kalafior pieczony - 1685 przepisów (strona:95/113)

40 PRZEPISÓW I JADŁOSPIS NA KETO-ADAPTACJI 384

ziemią np. ziemniaki, marchewka, buraki itp.) oraz strączkowych ( groch, fasola, kukurydza, bób itp.). Polecam te zielone oraz kiszonki, czyli ogórki i kapustę, sałaty, kapusty, cukinię, bakłażana, brukselkę, brokuły, kalafiora, fasolkę szparagową, szpinak, szparagi, grzyby, pomidory, ogórki, paprykę itp. Tłuszcze: smalec, masło ekstra (min 82%) i klarowane, łój, tłuszcz gęsi oraz kaczy, olej kokosowy, oliwa z oliwek i oliwki, olej(...)awokado i ogórka Rollsy Muffinki jajeczno-warzywne – bez nabiału Chlebek tostowy – nie codziennie Keto bułki bez laktozy – nie codziennie Tatar wołowy OBIADY: Rosół Krem brokułowy Zupa cygańska Golonka pieczona Żeberka w kiszonej kapuście Żeberka pieczone Łopatka w kapuście Zrazy z ogórkiem i boczkiem Soczysta karkówka pieczona Soczyste kotlety mielone Gołąbkowa zapiekanka Papryka faszerowana Zielony hamburger Makaron spaghetti

Ola la LCHF
Sałatka makaronowa z ciecierzycą i indykiem 99

zastosowań To już druga tego typu sałatka. W zależności od tego, czy chcę aby mniej lub bardziej chrupała, albo od tego co chcę wykończyć, dodawałam do niej również surowego kalafiora, rzodkiewki czy marynowane grzybki. Na pewno zrobię jej wariację na grilla ze znajomymi. Możemy też kombinować z sosem. Sałatkę można polać oliwą, wymieszaną z przyprawami i sokiem z cytryny(...)dzięki której pozbędziesz się resztek z lodówki Składniki 150 g makaronu (waga przed ugotowaniem) 1/2 papryki 1/2 szt. czerwonej cebuli 1/2 puszki kukurydzy 2/3 szkl. ugotowanej ciecierzycy 150 g pieczonego fileta z indyka 2 szt. krótkich ogórków gruntowych 10 szt. małych pomidorków np. koktajlowych kilka gałązek koperku Sos 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej

Mieszam w Garnku
Zupa warzywna (jarzynowa) 137

Moje dzieci wprost przepadają za zupami. „Mama, jesce zupkę” – jak miło słyszeć taki słowa Bardzo się z tego powodu cieszę i dlatego tak

Słodkie okruszki
Pulpety z indyka nadziane mozzarellą z sosem marinara i pieczonymi szparagami FIT 86

Moja dzisiejsza propozycja to obiadek na wypasie. Obiad porządny, ale niespecjalnie czasochłonny. Ziemniaki Hasselback poznaliście już przy stekach z kalafiora, a grillowane szparagi część z Was poznała na moim Instagramie . A czy znacie pulpeciki nadziane mozzarellą? To ciekawa alternatywa standardowych mięsnych kuleczek, które w środku zawierają małą kulkę z mozzarelli. By nieco odchudzić kaloryczność tego dania, śmiało możecie sięgnąć(...)końcówek. Zagotowujemy osoloną wodę w szerokim garnku i do wrzątku wrzucamy łodygi. Gotujemy 1-2 minuty, odcedzamy i natychmiast schładzamy pod zimną wodą. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Główki szparagów smarujemy masłem za pomocą silikonowego pędzelka. Posypujemy sezamem i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i piec 10-12 minut wraz z pulpetami. PULPECIKI: Do sporej miski

Be Fit Be Strong
Gołąbki z warzywami 83

okażą się nie lada gratką. Do tego zero waste <3 i mamy danie!  Składniki:  1 mała kapusta włoska 200 g ryżu 1 głąb brokułu 1 głąb kalafiora 2 marchewki 1 mały seler 1 cebula 1 łyżka masła ghee 1 łyżka oliwy z oliwe k   1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka sosu ostrygowego(...)ryżu z posiekaną natką pietruszki. Dokładnie łączymy, do smaku doprawiamy sosem rybnym oraz ostrygowym. Do smaku doprawiamy solą. Farsz zawijamy w liście kapusty, które układamy w naczyniu do pieczenia. Wlewamy bulion warzywny i pieczemy pod przykryciem 40 min. w 180°C. Podajemy z ulubionym sosem

R'n'G Kitchen
Keto ciasto limonkowe (Paleo, LowCarb) 171

ciasto kokosowo- cytrynowe (Paleo, LowCarb) Kawowy keto sernik z kalafiora (Paleo, LowCarb) Keto cannoli z kremem kawowym (Paleo, LowCarb, bez nabiału) Keto racuchy bananowe (Paleo, LowCarb) Keto Falafel z kalafiora (Paleo, LowCarb) Keto ciasto limonkowe Pyszny, odświeżający w smaku wypiek, który przywodzi na myśl letnie dni. Keto ciasto limonkowe to eksplozja smaku i bogactwo kokosa. A kokos to przecież źródło(...)koniec wsypać mąkę kokosową wymieszaną z solą i cream of tartar i lekko zamieszać do połączenia się składników. Ciasto wylać na tortownicę o średnicy 20 cm wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez ok. 15- 20 minut aż do zrumienienia. Krem limonkowy W międzyczasie przygotować krem blendując na gładką masę awokado razem z mlekiem kokosowym, jogurtem kokosowym, sokiem z limonki

Modern Cave Girl
Tradycyjna kuchnia rzymska. Jaka jest? 67

spróbowało jeszcze roślin. Jego smak wzbogacony jest przeważnie aromatycznymi ziołami: szałwią, rozmarynem, czosnkiem. Kolejnym ważnym dla kuchni rzymskiej mięsem jest wieprzowina („carne suina”), a szczególnie „porchetta” – rodzaj pieczonej rolady wypełnianej słoniną, czosnkiem, rozmarynem i serem. Pochodzi ona oryginalnie z rzymskiej prowincji Ariccia. Rzymianie nie gardzą też koniną („carne equina”). Kuchnia rzymska w temacie mięs ma jeszcze do dodania(...)wszystkim sardele („alici”) oraz dorsza („baccala”) – często smażonego w kawałkach w grubej panierce z ciasta („pastella”). W takiej panierce smażone są także warzywa, jak bakłażany („melanzane”), cukinie („zucchine”), kalafiory („cavolfiori”), brokuły („broccoli”) zwane ogólnie „fritti in pastella”. Warto spróbować również smażonego kwiatu dyni („fiori di zucca”), najczęściej nadziewanego serem mozarella i „alici”. A co z pizzą? Oczywiście znana

ProstePesto.pl
Ciasto na pizzę 73

łatwością przez cały rok. Dodatkami do pizzy mogą być warzywa świeże, konserwowe, mrożone, wędliny, kiełbasy, mięso, sery wszelakie, różne sosy. Oprócz klasycznego sosu pomidorowego polecam także puree z cukinii, kalafiora, pesto.. Pizzę zna i lubi chyba każdy Najbardziej podstawowe rodzaje ciast zaczynają się od cienkiego z chrupiącymi brzegami (pizza Romana), po grubsze z mocno puszystymi brzegami (pizza Napoletana). Ciasto(...)pizzę było ziołowe, przez co bardziej aromatyczne, dodaj do niego zioła i przyprawy, np. bazylię, lubczyk, zioła prowansalskie, chili, świeżo zmieloną kolendrę. Przyprawy i zioła uaktywnią się podczas pieczenia pizzy. Do ciasta na pizzę możesz dodać trochę zblendowanego świeżego szpinaku, a ciasto będzie w ciekawym zielonym kolorze. Po tym czasie ciasto lekko podsyp mąką, krótko wyrób, podziel na dwie równe

Zasmakuj Kuchni
KREWETKI Z MANGO I CHIPSAMI Z PARMEZANU 82

CUKINIĄ NA RUKOLI Z HALLOUMI     CARPACCIO Z ARBUZA Z RZODKIEWKĄ I MIĘTĄ     SAŁATKA Z RUKOLI I SZPARAGÓW NA CARPACCIO Z BURAKA     STEKI Z KALAFIORA Z TZATZIKI Z RZODKWI     SAŁATKA Z BOBU Z SEREM HALLOUMI     BÓB KARMAZYNOWY Z BURRATĄ I MANGO     SAŁATKA Z MELONA I ARBUZA Z HALLOUMI(...)Zamieszaj i na chwilę odstaw. Najlepiej zrobić to poprzedniego dnia wieczorem. 3. Krewetki usmaż na maśle po około 3 minuty na stronę. 4. Na suchej patelni połóż papier do pieczenia, na papierze utwórz ze startego sera małe chipsy. Zakryj papierem i piecz na patelni około 2 minut na stronę, tak by ser stwardniał ale się nie przypalił. 5. Wyłóż

globuskulinarny
Bezglutenowa pizza meksykańska na spodzie z zielonego groszku 151

lecie Bonduelle w Polsce. W poszukiwaniu idealnego spodu na bezglutenową pizzę wymyśliłam ostatnio, że mogę użyć do jego przygotowania zielony groszek. Są już pizze z kalafiora, z brokuła, z dyni, lub z ziemniaków, to dlaczego nie wypróbować innego warzywa? Spisał się całkiem  nieźle. Wykorzystałam mrożony groszek już przygotowany na parze Bonduelle, który bardzo polubiłam, żeby nie czuł się samotny(...)dokładnie blendujemy, dodajemy szczyptę soli, oliwę z oliwek i wymieszane razem mąki. Mieszamy aby połączyć składniki i uzyskać jednolita masę. Wykładamy ją na blaszkę na papier do pieczenia i formujemy na kształt pizzy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na godzinę.  Pomidory malinowe obieramy ze skórki, blendujemy i redukujemy na patelni z dodatkiem kilku plasterków chilli, soli, miodu

Quinoa Raz!
GULASZ Z JELENIA (keto, LCHF, paleo, optymalny, bez glutenu) 191

jelenina. I to właśnie jelenina znalazła się dzisiaj w mojej kuchni pod postacią gulaszu. Jest ona znacznie bardziej krucha, o mniej zwartej strukturze i charakterystycznym aromacie. Świetna do pieczenia, smażenia, duszenia i wędzenia. Najlepiej komponują się z nią takie smaki, jak rozmaryn, kolendra, pietruszka, czosnek czy bazylia. Składniki na gulasz z jelenia: 800 g mięsa na gulasz z jelenia(...)kostkę i dodać do mięsa. Gotować przez ok 15 minut. Dodać rozmaryn oraz sól do smaku i gotować jeszcze ok 15-20 minut. Osobiście lubię gulasz w połączeniu z kalafiorem ale polecam też sam np z dodatkiem tłustej śmietany, jeśli nie unikamy laktozy. — BTW całości: 1819 g, 3261 kcal, B 187g, T 257 g, W 55 g. W 100g

Ola la LCHF
Tarta koperkowa na bogato z kukurydzą 165

mąki pszennej,  100 g schłodzonego masła, 1 jajko, 2 łyżki posiekanego koperku, szczypta soli. Pozostałe składniki: 450 g mrożonych warzyw (cukinia, fasola szparagowa płaskostrąkowa, marchew, kalafior, głąbiki brokuła, brokuły ) 100 g startego sera żółtego, 50 g serka topionego śmietankowego, 1 filet z kurczaka, 200 ml śmietany, 100 g kukurydzy z puszki, 6 oliwek zielonych w plasterkach, kiełki rzodkiewki(...)śmietanę, dodajemy jajka, ser żółty, koperek i dokładnie mieszamy. Na podpieczone, lekko wystudzone ciasto układamy warzywa, mięso. Kilka warzyw zostawiamy. Zalewamy masą śmietanowo-serowo-jajeczną. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy kolejne 30-35 min.  Do pozostałego startego sera dodajemy kukurydzę i mieszamy. 10 min. przed końcem pieczenia, na wierzch tarty dodajemy ser z kukurydzą i kilka odłożonych wcześniej warzyw

Moniki Smakołyki
Dieta bogata w kwas foliowy + przykładowe przepisy 203

Dla każdej kobiety planującej ciążę, będącej w ciąży oraz stosującej antykoncepcję dieta bogata w kwas foliowy jest wręcz niezbędna. Dlaczego? Otóż nasz organizm niestety sam nie

Słodkie okruszki
Dorsz zapiekany z warzywami 79

ryby, na przykład morszczuka czy mintaja i zapiec go razem z warzywami. Moja mieszanka warzyw to brokuł, czerwona oraz żółta papryka i cukinia. Jednak możecie dodać na przykład różyczki kalafiora, plasterki marchewki czy kawałki pora. Wszystko w zależności od tego, co mamy akurat pod ręką. Gorąco polecam wypróbować ten przepis na dorsza zapiekanego z warzywami! Po prostu pycha! (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)niedużą kostkę. Dodać do naczynia z rybą. Całość posypać ziołami prowansalskimi (lub innymi, ulubionymi ziołami) i odrobiną soli oraz pieprzu. Naczynie włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec około 30 minut. Wyjąć i podawać z ziemniakami lub ryżem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Dorsz zapiekany z warzywami pochodzi z serwisu Danka Pichci

Danka Pichci