( Recipe in English ) W Wielkiej Brytanii mieszkam już 6 lat i coraz częściej gotuję tutejsze kulinarne klasyki. Ostatnio miałam wenę i przygotowałam przepis na angielski pie
Przepisy Aleksandrydodajcie za dużo, bo „wypije” całą zupę. Po 10 minutach, kiedy makaron będzie już prawie miękki, dodajemy fasolkę zieloną oraz fasolkę z puszki razem z zalewą. Jeśli mamy pieczoną paprykę, kroimy ją w kostkę i też wrzucamy do środka. Mieszamy. Krok 6 Czas na pomidory. Myjemy je i przekładamy do głębokiej miski. Gotujemy wrzątek w czajniku i zalewamy(...)bazylię, solimy do smaku i ściągamy z ognia. Zupa powinna chwilę odpocząć zanim trafi na stół, żeby wszystkie smaki mogły się połączyć. Zobacz menu na tydzień – pora na kalafiora, w którym wykorzystaliśmy ten przepis. Artykuł Czwartek: Włoska zupa – minestrone pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzMałe, okrągłe ziemniaczki oraz mięso mielone w lodówce aż się prosiły, by przygotować z nich takie właśnie szaszłyki. Osobiście widziałabym tutaj jeszcze dodatek pieczarki lub czerwonej
Smaki Na TalerzuMoja dzisiejsza propozycja to obiadek na wypasie. Obiad porządny, ale niespecjalnie czasochłonny. Ziemniaki Hasselback poznaliście już przy stekach z kalafiora, a grillowane szparagi część z Was poznała na moim Instagramie . A czy znacie pulpeciki nadziane mozzarellą? To ciekawa alternatywa standardowych mięsnych kuleczek, które w środku zawierają małą kulkę z mozzarelli. By nieco odchudzić kaloryczność tego dania, śmiało możecie sięgnąć(...)400g pomidorów krojonych – 1 cebula – 3 ząbki czosnku – 1 łyżeczka oleju – 1 łyżeczka suszonej bazylii – 1 łyżeczka suszonego tymianku – ½ łyżeczki cukru – ½ łyżeczki soli – ½ łyżeczki pieprzu – ⅓ łyżeczki chili Składniki na pieczone szparagi: – 1 pęczek szparagów – 1 łyżeczka masła – sezam – sól, pieprz Dodatkowo: ziemniaki Hasselback SZPARAGI: Szparagi płuczemy pod bieżącą wodą i pozbawiamy stwardniałych końcówek. Zagotowujemy osoloną wodę w szerokim garnku
Be Fit Be Strongjarmużu lub kapusty. Liście jarmużu są dość twarde. Młode liście jarmużu można jeść na surowo, ze starych należy wyciąć żyłki. Ma specyficzny zapach, gdyż nieco przypomina zapach kapusty lub kalafiora i ma również specyficzny smak. Częścią jadalna jarmużu są liście, które można jeść w stanie surowym lub po ugotowaniu, czy też jako dodatek do zup. Można go również zamrozić(...)przygotowane liście włóż do misi i dokładnie obtocz w oleju rzepakowym, a następnie oprósz solą morską i grubo zmielonym pieprzem. Tak przygotowane liście wyłóż do Laszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 4 – 5 minut w temperaturze 180 – 200 stopni C. Chipsy z jarmużu można podawać z dipem. W ostatnim czasie zielone koktajle stały się hitem wśród zdrowej żywności
Ciastka - domowe słodkościSOSEM PLACKI Z SELERA Z TZATZIKI I OLIWKAMI DYNIA Z WARZYWAMI I KOZIM SEREM GOŁĄBKI WEGETARIAŃSKIE Z PAK CHOI STEKI Z KALAFIORA Z TZATZIKI Z RZODKWI FARSZYNKI MARCHEWKOWE Z AKSAMITNYM FARSZEM SĄ: – Przesmaczne – Aksamitne i rozpływające się w ustach – Łatwe w przygotowaniu – Genialne do łączenia z sałatkami – Zdrowe ILOŚĆ PORCJI(...)poszatkuj w drobną kostkę, zeszklij na odrobinie oliwy i dodaj do marchewkowej masy. 4. Dodaj mąką oraz jajko i całość dobrze wymieszaj. 5. Rozłóż na blacie arkusz papieru do pieczenia, podsyp go mąką. 6. Mokrymi dłońmi uformuj równe kulki. Powstałe kulki umieść na przygotowanym papierze z mąką. Pamiętaj o moczeniu rąk to bardzo ułatwia pracę. Kulki rozpłaszczaj na papierze
globuskulinarnypozwoli nam naprawdę urozmaicić nasze codziennie posiłki w świeże produkty. Proste obiady na bazie jaj sadzonych z młodymi ziemniaczkami ugotowanymi w mundurkach w towarzystwie smażonych na maśle szparagów, ugotowanym kalafiorem czy fasolą szparagową posypaną bułką tartą i mnóstwem świeżego kopru. Zapijane zimnym kefirem, czy maślanką za chwile staną się normą i nie będą już wytęsknianym, najprostszym, a zarazem najlepszym rarytasem(...)posiekanych orzechów włoskich, 2 łyżki posiekanych płatków migdałów, 4 łyżki mąki kokosowej - 1 łyżka ksylitolu C Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 190*C. Tortownicę wyścielamy papierem do pieczenia ( po bokach również, ja wybrałam metodę prób i błędów - może to być czynność opcjonalna, bo finalny efekt nie wyszedł do końca taki jak chciałam, czyli gładko:) ). Przygotowujemy spód: posiekane orzechy
Symfonia Smakówtowarzyszy przy tak "uroczych" okolicznościach przyrody. A jednak! Nie twierdzę, że nagle pałam gorącą miłością do jesiennego okresu. Ale gdy widzę w osiedlowym "zieleniaku" te wszystkie cukinie, dynie, kalafiory, kabaczki i pozostałe, sezonowe warzywka , to robię się zdeczko bardziej tolerancyjna wobec nieprzyjemności pogodowych za oknem. Świeże, jesienne warzywa mają wyborny smak i wyjątkowy zapach. Cukinia zakupiona w markecie w środku(...)głowę): 1 cukinia - dość duża, tak żeby wyszło z niej 9-10 plastrów do rolowania sól - do posypania cukinii aby zmiękła 1 garść sera mozzarella - do posypania roladek przed pieczeniem olej rzepakowy - do smażenia SOS: 2 pomidory malinowe - duże 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1/4 szkl. soku pomidorowego - choć równie dobrze wystarczy sama woda 1 łyżka sosu sojowego
Grunt to przepis!lizać gotowy :) warzywa na patelnię W sezonie najlepiej używać świeżych warzyw, ale gdy akurat nie macie ich pod ręką, to warto mieć w zamrażalniku kilka opakowań warzywnych mieszanek - brokułów, kalafiora, marchewek, papryki, fasolki - wrzucacie na patelnię, dusicie kilka minut i kolejna porcja warzyw zaliczona :) ryby Jeśli możecie wybierajcie te świeże, ale miejcie też w zapasie jakiś mrożony filet, dodajcie troszkę(...)naszej kuchni częstszym gościem niż ziemniaki, są dużo zdrowsze i bogatsze w cenne składniki, ale warto mieć w domu oba te warzywa, można z nich stworzyć pyszne zupy, frytki (pieczone w piekarniku), pur é e. Poza tym są podstawowymi składnikami wielu polskich obiadów, więc nie warto z nich rezygnować :) To była lista moich niezbędnych produktów, opisałam dlaczego ich używam
Cooking Monsterprzepisów jak: – najlepsze przepisy na zupy kremy – krem z pomidorów – krem z groszku z mlekiem kokosowym – krem z ziemniaków z ciemnym piwem – krem z kalafiora z posypką z bułki tartej – zupa krem z brokuła – zupa krem z buraczków – krem brokułowy krem Z BATATÓW Przygotowanie : ok 20 minut Ilość porcji : 2-3 Składniki(...)krem z marchewki z pomarańczą i imbirem – krem z cukinii z nachos – krem z ziemniaków ze śledziem – przepyszna zupa krem z białej cebuli – krem z pieczonych pomidorów i papryki – krem z zielonego groszku z boczkiem – zupa krem z dyni – krem z białych szparagów – zupa krem z fenkuła – krem z papryki
nietylkopasta.plBrokuł jest rośliną z rodziny kapustowatych i bywa nazywany kapustą szparagową. Wartością odżywczą przewyższają blisko z nimi spokrewnione kalafiory. Zawierają dużo witaminy C i beta-karotenu. Są przy tym nisko kaloryczne i stosuje się je w dietach odchudzających. Zawarty w brokule sulforafan niszczy bakterię Helicobacter pylori , odpowiedzialną za powstawanie wrzodów żołądka. Warzywo to jest też pomocne w zapobieganiu chorobom nowotworowym(...)mieszając sos trzepaczką, by nie powstały grudki. Sos musi być gęsty i jednolity. Gotowy beszamel wylać na wierzch brokułów. Przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec ok. 30 minut. Brokuła pod beszamelem można podawać jako dodatek do obiadu, np. zamiast ziemniaków, ale sprawdzi się też jako osobne danie
W SMAKczosnkiem Kasza gryczana ze szpinakiem, brokułami i ricottą Kasza jęczmienna perłowa z grillowanymi zielonymi warzywami Kasza pęczak z polędwiczką, cieciorką i papryką Kolorowe penne z cukinią i kalafiorem z dodatkiem czosnku, cebuli i bazylii Kurczak z cukinią i zieloną papryką w pomidorach Leczo Makaron orzo z liśćmi szpinaku i serem feta Makaron z serem twarogowym Makaron z soczewicą(...)czosnku Pikantna wieprzowina w pomidorach Polędwiczka wieprzowa z marchewką i czosnkiem w pomidorach Ratatuja z bobem Ratatuja z soczewicą Ravioli z semoliny z ricottą Spaghetti w pomidorach z pieczonym kurczakiem i bobem Spaghetti z kurczakiem, szpinakiem i serem gorgonzola Tagliatelle z pieczarkami i cukinią z dodatkiem oliwy z białych trufli Warzywa śródziemnomorskie z kuskusem posypane szczypiorkiem Ziołowe spaghetti
Moja smaczna kuchniapewno przypadną do gustu Twoim gościom i wszyscy pożegnają mijający rok z zadowolonym i pełnym brzuchem! Szybkie ciasta bez pieczenia na Sylwestra Jeśli szalejesz na punkcie ciast bez pieczenia , to je również tutaj znajdziesz. Wszystkie ciasta, które znajdują się u mnie na blogu są sprawdzone! Jeśli będziesz się trzymać uważnie zaleceń z każdego przepisu to ciasto będzie wyglądać identycznie(...)ananasem Sałatka z wędzonym kurczakiem i makaronem Warstwowa sałatka z szynką i ananasem Sałatka z makaronem w kształcie ryżu Sałatka z brokułami, fetą i migdałami Chrupiąca sałatka z kalafiorem, jajkiem i koperkiem Sałatka z kurczakiem gyros i ananasem Sałatka Gyros ognista Sałatka warstwowa z tuńczykiem Sałatka z serem feta, kiełkami i mixem sałat Sałatka z zupek chińskich z tuńczykiem Sałatka
Kulinarne Przebojelodówce, by ją pokroić i zjeść na kolację :) Pieczone awokado – koniecznie odmiana Hass, ponieważ tę można poddawać obróbce cieplnej, a skórka nie wydziela toksycznych związków. Awokado kroimy na pół, wyciągamy pestkę i delikatnie łyżeczką poszerzamy trochę wgłębienie po niej. Ostrożnie wbijamy jajko, doprawiamy solą i/lub ziołami, pieprzem. Pieczmy w temp. 180-200 st. C do czasu, aż zetnie(...)dwoma jajkami i słodziwem – ja użyłam stewii. Masę przekładamy do foremek na babeczki i dodajemy dowolne owoce. Można też dodać owoce od razu do masy i delikatnie wymieszać. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 st. C. Placki ziemniaczane – 2 porcje. Obrane dwa ziemniaki (ok. 200 g) i małą cukinię (ok. 200 g) ucieramy na tarce o małych
Kucharzyca