weekendowo zapraszam na pysznego orientalnego kalafiora, do którego wybierzecie sobie dodatki mięsne lub wegetariańskie. Bazą wyjściową jest kolorowy i aromatyczny kalafior, a resztę możecie dokładać prosto z grilla, ja wybrałam pysznego bakłażana z fetą i pieczoną pierś z kaczki, bo potrzebowałam ugościć mięsożerców i wegetarian!!!. Goście zadowoleni, zaskoczeni kolorem kalafiora, więc spokojnie możecie dzisiaj wypróbować moje danie, bo było(...)testowane na ludziach :). Zestaw obiadowy dla 4 osób. Kalafior: - 400 g kalafiora w różyczkach Poltino - 1 kopiasta łyżeczka carry - 1 kopiasta łyżeczka kukrkumy - 1/2 łyżeczki soli Bakłażan grillowany: - 1 bakłażan - 4 łyżeczki sera feta - 2 łyżeczki jogurtu - sól - olej Kaczka: - 1 pierś z kaczki - 1 pomarańcza - 1 jabłko - sól - pieprz 1. Filety myjemy i osuszamy, nacinamy skórkę, uważając
Apetyczna babeczkalekki przepis z wykorzystaniem pełnoziarnistego makaronu spaghetti z dodatkiem warzyw, oliwek oraz pieczonymi chipsami z szynki parmeńskiej. Jest łatwy w przygotowaniu, a do tego zaskakująco pyszny. makaron z pieczonym kalafiorem Składniki: – 250 g makaronu pełnoziarnistego – 5 dużych pomidorów – pół kalafiora – 1 szklanka drylowanych oliwek (najlepiej kalamata) – 6-8 plastrów szynki parmeńskiej – pół dużej cebuli(...)oliwa do smażenia – limonka do podania – świeża natka pietruszki – sól, pieprz Wykonanie: Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu, powinien być al dente. Obierz 6 ząbków czosnku. Kalafiora pokrój w niewielkie różyczki. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, ułóż na niej kalafiora i skrop niewielką ilością oliwy z oliwek oraz posyp szczyptą soli. Na wierzch ułóż obrane ząbki czosnku
nietylkopasta.plCiasto z kalafiora doskonale sprawdza się jako spód do tarty. Smakuje jak kalafior, ale ma niesamowitą konsystencję. Przepis jak z kuchni molekularnej:) Czas : 1 godz. 15 minut w tym godzina na pieczenie Poziom trudności: Łatwe Wierzcie, że zrobienie tej tarty to niesamowita frajda. Kupujesz kalafiora i zamiast ugotować z niego zupę, jak pan Bóg przykazał, zamieniasz go w coś zupełne(...)zrobiony jest spód do tarty Tarta świetnie smakuje odgrzana. Można ją podać np. ze świeżym szpinakiem, skropionym zredukowanym octem balsamicznym. Przepis na to danie pochodzi z Goodful . Składniki: Ciasto Kalafior 1/2 szklanki tartego parmezanu 1 jajko 1/2 łyżeczki suszonego czosnku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej Nadzienie Solidna garść szpinaku Garść zielonego groszku 4 jajka Niepełna szklanka mleka 1/2 szklanki parmezanu
Niedzielny kucharzWydawać by się mogło, że tak duże warzywo nie może się dopiec dobrze w całości. Nic bardziej mylnego. Kalafior pieczony w całości jest miękki w środku z przysznie chrupiącą "skórką" na wierzchu. Podany z aromatycznym sosem stanowi smaczną i zdrową przekąskę. Składniki (4 porcje) -cały kalafior -1/2 szkl. oleju rzepakowego -sól -100 ml jogurtu greckiego -100 ml majonezu(...)ząbek czosnku -1/2 pęczka pietruszki -sól, pieprz Przygotowanie Kalafior umyć, oczyścić z liści. Natrzeć olejem i obsypać solą. Dla skrócenia czasu pieczenia można wcześniej obgotować przez kilka minut. Umieścić w naczyniu do zapiekania (np. w naczyniu żaroodpornym). Piec 30-40 minut w temperaturze 180st. W czasie pieczenia polewać kalafior "sokiem" z naczynia (olej z wytapiającym się sokiem kalafiora). Jogurt
Zielona Kuchniazjeść!). Zwykle, z braku czasu na moim talerzu brakuje ładu i porządku, a przecież jemy także oczami. Raz na jakiś czas, aby zaspokoić także swój wzrok, robię puree z kalafiora, które świetnie zastępuje ziemniaki. Składniki: • kalafior • masło 60g • czosnek 2 ząbki • śmietana 30% 50ml • śmietana 18% 50ml • sól • pieprz • kostka rosołowa (opcjonalnie) Wartości odżywcze ( ok. 100g): Kalorie: 84kcalTłuszcz: 7,3gBiałko(...)9gWęglowodany: 3,9g Przygotowanie: 1. Pokrój drobno kalafior (twarde części na plasterki). 2.Roztop masło na patelni i lekko podsmaż kalafior. 3. Dodaj trochę wody (tyle, żeby zakryć dno patelni aby kalafior się dusił a nie smażył), przykryj i duś na małym ogniu aż kalafior zmięknie (ale nie rozgotuje). 4. Dodaj śmietanę , sól ( kostkę rosołową jeżeli masz ochotę) i zagotuj
Keto Przepisypodstawa? Czerwony ryż, który choć może odrobinę mniej popularny od brązowego, to nadaje kotletom daleko lepszą konsystencję (tak, że masa na burgery obywa się już bez jakiejkolwiek mąki) oraz kalafior – w swoim najlepszym, bo pieczonym wydaniu. Całość zyskuje bardzo „mięsny” kolor i zamienia się w fantastyczne, zwarte, miękkie w środku burgery, które genialnie smakują tak pomiędzy połówkami dobrej bułki(...)ziemniaczków i surówki, w klasycznej obiadowej scenerii. Składniki na 4 duże burgery lub 6 mniejszych kotletów: 1/2 szklanki suchego czerwonego ryżu + 1 szklanka wody około 250 – 300 g różyczek kalafiora 1/2 niedużej czerwonej cebuli 1 mały ząbek czosnku 5 – 6 suszonych śliwek (niesiarkowanych, najlepiej miękkich) 1/3 szklanki pestek dyni lub słonecznika 1 łyżka oleju (np. ryżowego lub z pestek winogron
Even Better FoodMój synek do kalafiora przekonania nie miał , dopóki nie spróbował właśnie w tej wersji :) Myślę, że przypadnie do gustu nie jedynemu ,, niejadkowi kalafiora ,, :) Składniki : 1 średni kalafor 2 jajka Bułka tarta Sól, pieprz ( do smaku) Olej Kalafior kroję w różyczki i myję. W garnku zagotowuję osoloną wodę . Gotuję w nim kalafior przez(...)przykrycia, aż będzie ugotowany, ale i jędrny. Odcedzam i osuszam na papierowych ręcznikach. Jajka roztrzepuję z pieprzem i solą. Zanurzam kalafior w jajku, a następnie obtaczam w bułce tartej. Na rozgrzanym olejku smażę ze wszystkich stron, aż będzie rumiany. Wyjmuję różyczki kalafiora na papierowy ręcznik, by osuszyć z nadmiaru oleju . Najlepiej smakuje na ciepło :) Smacznego
Domowa Kuchnia u Mamybotwinka, ziemniaki, rzodkiewka. Pierwsze zbiory sałaty, rukoli i szczawiu Owoce: Pierwsze truskawki CZERWIEC Warzywa: botwinka, natka pietruszki , ziemniaki, sałata, rukola, szczaw, rzodkiewka. Pierwsze zbiory bobu, brokułów, cukinii, fasolki szparagowej, kalafiora, kalarepy, marchewki młodej, ogórków (jeśli temperatura wynosi ok 20 stopni C), pora młodego, selera (liście), szparag, szpinaku, ziemniaków młodych.Pod koniec miesiąca zielony groszek i groszek cukrowy. Owoce: agrest, czereśnie(...)truskawki, wiśnie. Pierwsze zbiory śliwek i porzeczek. LIPIEC Warzywa: botwinka, bób, brokuły, cukinia, fasolka szparagowa, groszek zielony, groszek cukrowy, kalafior, kalarepa, marchewka, natka pietruszki, ogórek, por, rukola, rzodkiewka, sałata, seler (liście), szczaw, szparagi, szpinak, ziemniaki. Pierwsze zbiory bakłażana, młodych buraków, fenkuł, kukurydzy, papryki. Pod koniec miesiąca pomidory. Owoce: agrest, arbuz, czereśnie, maliny, porzeczki, śliwki, truskawki, wiśnie. Pierwsze zbiory brzoskwiń
Zielona KuchniaCalibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Sandacz na risotto z kalafiora z chorizo Składniki: Sandacz – filet 150g Kalafior – ¼ główki Chorizo – 20g Koperek Śmietana 36% - 50ml Kminek mielony, sól, masło, olej, sok z cytryny Wykonanie: Kalafiora kroimy na drobne kawałki. Na rozgrzanej(...)pokrojone w plasterki, tak aby zrobiły się z niego chrupiące kawałki. Następnie zalewamy chorizo śmietaną, dodajemy kminek i chwilę redukujemy. Gdy śmietana zgęstnieje, zdejmujemy patelnię z ognia i dodajemy kalafior i koperek. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą. W międzyczasie na drugiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim kalafior pokrojony w cienkie plastry, tak aby powstały z niego
Kuchnia Bon Appetitpyszne leczo, i podczas gotowania, wpadłam na pomysł aby dodać ugotowaną ciecierzycę. O niebiosa, jak dobrze, że mnie olśniło! Jakie to dobre! WIĘCEJ 16. KREMOWE RISOTTO Z PIECZONYM KALAFIOREM Pyszne kremowe risotto to niewątpliwie jedno z moich ulubionych dań. Risotto ma tą swoja wielką zaletę, że możesz je zrobić z każdym ulubionym składnikiem. Zawsze w maju gości u Nas risotto(...)szparagami, jesienią z dynią, a latem z pieczonym kalafiorem. Dopiero 3 lata temu odkryłam, pieczonego kalafiora. Szkoda, że tak późno! Pieczony kalafior to przepyszna uczta. Ten sposób obróbki kalafiora, powoduje, że smakuje on lekko orzechowo jest rozpływający się u ustach i po prostu pyszny! Dlatego postanowiłam połączyć go z pysznym i kremowym risotto. Całość zwieńczyły dodatki, czarnuszka i parmezan
SMYKWKUCHNIJeśli nie macie pomysłu na kalafiora, to polecam Wam pyszną sycącą zapiekankę. Takie danie jednogarnkowe z piekarnika. Na blogu znajdziecie więcej przepisów na to smaczne warzywo. Szczególnie polecam kalafior faszerowany mięsem mielonym . Mega! Jeśli ktoś z Was skorzysta z mojego przepisu to proszę o podzielenie się opinią w komentarzu. Składniki 1 średni kalafior Kalafiora ugotować w posolonej wodzie na półtwardo(...)dałam 18%) 1/2 łyżeczki bazylii 1/2 łyżeczki oregano sól pieprz Dodatkowo 200 g sera mozzarella Pomidory wraz ze śmietaną zblendować. Dodać przyprawy i wymieszać. Do naczynia żaroodpornego powkładać różyczki kalafiora, a pomiędzy nimi obsmażone pulpety. Całość zalać sosem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 25-30 minut, a następnie posypać startym serem i piec ponownie
O kuchni z uczuciempieczenia. Tym razem upiekłam go w piekarniku bez przykrycia, ale żeby nie był suchy posypałam go kruszonką z mielonych migdałów i posiekanych ziół. Jako dodatek proponuję delikatne puree z kalafiora gotowanego w mleku i klasyczną, lekko pikantną surówkę z kapusty pekińskiej. Składniki na 2 porcje : 2 polędwiczki z dorsza o masie około 150g (albo jedna większa przekrojona na pół(...)mielonych migdałów (można zmielić samodzielnie lub użyć gotowego produktu) 20g parmezanu 3 gałązki tymianku pęczek liści bazylii sól, pieprz do smaku kalafior 1l mleka (u mnie 1,5% bez laktozy) łyżka masła szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz do smaku 1/2 małej kapusty pekińskiej 5cm białej części pora (lub 1 mała dymka razem z zieloną częścią) średnia marchewka jabłko sól, pieprz
Dietologdostępne w każdym niemal sklepie i dzięki temu danie jest banalnie łatwe do przygotowania, a wygląda i smakuje wykwintnie. ŁOSOŚ ZE SZPINAKIEM W CIEŚCIE FRANCUSKIM NA PUREE Z KALAFIORA Składniki na 4 porcje : 400g filetu z łososia 200g mrożonego szpinaku rozdrobnionego łyżka oliwy z oliwek 3 ząbki czosnku 2 łyżki sosu teryiaki sól, pieprz do smaku opakowanie ciasta(...)francuskiego light 1 żółtko łyżka czarnego sezamu kalafior 1 litr mleka (do ugotowania kalafiora) 2 łyżki masła szczypta gałki muszkatołowej Łososia oczyścić – najpierw zdjąć skórę, następnie pęsetą wyciągnąć ości szybkim i zdecydowanym ruchem, umyć pod bieżącą wodą, oprószyć przyprawami (sól, pieprz) i włożyć do miski. Jeśli filet jest gruby, przekroić wzdłuż na pół. Przygotować zalewę z sosu teryiaki
DietologDziś dla odmiany coś wege ;) Zdziwiło mnie jak zaskakująco inny i ciekawy smak ma kalafior pieczony. Zachęcam Was do spróbowania. Nie uprzedzajcie się do dań wegańskich, warto eksperymentować, gdyż często są bogate w różne smaki i wbrew temu, co większość sądzi- można się nimi porządnie najeść. Swojego "steka" podałam z pieczonymi różyczkami kalafiora oraz pesto brokułowym z dodatkiem suszonych pomidorów(...)Składniki: 1 kalafior pieprz, sól olej kokosowy papryka słodka (może być wędzona) czosnek granulowany szczypta ostrej papryki odrobina curry tymianek oliwa z oliwek pesto brokułowe suszone pomidory Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni. Ze środka kalafiora wycinamy ok 2 cm plastry- to będą nasze steki. Posypujemy solą i pieprzem. Pozostałą część kalafiora dzielimy na różyczki, polewamy oliwą z oliwek
Czerwona PorzeczkaDość często pojawia się u nas w domu zupa kalafiorowa. Nie pamiętałem kiedy ostatni raz jadłem kalafior w innej postaci. Postanowiłem podpuścić Agnieszkę i zadałem pytanie: - Potrafisz zrobić kalafior z masełkiem i bułką tartą? Taki jak pamiętam z dzieciństwa! Pytanie oczywiście było głupie i następnego dnia był kalafior taki jak chciałem. Ponadto Aga postanowiła mnie zaskoczyć i kolejnego dnia była(...)nowość... Ale o tym w następnym wpisie... 😁 Składniki: kalafior 0,5 kostki masła 2-3 łyżki bułki tartej Przygotowanie: Kalafior umyć i podzielić na różyczki, a następnie ugotować na parze. Masło roztapiamy na patelni, gdy już będzie mocno gorące dodajemy bułkę tartą i trzymamy na ogniu (często mieszając) do momentu aż bułka zrobi się rumiana. Ogień nie może być
Dieta Rozdzielna i Zdrowie