Lekka sałatka z kalafiorem Taką sałatkę lubię najbardziej. Prostą, wyrazistą i lekką jednocześnie. Idealnie nadaje się jako dodatek do drugiego dania oraz potraw z grilla. Składniki: mały kalafior 1 duży ząbek czosnku pęczek koperku łyżka majonezu 2 łyżki jogurtu greckiego sól pieprz Sposób przygotowania: Kalafior podzielić na mniejsze różyczki, wrzucić do gotującego się, osolonego wrzątku i gotować około(...)minut. Kalafior musi być lekko chrupiący. Kalafiora odcedzić i ostudzić. Majonez, jogurt oraz przeciśnięty przez praskę czosnek połączyć, doprawić do smaku solą i pieprzem. Zimny kalafior wymieszać z sosem oraz posiekanym koperkiem. Najlepiej schłodzić przez co najmniej godzinę w lodówce. Smacznego
na moim stole...Zdrowy obiad. Pierwsze zielone szparagi i młody kalafior – delikatne i smaczne same w sobie. Sos holenderski to kapryśny zawodnik. Ale nie wtedy, gdy weźmie się go znienacka i za łeb – blenderem! Dzisiaj na talerzu dietetyczne warzywa – 100g ugotowanych szparagów to tylko 18 kalorii, 100g kalafiora – 25 kalorii. Malutko! Szparagi to przede wszystkim potas, magnez, fosfor i wapń. W kalafiorze znajdziemy(...)mieć ok.50-60⁰C) wlewamy bardzo powoli, cieniutkim strumieniem do żółtek, cały czas miksując. Sos zacznie robić się gęstszy z każdą dodaną kroplą masła, ubijajcie. Powoli i dokładnie. Szparagi i kalafiora ugotowałam na parze, żeby nie tracić cennych witamin. Nie mam elektrycznego parowaru, wolę miejsce na inne gadżety w kuchni. Tutaj swoją rolę świetnie spełnia wkładka do gotowania na parze, pasująca
Karo in the KitchenZastanawiałam się, co dzisiaj zrobić na obiad. Dawno nie było u mnie jakiejś zupy. Miałam kalafior to pomysł na zupę szybko się wykreował. Zadziałała wyobraźnia i tak powstała wyśmienita zupa - krem. Kiedyś już ją próbowałam zrobić, ale to na początku maja. Nie smakowała mi, ponieważ kalafior nie miał w ogóle smaku. Postanowiłam zaczekać i wiem, że było warto. Krem jest(...)więcej :-). Podałam ją z pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi i posiekanym koperkiem oraz domowym pieczywem. Można tez podać z grzankami lub makaronem, będzie wtedy bardziej sycąca. ZUPA - KREM Z KALAFIORA. Składniki: 500 g kalafiora 10 cm kawałek pora 2 pietruszki 3 ziemniaki 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1100 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
Zakątek rozkoszy kulinarnychlecie mnogość świeżych owoców i warzyw cieszy, więc można do woli przebierać i próbować nowych dań. Dzisiaj zapraszamy do spróbowania zupy z pieczonego kalafiora! Zupa krem z pieczonego kalafiora Przepis na 3-4 porcje Potrzebujemy: - 1 kalafior - 5 małych ziemniaków - pół małej cukinii (opcjonalnie, ja akurat miałam, więc dodałam, żeby się nie zmarnowała) - pół cebuli - 2 ząbki czosnku(...)łyżeczki kurkumy - pieprz, sól - pieprz ziołowy - 1 łyżeczka bazylii - szczypta pieprzu cayenne - 1 łyżeczka kozieradki Do podania: prażony sezam i pestki dyni Przygotowanie: 1. Kalafiora dzielimy na mniejsze części, cebulę i cukinię kroimy na mniejsze kawałki (ale nie zbyt małe, żeby nam się za szybko nie spaliło w piekarniku). Całość układamy na blaszce, skrapiamy oliwą oraz odrobinę solimy. Wkładamy
Bananowe PolePolędwiczki z kurczaka delikatnością swą zaskakują, a w marynacie winnej z żurawiną nadzwyczaj mi smakują. Kalafior, ser, czosnek w kolorze kremowym jest do czerwonego mięsa dodatkiem wyjątkowym. Składniki: 6 polędwiczek z kurczaka, 4 łyżki sosu chili słodko pikantnego, 4 łyżki oleju rzepakowego, 1/3 łyżeczki słodkiej papryki mielonej, szczypta ostrej papryki mielonej, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, sól(...)himalajska do smaku, 50 ml wytrawnego wina czerwonego, 2 łyżki ketchupu pikantnego, 3 łyżki żurawiny, ser camembert, ¼ kalafiora, główka czosnku przekrojony na połowę, 2 papryki peperoni czereśniowe, świeże oregano. Przygotowanie: Marynata do kurczaka: sos chili, mieszamy z 2 łyżkami oleju, papryką ostrą i słodką, winem, ketchupem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy żurawiny i mieszamy. Polędwiczki z kurczaka
Moniki SmakołykiSezon na kalafiory w pełnia, a pomysły już się kończą? Klops z mielonego mięsa z farszem z kalafiora to nie tylko pomysł na smaczny obiad. Podany z salsą albo czosnkowym sosem jogurtowym jest też świetną zimną przystawką. Dzięki kapuście włoskiej, którą klops jest owinięty, danie prezentuje się na stole bardzo apetycznie. Składniki: 6 liści kapusty włoskiem obgotowanych w posolonej wodzie(...)Farsz: 1 średni kalafior 1 cebula drobno posiekana 1 łyżka masła 1 sucha bułka – namoczona i odciśnięta 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 jajko sól i pieprz Masa mięsna: 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego 1 cebula drobno posiekana 1 łyżka masła 1 sucha bułka – namoczona i odciśnięta 2 łyżki bułki tartej 1 jajko 2 łyżeczki
Trzeci talerzKotlety z kalafiora Super alternatywa dla pospolitych mielonych kotletów i bezmięsny obiad. Chrupiące, kalafiorowe kotlety, które są dobre zarówno na ciepło jak i na zimno, więc mogą stanowić i danie główne i przekąskę. Składniki: mały kalafior (bądź połowa dużego) 2 jajka 4 łyżki tartej bułki 3 łyżki kaszy manny duża cebula 3 ząbki czosnku sok z połowy cytryny łyżeczka(...)białego pieprzu łyżeczka kurkumy sól olej do smażenia Sposób przygotowania: Kalafior umyć i podzielić na małe różyczki. Zagotować wodę z solą, wrzucić kalafior na wrzątek i gotować jakieś 3-4 minuty. Kalafior nie może być rozgotowany. Odcedzić i tłuczkiem do ziemniaków rozgnieć(nie za mocno, pojedyncze małe różyczki muszą być widoczne). Cebulę i czosnek drobno pokroić w kostkę, przesmażyć
na moim stole...Apetyczne różyczki kalafiora możemy przyrządzać i podawać na różne sposoby. Dzisiaj proponuję kotlety z kalafiora . Pamiętajmy, że kalafior jest cennym źródłem witamin i mikroelementów: sodu, potasu, magnezu, wapnia, żelaza. Składniki: 0,5 kalafiora 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki cukru 0,5 łyżeczki kurkumy pieprz szczypiorek 4 łyżki mąki 1 jajko Kalafior dzielimy na różyczki i wrzucamy do garnka(...)wodą (wodę należy posolić i dodać cukier). Kalafior gotujemy ok. 10 minut, uważając, aby się nie rozgotował. Po ostudzeniu delikatnie rozgniatamy go widelcem. Dodajemy kurumę, sól i pieprz do smaku. Do masy wbijamy roztrzepane jajko, mąkę, a na samym końcu posiekany szczypiorek. Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką nakładamy kotleciki. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Smacznego
Salonik smakówKalafior w sosie beszamelowym z kozim serem ? Jak dla nas pysznie. Dodatek sera koziego dojrzewającego okazał się strzałem w dziesiątkę. Składniki 1 mały kalafior ( 700-800 g ) sól cukier 1 łyżka masła do wysmarowania formy Sos : 200 ml mleka 2 łyżki masła 1 1/2 łyżki mąki 100 g sera koziego dojrzewającego, podpuszczkowego sól cukier biały pieprz gałka muszkatołowa Przygotowanie(...)Kalafior obrałem z liści, opłukałem, usunąłem głąb i grube łodygi, podzieliłem na różyczki o średnicy nie większej niż 4 cm. Zalałem taką ilością wrzątku, aby woda przykrywała kalafior, wsypałem płaską łyżeczkę soli, ćwierć łyżeczki cukru. Gotowałem ok. 10 minut. Odcedziłem i zostawiłem na sicie, aby woda odciekła. Następnie ułożyłem kalafior w posmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Sos beszamelowy: w rondelku roztopiłem
R'n'G KitchenKalafiora jadam pod każdą postacią. W zupie, sałatce np takiej , gotowanego, zapiekanego itp. Dzisiaj miałam ochotę na zapiekanego w sosie serowym. Danie bardzo proste do wykonania, ale bardzo smaczne. Składniki: 1 średni kalafior 250 ml śmietany 18% 100 g żółtego sera 1 szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz 1 łyżeczka cukru koperek Wykonanie: Kalafiora podzielić na różyczki . Włożyć do garnka(...)zalać wodą, wsypać sól i cukier. Ugotować , ale nie rozgotować. Odcedzić kalafiora na sitku i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Śmietanę wymieszać ze startym na tarce serem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Polać kalafiora i piec w piekarniku w 180 stopniach C do zarumienienia się. Przed podaniem posypać koperkiem. kalafior zapiekany w sosie serowym
O kuchni z uczuciempogoda jakoś jesiennie nastraja. Niebo zachmurzone, wieje silny wiatr, pada. I naszła mnie ochota na pieczone warzywa, choć wczoraj miałam na nie zupełnie inny pomysł. Do tej pory jadałam kalafiora klasycznie, jak niemal każdy Polak - ugotowany w osolonej wodzie i podany z bułką tartą podsmażoną na maśle. Przypomniałam sobie jednak proszony obiad u Afgańczyka sprzed lat. Podał wtedy(...)kalafiora ugotowanego w wodzie z octem (duuuużo octu). Zaskoczyło to bardzo moje kubki smakowe wtedy, więc dziś do kalafiora i octu zastosowałam łagodzące dodatki, łącząc tym samym smaki typowo polskie z bliskowschodnimi. Szczegóły niżej. Składniki : pół kalafiora 3 marchewki 2 liście laurowe źdźbło trawy żubrowej łyżeczka soli 3 czubate łyżeczki tahini 2-3 łyżki octu jabłkowego 6 dużych liści mięty
Weekendy w domu i ogrodzieWczoraj naszedł mnie smak na zupę kalafiorową, chodzi tak do teraz za mną ten kalafior, więc zabieram się za niego. Najpierw bulion: -wędzone kości -4 marchewki -2 pietruszki -kawałek selera -dwa ząbki czosnku -liście z kalafiora -cebula podpalona -kilka liści laurowych -kilka kulek ziela angielskiego -sól -pieprz ziarnisty czarny Kości zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy warzywa, gotujemy(...)wolnym ogniu około 1.5h. Dodatkowo: -kalafior -boczniaki -masło -sól, pieprz -starty ser długodojrzewający Bulion doprowadzamy do wrzenia, dodajemy różdżki kalafiora (kilka sobie zostawiamy), gotujemy 15 minut. Miksujemy blenderem. Można dodać łyżkę śmietany 12% przed zmiksowaniem. Różdżki kalafiora kroimy na grube pasy i grillujemy posolone i skropione oliwą. Boczniaki smażymy na maśle, dodajemy soli i pieprzu do smaku
BaRepasKiszony kalafior...kto jeszcze nie próbował serdecznie zachęcam do skorzystania z przepisu. Kalafior kiszę niemal identycznie jak ogórki, z tym,że nie dodaję chrzanu. Tak ukiszony jest bardzo smaczny i chrupiący. Doskonale nadaje się jako przystawka do obiadu, czy grilla, wykorzystuję go tez jako składnik do różnych surówek i sałatek. Polecam :) Składniki - kalafior - koper ( łodygi i baldaszki ) - czosnek - sól Wykonanie(...)Surowy kalafior dzielę na mniejsze różyczki, koper tnę na mniejsze kawałki,czosnek obieram i dziele na ząbki. W garnku gotuje wodę i na każdy litr wody dodaję 1 okopiastą łyżkę soli. Kiedy woda się zagotowuje powstałą zalewę studzę. Do wyprażonych słoików ( u mnie 0.9 litra ) na dno układam po dwa ząbki czosnku, kilka kawałków kopru i wypełniam je bardzo ściśle
Kuchnia z widokiem na ogródtych wszystkich, którzy lubią jeść zdrowo, liczą kalorie proponuję zamiast ziemniaków PUREE Z KALAFIORA PUREE Z KALAFIORA SKŁADNIKI: 1/2 główki kalafiora ( ok. 350 g) podzielonego na różyczki 30 g masła 2 łyżki mleka 100 ml chudej śmietany sól morska,pieprz WYKONANIE: Podziel kalafior na maŁe różyczki, a twardą część pokrój w plastry. Rozpuść na patelni masło. dodaj kalafior(...)duś na małym ogniu ok. 2-3 minuty. Po tym czasie dodaj śmietanę i powoli doprowadź całość do wrzenia. Częściowo przykryj patelnię i gotuj jeszcze kilka minut, aż kalafior stanie się miękki. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Przełóż wszystko do blendera i zmiksuj na gładką masę. Smacznego
Kuchnia BeatyWitam co powiecie na FASZEROWANY KALAFIOR ZAPIEKANY , trochę mięsa szynki np. albo jeśli ktoś woli filet z kurczaka, kalafior... FASZEROWANY KALAFIOR ZAPIEKANY SKŁADNIKI: kalafior 1/2 kg. szynki wieprzowej lub piersi z kurczaka cebula, sól, pieprz papryka słodka, ostra, wyciśnięty ząbek czosnku, natka pietruszki 2 łyżki bułki tartej 3 łyżki startego żółtego sera łyżka oregano WYKONANIE: kalafior włożyć do wrzącej(...)wyjąć do góry nogami wyciąć delikatnie głąb, tak żeby było miejsce na farsz zmielone mięso doprawić, wymieszać z cebulą pokrojoną w kostkę, bułką, czosnkiem i włożyć między różyczki kalafiora przełożyć do naczynia żaroodpornego, wlać 1/3 szkl. wody 2 łyżki masła położyć na wierzch włożyć do nagrzanego do 220 stopni piekarnika, piec około 30 min. można polać sosem holenderskim ( przepis podam
Kuchnia Beaty