też, zastanawiacie się jak do świątecznego menu , które serwujecie tradycyjnie od lat, wprowadzić nutkę nowoczesności, połączyć inne smaki , to z pewnością nie będzie trudne. Pierożki z farszem z kapusty grochu i borowików na pewno zrobią wrażenie na każdym. Warto więc dołożyć swoich starań i przygotować je po mistrzowsku ;) Trudno sobie wyobrazić wigilijną kolację bez pierożków, tradycja zobowiązuje(...)fajne idealne na świąteczny prezent . Składniki na ciasto: 70 dag mąki tortowej 1,5 szklanki gorącej wody 1 jajko Szczypta soli 1 łyżeczka miękkiego masła Farsz: 1 litr kiszonej kapusty z marchewką 1 szklanka łuskanego grochu 40 dag mrożonych borowików 2 cebule 2 łyżki masła lub oleju Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Pierożki zaczynamy
Wanilia i KardamonPyszna tarta z kapustą i grzybami, która cudownie komponuje się z kubkiem barszczu czy jako ciepła przekąska przy wieczornym kieliszku wina . Składniki: Foremka 30cm Ciasto 200g mąki pszennej 100g zimnego masła 1 jajko 1 łyżka wody szczypta soli Masło kroimy w kostkę, wszystkie składniki mieszamy ze sobą i wyrabiamy ciasto. Formujemy kulę i rozwałkowujemy ją na stolnicy lekko oprószonej(...)pieczemy przez 20 minut – aż się zarumieni. Upieczone odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Kawałek ciasta mniej więcej wielkości kciuka możemy odłożyć i zostawić do późniejszego ozdobienia wierzchu ciasta. Farsz 800g kiszonej kapusty 50g suszonych grzybów 1l wody 1 mała cebula 2 łyżki masła pieprz, majeranek, kminek Suszone grzyby moczymy przez dwie godziny, przekładamy je do rondelka i zalewamy świeżą
Gotowanie i blogowanieDzisiaj mam dla Was propozycję pysznych krokietów z kapustą i pieczarkami. Ostatnio mam przyjemność testowania pysznych olei od firmy SEMCO . Jeden z nich użyłam właśnie do krokietów. Z wielkopolskich nasion podwójnie uszlachetnionej odmiany rzepaku według starej metody tłoczenia na zimno wytwarzamy Olej Rzepakowy z Wielkopolski – nierafinowany. Zawartość 56g/100ml kwasu tłuszczowego jednonienasyconego oleinowego w oleju decyduje o jego stabilności i przydatności(...)ciasto naleśnikowe : 2 szklanki mąki 2 jajka 2 i 1/4 szklanki mleka 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju rzepakowego Semco Składniki na farsz : 2 kg kiszonej kapusty 500 g pieczarek 3 cebule sól, pieprz, szczypta chili do smaku 2 łyżki masła 4 łyżki oleju rzepakowego Semco olej do smażenia bułka tarta do obtoczenia krokietów
Sama słodycz i szczypta chiliCiasto: 250 g mąki pszennej + trochę do podsypania 15 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1 jajko 100 ml ciepłego mleka 20 g roztopionego masła sól Farsz: 300 g kapusty kiszonej z marchewką szklanka suszonych grzybów 1 papryczka chili około 4 liski laurowe 2 ząbki czosnku łyżeczka mielonego ziela angielskiego łyżeczka mielonego kuminu rzymskiego pieprz sól Dodatkowo: 1 rozkłócone jajko(...)najmniej podwoić swoją objętość. W czasie kiedy nasze ciasto rośnie zajmujemy się farszem. Grzyby zalewamy wodą i gotujemy około 30 minut. Po tym czasie kroimy je na mniejsze kawałki. Kapustę kroimy (można ją zostawić w całości, ale ja nie lubię kiedy się „ciągnie”) i wrzucamy do garnka/patelni. Następnie dorzucamy do niej liście laurowe, papryczkę chili i czosnek. Nie solimy
PatiGotujeNormal 0 21 CIASTO: Mąka pszenna – 2 szklanki Drożdże – 3,5 dag Cukier – 1 łyżka Olej – 3 łyżki Sól –1/4 łyżeczki FARSZ: Kapusta kiszona – 1 kg Śmietana 18%- 1 szklanka Jajka –3 szt Boczek wędzony- 20 dag Cebula –3 szt Sól Pieprz Słodka papryka Normal 0 21 Mąkę wsypać do miski. Pośrodku zrobić wgłębienie. Drożdże pokruszyć, wymieszać(...)upływie tego czasu wyjąc ciasto z miski, rozwałkować na posmarowane tłuszczem i posypanej mąką blasze. Boczek pokroić w kostkę i wysmażyć. Cebule obrać, pokroić i usmażyć na boczku. Kapustę ugotować, odcedzić i wymieszać z boczkiem z cebula, przyprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Wyłożyć na ciasto i piec 30 min w 200st
Camilla w kuchniok.70 pierogów. Ilość farszu pewnie jeszcze będzie zawyżona, ale może uda się go upakować więcej lub można przygotować jeszcze z nim uszka. Ja przygotowałam od razu porcję z kilograma kapusty i litra grzybów (tak było w przepisie), nakleiłam już 2x po 70 pierogów, a farsz nadal mam... Jutro będziemy z nim robić uszka. Składniki: Ciasto: - 550g mąki orkiszowej typ750(...)wodą żeby przestygła, by nie poparzyć rąk. Wyrobione ciasto odstawiamy na ok.5-10 minut pod przykryciem (przykrywam ręcznikiem), by odpoczęło. Farsz: - 2 szklanki (0,5l) suszonych grzybów - 0,5kg kiszonej kapusty - 1 mniejsza lub 1/2 większej marchwi - 1/2 dużej pietruszki - sól i pieprz do smaku - 1 duża cebula - 2-3 łyżki oleju (daję kokosowy bezzapachowy) Grzyby przelać na sicie zimną wodą
Smaczne ZdroweSKŁADNIKI: 1 golonka (nie wiem ile ważyła moja bo dostałam od rodziców :)) 500 g kapusty kiszonej 2 łyżki oleju 250 ml wody 8 ząbków czosnku 1/2 pęczka natki pietruszki garść przypraw (liście laurowe, ziele angielskie, owoc jałowca, połamany cynamon, goździki, suszone płatki czosnku, kolorowy pieprz, suszone papryczki chilli) świeżo mielona sól himalajska z przyprawami (sama komponuje od kiedy skończyła się(...)mięso marynatą (olej, woda i przyprawy oraz musztarda). Odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Zamarynowaną golonkę przekładamy wraz z marynatą do misy multicookera w której dno zostało wyłożone kapustą i pozostałymi warzywami. Ja dolałam jeszcze 100 ml wody. Zamknąć pokrywę i ustawić program STEW i czas 2 godziny. Skóra sama odchodzi, mięso wręcz rozpływa się w ustach
ClauditteMissCookingZachęcona na FB przepisem Helenki P. na kiszone liście winorośli , postanowiłam sama wypróbować przepis i zobaczyć czy rzeczywiście jest nadczym się rozwodzić.Fakt,zawsze też chciałam zrobić przepyszne gołąbki greckie,teraz już będę miała fajną okazję bo nie muszę szukać po sklepach słoików z lisčmi.Przy okazji zrobiłam przepyszny sok z winogron .Zimą będzie co jeść i pić , oraz zrobić(...)zwijany w rulonik i wkładamy do słoiczka.Dodajemy do każdego słoika Ząbki czosnku ,gorczycę,kawałek chrzanu i koper.Zalewamy osolonej wrzątkiem i zakręcamy.Mam nadzieję , że wyjdą dobre.Robiłam kapustę kiszoną na kiszone gołąbki i było super ,może i to wyjdzie całkiem niezłe ha ha.Smacznego!.Słoiczki zostawiamy na 3 dni w mieszkaniu ,aby się zakisiły potem wynosimy je do piwnicy
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiwody 2 łyżki masła 2 szklanki mąki + mąka do podsypania 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu Składniki na farsz: 20dkg boczku wędzonego 1 cebula 20dkg kapusty kiszonej 2 ugotowane i ostudzone ziemniaki (mogą być z wczorajszego obiadu) 20dkg pieczonego, smażonego lub gotowanego mięsa (najlepiej wieprzowego lub mieszanego – może być z wczorajszego obiadu) Przyprawy: sól, pieprz, majeranek(...)folię i na czas przygotowania farszu wkładamy do lodówki *** *** Przygotowujemy farsz: boczek i cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy razem na patelni *** *** Gdy cebula się zeszkli dodajemy drobno pokrojoną kapustę oraz pokrojone w małą kosteczkę ziemniaki, mieszamy i całość smażymy na niedużym ogniu przez kilka minut. *** *** Mięso drobno kroimy, dokładamy na patelnie, mieszamy i smażymy jeszcze przez chwilę *** *** Całość doprawiamy
Blog z Apetytempieczone ciasto: 300 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 50 g masła 1 jajko 200 ml mleka 2 dkg drożdży farsz do pasztecików: 1 garść grzybów suszonych 25 dkg kapusty kiszonej 1 cebula 1 liść laurowy 2 ziela angielskie sól, pieprz 1 łyżka masła pozostałe: 1 jajko olej do smażenia pieprz czarny ziarna Barszcz: Buraki dokładnie szoruję, kroję na ćwiartki(...)nabierze on smaku i koloru. Farsz do pierożków: Grzyby namaczam w zimnej wodzie przez noc. Na drugi dzień przekładam z wodą do garnka i gotuję do miękkości około godzinę. Kapustę przekładam do drugiego garnka, dodaję liść laurowy, ziele, wlewam wody tyle żeby przykryła kapusta i gotuję do miękkości około 40 minut. Na patelni przesmażam pokrojoną cebulę, dodaję pokrojone grzyby
wesoła kuchnianaleśnikowe 2 jajka 2 szklanki mleka 2 szklanki wody gazowanej 200 g mąki pszennej 200 g mąki gryczanej 2 łyżki oleju szczypta soli tłuszcz do smażenia Nadzienie 1 kg kapusty kiszonej 1 szklanka grzybów suszonych lub 300 gram pieczarek 2 średnie cebule 3 łyżki oleju 3 listki laurowe 4 ziaren ziela angielskiego 4 ziarna pieprzu czarnego szczypta rozmaryny, kminu mielonego(...)gorącą wodą, pozostawiamy najlepiej na całą noc do namoczenia. Namoczone grzyby ( oczyszczone pieczarki ) kroimy w paseczki. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę, smażymy w rondlu na rozgrzanym oleju do zeszklenia. Kapustę opłukujemy w zimnej wodzie, odciskamy. Do rondla dorzucamy pokrojoną kapustę, grzyby, liść laurowy, ziele angielskie, ziarna pieprzu smażymy 40 minut, w razie potrzeby dolewamy odrobinę tłuszczu często mieszając. Doprawiamy
kgwjanczewomasłem i jajkami. Z tym ciastem naprawdę dobrze się pracuje. Jest miękkie, elastyczne. Idealnie sprawdzi się też do przygotowania tradycyjnych pierogów. Spróbujcie. Składniki: Na farsz: około 450 g kapusty kiszonej (u mnie z niewielką ilością marchewki) 1 duża cebula 2-3 liście laurowe 2-3 ziela angielskie 40 g suszonych grzybów (u mnie podgrzybki i borowiki) świeżo mielony pieprz(...)Następnie gotujemy w tej wodzie przez minimum 30 minut (ja gotuję zawsze ciut dłużej). Odcedzamy. Wywar grzybowy odkładamy na bok. Po przestudzeniu grzyby drobno kroimy. Odstawiamy na bok. Kapustę drobno siekamy (, jeśli jest zbyt kwaśna warto ją przepłukać na sicie), przekładamy do garnka i wlewamy nasz wywar z grzybów (o ile nasz wywar nie jest gorzki). Jeśli płynu jest
Słodkie okruszkijest po prostu obłędny. Moja wersja bigosu jest bardzo urozmaicona, zawiera kilka różnych kawałków mięsa, dwie różne śliwki oraz pół-wytrawne wino. Polecam z całego serca. Składniki: 1,5kg kapusty kiszonej 500g boczku wędzonego węgierskiego 4 wiejskiej kiełbasy 250g rozbratla wołowego 250g karkówki wieprzowej 250g szynki wieprzowej 200g suszonych grzybów 500g pieczarek 250g śliwek suszonych 100g śliwek wędzonych(...)wolnym ogniu podsmażam na złoto - zajmuje to nawet 20 minut. Kiełbasę kroję w pół-plasterki, połowę kiełbasy podsmażam na tłuszczu wytopionym z boczku - smażę na złoto. Kapustę rozkładam na desce i tnę na mniejsze kawałki. Do dużej miski wkładam pociętą kapustę, surowe i usmażone pieczarki, kiełbasę (również tą podsmażoną), wysmażony boczek oraz śliwki suszone i wędzone. Mieszamy tylko
Gotowanie i blogowanievideo-przepis jednocześnie zachęcając Was do oglądnięcia :) Składniki na 4 sztuki: 8 białych kiełbasek - surowych 4 bułki pszenne cebulka prażona 8 plasterków boczku cienko krojonego kawałek sera żółtego kapusta kiszona ewentualnie sałata dodatki : pomidorki koktajlowe, kawałek papryki sos do smarowania: miód, musztarda, odrobina przecieru z chilli Przygotowanie : Białe kiełbaski nacinam i ściągam z nich osłonkę, 2 plastry boczku przecinam(...)formie do bułek która nagrzewała się od samego początku grillowania. Gotowe i kilkukrotnie smarowane kiełbaski ściągam z grilla i obtaczam je w cebulce prażonej. Do bułeczek daję kolejno odrobinę kapusty, musztardę, parówkę nadziewaną serem i grillowane dodatki. Rada : Jeśli nie masz formy do grillowania bułek to rozchyl je lekko układając na rusztach aby same ruszta utrzymały jej kształt, skrapiając odrobiną
Mechanik grilluje