zapiekanka ta nie jest zbyt fotogeniczna ;) ale smakowała nam bardzo, a podałam ją w towarzystwie mizerii :) Składniki na 3-4 osoby: 5-6 ziemniaków 1/2 drzewka brokułowego 1/2 drzewka kalafiora duża garść fasolki szparagowej żółtej lub zielonej kulka mozzarelli oliwa z oliwek trochę posiekanego koperku masło do wysmarowania foremki 2-3 łyżki bułki tartej 1. Ziemniaki podgotowujemy przez około(...)minut. 2. Z warzywami postępujemy podobnie. Najpierw podgotowujemy fasolkę przez około 10 minut a następnie dodajemy do niej dorzucamy umyte różyczki kalafiora i brokuła i gotujemy jeszcze 5 minut, a następnie odcedzamy. 3. Foremkę natłuszczamy masłem i wykładamy dno plasterkami ziemniaków na nie wykładamy (posypujemy) połową, pokrojoną w kawałeczki fasolkę szparagową. Następnie dajemy część brokuła i część kalafiora. Skrapiamy oliwą
Gotowanie...to proste !całkiem nieźle wykorzystując pomysł na przygotowanie ryżu. Jaśminowego i czerwonego. Jest to moja zmodyfikowana wersja przepisu Nigelli z książki "Kuchnia. Przepisy z serca domu". Czerwony ryz kokosowy z kalafiorem i czarnuszka 1 łyżka oliwy ząbek czosnku szczypior z 4 dymek, pokrojony w plasterki 1 łyżeczka czarnuszki 200 g czerwonego ryżu jaśminowego po 350 ml mleczka kokosowego i wrzątku pół(...)łyżeczki soli morskiej sok z połowy limonki 350 g kalafiora, podzielonego na różyczki W głębokiej patelni rozgrzewamy pokrojony na plasterki czosnek. Dorzucamy pokrojoną dymkę i nasiona czarnuszki. Podsmażamy wszystko ok. minutę a następnie dorzucamy ryż i smazymy go ok minuty mieszając by pokrył się tłuszczem. Wlewamy mleko kokosowe i wrzątek, dodajemy sól. Zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i przykrywamy patelnię. Pyrkoczemy całość
Dzieje kuchennej WiewióryProsto i bardzo smacznie. Na szybki obiad lub kolację. Lekko i zdrowo. Alternatywa dla klasycznego kalafiora z masłem i bułką tartą. Dla mnie danie pychota 😊 Składniki: 1 mały kalafior 200 g sera mozzarella (jeśli lubimy duużo sera - zwiększamy ilość) sól pieprz ziołowy natka pietruszki Wykonanie: Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy al dente w lekko(...)osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy. Naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną masła. Układamy kalafior, na niego cienkie plasterki sera. Całość posypujemy odrobiną pieprzu ziołowego. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st na około 15 minut. Po wyjęciu posypujemy posiekaną natką
Walijskie Pichcenienawet osobom rozpoczynającym swoją kulinarną przygodę. Polecam! Składniki: 1 kg mięsa z ud kurczaka bez skóry 20 dag żółtej fasoli szparagowej 20 dag świeżego bobu 1 cebula Kawałek pora ½ kalafiora ½ szklanki kukurydzy z zalewy ½ szklanki groszku konserwowego ½ cukinii 2 ząbki czosnku 2 szklanki wody 1 łyżka mąki pszennej 100 ml śmietany 12% do sosów Natka pietruszki do posypania Sól(...)trakcie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz posiekaną cebulę, por, fasolkę szparagową, i cukinię pokrojoną na mniejsze kawałki, podlać wodą i dusić około 10 minut. Kalafiora podzielić na mniejsze różyczki, wrzucić na osolony wrzątek, podgotować chwilę aby zmiękł, wyjąć łyżką cedzakową, do tej samej wody w której gotowaliśmy kalafior włożyć bób i gotować 5 minut, odcedzić
Wanilia i KardamonNigdy nie lubiłam tradycyjnego mięsa mielonego. Ale to wegańskie, z kalafiora uwielbiam! W 100% roślinne, zdrowe, bo zawierające orzechy włoskie, i smakowicie przyprawione. Można używać go w zasadzie do wszystkiego: makaronu , zupy lub sałaty . Polecam Składniki: 1 niewielki kalafior 1 szklanka orzechów włoskich 4 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka tamari (lub sosu sojowego) 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej w proszku(...)pieprz i sól do smaku szczypta płatków chilli (opcjonalnie) Wykonanie: Kalafiora kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do blendera. Dodajemy pozostałe składniki i pulsująco miksujemy aż uzyskamy konsystencję mielonego. Wysypujemy zawartość blendera na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (ja używam silikonowej maty) i pieczemy w temperaturze 175 stopni C przez około 45 minut. Co 15 minut otwieram piekarnik i mieszam
Lamarida.plciepłe potrawy. Większość z nas zdecydowanie sięga po chłodniki i sałatki. Również i w naszej kuchni w tym czasie, zdecydowanie sięgamy po zimne dania. Dzisiaj na stole króluje kalafior. Większość z nas przygotowuje go na ciepło, polanego masłem z tartą bułką, ale na zimno w postaci sałatki jest równie przepyszny i znacznie mniej obciążający dla naszego układu trawiennego. Porcja(...)sałatki to jedynie 60 kcal! A jest naprawdę ogromna i sycąca :) Całość, zawiera 4 sugerowane porcje. Dlaczego warto sięgać po kalafior pisaliśmy przy okazji Fit zupy krem z 3 warzyw (klik) . POMIDORY - to tylko 15 - 18 kcal / 100 g, są więc doskonałe dla osób na diecie, ponadto mają ogromne pokłady witamin C, E, K, PP, A, oraz z grupy
Kuchnia od dwojganajbardziej mi ona odpowiada :) Oczywiście można ja przygotować na wywarze mięsnym lub domowym rosole, ale wtedy nie będzie wegańska ;) Składniki na 3-4 talerzyki zupy: 1/2 główki dużego kalafiora 5 sporych ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę 1 mała marchewka obrana i pokrojona w kostkę 1/2 korzenia pietruszki kawałeczek selera kawałek pora około 2 litry wody 1/2 posiekanego pęczka koperku(...)gotująca się wrzucamy ziemniaki, marchewkę, seler, por i pietruszkę. Dodajemy jedną łyżkę warzywka (używam domowego) i gotujemy z 10-15 minut. W tym czasie myjemy i dzielimy kalafior na mniejsze różyczki. 2. Kiedy warzywa się podgotują, dodajemy kalafior i połowę koperku (lubię jak koperek oddaje cześć swojego smaku innym warzywom już w połowie gotowania) Sprawdzamy i dosalamy do smaku. Gotujemy
Gotowanie...to proste !Kalafior, cukinia, kalarepa, brokuły to warzywa sezonowe, bardzo, ale to bardzo zdrowe ❤. Można z nich przeróżne pyszności gotować 🍴, zjadać ich do woli, niczego sobie nie żałować. Kalorii mało mają, bo dużą ilość wody w sobie zawierają. Polecam makaron 🍝 z podsmażonymi warzywami, doprawiony fajnymi przyprawami 🌿🍀. Zmieszany z bazylią, szczypiorkiem z ogródka świeżo zerwanym i serem posypanym. Danie dla całej rodzinki(...)żeby miały zdrowie 💪 i uśmiechnięte minki 😂. Składniki: 250 g rigatoni Barilla, ½ dużej kalarepy, 1 biała cebula, ½ kalafiora, ½ brokułu, 1 mała cukinia, 3-4 łyżki oleju rzepakowego, pieprz czarny grubo mielony do smaku, sól do smaku, 1 kopiasta łyżeczka przypraw, suszone pomidory z chili, pęczek szczypiorku, ½ mielonej słodkiej papryki wędzonej, 2 garście listków świeżej bazylii, ser żółty grana padano. Przygotowanie
Moniki Smakołykiposolonej wodzie około 4 minut, przełóż do sosu i dokładnie wymieszaj. Na talerzu ułóż gotowy makaron z sosem i udekoruj ładnymi liści roszponki. 4. Filet Halibuta z karmelizowanym kalafiorem, rukolą i komosą ryżową i jako side mix Active z winegretem orzechowym Składniki na 4 porcje: Halibut filet x 350 g Kalafior x 1 szt. Rukola Fit & Easy(...)Oliwa z oliwek 100 ml Koperek Musztarda dijon x 5 g Miód wielokwiatowy płynny x 20 ml Orzechy włoskie x 25 g Orzechy laskowe x 25 g Sposób wykonania : Kalafiora pokrój na duże różyczki, smaż na oleju z jednej strony aż będzie złoto brązowe. Komosę ryżową wstaw do gotowania w posolonej wodzie na około 15 minut, zdejmij z ognia, dodaj
SMYKWKUCHNIObłędny, pyszny, chrupiący, aromatyczny! Jednym słowem boski. Świetny dodatek do obiadu, ale sprawdzi się również jako mała przekąska między posiłkami, lub lekki lunch do pracy. Lubię kalafior, a pod tą postacią to szczególnie J Składniki - kalafior, 1 średni - oliwa z oliwek, 2-3 łyżki - 1 łyżeczka curry - 1 łyżeczka papryki słodkiej - 0,5 łyżeczki papryki(...)ostrej - sól, pieprz - 3 ząbki czosnku PRZYGOTOWANIE: Kalafiora podzielić na nieduże różki i włożyć do miski. Do tego dodać wszystkie przyprawy: curry, paprykę słodką i ostrą. Do naczynia żaroodpornego wlać oliwę. Kalafiora wrzucić do naczynia, przemieszać jeszcze raz dokładnie i polać oliwą. Czosnek rozgnieść, ale nie obierać. Ułożyć między warzywami. Piec przez 25-30 minut na funkcji góra
Calzonella.comdanie jest bardzo sycące i rozgrzewające :).Curry doskonale ożywia smak kalafiora.ja nie za bardzo lubiłam jeść kalafiora ale to danie tak mi przypadło do gustu więc teraz wcinam je bardzo często. SKŁADNIKI kalafior ziarenka granatu(opcjonalnie) olej kokosowy 1 1/2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej natka pietruszki łyżeczka curry sól morska lub himalajska DRESSING 2cm świeżego imbiru startego na tarce(...)szklanki oliwy z oliwek sól morska lub himalajska sok z 1/2 cytryny 1 łyżka syropu klonowego WYKONANIE Wymieszać w miseczce wszystkie składniki dressingu.Spróbować i doprawić wedle uznania. Umytego kalafiora podzielić na różyczki i ugotować w lekko osolonej wodzie.Nastepnie odlać wodę dodać do garnka trochę oleju kokosowego oraz curry i podsmażać ok.2 minuty i odstawić. Na talerz wyłożyć kaszę gryczaną
Mała w garnku mieszaBardzo sycąca i wyraźna w smaku zapiekanka oraz doskonały sposób na wykorzystanie zamrożonego kalafiora, który zalega w zamrażalniku. Najlepiej smakuje podana z jakąś kwaśną surówką lub po prostu z piklami - np. marynowaną dynią lub sałatką szwedzką. Można ją również podać na drugi dzień - podgrzaną w piekarniku lub podsmażoną na patelni, na niewielkiej ilości oleju. Podgrzewając na patelni najlepiej(...)grzać na małym ogniu, pod przykryciem i nie mieszać a jedynie poruszać patelnią. Składniki - na 4 dorosłe porcje ok 500 g mrożonego kalafiora 4-5 średnich ziemniaków 200 gr szynki konserwowej 200 twarogu wędzonego - można zastąpić zwykłym twarogiem lub mozarellą 1 jajko pęczek koperku 200 ml śmietany 30% sól, pieprz, gałka muszkatołowa Ziemniaki ugotować w mundurkach na prawie miękko
Ze smakiem bez glutenumamy możliwość przygotowania taniego i szybkiego obiadu, to w dodatku pożywnego. Dla mnie zapiekanki jednogarnkowe mają same plusy i każdy z rodziny je uwielbia. Zapiekanka jednogarnkowa z brokułami, kalafiorem, mięsem mielonym i makaronem. Składniki: 1 brokuł 1 kalafior makaron (ilość zależy od Was i od tego jak duże macie naczynie żaroodporne) 1 papryka czerwona (czasami dodaje również zieloną i żółtą(...)smaku i zapachu jak świeży) potarkowany ser (w zależności jak lubicie) Przygotowanie Mięso mielone doprawiamy (czosnek, zioła prowansalskie, bazylia, oregano, pieprz, sól, papryka, pieprz ziołowy), podsmażamy. Brokuł i kalafior, makaron gotujemy, lecz 2-3 minuty krócej niż zwykle.. Paprykę kroimy w małą kosteczkę. Sos przygotowujemy prędzej, by nabrał odpowiedniego smaku. Składniki układamy warstwowo, u mnie wyglądało
My World by Dagmara Rekinaczej, piękny majowy czas to fantastyczna okazja do wszelkiego rodzaju pikników i spotkań w gronie przyjaciół. Naszą alternatywą na tradycyjną "kiełbaskę z grilla" będzie kalafior z czerwoną soczewicą i szpinakiem. Idealnie smakuje z zimnym piwem pszenicznym lub białym winem półwytrawnym. Życzymy na ten niestety nie tak długi weekend chwili wytchnienia i spokoju! Kalafior z czerwoną soczewicą(...)szpinakiem Składniki: 100 g szpinaku 1 kalafior 1 szklanka czerwonej soczewicy (moczonej przez kilka godzin) 2 puszki pokrojonych pomidorów 1 papryczka chili 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka soli ¾ puszki mleka kokosowego ¼ szklanki oliwy 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki curry 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka startego surowego imbiru 2 łyżki sosu sojowego ¾ szklanki surowego ryżu
Moja Mama GotujeZwykły biały ryż jest nieodzownym dodatkiem do wielu potraw. W 100g zawiera 344kcal, 0,7g tłuszczu, 78,9g węglowodanów oraz 2,4g błonnika. Dla porównania kalafior w 100g zawiera tylko 22kcal, 0,2g tłuszczu, 5g węglowodanów oraz taką samą ilość błonnika co ryż. Co jeśli zamienimy zwykły biały ryż na kalafior? Zmniejszymy kaloryczność oraz zmniejszymy ilość węglowodanów w potrawie. Składniki(...)porcje: duży kalafior (około 900g) 500ml wody sól, pieprz, świeża kolendra Sposób przygotowania: Kalafior zmiksuj lub zetrzyj na tarce. Wymieszaj z solą i pieprzem. Zalej wrzątkiem. Wstaw do mikrofali na 5 minut, co jakiś czas mieszając. Odcedź, posyp posiekaną kolendrą i gotowe. Prawie tak proste jak gotowanie ryżu
wysmienity