smakują z gorącym barszczem czerwonym. Kategoria Obiad Kuchnia Polska Czas przygotowania 45 minutes Czas gotowania 1 hour 15 minutes Porcje 24 sztuki Autor Magdalena Pinkwart Składniki Farsz 1 kg kapusty kiszonej 500 g pieczarek 1 cebula 2 marchewki 3 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 5 łyżek oleju roślinnego 3 łyżki sosu sojowego sól, pieprz Ciasto 2 szkl mąki
smakowitehistorie.comBiała kiełbasa z kapustą kiszoną i pieczarkami na piwie to pyszne danie, które można przygotować na obiad a mile będzie widziane na wielkanocnym stole. Potrawa nie jest skomplikowana w wykonaniu i to też zachęca by ją zrobić. Wiadomo, smak zależy również od kiełbaski jaką kupimy. Ja już mam sprawdzone miejsce, gdzie mogę dostać bardzo smaczne … Czytaj dalej Biała kiełbasa
Pieprzyć z Fantazjąsuszone śliwki, świeżą kapustę, tarte jabłko, a nawet miód. My przedstawiamy Wam podstawową, jedna z najbardziej tradycyjnych wersji wigilijnej kapusty z grzybami, pod tym względem jesteśmy purystami :) Składniki: 1kg kapusty kiszonej 1 duża cebula co najmniej 2 garści (50g) suszonych grzybów, w tym borowiki (my używamy ok. 70-80g) 5 liści laurowych 6 ziaren ziela angielskiego 2-3 łyżki
Pociąg Do Kuchniniezbyt fajne wspomnienia związane z bigosem z czasów dzieciństwa, zawsze pełen był tłustego mięsa. Stąd też pomysł by zrobić odchudzony bigos. Składniki: 500 g kapusty kiszonej 200 g wędzonego fileta z kurczaka 200 g świeżego fileta z kurczaka 1 cebula 20 g suszonych grzybów 10 suszonych śliwek 3 łyżki przecieru pomidorowego 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, sól, pieprz, majeranek
Oka w rosole czyli KaFka gotujeświęta lub rodzinne imprezy.Do ciasta naleśnikowego użyłam mąki Młynów Stoisław .Wszystkich zainteresowanych zapraszam do sklepu internetowego http://www.mlynystoislaw.pl. Zapraszam :) Składniki na farsz : 500 g pieczarek 2 kg kapusty kiszonej 500 g mielonego mięsa może być drobiowe sól, pieprz do smaku 1/2 kostki masła 1 łyżka suszonej bazylii liść laurowy Składniki na ciasto : 1 l mleka
Sama słodycz i szczypta chiliwody do ciasta sami zobaczycie kiedy więcej jej nie dodawać, ciasto ma być elastyczne, nie lejące się, bo nic z nich nie ulepicie farsz: 500 g pieczarek 800 g kiszonej kapusty 2 średnie cebule masło klarowane sól, pieprz, papryka słodka i ostra, lubczyk, majeranek Jak zrobić? Ciasto: W mące zrobić dołek, dodać masło, szczyptę soli i wbić jedno jajko. Wymieszać
Zasmakuj KuchniSkładniki: 9 plastrów schabu, 1 cebula, 480g kapusty kiszonej, sól, pieprz, 3 listki laurowe, 1 łyżeczka tymianku, 6 ziarenek ziela angielskiego, mąka pszenna, olej. Przygotowanie: Z plastrów schabu odciąć skórę. Posolić i popieprzyć z obu stron, a następnie obtoczyć w mące i obsmażyć na rozgrzanym oleju do zarumienienia. Ściągnąć z patelni. Z patelni odlać nadmiar tłuszczu i przesmażyć
W kuchni u Monikidzisiejszy lub piątkowy obiad proponuję pyszne bezmięsne pierogi. Farsz jest takim miksem pierogów z kapustą i grzybami oraz ruskich. Jak się okazało, naprawdę smacznym:) Ja podaję je polane masełkiem i z dodatkiem przesmażonej cebulki. Inspiracja Ciasto: 600g mąki pszennej, jajko, szczypta soli(...)łyżka oleju, letnia woda- około 3/4 szklanki. Mąkę przesiać. Dodać szczyptę soli, jajko, olej. Zagniatając stopniowo dolewać wodę. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Rozwałkować, szklanką wycinać kółka. Farsz: 500g kiszonej kapusty, 400g ugotowanych ziemniaków, 2 cebule, 100g masła, 3 łyżki oleju, sól, pieprz czarny oraz ziołowy. Kapustę opłukać, odcisnąć z nadmiaru wody i posiekać. Zalać wodą
Z miłości do słodkościPierogi z mięsem i kapustą są rewelacyjne, smaczne i na każdą okazję. Kapusty dałam tyle co mięsa, więc farsz wyszedł bardziej mięsny. Nadmiar możemy zamrozić i ugotować przed podaniem. Polecam przepis. SKŁADNIK : 1 kg łopatki wieprzowej 2 marchewki, kawałek selera,1 pietruszka, 2 cebule 2 liście laurowe(...)ziela angielskie, kilka kulek pieprzu jarzynka do smaku sól, pieprz do smaku 2 ząbki czosnku magii do smaku ( niekoniecznie ) 1 kg, lub trochę więcej kapusty kiszonej - ugotowanej (wyciśniętej
Kulinarne Fantazje Marioliduża golonka lub dwie mniejsze 1 kg kapusty kiszonej 2 marchewki 1 cebule 1 pietruszka listek laurowy x2 ziele angielskie pół łyżeczki kminku kilka suszonych grzybków tłuszcz do smażenia Golonkę myjemy wkładamy do garnka, dodajemy marchewkę, pietruszkę i przypieczoną na ogniu cebulę. ziele angielskie i listek laurowy. Zalewamy wodą i gotujemy go miękkości ok 2 godziny. Grzybki należy wcześniej
Gotowanie jest łatweKrokiety z kapustą i pieczarkami Składniki: Ciasto naleśnikowe: 2 szkl. mąki 2 szkl. wody 2 jajka 1 łyżka oleju Farsz: 0,5kg kapusty kiszonej 0,5 kg pieczarek 2 małe cebule sól, pieprz, majeranek Dodatkowo: 1 jajko bułka tarta olej Sposób wykonania: Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe mieszamy i odstawiamy na około 30 min. W międzyczasie(...)robimy farsz. Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki, dorzucamy do cebuli i wszystko razem podsmażamy. Kapustę dokładnie płuczemy i siekamy. Dorzucamy do pieczarek i cebuli - wszystko razem podsmażamy aż kapusta bedzie miekka. Na końcu farsz doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Smażymy naleśniki z obu stron na oleju. Na każdy naleśnik
Smaki NataliiZachciało się pierożków oj zachciało.Mimo upału wzięłam się do roboty od samego rana bo wiadomo , że kapusta potrzebuje trochę czasu by dojść do siebie. Składniki: kapusta kiszona 600 g Bioline pieczarki 300 g marchew 2 szt kiełbaska jaką chcecie 300 g sól do smaku pieprz do smaku ziele angielskie 3 szt liść laurowy 3 szt 2 szklanki bulionu drobiowego(...)Krok 1 Pieczarki opłukałam pokroiłam drobno ,podsmażyłam na patelni i przełożyłam je do wolnowara , dodałam startą marchew i nastawiłam na stopień 2 Krok 2 Kapustę przepłukałam pod wodą i pokroiłam drobno, dodałam do pieczarek z marchewką. Dodałam listek laurowy i ziele angielskie,zalałam bulionem . Po 4 godzinach kapusta była miękka. Krok 3 Na stolnicę
Różowa kuchniamechanicznie ciasto. Ciasto schładzamy przez okres studzenia farszu w lodówce. Gotowe ciasto dzielimy na 1/2 i rozwałkowujemy i formujemy 2 koła, każde kroimy na 8 trójkątów. Farsz: 300 g kiszonej kapusty 200 g pieczarek lub grzybów suszonych 1 cebula 1 liść laurowy szczypta kminki i kilka ziaren ziela angielskiego (roztarte w moździerzu) sól i pieprz do smaku 1 jajko sezam
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękawałek selera * kawałek pora * 5 ziarenek ziela angielskiego * 3 liście laurowe * 3-4 ząbki czosnku Do pieczenia: * 1 szklanka piwa * przyprawa do golonki Na kapustę zasmażaną: * ok. 1 kg kapusty kiszonej * 2 liście laurowe * 3-4 ziarenka ziela angielskiego * sól, pieprz * kminek w ziarnach bądź mielony * 1 cebula * 2 łyżki smalcu bądź kawałek słoniny Golonkę opaliłam z wystających włosków
Pieprzyć z Fantazjąkawałek selera * kawałek pora * 5 ziarenek ziela angielskiego * 3 liście laurowe * 3-4 ząbki czosnku Do pieczenia: * 1 szklanka piwa * przyprawa do golonki Na kapustę zasmażaną: * ok. 1 kg kapusty kiszonej * 2 liście laurowe * 3-4 ziarenka ziela angielskiego * sól, pieprz * kminek w ziarnach bądź mielony * 1 cebula * 2 łyżki smalcu bądź kawałek słoniny Golonkę opaliłam z wystających włosków
Pieprzyć z Fantazjąwody do ciasta sami zobaczycie kiedy więcej jej nie dodawać, ciasto ma być elastyczne, nie lejące się, bo nic z nich nie ulepicie farsz: 500 g pieczarek 800 g kiszonej kapusty 2 średnie cebule masło klarowane sól, pieprz, papryka słodka i ostra, lubczyk, majeranek Przygotowanie: Ciasto: W mące zrobić dołek, dodać masło, szczyptę soli i wbić jedno jajko. Wymieszać dokładnie
Zasmakuj Kuchniszklanką. Kłaść 1 łyżeczkę farszu uważając, aby kapusta nie zakryła krawędzi kółek i zlepiać pierogi. Gotować partiami w lekko osolonej wodzie 2-3 minuty od wypłynięcia. Farsz 800 g kapusty kiszonej** + 1szkl. wody 1 cebula 5 łyżek oleju 5 dag suszonych grzybów + 250 ml wody do ich ugotowania sól, pieprz Grzyby włożyć do garnka, zalać wodą i zostawić
Posadzone i zjedzonesłoninę i serwujemy na brukselce. Rozmaryn dodajemy do zredukowanego soku buraczanego i skrapiamy brukselkę. Szablok z kapustą kwaśną i pulpetami królewieckimi Składniki: 0,5 kg fasoli 0,5 kg kapusty kiszonej 1 cały kurczak 0,5 kg szpondra wołowego 1 gęsia lub indycza szyja 0,25 kg podgardla wieprzowego 0,25 kg karkówki wieprzowej 0,25 kg świecy wołowej(...)lodówki na około 15 minut. Kiedy gotujące się mięso będzie już miękkie, wyjmujemy je, wkładamy namoczoną fasolę i gotujemy kolejne 30 minut. Po tym czasie dodajemy posiekaną kapustę i gotujemy do jej zmiękczenia. Pulpety podsmażamy na patelni. Zupę serwujemy z pulpetami i odrobiną kwaśnej śmietany. Czarna kiszka z cynamonem na jarzębinie i bitce ziemniaczanej Składniki: 1,25 kg czarnej kiszki
Wiem co jempodanej porcji wychodzi ok. 12 naleśników) Mąka pszenna 2 szklanki Woda 1 i 1/2 szklanki Mleko szklanka Jajko Cukier płaska łyżeczka (opcjonalnie) Sól 1/2 łyżeczki Olej łyżka Farsz: Kapusta kiszona 400 g Mięso gotowane u mnie łopatka 400 g Cebula Przygotowanie: Wszystkie składniki na naleśniki oprócz mąki zmiksować. Na koniec dodać mąkę i ponownie zmiksować. Ciasto powinno być lejące. Jeśli
Kulinarne przygodyFrytki 2 marchewki 2 pietruszki 1 batat Kawałek selera korzeniowego 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju Surówka 1 marchewka 1 jabłko 200 g kiszonej kapusty 3 łyżki oleju rzepakowego Przygotowanie: Krok 1 Nastaw piekarnik na 190 stopni z termoobiegiem. Zrób frytki. Obierz wszystkie warzywa i umyj. Marchewki i pietruszki przekrój wzdłuż na połowy
Niedzielny kucharzkapusty dobrze ukiszonej 3 duże cebule 2 laski dobrej kiełbasy - może być myśliwska, najlepsza byłaby oczywiście wiejska 1 lyżka maki liść laurowy 1 mała marchewka pieprz sól Kapustę kiszoną umieszczamy w garnku, lub głębokiej patelni. Do tego trzemy marchew ,dodajemy liść laurowy ,pieprz oraz sól. Dodajemy trochę margaryny, lub oleju. Wszystkie składniki pieczemy ,co jakiś czas mieszając, Dodajemy podpieczoną kiełbasę
Olga Piecze i GotujeSkładniki na naleśniki : 2 szkl. mąki pszennej 1 szkl. mleka 1 szkl. wody gazowanej (jeśli nie mamy użyjmy niegazowanej) 3 całe jajka szczypta soli Składniki na farsz : ok 300g kapusty kiszonej 1 duża cebula ugotowane mięso drobiowe (u mnie przeważnie z rosołu) liść laurowy ziele angielskie sól pieprz Do panierowania : 2 rozkłócone jajka bułka tarta olej do smażenia Wykonanie(...)jajko połączyć (można zmiksować). Odstawić na 30 minut, a następnie smażyć cienkie placki naleśnikowe. Ja smażę na oleju smarując nim przy użyciu pędzelka patelnię. Kapustę pokroić, ugotować w wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Cebulę pokroić, podsmażyć na oleju, dodać pokrojone drobno mięso. Wymieszać. Dodać ugotowaną kapustę. Doprawić farsz do smaku. Na każdy naleśnik nałożyć
Walijskie Pichceniemamy naprawdę fajny i oryginalny posiłek, który nie tylko zaskoczy domowników, ale także i gości. Smakują równie dobrze na świeżo, jaki i odgrzewane. 6 dużych ziemniaków 200 g kapusty kiszonej łyżka masła mała cebula łyżeczka majeranku 1/3 łyżeczki mielonego kminku pół szklanki tartego sera sól i pieprz do smaku 6 orzechów włoskich łyżka oleju Ziemniaki powinny być zbliżonej wielkości(...)równo się ugotowały. Obrane i przekrojone na pół, gotujemy w osolonym wrzątku, tak do 3/4 miękkości. Gdy ostygną, za pomocą łyżeczki wydrążamy środki i każdą połówkę przecieramy olejem. Kapustę płuczemy z nadmiaru kwasu, a następnie szatkujemy na drobno. Na maśle podsmażamy pokrojoną cebulę, a jak się zeszkli dodajemy kapustę i dusimy. Dusimy do miękkości, na koniec doprawiamy do smaku
Dieta moja pasjaplacuszki z kapusty,od razu pomyślałam, żeby zrobić szybszą wersję kieszonek. Pomysł doskonały. Placuszki bardzo smaczne, mimo niewielkiego nakładu pracy. Składniki na ok 12 sztuk: 400 g kapusty kiszonej 200 g pieczarek 200 g wędzonego boczku 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 jajka 3/4 szklanki mąki szczypiorek 1 szklanka mleka sól, pieprz olej Boczek pokroić w kostkę(...)wrzucić na rozgrzaną patelnię. Po kilku minutach dodać posiekaną cebulę i zrumienić. Pieczarki pokroić w plasterki i wrzucić na patelnię. Doprawić wszystko czosnkiem, solą i pieprzem. Na końcu dodać kapustę. Smażyć kilka minut a następnie wystudzić. Mąkę, mleko i jajka wymieszać rózgą na gładką masę. Jeśli będzie zbyt geste dolać mleka. Dodać farsz kapuściany i wymieszać. Na rozgrzany tłuszcz kłaść
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaalbo kapuśniaczków, czy pieczonych pierogów. Kapustę z grzybami najlepiej przygotować dzień wcześniej i trzymać w chłodnym miejscu, a przed podaniem podsmażyć na maśle na patelni. Składniki: 1,5 kg kapusty kiszonej suszone grzyby (najlepiej 50- 60 g ) 2 niewielkie cebule 2 łyżki masła 1 liść laurowy kilka ziarenek pieprzu 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz do smaku Grzyby zalewamy gorącą wodą
Trzeci talerzSkładniki na ciasto: - 2,5 szklanki mąki pszennej - szczypta soli - łyżeczka masła - 1/2 szklanki ciepłego mleka - 1/2 szklanki ciepłej wody - 1 jajko Składniki na farsz: - 100g suszonych grzybów - 250g kapusty kiszonej - 1/2 cebuli - 1 jajko - 3 łyżki masła klarowanego - 1 łyżeczka bułki tartej - sól, pieprz do smaku Wykonanie: Robimy dołek w mące dodajemy szczyptę soli wlewamy rozbite jajko i powoli(...)ciepłą wodę z mlekiem ciągle wyrabiając. Wyrabiamy ciasto do momentu odchodzenia ciasta od rąk i stolnicy. Grzyby myjemy i namaczamy na 3-4 godziny odcisnąć obgotować do miękkości. Kapustę wypłukać i odcisnąć. Grzyby kapustę i cebulę drobno posiekać i obsmażyć na masełku klarowanym. Gdy nasz farsz wystygnie dodajemy rozbite jajko i bułkę tartą, doprawiamy i nadziewamy ciasto. Gotujemy
Tanio szybko zdrowotradycyne danie wigilijne , jednak tak bardzo je lubię, że jem je nawet kilka razy w miesiącu. Pierogi z kapustą i grzybami – Składniki: Na farsz do pierogów : Kapusta kiszona – 900g Suszone grzyby – 60g (nalepiej suszone samemu, bo te sklepowe bywają czasami niezbyt smaczne) Cebula – 2 duże sztuki Olej – do smażenia Sól – do smaku Pieprz(...)sztuki Na ciasto na pierogi : Mąka pszenna – 4 szklanki Jajka – 2 Kwaśna śmietana gęsta 18% – 5 łyżek Olej – 3 łyżki Sól – szczypta Woda letnia – 3/4 szklanki Pierogi z kapustą i grzybami – Wykonanie: Przygotować farsz do pierogów : Grzyby zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić na 3 godziny. Odsączyć z wody i posiekać drobno. Kapustę opłukać, pokroić na mniesze kawałki, zalać wodą
Kulinarne Przeboje