seitan . Mówcie co chcecie, ale w tej wersji jest przepyszny! Z dobrej jakości kapusty, pełen przypraw, grzybków i roślinnych kiełbasek. Smakuje każdemu, także wszystkożercom Polecam! Składniki: 2,2 kg kapusty kiszonej (kupuję w wiaderku albo 2 woreczki po 1,1 kg) 6 szklanek wody 2 duże marchewki 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 5 listków laurowych 3 ziarna owoca jałowca(...)sojowego) 1 1/2 łyżeczka kminku mielonego 10 śliwek suszonych 1 garść rodzynek (lub kilka pokrojonych daktyli bez pestek) 2 łyżki brązowego cukru (mniej lub więcej z zależności od kwasowości kapusty) kiełbaski wegańskie (dowolna ilość ) 20 g suszonych grzybów leśnych (lub dowolna ilość ) 140 g przecieru pomidorowego (mały słoiczek) sól i pieprz do smaku Wykonanie: Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy
Lamarida.plMożna je podać odsmażane lub z barszczem zamiast uszek. Składniki: Ciasto: 1 kilogram mąki pszennej 2 jajka 2 szklanki ciepłej wody 1/3 szklanki oleju Szczypta soli Farsz: 1 kilogram kiszonej kapusty Garść suszonych grzybów 1 cebula Sól, pieprz Olej do smażenia Dodatkowo: Mąką do podsypania Sposób przygotowania: Kapustę przekładamy do garnka, zalewamy niewielką ilością wody, gotujemy do miękkości. Ostudzoną
Bajeczna KuchniaDzikie jedzenie zagościło ostatnio na naszym stole. Składniki 4 plastry po 2 cm udźca z jelenia 200 g suszonych grzybów 200 g kapusty kiszonej 8 plastrów boczku wędzonego 700 ml bulionu wołowego musztarda sarepska 3 liście laurowe jałowiec 2 szt ziele angielskie (kilka) pieprz czarny ziarnisty (kilka) słodka mielona papryka mąka 200 g śmietany 18% olej do smażenia sól(...)cienko rozbijamy. Oprószamy solą ,pieprzem i papryką. Owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na godzinę. Namoczone wcześniej grzyby ,gotujemy ,wyławiamy i studzimy. Płynu nie wylewamy. Kapustę kroimy i gotujemy w wodzie po grzybach dodając liść laurowy ,jałowiec i pokrojone w paski grzyby. Lekko oprószamy solą i pieprzem i gotujemy do miękkości kapusty. W razie potrzeby dolewamy wodę
R'n'G Kitchentłuszczu (1/2 masła+1/2 margaryny), 1 jajko całe, 2 żółtka, 2 łyżeczki cukru, 7 łyżek kwaśnej kremówki(ja użyłam śmietany 18%), 7 dag. drożdży, FARSZ: około 1/2 kg. kapusty kiszonej ( ja zużyłam cały słoik z moich zapasów), 20-30 dag. suszonych grzybów leśnych, namoczonych dzień wcześniej, 1 mała cebula, 1-2 łyżek masła, przyprawy:sól, pieprz, vegeta. WYKONANIE(...)żółtkami roztrzepać, po wyrośnięciu drożdży wszystkie składniki mieszamy, wyrabiamy i ciasto kładziemy do lodówki, teraz możemy zająć się farszem: grzyby gotujemy około 1/2 godz. z vegetą i cebulą , kapustę zalewamy wodą i gotujemy 1/2 godz. następnie łączymy, dodajemy przyprawy i dusimy na małym ogniu kolejne pół godz. farsz studzimy, mielimy w maszynce na grubych oczkach. wyjmujemy ciasto, rozwałkowujemy
Kuchnia BeatyMagda Zestawienie kapusty z grzybami to nas rodzinny ulubiony zestaw, więc pojawia się gdzie tylko może – w pierogach, krokietach czy jako micha parującej gotowanej kapusty z grzybami. W tym roku przyszedł czas na kulebiak, gdyż ostatnio coraz chętniej poczyniam sobie z ciastem drożdżowym, z dużymi sukcesami. W środku ulubiony farsz, na wierzchu chrupiące, złociste ciasto, czego chcieć więcej. Pyszny(...)świeżych drożdży 125ml ciepłego mleka łyżeczka cukru 1 małe jajko i 1 żółtko do posmarowania ciasta szczypta soli 2 łyżki oleju łyżeczka maku do posypania – opcjonalnie Farsz: 250g kiszonej kapusty 1 średnia cebula 25g namoczonych w zimnej wodzie suszonych grzybów łyżeczka suszonego majeranku 2 liście laurowe 1/3 łyżeczka mielonego ziela sól i pieprz do smaku łyżka oleju Zaczynamy
Smaczna StronaTimes New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Miłośnikom kapuśniaku z pewnością przypadnie do gust ta wersja bałkańskiej zupy. Składniki 300 g kapusty kiszonej 150 g białej fasoli 3-4 średniej wielkości ziemniaki 250 g surowego wędzonego boczku 1 łyżka smalcu 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka mąki 1 liść laurowy(...)false false MicrosoftInternetExplorer4 Fasolę moczymy w wodzie (1,5 l) przez 12 godzin. Następnie gotujemy ją w wodzie, w której się moczyła, z dodatkiem boczku. W osobnym garnku gotujemy kapustę w małej ilości wody, dodając pokrojone w kostkę ziemniaki, liść laurowy i pieprz ( do miękkości). Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek, szklimy i robimy zasmażkę, dodając mąkę, dodajemy
R'n'G Kitchendobre, a przygotowanie ich zajmie nam dużo mniej czasu :) Składniki farszu ( 4 duże porcje): 3 cebule 1 czubata łyżeczka majeranku sól do smaku pieprz 500 g pieczarek 1 kg kapusty kiszonej oliwa do podsmażenia cebuli i duszenia pieczarek 400 g makaronu łazanki - (są to 4 porcje) Wykonanie farszu: Cebulę kroimy w kostkę, solimy, dajemy majeranek i całość podsmażamy na małym(...)solimy oraz pieprzymy do smaku i dolewamy 2 łyżki oliwy. Tak przygotowane grzyby dusimy 5 minut pod przykryciem. Następnie odkrywamy i nadal dusimy do momentu odparowania wody z pieczarek. Kapustę gotujemy do miękkości. Trwa to około 1 godziny. Po ugotowaniu, kapustę studzimy , odciskamy z wody i kroimy, aby była drobniejsza. Tak przygotowane pieczarki, cebulę i kapustę łączymy, doprawiamy solą oraz
Smak mojego domusięgnąć o każdej porze roku. Jest nie tylko smaczna i prosta w wykonaniu, ale także nie przytłacza kalorycznością. Przygotować ją raz w roku to zdecydowanie za mało. 😋 kg kiszonej kapusty kg łuskanego żółtego grochu duża cebula 2 łyżki masła łyżeczka cukru łyżka majeranku łyżeczka pieprzu ziołowego liść laurowy kilka kulek ziela angielskiego sól, czarny pieprz i kminek według smaku
Dieta moja pasjaTakie właśnie krokiety ze słodkiej kapusty z dodatkiem pieczarek i mięsa drobiowego robi moja mama i robiła babcia. Smak kapusty jest praktycznie niewyczuwalny, ale farsz dzięki niej staje się bardziej puszysty. Niektórzy robią je z kapustą kiszoną, ja jednak znam inne smaki kapuściane – smaki Podkarpacia , i nie zmienię swoich receptur. Ostatnio młody Sławek wybrał sobie na zaliczenie w szkole(...)krokiety można zrobić w wersji wigilijnej, wtedy należy pominąć mięso. U mnie stały punkt w wigilijnym menu. Składniki: ? 1 porcja naleśników z przepisu na naleśniki z serem ? 1 mała kapusta biała ? 2 nogi kurczaka ? 500 g pieczarek ? 1 duża cebula ? sól, pieprz do smaku ? 1 łyżeczka majeranku ? 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich ? 2 liście laurowe ? 5 sztuk ziela angielskiego Panierka
To co kochammięsa drobiowego robi moja mama i robiła babcia. Smak kapusty jest praktycznie niewyczuwalny, ale farsz dzięki niej staje się bardziej puszysty. Niektórzy robią je z kapustą kiszoną, ja jednak znam inne smaki kapuściane – smaki Podkarpacia , i nie zmienię swoich receptur. Ostatnio młody Sławek wybrał sobie na zaliczenie w szkole gastronomicznej krokiety(...)wigilijnej, wtedy należy pominąć mięso. U mnie stały punkt w wigilijnym menu. Składniki: • 1 porcja naleśników z przepisu na naleśniki z serem • 1 mała kapusta biała • 2 nogi kurczaka • 500 g pieczarek • 1 duża cebula • sól, pieprz do smaku • 1 łyżeczka majeranku • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich • 2 liście laurowe • 5 sztuk ziela angielskiego Panierka
To co kochamSkładniki (na 14 placuszków) - pół z większej główki młodej kapusty - 2 szklanki mąki pszennej - 2 jajka - 1 i 1/4 szklanki mleka - pół pęczka koperku - po pół łyżeczki mielonego kminku i majeranku - sól, pieprz do smaku - olej Wykonanie Mąkę, jajka, mleko i przyprawy miksuję na jednolite gęste ciasto naleśnikowe. Kapustę i koperek drobno szatkuję, dodaję do ciasta. Całość(...)dodatek proponuję sos czosnkowy lub inny ulubiony. Smacznego :) Wielbicieli szybkich, smacznych placuszków zapraszam na jeszcze kilka moich propozycji: (po kliknięciu ukaże się przepis :) Fuczki - bieszczadzkie placki z kiszonej kapusty klik Naleśnikowe cebularze z boczkiem i serem klik Naleśnikowe placuszki z szynką, serem i innymi dodatkami a'la pizzerinki klik Placki ziemniaczane tradycyjne klik Placuszki
Kuchnia z widokiem na ogródjako gęstą zupę z boczkiem i jajkiem. David powiedział, że to „prawie barszcz”, bo rzeczywiście tak smakuje po dodaniu soku z ogórków kiszonych. Myślę, że równie dobrze można dodać sok z kiszonej kapusty, wtedy będzie „bardziej barszcz”. Dla mnie jest to również smak dzieciństwa, chociaż nie znałam wtedy zupy chlebowej. Bardzo często u mnie w domu(...)mojej zupie. Składniki: – 2 cebule małe – 2 ząbki czosnku – 200 g miąższu z chleba – 1/5 litra wody – 1/2 szklanki soku z ogórków kiszonych – 100 g boczku wędzonego – sól, pieprz do smaku – 3 łyżki oliwy – 4 jajka gotowane na twardo Wykonanie: – Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć
To co kochamKrokiety z kapustą na imprezę sylwestrową i nie tylko. Krokiety z kapustą czy to na pewno polskie danie❓ Bez wątpienia krokiet, chociaż może bardziej ich przodek, u gniecione warzywa z mięsem, zawinięte w ciesto i smażone w tłuszczu, były już znane starożytnym Rzymie. Wydaje się, że krokiety mogą pochodzić z Francji i ich nazwa wywodzi się od francuskiego – croquer(...)żurawiny 5 łyżek cukru 3 jabłka 1 papryka chili 3 gwiazdki anyżu 1 laska cynamonu Sok z mandarynki Sok z limonki 3 łyżki melasy Nadzienie do krokietów 1 kg kiszonej kapusta 250 g suszonych pomidorów 350 g bekonu w kostkach 1 cebula 30 g suszonych borowików Sól Pieprz świeżo zmielony Krokiety 2 jajka Bułka tarta Jak zrobić sos żurawinowy
RafalCooktrzeba go podsypywać mąką przy wałkowaniu. Z farszem to jest różnie. Robię taki na jaki akurat mamy ochotę. Tym razem zrobiłam z mięsem i kapustą. Syn bardzo lubi. Trochę się rozpisałam, ale już kończę :) Sprawdźcie przepis i róbcie paszteciki. Acha...jak zrobicie, to piszcie w komentarzach czy smakowały. Składniki: Ciasto: 1 kg mąki pszennej(...)łyżeczka cukru Dodatkowo: jajko do posmarowania pasztecików mak lub sezam do posypania Farsz: 700 g. mięsa drobiowego, miałam ćwiartki (waga po ugotowaniu i obraniu z kości) 500 g. kiszonej kapusty 1 cebula 1 mała marchewka 1 mała pietruszka 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz Wykonanie: Margarynę roztopić i zostawić do wystudzenia. Ciepłe mleko wlać do miski, wkruszyć drożdże
Agusiowe smakołykisię zmarnować. Postanowiłam zrobić coś innego niż zwykle . Tradycyjne gołąbki goszczą u mnie dość często i zjadane są do ostatniego okruszka, lubię też te z kaszą gryczaną, grzybami i kapustą kiszoną, ale tym razem padło n coś zupełnie innego. Surowe tarte ziemniaki, prawdziwy domowy wędzony boczek i kapucha, to świetne połączenie, wszystko mocno doprawione pieprzem. Doskonała alternatywa dla tradycyjnych gołąbków(...)inne" gołąbki. Dodatkowo oglądając program kulinarny odkryłam, że w wyciskarce wolnoobrotowej genialnie mieli się ziemniaki na właśnie takie gołąbki lub na placki ziemniaczane. 12 zblanszowanych liści z kapusty 1 kg ziemniaków 500 g wędzonego boczku (u mnie nasz domowy) 3 duże cebule 2 jajka sól, pieprz majeranek ok. 700 ml domowego bulionu Boczek pokroić w niezbyt drobną kostkę
Krylowa Kuchniaprawie barszcz”, bo rzeczywiście tak smakuje po dodaniu soku z ogórków kiszonych. Myślę, że równie dobrze można dodać sok z kiszonej kapusty, wtedy będzie „bardziej barszcz”. Dla mnie jest to również smak dzieciństwa, chociaż nie znałam wtedy zupy chlebowej. Bardzo często u mnie w domu rodzinnym gościł biały barszcz(...)mojej zupie. Składniki: – 2 cebule małe – 2 ząbki czosnku – 200 g miąższu z chleba – 1/5 litra wody – 1/2 szklanki soku z ogórków kiszonych – 100 g boczku wędzonego – sól, pieprz do smaku – 3 łyżki oliwy – 4 jajka gotowane na twardo Wykonanie: – Cebulę i czosnek obrać
To co kocham