poza bigosem, są gołąbki. Najczęściej przygotowywane z farszem mięsno-ryżowym, ale nie brakuje też(...)wariantów z grzybami, kaszą czy soczewicą (przepis) . Ja odwołując się do tradycji przygotowałam je z farszem z kaszy gryczanej białej i mięsa. Na Kresach taki farsz zawijano w liście kiszonej kapusty i pieczono w zamkniętym naczyniu.  Nie tylko w Polsce przygotowuje się gołąbki i raczej nie my je wymyśliliśmy. W Czechach i na Słowacji gołąbki nazywają się holubce

Smakowity Blog Kulinarny
Pierożki tyrolskie 145

podano natomiast tak: 150 g mąki pszennej (405) 100 g drobno zmielonej mąki żytniej 100 ml bardzo ciepłej wody 1 jajko 1 łyżka oliwy z oliwek 2.FARSZ: 200 g kapusty kiszonej (jeśli jest twarda i kwaśna - obgotowanej i lekko odciśniętej) 150 g serka ricotta, mascarpone lub tłustego, drobno zmielonego twarożku 50 g wędzonego boczku 1 cebula 2 łyżki masła(...)łyżka octu winnego i 1 łyżka wody) pieprz, sól, pieprz ziołowy , majeranek, papryka słodka lub ostra do smaku dodałam jeszcze 1 łyżeczkę cukru, bo miałam dość kwaśną kapustę Ponadto : 2-3 łyżki masła do podsmażenia pierożków , sól, ok. 50 g startego parmezanu, pół pęczka szczypioru Wykonanie: Zagniatamy ciasto (jak na pierogi) i krótko wyrabiamy na gładkie, odstawiamy przykryte folią spożywczą

Kuchnia Prezydentowej