Bardzo proste w wykonaniu placki pieczone w piekarniku. Wymagają chwili przygotowania, ponieważ kalafior należy pozbawić wody. Niemniej jednak nie jest to czynność trudna, a jedynie wymagająca czasu, w którym kalafior musi sobie poleżeć i puścić sok :) Niestety nie podam wersji wegańskiej. Na pewno zamiast jajek sprawdzi się namoczone siemię lniane lub nasiona chia, jednak nie wiem, czy tofu równie dobrze(...)zastąpi parmezan i jadel. Jeśli ktoś się odważy, to bardzo proszę i wiadomość, będę wdzięczna i z góry dziękuję :) Placki kalafiorowe Porcje 10 Składniki 600-700 g kalafior średniej wielkości główka 2-3 szt jajko 100 g parmezan 50 g jadel 1 łyżeczka sól przyprawy: kolendra mielona, zatar, kumin Sposób przygotowania Kalafior ścieramy na tarce o grubych oczkach. Solimy
KucharzycaKalafior z zielonym winegretem jest pełen smaku i aromatu. Ma inną dodatkowa zaletę, o wiele mniej kalorii niż ulubiony z tartą bułką i masełkiem, choć już sam z natury jest warzywem niskoenergetycznym (100g to zaledwie 23 kcal). Tak podany smakuje na ciepło i na zimno. Jeśli brakuje Ci koncepcji jak urozmaicić podanie kalafiora to jest dobry pomysł. Warto wykorzystać(...)posiłków to zdrowe warzywko, tym bardziej, że pracy przy nim niewiele. Składniki: 1 kalafior 3 łyżki oleju 1 łyżka octu winnego 1 łyżeczka miodu 2 łyżki posiekanych ziół (pietruszka, koperek, mięta) Wykonanie: kalafiora obrać z zewnętrznych liści, odkroić wystający głąb, wypłukać i ugotować w osolonej wodzie - około 10 minut, tak by pozostał al dente składniki na sos winegret wymieszać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!uważa : tofu nie jest fu Składniki na 4-6 porcji: około 400 g makaronu ugotować wg przepisu na opakowaniu (u mnie było to Soba z Biedronki) około 1 kg kalafiora 200-300 g pieczarek 2 kostki tofu naturalnego 2 cebule 2 łyżki sosu sojowego łyżeczka suszonego czosnku lub 1-2 ząbki świeżego łyżeczka imbiru ewentualnie sól i pieprz do smaku(...)łyżki sezamu podprażonego za suche patelni Przygotowanie: Pieczarki pokrój w cieniutkie plasterki, cebulę w kostkę lub półplasterki jeżeli użyłaś/łeś do przepisu szalotek, tofu kostkę około 1 cm, a kalafior drobno poszatkuj, a jak masz ochotę się pobawić to podziel na maleńkie różyczki. Na 1 patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i smaż na niej tofu aż się przyrumieni
greenscarfJeżeli nie macie pomysłu na wykorzystanie kalafiora to zachęcam do przygotowania wegetariańskiej sałatki. Wystarczy, że wymieszacie ugotowanego kalafiora z pomidorami, koperkiem i serem feta. Taka sałatka najlepiej smakuje z sosem majonezowo-jogurtowym z dodatkiem czosnku. Składniki na 4 porcje: 1 mały kalafior 2 pomidory malinowe ok. 100 g sera typu feta 1 ząbek czosnku 2 łyżki posiekanego koperku 1 łyżka(...)jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu sól, pieprz Kalafiora ugotować al dente we wrzącej wodzie. Przestudzić. Pokroić na mniejsze różyczki. Pomidory pokroić na mniejsze kawałki. Ser typu feta pokroić w kostkę. Do miski wsypać kalafiora, dodać pomidory, przeciśnięty ząbek czosnku i koperek. Jogurt naturalny wymieszać z majonezem. Sos przyprawić solą oraz pieprzem. Do warzyw dodać sos majonezowo-jogurtowy. Całość wymieszać. Sałatkę
UgotowaćZrobiło się chłodno, więc nadszedł czas na bardziej rozgrzewające przepisy. Dziś proponuję pyszną zupę krem z dyni i kalafiora, doprawioną rozgrzewającym imbirem i kminem rzymskim. Zupa jest sycąca, ale też lekka gdyż w trakcie jej przygotowania nie dodaje się śmietanki, i bez niej zupa jest doskonała. Do podania polecam bardzo zdrowy olej dyniowy i uprażone na suchej patelni pestki(...)mnie słonecznik, dynia i pinia. Zapraszam! Scroll down for recipe in English Zupa krem z dyni i kalafiora (4-6 porcji) Składniki: 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w kostkę 1 duża marchew, obrana i pokrojona w kostkę 2 łyżki świeżego imbiru, drobno posiekanego 3 ząbki czosnku, posiekane 800 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
karmelowyRozdrobniony kalafior w formie sałatki na ciepło jest fantastyczną alternatywą dla białego ryżu. Przygotowany w ten sposób może stanowić samodzielne danie lub być świetnym dodatkiem do mięs i ryb. Dzięki rozdrobnieniu uzyskuje ciekawą ziarnista strukturę przypominającą ryż właśnie. Usmażyłam go na patelni z dodatkiem startego czosnku i posiekanej cebulki. W wersji sezonowej także z pokrojonymi na kawałki szparagami(...)poza sezonem można użyć fasolki szparagowej - również mrożonej). Na koniec podałam z jajkiem sadzonym, posiekaną papryczką chili i odrobiną sosu winegret. SKŁADNIKI / 2 porcje 500 g świeżego kalafiora 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju roślinnego 1 łyżka masła 2 łyżki posiekanego szczypiorku ¹⁄₃ pęczka świeżych szparagów 2 jajka ¹⁄₄ świeżej papryczki chili ¹⁄₂ łyżeczki suszonego oregano sól morska, pieprz
cool and mintysosem kalafiorowym w towarzystwie chrupiącego bekonu odrobinę przypomina carbonarę – za to bez śmietany. Sos kalafiorowy nie jest mdły dzięki dodatkowi czosnku, parmezanu i gałki – ja uwielbiam kalafiora, więc już sam sos był dla mnie genialny, ale z dodatkiem słonawego boczku i odświeżającego szczypiorku smakował jeszcze lepiej. Taki makaron jest bardzo sycący mimo małej ilości mięsa – jeśli lubicie(...)kalafior, to danie w sam raz dla Was. Makaron z sosem kalafiorowym: 500 g różyczek z kalafiora (pół dużej sztuki) ok. 4-5 ząbków czosnku 2 łyżki masła 2 łyżki parmezanu, pecorino, bursztynu lub innego dojrzewającego sera 1/2 szklanki mleka duża szczypta gałki muszkatołowej sól morska, świeżo mielony pieprz ok. 400 g dowolnego makaronu (np. tagliatelle) 4 bardzo cienkie plasterki
Poezja smakupizzę na kalafiorowym spodzie! Pomysł podpatrzyliśmy u naszej ulubionej Donny Hay ! Pozmienialiśmy proporcję, dodaliśmy dużo więcej sera i oprócz parmezanu do pizzy trafił też cheddar! Sama opcja z kalafiorem, migdałami i serem jest dla nas ciut zbyt nijaka i sami polecamy dodać do masy przeciśnięty przez praskę czosnek, suszone oregano czy chilli. Dodajcie do pizzy swoje ulubione składniki - my domową(...)cukinią, bazylią i mozzarellą! Podaną z rukolą! Spróbujcie koniecznie! Składniki: (8-10 sztuk o średnicy 15 cm lub 2-3 sztuki o średnicy ok. 30 cm) 760 g startego kalafiora (1 duży kalafior), 125 g mielonych migdałów, 50 g parmezanu, 30 g cheddaru, 5 sztuk jajek, rozmiar M, 2 ząbki czosnku, oregano, sól, pieprz dodatkowo: rukola, dojrzewająca szynka, mozzarella, pomidorki
Plate of JoyKalafior z mięsem w sosie pomidorowym. Palce lizać! Porcja dla 3 osób. Smacznego! Składniki 300 g mielonego mięsa wołowego 1 mały kalafior pół czerwonej papryki 1 średnia cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól czarny pieprz 2 szklanki wrzącej wody 3 łyżki oliwy Przygotowanie Kalafior podzielić na różyczki i umyć. Obrać i umyć cebulę, pokroić w drobną kostkę. Paprykę oczyścić(...)pestek, umyć i też pokroić w małą kostkę. Rozgrzać oliwę w garnku. Zeszklić cebulę i paprykę. Dodać mięso i podsmażyć do zrumienienia. Dodać koncentrat i przyprawić. Dodać kalafior. Wymieszać i smażyć przez 5 min. Potem wlać wodę. Dusić do miękkości. Artykuł KARNIBAHAR YEMEĞİ, czyli kalafior z mięsem w sosie pomidorowym pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy
Tureckie Przepisyyszna zupa kalafiorowa z nutami orzechowymi. Prosta i szybka. Zamiast śmietany gęsty jogurt. Czas przygotowania: 1 godzina Porcje: 4-5 Składniki: 350 g kalafiora 250 g ziemniaków 400 ml wody lub domowego bulionu 100 ml wina białego wytrawnego 50 g cebuli przekrojonej na pół 50 g gęstego jogurtu 20 g oliwy z oliwek(...)pęcz k a szczypior k u grubo posiekanego 4 łyżki startego ser Grana Padano grzanka (opcjonalnie) Przygotowanie: Kalafior p odziel na różyczki, p olej dwoma łyżkami o liwy, posól, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopn i, piecz 30 minut. Do rondla z grubym dnem wlej pozostałą
SzczyptaSmaQszybko zrobić coś na ciepło. Pyszne, a naprawdę banalne w przygotowaniu. Przy okazji wegańskie i bezglutenowe. Samo zdrowie w smakowitej wersji. 6-8 porcji - 1 średni kalafior - 1 cebula - 1 puszka mleka kokosowego - 1 puszka pomidorów - 2-3 łyżki oleju ryżowego - 3 łyżeczki curry - łyżeczka mielonej kolendry - duża szczypta cynamonu - 3 ząbki czosnku - kawałek imbiru(...)wrzucamy cebulę pokrojona w piórka oraz drobno pokrojony czosnek. Gdy cebula zmięknie dodajemy curry, kolendrę, cynamon oraz imbir starty na drobnych oczkach. Przesmażamy około minuty, a nastepnie wrzucamy kalafiora osuszonego po uprzednim umyciu i podzielonego na małe różyczki. Dusimy kalafiora kilka minut mieszajac tak, aby przyprawy dokładnie go pokryły. Następnie podlewany wrzątkiem (około litra
Simple DishFałszywy "ryż" z kalafiora w wersji dietetycznej prezentowałam tutaj . Dzisiaj wersja z patelni, bardzo aromatyczna, dużo bogatsza smakowo, w jesiennej wersji. To smaczna i prosta potrawa dająca wiele możliwości modyfikacji. U mnie marchewka i seler naciowy aromatyzują kalafiora. Świetny dodatek do mięsa i ryby lub jako samodzielne danie dla wegetarian. Składniki: 1/2 małego kalafiora 2 selery naciowe 1 marchew(...)łyżki oleju natka pietuszki sól, pieprz kawałek imbiru - opcjonalnie Wykonanie: kalafiora umyć, podzielić na różyczki. Rozdrobnić w malakserze lub kielichu blendera na kawałki wielkości ziaren ryżu kontrolując obroty, by nie był za drobno posiekany marchewkę obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Selera naciowego obrać z włókien i drobno pokroić. Obrać i drobno posiekać imbir na rozgrzanym oleju podsmażyć
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jestem fanką żadnej zupy kalafiorowej. A w tej – prawie w ogóle kalafiora nie czuć, spełnia rolę zagęszczacza. W smaku dominuje pieczony czosnek i słono-korzenny posmak bulwiastego selera. Lekko, ale rozgrzewająco – idealna zupa na jesienną pluchę. Warzywa dokładnie myjemy. Seler i cebulę obieramy, kroimy drobno w kostkę. Kalafiora dzielimy na mniejsze różyczki. Główce czosnku odcinamy ok. ¼ od góry, zawijamy(...)grzanek. W garnku na zupę rozgrzewamy olej, podsmażamy na małym ogniu pokrojoną cebulę i selera przez 10-12 minut, do zeszklenia, co jakiś czas je mieszając. Następnie dodajemy różyczki kalafiora, zalewamy wodą i rosołem, dodajemy ½ łyżeczki soli i startą gałę muszkatołową. Zupę gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, do miękkości warzyw, około 20-30 minut. Gdy kalafior i seler
Karo in the Kitchenprzekroiłam na ćwiartki. Maczamy w cieście najpierw warzywa - smażymy na głębokim oleju (ja użyłam słonecznikowego) na złoty kolor. Następnie kurczaka lub rybę. Kolejność smażenia: owoce, warzywa, mięso. Smacznego!!! Kalafior smażony po chińsku Składniki: kalafior tak ok 400g 1 łyżka posiekanego drobno imbiru 1 i 1/2 łyżki sosu sojowego ciemnego 1 łyżka sosu hoisin pół szklanki bulionu drobiowego (ja użyłam(...)kostki rosołowej) 1 łyżka masła sól, pieprz olej Do dzieła!!! Kalafior dokładnie opłukać i oczyścić - podzielić na drobne różyczki. Rozgrzewamy dobrze olej - wrzucamy imbir - mieszając smażymy ok 10 sekund.Wrzucamy kalafior i dalej mieszamy ok 2 minut. Wlewamy sos sojowy, bulion, sos hoisin - mieszamy i smażymy ok 2 minut. Następnie dusimy ok 5 minut. Na koniec dodajemy masło. Kalafior możemy dłużej
sierotka maRysia w kuchniduży kalafior 2 ząbki czosnku sól pieprz 1 łyżka octu jabłkowego pieprz ziołowy szczypta chili w płatkach 1łyżka masła 3 łyżki śmietany mleko w razie potrzeby Kalafior podzielić na różyczki, zalać wodą i ugotować na półmiękko. Odcedzić. W rondlu na maśle poddusić czosnek, dodać kalafior i przyprawy. Dusić aż kalafior zacznie się rozpadać, w razie potrzeby podlać odrobinę wody. Kiedy(...)kalafior będzie miękki dodać śmietanę i wszystko dokładnie zmiksować przy pomocy blendera. Gdyby puree bylo zbyt gęste dodać odrobinę mleka
Gotowanie jest łatwe