mogłam się jej nachwalić, tak mi smakowała. Oczywiście w przypadku tego typu sałatek wiele zależy od jakości i smaku poszczególnych składników. Ja miałam to szczęście, że trafiłam na pysznego kalafiora i słodkie malinowe pomidory. Nie rezygnujcie też z sera, bo również odgrywa tutaj ważną rolę – jego ilość dostosujcie do osobistych preferencji, aczkolwiek z umiarem:) Polecam. kalafior (u mnie(...)jajka kawałek twardego sera żółtego (u mnie sokół) 2-3 pomidory rukola (3 garści) 3 łyżki majonezu 2 łyżki kwaśnej śmietany 2-3 łyżki soku z cytryny sól, pieprz Kalafior myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy na półtwardo w osolonym wrzątku. Odcedzamy. Groszek krótko gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Jajka gotujemy na twardo. Po ostudzeniu obieramy
Smaki Na Talerzugarnka. W czym tkwi jej sekret? W prostocie i kozieradce! Zaprawdę powiadam Wam, te twarde jak kamyszki ziarenka robią cuda. Składniki na 6 porcji naprawdę sycącej zupy: 1 duży kalafior lub kilka niepozornych takie jak moje (z własnej uprawy) o łącznej wadze około 800 g 2-3 ziemniaki 200 g kawałek selera około 200 g marchwi 200 g gęstego mleka(...)kokosowego łyżeczka nasion kozieradki (zmielonych) Przygotowanie: Kalafior podziel na małe różyczki, ogonków nie wyrzucaj, tylko pokrój w drobną kostkę, tak jak pozostałe warzywa. Mała uwaga, niech będą miarę równiej wielkości, około pół centymetra. W dużym garnku rozgrzej olej i wrzuć ziemniaki, marchew, seler i ogonki kalafiora. Smaż przez 5 minut cały czas mieszając (surowe ziemniaki lubią przywrzeć do dna). Następnie
greenscarfprostą do przygotowania zupę-krem. Przed podaniem należy ją posypać posiekanym koperkiem. Składniki na 4 porcje: 1,5 l wody + 3 płaskie łyżeczki domowej wegety 1 duży kalafior 2 średniej wielkości ziemniaki 2 ząbki czosnku sól, pieprz szczypta gałki muszkatołowej odrobina kurkumy 1 łyżka masła klarowanego 2 łyżki śmietany 30% 1 mały pęczek koperku Z kalafiora odciąć liście(...)mniejsze różyczki. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać oraz drobno pokroić. Wodę wlać do garnka, dodać domową wegetę i całość zagotować. Następnie dodać różyczki kalafiora i ziemniaki. W międzyczasie na małej patelni rozpuścić masło i podsmażyć cebulę oraz czosnek. Do gotujących się warzyw dodać cebulę wraz z czosnkiem. Na sam koniec wsypać przyprawy (sól, pieprz
UgotowaćSzybkie w przygotowaniu a jakże smaczne placki z marchewki i kalafiora! Nadają się idealnie jako dodatek do pieczonego mięsa, czy ryby, jak i same na lekką kolację. Uważajcie, znikają w błyskawicznym tempie! Placki z marchewki i kalafiora na około 35 placków Składniki: 1/2 główki kalafiora 2 marchewki 1 cebula 1 ząbek czosnku 4 łyżki mąki kukurydzianej 2 jajka 1/2 łyżeczki(...)gałki muszkatałowej sól, pieprz, szczypta chili 1/4 łyżeczki papryki słodkiej olej do smażenia Przygotowanie: Kalafiora i marchewkę zetrzeć na tartce o grubych oczkach. Cebulę bardzo drobno pokroić. Do miski wsypać mąkę, przyprawy, dodać jajka i starte warzywa. Wszystko dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć partiami na małym ogniu z jednej strony przez około 5 minut. Przewrócić i smażyć kolejne
JaglusiaMiało być curry z kalafiora, ale wyszło troszkę inaczej. Do kalafiora dołączył bób i miał zastąpić ciecierzycę. Potem poszło już wszystko. Trochę ciecierzycy, trochę papai. Doprawione papryką chilli, imbirem, kurkumą i sokiem z cytryny. Och, smakowało tak bardzo, że chciałam zjeść na raz obie porcje. 2 porcje ok. 4 duże różyczki kalafiora 2 garści bobu 5 łyżek ciecierzycy konserwowej(...)kokosowego 1/2 małej papryczki chilli przyprawy: korzeń kurkumy (może być suszony), korzeń imbiru, kolendra mielona, sól Na dużej patelni lub w woku rozgrzewamy olej. Dodajemy podzielonego na mniejsze różyczki kalafiora i bób, chwilę smażymy. Zmniejszamy ogień i dodajemy mleko kokosowe, przyprawy, chilli i ciecierzycę. Dusimy ok. 10 minut na średnim ogniu, pod przykryciem. Pod koniec gotowania dodajemy papaję, pokrojonego pomidora
Kucharzycawypróbować nowe połączenia. Dodatek kaszy jaglanej sprawia, że zupa nabiera oryginalności. Jest przepyszna, łatwa do zrobienia i zdrowa. Zdecydowanie polecam! Składniki: 50 dag piersi z kurczaka 50 dag kalafiora 10 dag kaszy jaglanej (ok. 1/2 szklanki) włoszczyzna 3-4 ząbki czosnku 1 duża cebula 150 ml jogurtu naturalnego (można zastąpić śmietaną) 1 łyżka oliwy z oliwek ostra papryka(...)przygotowania: Kurczaka kroimy w średniej wielkości kostkę. Wkładamy do garnka i zalewamy 2 litrami wody. Zagotowujemy. Pozbawiamy się szumowin. Dokładamy oczyszczoną i obraną włoszczyznę. Gotujemy przez ok. 30 minut. Kalafior oczyszczamy i dzielimy na mniejsze różyczki. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na oliwie. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę przesmażamy. Dodajemy kaszę i paprykę. Smażymy przez ok. 2 minuty
Pobite gary BarbaryBardzo szybkie placuszki z surowego kalafiora i żółtego sera. Delikatne i bardzo smaczne danie, które polecam na letni obiad. Można podać je z ziemniakami i surówką, albo prościej – ze śmietaną lub kefirem :) 500 g kalafiora 150 g sera żółtego Gouda 2 jajka 3 łyżki mąki pszennej 1/3 łyżeczki soli pieprz czarny olej rzepakowy do smażenia Surowego kalafiora zetrzeć(...)Smażyć z dwóch stron na rumiano, przewracając placki za pomocą łopatki. Podawać na ciepło. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania wegetariańskie , Dania z patelni , Obiad , Obiad na szybko Tagged: kalafior , ser żółty
https:KKuchniaMniamwpis o sałatkach na wynos w słoiku cieszył się dużym powodzeniem więc postanowiłam zrobić edycję wiosenną. Poniżej 3 przepisy na wiosenne sałatki, w roli głównej szparagi, rzodkiewki, ogórki i kalafior przy wsparciu kasz i ciecierzycy. Można je wszystkie zapakować na wynos do słoika, zjeść na obiad ale świetnie nadadzą się też jako dodatek do dania głównego czy na grill. Wiosna(...)gładki sos. Składniki sałatki pomieszać, a jeżeli bierzecie na wynos to można je też ułożyć warstwowo w słoku zaczynając od sosu i wymieszać przed zjedzeniem. Sałatka z ciecierzycą, kalafiorem, ogórkiem i rzodkiewką w jogurtowym sosie 1 główka kalafiora 1 szklanka suchej ciecierzycy (albo dwie puszki gotowej) 2 ogórki 1 pęczek rzodkiewki 1/3 szklanki nasion słonecznika pół pęczka szczypiorku pół pęczka
Cooking for Emilykurczaka, aby była jeszcze bardziej aromatyczna. Szczerze polecam! Składniki na porcję dla 6 osób: 2 l wody + 2 łyżeczki domowej wegety 2 ćwiartki z kurczaka 1 duży kalafior 300 g włoszczyzny (pokrojonej w cienkie słupki) 1/2 szklanki surowego ryżu + 1 szklanka wody 2 listki laurowe kilka kulek ziela angielskiego papryka ostra papryka słodka sól, pieprz do podania(...)soli oraz pieprzu. Gotować, aż do miękkości kurczaka. Następnie wsypać pokrojoną włoszczyznę, ugotowany ryż, dodać domową wegetę, wsypać ostrą oraz słodką paprykę i całość gotować, aż do miękkości warzyw. Kalafiora umyć, odciąć głąb, a różyczki drobniej pokroić. Na sam koniec, do zupy dodać kalafiora i gotować kilka minut na małym ogniu (uwaga - nie gotujcie zbyt długo, ponieważ kalafior ma zachować
Ugotowaćwegan i amatorów kalafiora. Lekkie curry z kalafiora smakuje wybornie jako samodzielne danie, ale i dla mięsożerców będzie dobrym dodatkiem do mięsa. Na obiad i kolację – wyśmienite! 2-3 porcje 1 mały lub średni kalafior 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 puszka ciecierzycy w zalewie 4 łyżki oleju kokosowego (stała część) 1 łyżka czerwonej pasty curry (można pominąć(...)korzenia kurkumy, starty na tarce kolendra mielona i garam masala do smaku łyżka oleju kokosowego Na patelni lub w woku, na oleju szklimy posiekaną cebulę, dodajemy czosnek. Kalafiora kroimy na mniejsze części, przekładamy na patelnię/woka. Dodajemy ciecierzycę razem z zalewą oraz mleko kokosowe. Dolewamy ok. 100 ml wody i dusimy pod przykryciem. Pod koniec duszenia dodajemy przyprawy, mieszamy
Kucharzycazazwyczaj nie mamy ochoty na ciężkie dania dlatego zrobienie oryginalnego makaronu z lekkim i aksamitnym sosem wydaję się wręcz idealnym pomysłem Makaron z cukinii z sosem z kalafiora , posypany dodatkowo podpieczoną szynką , serem Dziugas (polska wersja parmezanu) i pistacjami ! SKŁADNIKI : 1 duża cukinia 1/2 kalafiora 1 szkl. mleka migdałowego niesłodzonego 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka czosnku(...)pistacje *w wersji vege oczywiście pomijamy produkty pochodzenia zwierzęcego :) PRZYGOTOWANIE: Cukinię obieramy i kroimy na równej długości paski ( wiem, że obecnie można kupić w wielu sklepach gotowe "tagliatelle" warzywne ). Kalafiora gotujemy do miękkości w mleku z dodatkiem czosnku niedźwiedziego, soli i pieprzu. Ugotowanego kalafiora miksujemy ( razem z mlekiem w którym się gotował) na gładko . Dodajemy płatki drożdżowe
Marcepanowa kuchniazmienia faktu, że okazał się całkiem smaczny ;) Nie wiem nawet, czy nie był smaczniejszy zimny, na drugi dzień. Tak czy inaczej, warto spróbować! inspiracja tutaj składniki 1 główka kalafiora- ok 600 g 1/2 szklanki mozzarelli, rozdrobnionej 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1/2 łyżeczki suszonej bazylii 1/2 łyżeczki soli (lub do smaku) 1/2 łyżeczki czosnku w proszku 1 jajko przygotowanie(...)kalafiora usunąć liście i łodygi. Podzielić na różyczki, rozdrobnić w malakserze lub zetrzeć na drobnej tarce. Tak rozdrobniony kalafior zalać niewielką ilością wody i ugotować do miękkości. Zajmie to parę minut Odcedzić, schłodzić. Masę kalafiorową położyć na ściereczkę, zawinąć i wycisnąć jak najwięcej płynu. Umieścić odciśnięty kalafior w misce, dodać mozzarellę pokrojoną na bardzo drobne kawałki, oregano, bazylię, sól
Stare Garydodając do pieczenia aromatyczny cynamon i posypując je po upieczeniu zieleniną. Pieczone warzywa układamy na talerzu, posypujemy dodatkami i jemy jeszcze ciepłe. Najpyszniejsze w tej sałatce są pieczone różyczki kalafiora i upieczony do kremowej miękkości czosnek. Piękny kolor i chrupkość to zasługa ziarenek granatu, można je zastąpić prażonym słonecznikiem, ale to nie będzie to samo. Kto powiedział, że comfort food(...)może być zdrowy? Składniki: pół kilo ziemniaków ugotowanych w mundurkach mały kalafior podzielony na małe różyczki lub opakowanie mrożonego pół główki czosnku (bez obierania) 3 łyżki oliwy łyżeczka cynamonu po ćwierć łyżeczki pieprzu i suszonego rozmarynu ser feta pokrojony na kawałki garść ciemnych oliwek bez pestek drobno posiekany szczypiorek drobno posiekany koperek kilka dużych kaparów do dekoracji połowa owocu granatu
Ugotowane pozamiatanePenne z brokułem, kalafiorem w sosie śmietankowym Propozycja na to danie, jest bardzo podobna, do poprzedniego dania makaronu ze szpinakiem . Pomysł na to danie powstał, ze względu na to, że nie wszyscy przepadają za szpinakiem, a kiedy mamy mało czasu takie danie zrobimy bardzo szybko, a zarazem będzie sycące i na prawdę smaczne. Miłego dnia dla wszystkich(...)zapraszam do zapoznania się z przepisem. Przepis: (dla 4 osób) Składniki: 500 g makaronu penne 1 mały kalafior 2 małe brokuły 500 ml śmietany kremówki 30% 5 serków topionych (każdy po 100 g) sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie Wykonanie: 1. Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu na al'dente. 2. Kalafior i brokuł, myjemy
Mój pomysł narosół zmienił by jej smak i była by dużo cięższa, a tak mamy świetny krem :-). Miłego dnia :-) Składniki na 8 porcji: 2 duże ziemniaki 2 pietruszki 1/2 selera 1/2 kalafiora 1 kalarepa 2 cebule 2 łyżki masła 1 szklanka słodkiej śmietanki 18% (ja dałam mniej) 1/2 szklanki płatków migdałów sól pieprz szczypta gałki muszkatołowej Ziemniaki, pietruszkę i seler obieramy(...)kroimy w ćwiartki, zalewamy wodą, by zakryć warzywa i gotujemy. Umyty kalafior oraz oczyszczone, obrane cebule i kalarepę kroimy w grubą kostkę. Na patelni na łyżce masła podsmażamy cebulę, która zdejmujemy, gdy się zezłoci. Dokładamy drugą łyżkę masła i wrzucamy kalafior (dobrze, żeby mocno się zarumienił, bo to doda zupie smaku), oraz pokrojoną kalarepę. Cebulę, kalafior i kalarepę dorzucamy
kruche babeczki