kalafior pieczony - 1685 przepisów (strona:89/113)

Babka kalafiorowo-serowa z marchewką, ogórkiem kiszonym i koperkiem 129

koperku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego mielonego 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej Dodatkowo: masło i bułka tarta do posmarowania formy Sposób przygotowania: Kalafior obieramy z liści, dzielimy na różyczki, gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości kilka minut. Rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Studzimy. Obraną i umytą marchewkę, ogórki kiszone oraz ser żółty ścieramy(...)keksówki czy zwykłej blaszki, po upieczeniu będzie forma placka). Przykrywamy folią aluminiową, ale nie szczelnie - tak, aby powietrze wewnątrz mogło krążyć, woda odparowywać, a żeby się nie spaliło podczas pieczenia. Pieczemy około 1 godzinę w 180 stopniach. Przed końcem można folię zdjąć, by lekko przyrumienić wierzch

Kolorowy Przepisownik
Rozgrzewająca zupa-krem 174

ułatwić wam nieco pracy i poszukiwań zamieszczam małą ściągę na co zwrócić uwagę buszując po sklepie w listopadzie:  Warzywa: brokuły, brukselka, buraki, cykoria, dynia, endywia, fenkuł, jarmuż, kalafior, kalarepa, kapusta, marchewka, natka pietruszki, pietruszka, por, roszponka, rukola, seler (korzeń i liście), szpinak, ziemniaki. Owoce: gruszki, jabłka, pigwa. No to co - do roboty :)  Pikantny krem marchwiowo-paprykowy - 4 duże(...)wody, wrzucamy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy około 30 minut. Paprykę kroimy na pół, po czym usuwamy z niej gniazda nasienne. Układamy na foli aluminiowej bądź blaszce i pieczemy około 40 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu zdejmujemy skórkę, kroimy w kostkę i dorzucamy do zupy. Ciekawym dodatkiem będą też chrupiące chipsy z selera, które wystarczy wysuszyć chwilę

Sajkofanka smaku
Pstrag tęczowy łososiowy z sosem ogórkowo - koperkowym i warzywami pod beszamelem zapiekanymi 132

masła łyżka maki pszennej łyżeczka gałki muszkatałowej sól, pieprz 3 łyżki koperku łyżka soku cytryny 0,5 ogórka zielonego 200ml jogurtu naturalnego oliwa chilli w proszku     Przygotowanie: Kalafior i brokuł dzielimy na części i gotujemy w osolonej lekko wodzie. Przekładamy do nasmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego. Do małego garnuszka wkładamy masło i rozpuszamy nie doprowadzając do wrzenia. Dodajemy mąkę(...)stopni na ok 20 minut. Jogurt przelewamy do miseczki. Ogórek ze skórką ścieramy na tarce jarzynowej. Dodajemy 1/3 koperku, sól i pieprz. Mieszamy i odstawiamy do lodówki. Papier do pieczenia rozkładamy i delikatnie smarujemy oliwą. Solimy, posypujemy pieprzem, chilli oraz koperkiem. Wykładamy umytą rybę i przekładamy na rozgrzana sucha patelnię. Smażymy z obu stron tak, aby odeszła skórka (należy uważać

ChilliJemy
Sałatka do obiadu 169

Szybka sałatka do obiadu to bardzo szybki do przygotowania dodatek do obiadu. Świetnie będzie się komponował z mięsem z ciemnym sosem oraz ziemniakami z wody. Do

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sznycle z indyka w panierce curry z cebulowym smażonym ryżem i karmelizowanymi w miodzie jabłkami 123

Jeśli regularnie śledzicie naszego bloga to wiecie zapewne, że preferujemy dania proste, bez zbytniego nadęcia i wyszukania. Ten obiad w zasadzie też będzie prosty, ale dość

Marder&Marder Manufacture
Niepozorne a zdrowe – jak wykorzystać jagody goji w kuchni? 90

mokre składniki, a następnie dokładnie je wymieszać, aby uzyskać masę o w miarę jednolitej konsystencji. Z niej formujemy ciasteczka, które układamy za pomocą łyżki na blasze wyłożonej pergaminem. Pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni. *** Pomysłów na wykorzystanie goji może być naprawdę wiele. Dodaje się je zarówno do dań słodkich, jak i wytrawnych. Każdy może znaleźć rozwiązanie(...)amarantusem z cukinią → Stir-fry z czarną fasolą, kolorową komosą ryżową, polędwiczką i jagodami goji → Kieszonki z piersi kurczaka z jagodami goji i orzechami nerkowca na szafranowym puree z kalafiora

Oryginalny smak
PASZTET MARCHEWKOWO - JAJECZNY 103

SKŁADNIKI : 1 kg marchewki 1 litr bulionu 1 łyżka masła 1 opakowanie 450 g mrożonych warzyw ( kalafior, brokuł ) 1/2 puszki groszku 4 jajka 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka z czubkiem mąki ziemniaczanej sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku 1 ząbek czosnku. przeciśnięty przez praskę sok z 1 cytryny 2 łyżki gęstej śmietany pęczek natki pietruszki dodatkowo 4 jajka ugotowane(...)miski przekładamy zmieloną marchew, odcedzony groszek, warzywa, mąki, pokrojoną natkę pietruszki, sok z cytryny i przyprawy. Delikatnie mieszamy aż składniki dobrze się połączą. Formę keksową ( 25/13) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy pasztet warzywny. W środek wciskamy jajka. Pieczemy 1 godzinę w temperaturze 170 - 180 *C, wstawiając formę z pasztetem na blaszkę wypełnioną wodą.  Po całkowitym ostudzeniu wyjmujemy pasztet

Kulinarne Fantazje Marioli
Ryba i parowar to świetny duet! 126

rybą zawsze miałam problem. Co zrobić, by była smaczna - smażyć, piec, gotować... Skoro mam już parowar (przypadkiem czy nie), to uznałam, że należy sprawdzić, czy faktycznie ryba gotowana na parze jest smaczna. I jest. Przepyszna wręcz! A do tego przygotowuje się ją niemal błyskawicznie!  W pół godziny od wyjęcia ryby z lodówki cały obiad już jest na stole! Przygotowanie(...)masło roztopiło się i spłynęło... (Na dno parowaru włożyłam pietruszkę i koperek)   2. Na dnie parowaru jest ryba, w drugim pojemniku są warzywa - dziś akurat marchewka, brokuł i kalafior. Zamrożone. Również je oprószyłam lekko przyprawami. Wstawiamy na 25 minut. Po 10 minutach na górny poziom wstawiamy kuskus.   3. A tak wygląda gotowe danie! I smakuje wyśmienicie

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Kurczak z pieczarkami i szpinakiem 93

gotowym od W… tylko w „papirusie” zrobionym w domowy sposób. Smarujemy papier do pieczenia olejem lub oliwą, doprawiamy ziołami (tym razem jest to moja własna kompozycja przypraw i ziół), np. solą, pieprzem, tymiankiem, spinamy wykałaczkami i smażymy z obu stron na patelni lub pieczemy w piekarniku. Taka pierś faszerowana to proste, kolorowe, smaczne i błyskawiczne danie, które ja przygotowuję(...)faszerowaną szpinakiem i pieczarkami. Przepis krok po kroku. Szpinak rozmrażamy, pieczarki odsączamy z zalewy, siekamy, całość doprawiamy mieszanka przypraw. Do przygotowania kurczaka wykorzystałam 1 arkusz papieru A 5 do pieczenia posmarowany olejem i doprawiony domową kompozycję przypraw i ziół. Każdą pojedynczą pierś kurczaka nacinamy ostrym nożem, aby zrobić w niej kieszonkę doprawiamy mieszanką przypraw w środku i na zewnątrz

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Jaglane placuszki z morelami 148

taki swój ulubiony i wszystko byłoby pięknie, gdyby nie to, że zawsze wracam z takich zakupów z nadprogramową zieleniną, bo jak przejść obojętnie obok uśmiechającego się do mnie kalafiora, czy kusząco wyglądających borówek. Po ostatniej wizycie przyniosłam do domu 2 kg moreli, ale były piękne i cena też kusząca bardzo, poza tym tylko teraz są takie pyszne. I teraz mamy(...)jaja 5 łyżek mleka kokosowego 1 szklanka mąki jaglanej 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka oleju kokosowego (może być też rzepakowy, lub rozpuszczone masło) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 morele Banana, jaja i mleko kokosowe blendujemy razem, wsypujemy mąki, proszek do pieczenia i wlewamy olej, mieszamy całość dokładnie. Morele myjemy, pozbawiamy pestek, kroimy w kostkę i dodajemy

Cynamonowe szczęście
Zapiekane ziemniaki w boczku 221

Zapiekane ziemniaki w boczku to zarówno dodatek do innego dania, ale również może być pełnowartościowym posiłkiem. Potrawę najlepiej jest przygotować z młodych ziemniaków, jednak nie zawsze

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Tarta Warzywno Serowa Na Cieście Twarogowym 123

Ciasto: 150 g masła 150 g twarogu chudego lub półtłustego 150 g mąki pszennej typ 650 sól, papryka słodka, wędzona ewent. ostra. Nadzienie: około 1/2 paczki mieszanki warzyw (brokuły, kalafior, brukselka, marchewka itp.) około 120 g  tartego sera lub mieszanki serów (ja użyłam gouda, ementaler i mozzarelle) pieprz, papryka słodka, ostra Ciasto 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto(...)obgotowujemy w osolonej wodzie al dente, następnie odcedzamy i odstawiamy do obcieknięcia resztki wody.  5. Następnie wykładamy na podpieczony spód tarty, równomiernie obsypujemy startymi serami i obsypujemy przyprawami. Pieczemy w 180-190 stop przez 20-25 minut. *Zdjęcia są z dwóch tart gdzie jedna jest bladsza, a ostatnia dość mocno mi się przypiekła pod moja nieuwagę

Gotowanie...to proste !
Kokosanki według Weganona i "Pyszności z roślin" 160

pieczenia. Nabierać jednakową ilość masy (np. za pomocą łyżki do lodów), formować w dłoniach kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Lekko spłaszczyć i układać na papierze. Piec 20 minut (piekłam 17 minut) w temperaturze 180 stopni C. na środkowej półce piekarnika z włączonym grzaniem góra/dół. W "Pysznościach z roślin" Paweł Ochman umieścił przepisy na słodkie, proste wypieki, desery, śniadania(...)brakuje też słodkich wspomnień z dzieciństwa Pawła (z kuchni Jego Mamy i Babci), dań z różnych stron świata i słodkości z dodatkiem warzyw (batatów, buraków, dyni, fasoli, ziemniaków, kalafiora itp.). W większości przepisów Paweł zwrócił uwagę na pełnowartościowość swoich słodyczy. Są bogate w białka, witaminy, składniki mineralne. Urzekają swoimi kolorami i różnorodnością. Cenne jest to, że każdy przepis jest odwzorowany

Weekendy w domu i ogrodzie
Pierś z kurczaka w papirusie 254

Pierś w papirusie wykonana domowym sposobem bez zbędnych ulepszaczy. Pomysł zaczerpnęłam od Margarytki.Składniki:2 małe piersi z kurczaka1 mała łyżeczka oleju rzepakowegodowolne przyprawy (u mnie

Kuchnia domowa Ani
Kasza jaglana z bukietem warzyw. Obiad pełen zdrowia. 212

Wiosno wróć! Niestety, to tylko moje życzenia, bo na pogodę i porę roku nie mam wpływu. Ale ostatnio staram się by w mojej kuchni i na

Słodkie okruszki