Pyszny kalafior, chrupiące różyczki na styl indyjski. Jeśli wolicie można kalafior najpierw zblanszować a potem dopiero upiec ale ja wolę kalafiora jak jest chrupiący i nie rozpada się na talerzu. Wybór należy do Was. Polecam serdecznie na obiad, jako przystawkę, do obiadu jako jarzynkę czy na wczesną kolację, jest pyszny. Pieczony kalafior po indyjsku z migdałami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanienasze krajowe warzywo króluje na naszych stołach pod wieloma postaciami. Jedną z nich są oczywiście placki ziemniaczane. Ja zaproponuje Wam dzisiaj nieco lżejszą wersję placków, których głównym składnikiem jest kalafior oraz marchew. Lekkie, zdrowe i smaczne placuszki mogą być doskonałym pomysłem na lunch do pracy, obiad czy kolację. Ich przygotowanie zajmie Wam dosłownie 15 minut. Składniki: 300g kalafiora, startego(...)tarce o grubych oczkach 2 duże marchewki, starte tak samo jak kalafior 1 średnia cebula, posiekana w drobna kostkę 1 duże jajko mąka sól, pieprz, gałka muszkatołowa olej do smażenia Przygotowanie: Do dużej miski przekładamy startego kalafiora, marchew oraz cebulę. Wbijamy jajko i dodajemy mąkę. Masa powinna być w miarę zwięzła. Mieszamy i przyprawiamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy niewielkie
Życie ze smakiemdalej? Poniżej znajdziecie kilka moich ulubionych kombinacji. Takie kiszone warzywa, świetnie nadają się do sałatek, dań obiadowych czy jako samodzielna przekąska. U mnie najszybciej znika rzodkiewka i kalarepa z kalafiorem. Marchewka z przyprawami Kroimy w plastry 6 marchewek młodych i wyszorowanych. Do słoika wrzucamy łyżeczkę czerwonego pieprzu, 4 goździki, małą laskę cynamonu, jedną gałązkę kopru. Zalewamy słoik i zamykamy. Codziennie(...)słoika dodajemy 4 ząbki czosnku, kilka kawałków chrzanu i gałązkę kopru. Zalewamy i zamykamy. Codziennie odkręcamy na 30 minut, żeby odgazować. Po 4-5 dniach rzodkiewka jest gotowa. Kiszony kalafior Różyczki kalafiora myjemy i wsadzamy do wyparzonego słoika, dodajemy kawałek chrzanu i dwa ząbki czosnku. Zalewamy i zamykamy. Codziennie odkręcamy na 30 minut, żeby odgazować. Po 4-5 dniach kalafior
ladykitchenprzepis ekspresowy, błyskawiczny. Na pewno wam przypadnie do gustu zwłaszcza jeśli zostaje w waszych kuchniach bulion z dnia poprzedniego. Do dzieła! Polecam wam także inny mój przepis z kalafiora – sałatkę kalafiorową do grilla . Film Szukasz odpowiedniej patelni lub garnka? Musisz sprawdzić je w tym sklepie. Składniki – błyskawiczna zupa kalafiorowa średni kalafior jedna duża marchew jedna cebula(...)masło klarowane 1 l bulionu pęczek pietruszki i kopru pieprz i sól Przepis Zaczynamy od krojenia w kostkę cebuli i posiekania w plasterki marchewki. Następnie zabieramy się za kalafior – kroimy go w różyczki. Siekamy pietruszkę i koper. Ten ostatni będzie nam potrzebny na koniec. Rozgrzewamy garnek i dodajemy do niego masło klarowane. Smażymy w nim pokrojoną cebulę i marchewkę
Kuchennyviral.plBardzo lubimy brokuła i kalafiora więc oba te warzywa wylądowały w garnku i powstała pyszna zupka krem. Do zupy podałam ulubione grzanki. składniki: 1 średni brokuł (ok 600 g) 1 mały kalafior (ok 600 g) 1, 5 l bulionu sól,pieprz 100 ml śmietanki 30 % 1 cebula 1 łyżeczka masła Brokuła podzielić na różyczki. Łodygę obrać i pokroić(...)cienkie plastry. Kalafiora także podzielić na różyczki. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle. Do garnka wlać bulion i zagotować. Gdy bulion się zagotuje wrzucić kalafiora i brokuła oraz zeszkloną cebulę. Gotować do miękkości. Gdy warzywa będą już miękkie garnek zestawić z ognia. Całość zmiksować na krem. Gdyby zupa wyszła za gęsta dolać nieco bulionu. Krem doprawić
Monia miesza i gotujezupa jest przepyszna! Bardzo aromatyczna i sycąca. Mój mąż nie przepada za kalafiorem, tymczasem zupę zjadł ze smakiem. Jest to więc świetne rozwiązanie na przemycenie warzyw do menu każdego niejadka. No bo w końcu czego nie widać, tego (podobno) nie ma ;-) SKŁADNIKI 1 duży kalafior 1 mała cukinia 3 ziemniaki (o łącznej wadze 400 g) 1 biała papryka(...)żółta papryka 1 l bulionu warzywnego (użyłam koncentratu bulionu warzywnego Krakus) mały pęczek natki pietruszki sól, świeżo mielony pieprz WYKONANIE Kalafior umyć i obrać w różyczki. Ziemniaki obrać. Z papryk wykroić gniazda nasienne. Wszystkie warzywa pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć wraz z różyczkami kalafiora do dużego garnka. Dodać bulion warzywny i wlać niewielką ilość wody (możliwe, że warzywa
Passions hobbies lifekalafiorowy. Gdy pierwszy raz, sama go zrobiłam i spróbowałam, nie mogłam uwierzyć, że jest zrobiony właśnie z warzywa! Zero jajek, zero śmietany, mleka, jedynie odrobina masła, ser i kalafior. Jeśli nie lubicie tego warzywa, przeszkadza Wam jego zapach czy smak, nie martwcie się. W tym daniu, kalafior jest niemal niewyczuwalny! Potrawa idealnie pasuje na szybką i bardzo wykwintną kolację, ponieważ(...)tego smaku nie zapomnicie na długo. Makaron ryżowy z sosem kalafiorowym porcja dla 2 osób Składniki: 1 szklanka ugotowanych różyczek kalafiora 1/3 szklanki mleka (polecam pół na pół kokosowe i zwierzęce/inne roślinne) 1/4 szklanki bulionu (można zastąpić kilkoma łyżkami wody wymieszanej z vegetą natur) sól, pieprz 1 łyżka masła 2 ząbki czosnku nać pietruszki do posypania 1/2 szklanki sera
Jaglusiadalej? Poniżej znajdziecie kilka moich ulubionych kombinacji. Takie kiszone warzywa, świetnie nadają się do sałatek, dań obiadowych czy jako samodzielna przekąska. U mnie najszybciej znika rzodkiewka i kalarepa z kalafiorem. Marchewka z przyprawami Kroimy w plastry 6 marchewek młodych i wyszorowanych. Do słoika wrzucamy łyżeczkę czerwonego pieprzu, 4 goździki, małą laskę cynamonu, jedną gałązkę kopru. Zalewamy słoik i zamykamy. Codziennie(...)słoika dodajemy 4 ząbki czosnku, kilka kawałków chrzanu i gałązkę kopru. Zalewamy i zamykamy. Codziennie odkręcamy na 30 minut, żeby odgazować. Po 4-5 dniach rzodkiewka jest gotowa. Kiszony kalafior Różyczki kalafiora myjemy i wsadzamy do wyparzonego słoika, dodajemy kawałek chrzanu i dwa ząbki czosnku. Zalewamy i zamykamy. Codziennie odkręcamy na 30 minut, żeby odgazować. Po 4-5 dniach kalafior
ladykitchenSzybka, pyszna przekąska. Składniki: 1 kalafior 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki pieprz 2 łyżki maonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku oliwa pieprz sól Kalafior dzielę na części odrywając różyczki. Wkładam do miski. Posypuję papryką czerwoną, solą (1/2 łyżeczki), pieprzem, dodaję około 4 łyżek oliwy. Mieszam. Wykładam kalafior na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w piekarniku nagrzanym(...)stopni przez 30 minut. W miseczce łączę majonez, jogurt, rozmiażdżony czosnek, sól, pieprz. Najlepiej smakuje zajadany palcami – moczony w czosnkowym sosie Artykuł Pieczony kalafior z sosem czosnkowym pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plBrokuł i kalafior zapiekane pod pierzynką z beszamelu i sera pleśniowego to świetna propozycja na sycący bezmięsny posiłek. Tak przygotowane warzywa można też podać jako dodatek do mięsa. Proste i pyszne. składniki: 1 duży brokuł 1 średni kalafior 150 g sera pleśniowego, u mnie lazur słodka papryka masło do posmarowania formy beszamel 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 2 szklanki(...)mleka sól,pieprz gałka muszkatołowa Brokuła i kalafiora podzielić na różyczki i ugotować al'dente we wrzątku z dodatkiem cukru i soli. Ugotowane warzywa dobrze osączyć na sicie i ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Przygotować beszamel. Na patelni rozpuścić masło i dodać mąkę. Energicznie wymieszać aby nie było grudek i wlać mleko. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką. Gotować
Monia miesza i gotujedanie! W większości to danie zawiera składniki typowo zasadotwórcze, więc Wasz organizm odwdzięczy się za dużą dawkę składników odżywczych i witamin. Zapraszam do gotowania! Kasza jaglana z jarmużem i kalafiorem porcja dla 2-3 osób Składniki: około 200 g jarmużu 3/4 szklanki kaszy jaglanej 1/2 cebuli 4 pieczarki 1 szklanka podzielonego na różyczki kalafiora 1/3 pora 2 łyżki pestek słonecznika(...)Kaszę jaglaną opłukać pod wodą. Do garnka wlać 1,5 szklanki wody, posolić ją i zagotować. Wsypać kaszę jaglaną i gotować na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut. Kalafiora gotować w parowarze lub w osolonej wodzie przez 10 minut, aby pozostał jędrny. Pieczarki pokroić na ćwiartki. Cebulę i pora drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić cebulę i smażyć
Jaglusialekarstwem to po dokonaniu kilku modyfikacji nawet placuszki stają się dla mnie bardziej kuszące. Ograniczyłam więc mąkę do minimum, główną rolę w placuszkach niech odgrywają warzywa. W tym przypadku kalafior, ale zapewniam, że cukinia czy inne sprawdzą się znakomicie. Do tego ulubione zioła i przyprawy dla nadania smaku i gotowe. Zamiast smażyć je na patelni proponuję zapakować je do piekarnika(...)gotowe. Smacznego zatem Wam życzę i niech w końcu lato do nas powróci. Kalafiorowe placki z piekarnika składniki: kalafior średniej wielkości 2 jajka 3/4 szklanki tartego parmezanu 1 cebula 2 łyżki mąki owsianej 1 czubata łyżka oregano 2 czubate łyżki koperku szczypta kurkumy i chilli sól, pieprz łyżeczka masła klarowanego do smażenia wykonanie: Cebulę siekamy i podsmażamy na łyżeczce
Przysmaki Karolkimogłam się jej nachwalić, tak mi smakowała. Oczywiście w przypadku tego typu sałatek wiele zależy od jakości i smaku poszczególnych składników. Ja miałam to szczęście, że trafiłam na pysznego kalafiora i słodkie malinowe pomidory. Nie rezygnujcie też z sera, bo również odgrywa tutaj ważną rolę – jego ilość dostosujcie do osobistych preferencji, aczkolwiek z umiarem:) Polecam. kalafior (u mnie(...)jajka kawałek twardego sera żółtego (u mnie sokół) 2-3 pomidory rukola (3 garści) 3 łyżki majonezu 2 łyżki kwaśnej śmietany 2-3 łyżki soku z cytryny sól, pieprz Kalafior myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy na półtwardo w osolonym wrzątku. Odcedzamy. Groszek krótko gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Jajka gotujemy na twardo. Po ostudzeniu obieramy
Smaki Na Talerzugarnka. W czym tkwi jej sekret? W prostocie i kozieradce! Zaprawdę powiadam Wam, te twarde jak kamyszki ziarenka robią cuda. Składniki na 6 porcji naprawdę sycącej zupy: 1 duży kalafior lub kilka niepozornych takie jak moje (z własnej uprawy) o łącznej wadze około 800 g 2-3 ziemniaki 200 g kawałek selera około 200 g marchwi 200 g gęstego mleka(...)kokosowego łyżeczka nasion kozieradki (zmielonych) Przygotowanie: Kalafior podziel na małe różyczki, ogonków nie wyrzucaj, tylko pokrój w drobną kostkę, tak jak pozostałe warzywa. Mała uwaga, niech będą miarę równiej wielkości, około pół centymetra. W dużym garnku rozgrzej olej i wrzuć ziemniaki, marchew, seler i ogonki kalafiora. Smaż przez 5 minut cały czas mieszając (surowe ziemniaki lubią przywrzeć do dna). Następnie
greenscarfprostą do przygotowania zupę-krem. Przed podaniem należy ją posypać posiekanym koperkiem. Składniki na 4 porcje: 1,5 l wody + 3 płaskie łyżeczki domowej wegety 1 duży kalafior 2 średniej wielkości ziemniaki 2 ząbki czosnku sól, pieprz szczypta gałki muszkatołowej odrobina kurkumy 1 łyżka masła klarowanego 2 łyżki śmietany 30% 1 mały pęczek koperku Z kalafiora odciąć liście(...)mniejsze różyczki. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać oraz drobno pokroić. Wodę wlać do garnka, dodać domową wegetę i całość zagotować. Następnie dodać różyczki kalafiora i ziemniaki. W międzyczasie na małej patelni rozpuścić masło i podsmażyć cebulę oraz czosnek. Do gotujących się warzyw dodać cebulę wraz z czosnkiem. Na sam koniec wsypać przyprawy (sól, pieprz
Ugotować