pstrąg z kalafiorem Delikatne zapiekane warzywa, oraz aromatyczna ryba to propozycja na lekki posiłek, wprost idealny na tę porę roku. składniki dla czterech osób 3 pstrągi ( lub gotowe filety bez skóry) 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 kalafior 1 bakłażan 3 pomidory 1 cebula 1/3 pęczka szczypioru 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 5 łyżek oliwy sól, pieprz(...)sposób wykonania Pstrągi filetujemy ( na przykład w ten sposób ), k ładziemy do miski przyprawiamy solą, oraz pieprzem i odstawiamy w chłodne miejsce na godzinę. Kalafiora gotujemy na parze ( na pół miękko). Na patelni rozgrzewamy trzy łyżki oliwy i szklimy na niej cebulę pokrojoną w piórka. Do zeszklonej cebuli dodajemy drobno posiekamy czosnek, pokrojonego
Miód i pieprzDziś piątek, więc w wielu domach bezmięsnie. Ja proponuje kalafior pod beszamelem, kto się skusi?! Zapraszam! Składniki; 1 średni kalafior pół łyżki soli Sos beszamelowy; 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 400 ml mleka pół szkl. startego sera żółtego sól, pieprz, gałka muszkatołowa Przygotowanie; Kalafiora opłukać i wyciąć głąb. Kiedy go wytniemy kalafior podzieli się(...)masło, kiedy się rozpuści dodajemy mąkę, chwile mieszamy i zalewamy mlekiem. Mieszamy aż zgęstnieje. Doprawiamy do smaku. Dodajemy starty ser żółty ( troszkę zostawiamy do posypania po wierzchu) i zalewamy kalafior. Po wierzchu posypujemy serem żółtym. Pieczemy około 25 min w 200C. Do momentu aż ser się lekko zarumieni. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.zrobiłam po powrocie do domu??? stanęłam przy kuchence by przygotować obiad dla najbliższych :) musiało to być coś szybkiego i pysznego. Powstało risotto z dodatkiem dzikiego ryżu, z kalafiorem i boczniakami ale świetnie sprawdziły by się każde grzyby. Do przygotowania tego dania zainspirował mnie mój nowy nabytek czyli "Ziarno" Dominiki Wójciak. Kaszę jaglana zastąpiłam ryżem ku uciesze co poniektórych domowników. Dzikotto(...)risotto z kalafiorem i grzybami 200 g ryżu 300 g różyczek kalafiora oliwa 1 por 600 ml wrzątku 2 łyżki masła 50 g sera typu parmezan (u mnie Bursztyn) 1 ząbek czosnku 250 g boczniaków, pieczarek lub innych grzybów, porwanych/pociętych na paski natka pietruszki do posypania sól, pieprz Kalafiora ścieramy na tarce lub rozdrabniamy blenderem. Pora kroimy w półplasterki
Dzieje kuchennej Wiewiórysałatkę z surowym kalafiorem natrafiłam na blogu Bizneswomen w kuchni i… jako, że uwielbiam kalafior, to nie mogłam przejść obok niej obojętnie ;) Plusem tej sałatki z kalafiorem jest to, że tak naprawdę potrzeba nam do niej tylko 3 składników (nie licząc drobnych dodatków jak koperek, pieprz, czy sól). Nie wymaga ona ani dużego […] The post Chrupiąca sałatka(...)kalafiorem, jajkiem i koperkiem appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeCzęsto przemycam choć te zagraniczne do obiadu, pomimo, że nie są tak smakowite jak bym tego chciała :) Kiedy będzie sezon na kapustę, można użyć zamiast pekińskiej - młodą białą kapustą. Kalafior i kapustę połączyłam z rozkłóconym jajkiem i jogurtem greckim, natomiast piersi posypałam serem. Chyba nie muszę pisać, że cała zapiekanka jest wyśmienita? Jeżeli lubisz kalafiora i kapustę to więcej niż(...)posiada miliona kalorii. Składniki na tę porcję spokojnie wystarczą na obiad dla 4 osób. Składniki: filety piersi z kurczaka - 2 sztuki ( około 70 dag) mała główka kapusty pekińskiej kalafior 500 g 5 jaj jogurt grecki 200 g ser żółty 20 dag łyżeczka masła przyprawy (wszystko w proszku): świeżo mielony pieprz czarny sól curry imbir kminek słodka papryka ostra papryka Można
Poezja Smaków - blog kulinarnyOszalałam na punkcie zapiekanych warzyw a głównie kalafiora. Piekarnik zapieka niemal codziennie coś :). Kalafior zapieka się szybko, a smakuje cudnie. Ostatnio wpadła do mnie po pracy koleżanka na kawkę i wszamałyśmy pół blachy, czyli nic nie trzeba więcej do szczęścia :)Smakuje wszystkim:). Sukcesywnie będą pojawiać się również przepisy z wykorzystaniem pieczonego kalafiora. Składniki: 1 kalafior 2 łyżki(...)oliwy 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka curry pieprz, sól Kalafior dokładnie myjemy kroimy w różyczki lub w całości kładziemy na blaszkę. Pędzelkiem smarujemy go oliwą i oprószamy przyprawami. Zapiekamy w 180 st przez 15-20 min i zjadamy najlepiej smakuje gorący
Łycha smakówWielbiciele kalafiora, którzy nie stronią od czosnku, powinni być zadowoleni :) Proponuję dzisiaj sałatkę, w której łagodny smak kalafiora, zielonego groszku i kukurydzy zaostrzony jest dodatkiem czosnku i kiszonymi ogórkami. Smaczna, oryginalna i szybka sałatka. Polecam :) Składniki: 1 średni kalafior 5 ogórków kiszonych 1 puszka groszku konserwowego 1 puszka kukurydzy 6 jajek na twardo 2 ząbki czosnku majonez, jogurt naturalny sól(...)pieprz Kalafior umyć, pokroić na drobne różyczki i ugotować na półtwardo w lekko osolonej wodzie. Ogórki i jajka pokroić w kostkę. Kalafior, ogórki, jajka, groszek, kukurydzę, przeciśnięty przez praskę czosnek, majonez i jogurt (wg uznania) lekko wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Schłodzić
Trzeci talerzzdaniem warto robić kolorowe dania, zaskoczyć dziecko nowym warzywem, zrobić je tak by wyglądały apetycznie i zachęcająco. Ja też jako dziecko, czy nawet nastolatek nie przepadałem za marchewką czy kalafiorem, na szczęście mi przeszło :) Warzywa zostały mi, po wykorzystaniu ich połówek w szaszłykach warzywnych , więc są wykorzystane w sumie takie same, inaczej tylko przyprawione :) Składniki : 100g ryżu jaśminowego(...)papryki czerwonej 1/2 papryki zielonej kilka różyczek romanesco kilka różyczek fioletowego kalafiora marchewka żółta marchewka fioletowa 1/2 cukinii żółtej 1/2 cukinii zielonej płatki kwiatów jadalnych natka pietruszki Przyprawy : pieprz cayenne pieprz ziołowy pieprz cytrynowy Ryż układamy w pojemniku do ryżu, układamy na pierwszym poziomie parowaru, zalewamy
Parowar Facetakalafior*, sól, cukier, 2 łyżki kaparów, ostra papryczka**, sok z jednej cytryny, 5-6 łyżek oleju rzepakowego***, pieprz kolorowy świeżo mielony, 4 łyżki pestek z dyni, Kapary oraz papryczkę ostrą posiekać, włożyć do miski, dodać sok z cytryny, wymieszać. Wlać olej, dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku pieprzem i cukrem. Pestki podprażyć na suchej patelni. Kalafiora obrać z liści, opłukać, oczyścić(...)włożyć do wrzącej lekko osolonej i ocukrzonej wody, przykryć. Gdy się zagotuje odkryć i gotować do pożądanej miękkości, najlepiej al dente. Nie rozgotowujmy warzyw! Kalafiora podzielić na kawałki, ułożyć na talerzu i polać sosem. Posypać pestkami dyni. Tak przygotowany kalafior może być dodatkiem do dań mięsnych lub jako samodzielne danie. Ja podałam z jajkami w koszulce. *jeżeli mamy dostęp
królestwo garówPiękna,słoneczna pogoda więc nie bardzo chce się jeść...no ale coś trzeba.Polecam Wam pysznego kalafiora w cieście...pychotka. Składniki: 1 główka kalafiora 1 łyżka soku z cytryny sól Kalafiora oczyścić i ugotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny.Ugotowanego (ale nie rozgotowanego) przelać zimną wodą i podzielić na różyczki. Ciasto naleśnikowe: 1 szklanka mleka 1 szklanka wody(...)smaku i roztrzepać mikserem,następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie roztrzepać na jednolitą masę.Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie wmieszać w masę. Różyczki kalafiora moczyć w cieście i smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Kalafiora w cieście można podawać na ciepło z zestawem surówek jako samodzielne danie obiadowe,jako przekąskę na ciepło lub zimno
Niespełnione zdolności kulinarneProsty i szybki pomysł na kalafiora. Bardzo smaczny zarówno na ciepło jak i na zimno. Z dodatkiem mojego ulubionego sosu beszamelowego. Jako dodatek do dań lub jako samodzielne danie. Bardzo nam posmakował i bardzo szybko zniknął. Zachęcam do spróbowania! 1 kalafior sól sos beszamelowy (przepis tutaj ) Kalafior podzielić na różyczki i dokładnie umyć. Włożyć do garnka, zalać wodą(...)osolić. Gotować, aż kalafior będzie miękki a następnie odcedzić. Ugotowany kalafior ułożyć w naczyniu żaroodpornym wcześniej wysmarowanym tłuszczem, a po wierzchu polać sosem beszamelowym. Piec około pół godziny w 180 stopniach. *do przygotowania tego dania użyłam sosu beszamelowego na bazie mleka owsianego. Mleko owsiane można zastąpić zwykłym mlekiem. *po wierzchu można posypać startym żółtym serem. Sos wyszedł nieco gęsty
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniekalafiora, który pozostał nam od obiadu, nawet z poprzedniego, dnia warto przygotować pyszną sałatkę z sosem jogurtowo-czosnkowym. Świetnie sprawdzi się zarówno na imprezę jak również danie na kolację. Ja gotuję często od razu więcej kalafiora, tak by pozostał nam na sałatkę. Kalafior dzielę zawsze od razu na różyczki i wkładam do wrzącej wody z dodatkiem soli. Nie dodaję żadnych(...)innych przypraw. Ja swój gotuję zawsze al'dente, ale miękkość oczywiście dowolna. Polecam :-) Składniki: - ugotowane, schłodzone różyczki kalafiora - 1-2 jajka ugotowane na twardo (zimne, mogą być z poprzedniego dnia) - 2 mniejsze lub 1 duży pomidor - pokrojony szczypior Sos jogurtowo-czosnkowy: - ok.200g jogurtu naturalnego (może być bałkański) - 1 łyżka majonezu (nie trzeba) - sól i świeżo mielony pieprz do smaku - malutki
Smaczne ZdroweDziś zapraszam na zupę kalafiorową, zupę krem, która bardzo posmakowała naszej rodzinie. Złociste grzanki i przyprawy nadają jej charakteru, bo kalafior sam w sobie jest raczej mdły. Warto zrobić tę zupę zwłaszcza teraz, gdy sezon na kalafiory trwa w najlepsze. 2 skrzydełka z kurczaka 2 litry wody 2 ziemniaki 1 pietruszka 1 cebula 1/2 selera kawałek pora 1/2 dużego kalafiora(...)cebulę obrać i pokroić na większe kawałki. Skrzydełka umyć i wrzucić do garnka z wodą, dodać pokrojone warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Gotować, aż warzywa będą miękkie. Kalafior podzielić na różyczki, wrzucić do gotującej się zupy i pogotować przez chwilę, aż kalafior zmięknie. Gdy wszystkie warzywa będą miękkie wyjąć z zupy skrzydełka, ziele angielskie i liście laurowe. Resztę warzyw
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieTradycyjne mielone można urozmaicić na rożne sposoby. Bardzo lubię kalafior, więc jego dodatek jest wszędzie mile widziany. Dzisiaj proponuję połączenia kalafiora z mięsem mielonym, co zaowocuje wspaniałymi kotlecikami, które można upiec lub usmażyć. U mnie były w dwóch wersjach i przyznam, że smakują doskonale. Podane z sosem jogurtowo koperkowym. SKŁADNIKI: 80 dag mięsa zmielonego wieprzowego lub drobiowego ( u mnie(...)mieszane) 1 kalafior 3 jajka 2 łyżki kaszy mannej sol, pieprz do smaku opcjonalnie bułka tarta Na sos: 5 łyżek jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu pół pęczka koperku odrobina soli , pieprzu ząbek czosnku ( jeśli lubimy) WYKONANIE: Kalafior płuczemy, obieramy na różyczki i gotujemy ok. 15 min. Powinien być lekko miękki. Studzimy. Mięso wkładamy do miski. Kalafior rozdrabniamy. Można tłuczkiem
W kuchennym oknie EwyKiedyś kalafiora przygotowywałam właściwie na jeden sposób - gotowałam różyczki w wodzie, odsaczałąm a następnie panierowałam je jak kotlety. Najpierw w mące potem w jajku a na końcu w bułce. Tak przygotowanego kalafiora smażyłam na gorącym oleju. Danie pyszne ale bardzo pracochłonne. Od kiedy wypróbowałam przepis na kotleciki jednak zostane przy nim. Mało pracy a smak bardzo przypomina ten właśnie kalafior(...)dziecięcych lat. Składniki; 1 mały kalafior pół brokuła 3 łyzki startego sera zółtego 2 jajka sól, pieprz ok szkl. bułki tartej 1 cebula olej do smażenia Kalafiora i brokuła gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy i zostawiamy aby przestygło. Cebule kroimy w kostke i rumienimy na oleju. Kiedy warzywa przestygły bierzemy tłuczek do ziemniaków i tłuczemy. Jednak
Radość kipiąca uśmiechem.