Kalafior w smacznym sosie na bazie świeżych pomidorów. Łatwe i w miarę szybkie w przygotowaniu danie na letni obiad. SKŁADNIKI: 1 mały kalafior 3 ząbki czosnku 1 cebula 1 pojedynczy filet z kurczaka 3-4 pomidory 1 łyżeczka przyprawy curry 1 łyżeczka słodkiej papryki pieprz ziołowy sól szczypta cukru Czosnek drobno posiekać i podsmażyć chwilkę na rozgrzanej oliwie. Dorzucić pokrojoną(...)dodać pokrojony filet z kurczaka. Pomidory sparzyć i ściągnąć skórkę. Pokrojone dodać do mięsa. Wszystko dusić, aż pomidory się zaczną rozpadać. Zredukować i przyprawić. Można zagęścić mąką. Ugotować różyczki kalafiora w osolonej wodzie ok 10min. Kalafiora podać z gorącym sosem. Jeżeli kalafior ugotowany jest wcześniej to można go dodać do sosu i chwilę z nim podsmażyć. Smacznego :) Kategoria: Dania
https:KKuchniaMniamDzisiaj przedstawiamy przepis na bardzo proste i pyszne kotleciki z kalafiora. Danie nie tylko dla wegetarian, świetnie zastępują mięso w codziennym obiedzie. Pewna osoba, jak jadła je pierwszy raz myślała, że są to kotlety mielone z ryby, więc można oszukać ludzi, którzy nie przepadają za daniami z warzyw. Polecamy kalafior troszeczkę inaczej, niż tylko gotowany z bułką tartą. Naprawdę jest(...)pyszny. Przepis Składniki: średniej wielkości kalafior ok. 1kg ok. 6 łyżek bułki tartej jajko wegeta pieprz olej Przygotowanie: Kalafior rozdzielamy na mniejsze części, będzie się szybciej gotował. Następnie gotujemy około 40 minut, do czasu, aż zrobi się miękki. Przy pomocy praski, lub ubijaka do ziemniaków, rozdrabniamy kalafior. Nie musi być papka, nawet lepiej jak widać malutkie cząstki. Dodajemy do kalafiora
KasiaiKrzysiu.plrazem coś zupełnie innego, bo obiad bez mięsa. A klopsiki z kalafiora można wykorzystać nie tylko do obiadu, ale również na śniadanie. Ja miałam na następny dzień kanapkę z klopsem posmarowanym cienko musztardą i smakowało mi jeszcze bardziej :-) Klopsy robi się bardzo łatwo, z tym że trzeba się liczyć, że trochę czasu zajmie ugotowanie, a następnie ostudzenie kalafiora. SKŁADNIKI(...)duży kalafior 2 jajka mały pęczek koperku tarta bułka do smaku sól, pieprz olej do smażenia WYKONANIE Kalafior umyć, podzielić na mniejsze kawałki, przełożyć do dużego garnka i zalać wodą. Gotować do miękkości (ale nie do papki). Gotowy odcedzić, rozdrobnić widelcem na małe kawałki i zostawić do ostudzenia. Do miski wbić jajka, dodać umyty i drobno posiekany koper, ostudzony kalafior
Passions hobbies lifeKolejna propozycja na pyszny obiad przygotowana z Sebastianem podczas projektu 40 to: Pierś z kaczki aromatyzowana pomarańczą / pesto z rukoli / puree z kalafiora / chrust z palonego pora / kurki z patelni o różanej nucie. Składniki: - 2 filety z kaczki ze skórą - 400 g kalafiora - 1/4 pora - 400 g kalafiora - 150 g rukoli - 1/2 soku z cytryny - 5-6 szt. kaparów(...)smażenia Porcja dla 2 osób. Najpierw przygotowujemy pesto. Rukolę, sok z cytryny, oliwę z oliwek,3 łyżki miodu, sól i pieprz blendujemy na gładką masę. Teraz kolej na kalafiora. Kalafiora gotujemy do miękkości w mleku. Potem dodajemy sól, pieprz, 1 łyżkę miodu i blendujemy. Na koniec dodajemy 50 ml śmietanki 36 % i jeszcze raz mieszamy. Następnie czas na pierś
Kuchenne WariacjeJednego możesz być pewna - ta makaronowa sałatka smakuje tak samo wybornie, jak się prezentuje. Podana na przyjęciu z pewnością wzbudzi zachwyt wszystkich gości. Kalafior to jedno z moich ulubionych warzyw, ale zdążyłam się już przekonać, że ten pieczony i zarumieniony smakuje o wiele lepiej niż gotowany – jest chrupiący, a smak zdecydowanie bardziej wyrazisty. Do tego idealnie zbilansowany dressing i prażone(...)pestki. W oryginalnym przepisie makaron – aby nadać mu przepiękną czerwoną barwę kontrastującą z bielą kalafiora- namacza się w soku buraczanym. Ja akurat miałam pod ręką dobrej jakości barszcz czerwony- taki sprzedawany w butelkach, o dobrym składzie bez problemu znajdziesz w sklepowych chłodniach. Przepis pochodzi z magazynu Slowly Veggie! , a wkład włożony w jego wykonanie jest minimalny, czego nie można
Roślinna - blog wegańskikolacji nałożyłam sobie na talerz coś, co wyglądało średnio apetycznie, ale smakowało rewelacyjnie. Na początku nie wiedziałam co to jest. Myślałam, że biała rzepa, ale po chwili zobaczyłam różyczki kalafiora. Surowego kalafiora, które był przyjemnie chrupiący. Kalafior "oblepiony" był ugotowanym brokułem. Z dodatkiem czosnku, połączone jogurtem lub majonezem smakowało wyśmienicie. Po powrocie do domu, wzięłam dzień wolny w pracy(...)koleżankami wytańczyła mistrzostwo Polski w jazzie do lat 7). Pospałyśmy, poleżałyśmy, poczytałyśmy książki, a do pieczonego kurczaka na obiad, przygotowałam tę prostą sałatkę. składniki: 1/2 główki świeżego kalafiora 5-6 różyczek brokuła (świeżego lub mrożonego) 2-3 rzodkiewki 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka majonezu lub jogurtu naturalnego sól, pieprz do smaku Różyczki brokuła gotujemy na parze
bistro mamaDzisiejsza sałatka może być wykorzystana na Wielkanocnym stole, jest lekka, świeża i bardzo dobra. Idealnie skomponuje się zarówno z jajkami, jak i pieczonymi mięsami. Kalafior to warzywo kapustne, najczęściej spożywane po ugotowaniu (ja natomiast użyłam surowego), które zawiera sulforafan- substancję zapobiegającą nowotworom oraz wstrzymująca rozwój komórek rakowych. Ponad to spowalnia proces starzenia się skóry dzięki antyoksydantom, witaminom(...)prawidłowego funkcjonowania organizmu: wapń, żelazo, potas, cynk, magnez, fosfor oraz fluor. Niestety długotrwałe gotowanie sprawia, że wszystko, co dobre pozostanie w wodzie, którą na końcu wylejemy. Najlepiej wrzucać kalafiora na wrzątek i gotować max 4 minuty albo jeść surowego :-) Sałatka z surowego kalafiora Składniki: 200 g kalafiora; 1 łodyga selera naciowego (około 45g); 100 g ogórka świeżego
Życie na widelcuKatowic na Off Festival i nie chcielibyśmy moknąć ;) Wszelkiego rodzaju zupy-kremy są moim zdaniem idealne na taką "barową pogodę". Pyszne, sycące, rozgrzewające i gęste. Ideał? Przyznam, że kalafiora lubię w dwóch postaciach - na surowo, gdy smakuje trochę jak nie ostra rzodkiewka albo kalarepa, oraz właśnie w postaci kremu. Składniki: 1/2 główki średniego kalafiora 1,5 szklanki bulionu warzywnego (może(...)zupę) 1 średni ziemniak 1/2 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki ostrej papryki sól i pieprz do doprawienia zrumienione płatki migdałowe do posypania opcjonalnie: łyżka wiórek kokosowych do wmiksowania w zupę Kalafiora wrzucić do wody i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować około 10-15 minut, aż kalafior zmięknie. Odlać wodę, kalafiora wrzucić do garnka, zalać mlekiem i gotować na wolnym
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Kiszenie to świetny sposób na przechowanie na zimę letnich warzyw. Kiszone ogórki zna chyba każdy, kiszony kalafior nie jest tak popularny ale równie pyszny. Jego chrupka konsystencja sprawia że jest świetną przegryzką. Świetnie smakuje tez z dipem jogurtowym, ziołowym czy czosnkowym Kiszony kalafior SKŁADNIKI: (na 3 słoiki 1l) duży kalafior 3 kawałki chrzanu około 10cm pęczek koperku(...)kopry z baldachami 9 ząbków czosnku 1 l przegotowanej wody łyżka soli WYKONANIE: Kalafior myjemy i dzielimy na różyczki. Słoiki wyparzamy lub sterylizujemy w piekarniku w 100 stopnaich C przez 15 minut. Na dno słoików układamy połowę chrzanu, ząbków czosnku i kopru. Ukłądamy różyczki kalafiora. Na wierzchu ukłądamy resztę kopru, czosnku i chrzanu. Zalewamy gorącą wodą wymieszaną z solą. Zakręcamy
Pyry na GazTradycyjne dania nigdy nie są nudne, ale w tym szarym, codziennym dniu przyda się w kuchni trochę ożywienia i egzotyki. Sałatkę z kalafiora wzbogaciłam o dwa dodatki. Smoczy owoc (pitaja – dragon fruit), to jeden. Drugi, może bardziej popularny, to karambola. Oba zachwycają swym wyglądem. Do smaku – trzeba się przekonać i spróbować. Jedno jest pewne, wniosą do naszego jadłospisu(...)żywe barwy i nowe aromaty. Składniki: - średni kalafior- smoczy owoc (pitaja)- karambola- limonka- ½ ząbka czosnku- mała czerwona cebula- 1/4 papryki ramiro- sól waniliowa- pieprz świeżo mielony- Mirin (wino ryżowe)- olej sezamowy- szczypiorek Kalafior dzielimy na różyczki. Zalewamy zimną wodą dodajemy sól i pozostawiamy na 10-15 minut. W dużym garnku nastawiamy wodę z solą i cukrem (2 łyżeczki
mojewypiekiinietylkoDziś kolejne podejście do puree z kalafiora. Do tej pory opublikowałam już kilka przepisów na ten dodatek np. najbardziej popularny i klasyczny Gordona Ramsay’a, odchudzony z marchewką, z kozim serem, z mikrofalówki a nawet w stylu meksykańskim. Dziś proponuję puree z kalafiora w wersji bardzo kremowej, z serkiem śmietankowym, śmietanką i odrobiną Tabasco. Niezwykle łatwe w przygotowaniu(...)najważniejsze jest to smaczna alternatywa dla tradycyjnych ziemniaków. Pasuje do każdego dania głównego, polecam gorąco!Scroll down for recipe in EnglishKremowe puree z kalafiora(8 porcji)Składniki:2 główki kalafiora, podzielone na małe różyczki3 szklanki bulionu z kurczaka (lub wody)2 szklanki mleka100 g serka śmietankowego3 łyżki masła1/2 szklanki śmietanki kremówki 36 %, lekko podgrzanejsól i pieprz1/4 łyżeczki sosu tabascoszczypta gałki
karmelowybyć przesłodzone. Natomiast dziś całkowite przeciwieństwo, czyli słodko-pikantny dip z rabarbaru. Taki ekspresowy chutney, który świetnie pasuje do wszelkiego rodzaju dodatków. Ja na obiad przygotowałam chrupiące kąski z kalafiora. Całość komponowała sie tak dobrze, że na następny dzień kupiłam składniki na to samo danie :) kalafior (mój był niewielki) ciasto kukurydziane: 50 ml mleka jajko łyżka soku z cytryny(...)kukurydzianych pikantny dip rabarbarowy: 4 łodygi rabarbaru pół czerwonej cebuli kopiasta lyżka cukru trzcinowego ok. 3 łyżki wody łyżeczka płatków chili łyżka octu winnego sól i pieprz do smaku Kalafiora dzielimy na mniejsze różyczki, myjemy i gotujemy na parze (najlepiej al dente). Składniki na kukurydziane ciasto dokładnie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Przestudzone różyczki kalafiora obtaczamy w cieście
Mienta blogweekendowo zapraszam na pysznego orientalnego kalafiora, do którego wybierzecie sobie dodatki mięsne lub wegetariańskie. Bazą wyjściową jest kolorowy i aromatyczny kalafior, a resztę możecie dokładać prosto z grilla, ja wybrałam pysznego bakłażana z fetą i pieczoną pierś z kaczki, bo potrzebowałam ugościć mięsożerców i wegetarian!!!. Goście zadowoleni, zaskoczeni kolorem kalafiora, więc spokojnie możecie dzisiaj wypróbować moje danie, bo było(...)testowane na ludziach :). Zestaw obiadowy dla 4 osób. Kalafior: - 400 g kalafiora w różyczkach Poltino - 1 kopiasta łyżeczka carry - 1 kopiasta łyżeczka kukrkumy - 1/2 łyżeczki soli Bakłażan grillowany: - 1 bakłażan - 4 łyżeczki sera feta - 2 łyżeczki jogurtu - sól - olej Kaczka: - 1 pierś z kaczki - 1 pomarańcza - 1 jabłko - sól - pieprz 1. Filety myjemy i osuszamy, nacinamy skórkę, uważając
Apetyczna babeczkalekki przepis z wykorzystaniem pełnoziarnistego makaronu spaghetti z dodatkiem warzyw, oliwek oraz pieczonymi chipsami z szynki parmeńskiej. Jest łatwy w przygotowaniu, a do tego zaskakująco pyszny. makaron z pieczonym kalafiorem Składniki: – 250 g makaronu pełnoziarnistego – 5 dużych pomidorów – pół kalafiora – 1 szklanka drylowanych oliwek (najlepiej kalamata) – 6-8 plastrów szynki parmeńskiej – pół dużej cebuli(...)oliwa do smażenia – limonka do podania – świeża natka pietruszki – sól, pieprz Wykonanie: Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu, powinien być al dente. Obierz 6 ząbków czosnku. Kalafiora pokrój w niewielkie różyczki. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, ułóż na niej kalafiora i skrop niewielką ilością oliwy z oliwek oraz posyp szczyptą soli. Na wierzch ułóż obrane ząbki czosnku
nietylkopasta.plCiasto z kalafiora doskonale sprawdza się jako spód do tarty. Smakuje jak kalafior, ale ma niesamowitą konsystencję. Przepis jak z kuchni molekularnej:) Czas : 1 godz. 15 minut w tym godzina na pieczenie Poziom trudności: Łatwe Wierzcie, że zrobienie tej tarty to niesamowita frajda. Kupujesz kalafiora i zamiast ugotować z niego zupę, jak pan Bóg przykazał, zamieniasz go w coś zupełne(...)zrobiony jest spód do tarty Tarta świetnie smakuje odgrzana. Można ją podać np. ze świeżym szpinakiem, skropionym zredukowanym octem balsamicznym. Przepis na to danie pochodzi z Goodful . Składniki: Ciasto Kalafior 1/2 szklanki tartego parmezanu 1 jajko 1/2 łyżeczki suszonego czosnku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej Nadzienie Solidna garść szpinaku Garść zielonego groszku 4 jajka Niepełna szklanka mleka 1/2 szklanki parmezanu
Niedzielny kucharz