kalafior pieczony - 1685 przepisów (strona:94/113)

Mus z pieczonego jabłka i malin, post dr Dąbrowskiej 151

będziesz jadła chociaż częściowo zdrowe rzeczy. Kaloryczność dzienna to 800kcal, więc jest to dość restrykcyjna dieta. Choć, jak sama się przekonasz zjedzenie 800kcal w ciągu dnia jedząc tylko marchewkę, kalafiora, selera, buraka, kapustę kiszoną, pietruszkę czy brokuła (spis dostępnych warzyw znajdziesz w publikacjach pani dr. Dąbrowskiej)  nie jest wcale takie łatwe. Zatem czy warto? Na to pytanie musisz odpowiedzieć(...)Chyba nie mogłabym żyć bez oliwy z oliwek i jajek wiejskich ;-)))) Jeśli chcesz spróbować, to na blogu pokaże Wam kilka rzeczy jakie jadłam, czyli coś z niczego ;-))) Mus z pieczonego jabłka to pomysł na śniadanie, jabłka są dozwolone w diecie, oczywiście w określonej w/w ilości. Owoce sezonowe takiej jak maliny, jagody czy borówki również.  Wobec tego upiekłam

SMYKWKUCHNI
Pasztet warzywny z migdałami 151

już propozycja warzywnego pasztetu - bardzo zachwalanego przez autorkę Jadłonomii z drobnymi zmianami wprowadzonymi przeze mnie. Pasztecik aromatyczny, godny wypróbowania. Ze wszystkich wypróbowanych przeze mnie pasztetów to jednak pasztet z kalafiora pozostaje numerem jeden. Niemniej jednak - każdy z nich jest niezwykle bogaty w smaki. Smacznego! Składniki: 1 torebka ugotowanej kaszy jaglanej 100 g migdałów, zmielonych w blenderze lub rozdrabniaczu(...)dużej miski. Dodajemy kaszę jaglaną, migdały, olej, przyprawy i wszystko mieszamy i bledujemy na gładką masę. doprawiamy do smaku solą i pieprzem. przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i studzić całą noc, Po wystudzeniu kroimy

psgotujemy
Moja pierwsza dyszka! 125

bardzo lubię oglądać jak ktoś w niego pocina. W ten sposób "skończyłam" parę fajnych gier;) Z okazji świętowania byliśmy też dziś w ogrodzie. Oczyściliśmy ostatnie grządki ze zmutowanych kalafiorów, zebraliśmy skorzonerę i kilka porów (będzie post o zupie). Przemotykowane grządki podlaliśmy humusem i przykryliśmy ściółkującą agrowłókniną- jest za dużo kotów w sąsiedztwie, żeby pozwolić sobie na odkrytą ziemię. Już dziś(...)CZEKOLADOWE CIASTO Z BURAKAMI 300g buraków 85g ciemnej czekolady 3 jajka 300g brązowego cukru 200ml oleju 1 łyżka syropu waniliowego 30g kakao 200g mąki 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli Buraki myjemy, wkładamy do garnka z gorącą wodą i gotujemy 30 minut (nasze były drobne, więc 20 minut wystarczyło). Po ugotowaniu płuczemy buraki zimną wodą i obieramy

les mirabelles
Faszerowane patisony 204

Faszerowane patisony – to idealny pomysł na przystawkę, zachwyca nie tylko kolorem ale przede wszystkim pięknym kolorem i smakiem. Faszerowane patisony to połączenie klasycznego, aromatycznego farszu z

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zupa krem z brokuła 183

Lubicie zupy? My tak :) Postanowiliśmy zatem przygotować dla Was krem z brokuła. Danie to będzie bardzo syte i rozgrzewające. Idealnie będzie pasowało na chłodne zimowe popołudnia

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Wege muffiny z brokułami i pędami bambusa 173

Już starożytni Rzymianie wiedzieli, że brokuły są smacznymi i zdrowymi warzywami. Szybko przekonali się o tym mieszkańcy innych europejskich krajów. Nazywane zielonym kalafiorem, są popularne wśród osób, które dbają o zdrową dietę. Są niskokaloryczne i można wykorzystywać je w wielu potrawach. Oto przepis na wytrawne muffiny z brokułami z dodatkiem pędów bambusa i białej cebuli. Składniki 150 g różyczek brokuła(...)świeżego tymianku. Całość dokładnie mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły. Dłońmi formujemy kulki wielkości mandarynki i umieszczamy w foremkach do muffin. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 45 minut. Wytrawne muffiny z brokułami i pędami bambusa podajemy na gorąco - jako przekąskę lub dodatek do dania mięsnego. To, że brokuły są zdrowe już wiemy. Jakie właściwości mają

My Chcemy Jeść
Tarta francuska z kurczakiem i brokułami 273

bardzo mogę wychodzić z łóżka, więc przygotowywane przeze mnie dania muszą się praktycznie same robić :) Dzisiaj zapraszam na wytrawną tartę na cieście francuskim z kurczakiem i brokułami (można zastąpić kalafiorem, co kto woli), z mnóstwem aromatycznych przypraw. Składniki na jedną tartę: opakowanie ciasta francuskiego 2 pojedyncze piersi z kurczaka 300 g brokułów pokrojonych w drobne różyczki 2 jajka(...)mieszamy śmietanę z jajkami, doprawiamy gałką muszkatołową i bazylią. Wrzucamy kurczaka i brokuły, mieszamy i wykładamy równomiernie na ciasto francuskie. Na wierzch przyklejamy paski z ciasta, całość posypujemy parmezanem. Pieczemy 30-35 minut w 200 stopniach. Przed podaniem odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Smacznego! Uwagi: Każda wytrawna tarta/zapiekanka/lasagne najlepiej smakuje całkowicie ostudzona, a następnie odgrzewana :) Przepis bierze udział w akcji

My Culinary Art
Warzywna potrawka i w Saigonie 189

kilka minut. Następnie dodaj cukinię i bakłażana i znów duś kilkanaście minut (do miękkości i gdy woda wyparuje). Pod koniec gotowania dodaj pomidory, przyprawy i pokrojoną fetę. Podawaj z pieczonymi ziemniakami. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size(...)Saigon oferuje obiady na dowóz, organizuje przyjęcia okolicznościowe i bankiety. Saigon ul. Jana III Sobieskiego 14 godziny otwarcia: codziennie 11.00-22.00 Tofu w sosie słodko-kwaśnym Wino z liczi Kalafior z pomidorami Makaron sojowy z warzywami Sake Wnętrze restauracji   Vegetable fricassee I ate this one-plate dish in Budapest. Plus baked potato quarters – tastes heavenly!  PS (added

Qlinarnie i Qlinarnie
Faszerowana kalarepa 172

Lubicie faszerowane warzywa? Dzisiaj polecam kalarepę faszerowaną kaszą bulgur podaną w sosie pomidorowym. Syte smaczne danie. Na blogu znajdziecie również faszerowane pieczarki, pomidory, nadziewany kalafior, bakłażany, cukinię itp. Jest również kalarepa w trochę innym wydaniu, bo nadziewana mięsem . Również bardzo smaczna. Może skusicie się na takie letnie danie. Polecam! Składniki 4 duże kalarepy 150 g kaszy bulgur 100 g żółtego(...)ugotowaną kaszą, koperkiem, cebulą i żółtym serem. Doprawić solą, pieprzem. Powstałym farszem napełniać kalarepy lekko ubijając farsz łyżką. Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym, wlać 3/4 szklanki wody i piec w  piekarniku nagrzanym do 180 stopni C . Kalarepy muszą być mięciutkie. Podawać polane sosem. faszerowana kalarepa Polecam  Kalarepa zapiekana zapiekane pomidory kwiaty cukinii zapiekane w cieście bakłażan faszerowany cukinia

O kuchni z uczuciem
Jaglane kluski caprese 146

Kuchnia włoska kojarzy mi się przede wszystkim z powolnym przygotowywaniem różnych dań ze składników, wśród których wymienić należy: pomidory, kalafiory, brokuły, jarmuż, ryż, pomarańcze, cytryny, dziczyznę, owoce morza oraz przeróżne sery: mozzarellę, ricottę, mascarpone i te długo dojrzewające. To kuchnia, która pachnie czosnkiem, bazylią, rozmarynem i godzinami gotowanym sosem pomidorowym. I podobnie pachniała dziś moja kuchnia podczas przygotowywania faszerowanych klusek(...)wrzenia, uchylić pokrywkę, zmniejszyć moc palnika i gotować dalej, aż cały płyn wsiąknie w kaszę. Po ugotowaniu kaszę przykryć pokrywką i odstawić do ostudzenia. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Suszone pomidory zalać wrzątkiem. Odlać wodę po ok. 5 minutach, gdy pomidory nasiąkną. Kulki mozzarelli pokroić w paski grubości ok 1 cm. Regularny kształt mozzarelli umożliwi łatwiejsze sklejenie klusek. Kaszę jaglaną

Weekendy w domu i ogrodzie
Aromatyczna i rozgrzewająca zupa z soczewicy 205

Zima to czas kiedy wracając po całym dniu pracy do domu mamy ochotę zjeść coś ciepłego, co nas ogrzeje i da uczucie sytości. Taka właśnie jest

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Aromatyczna i rozgrzewająca zupa z soczewicy 157

Zima to czas kiedy wracając po całym dniu pracy do domu mamy ochotę zjeść coś ciepłego, co nas ogrzeje i da uczucie sytości. Taka właśnie jest

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zapiekanka cukiniowo-ziemniaczana 168

obiadu, sięgnijcie po zapiekankę warzywną. Zapiekanka cukiniowo-ziemniaczana Zapiekanka może być zrobiona z różnego rodzaju warzyw. Najlepiej sprawdzą sie w niej ziemniaki, cukinia, bakłażan oraz mieszanki warzyw takich jak kalafior czy brokuły. Każdej zapiekance oczywiście towarzyszyć musi kremowy sos, którego podstawą na ogół jest mleko lub śmietana i niezastąpiony ser żółty. Jeśli z zapiekanki chcecie zrobic danie główne to dodajcie(...)ziemniaki. Pomidory z puszki przelać do miski, dodać sól, pieprz, pokrojone listki bazylii oraz mleko. Wymieszać. Ser utrzeć na tarce o dużyć oczkach. Na dnie żaroodpornego naczynia do pieczenia ułożyć połowę talarków ziemniaczanych, jeden obok drugiego. Na ziemniakach ułożyć połowę talarków cukinii. Zalać połową pomidorowego sosu, posypać trzema łyżkami grysiku oraz połową utartego sera. Powtórzyć tę samą czynność z drugą

mecooks
Wegańska kuchnia na co dzień Richa Hingle - recenzja 152

smaki i ciekawe połączenia. Tych ostatnich ta książka dostarcza bardzo wiele mamy tu np. ryż smażony w sosie z masła orzechowego, lasagne ze szpinakiem i karczochem w sosie z kalafiora czy tosty francuskie nadziewane ziemniakami i wiele innych. W książce tej znajdziemy pomysły na wegańskie dania z całego świata. Są niezwykle aromatyczne i smakowite sosy, pełnowartościowe posiłki i wegańskie desery(...)białym sosie czosnkowym. Rozdział nr 5 "Nie tylko burgery" jak sie sami domyślacie to kilka przepisów na zdrową wersje popularnych fastfoodów.  Mamy jeszcze dania z misy, dania z pieca, śniadania i przekąski oraz wspomniane już wcześniej słodkości, a w ostatnim rozdziale znajdziemy podstawy oraz podpowiedzi jak przygotować np soczewicę, groszek i fasolę oraz wykaz wszystkich rodzajów mak i przypraw

Cynamonowe szczęście
Makaronowa sałatka (light) z warzywami w ziołowym jogurcie 172

Lubicie sałatki? Ja je wprost uwielbiam, zwłaszcza te na bazie ryżu lub makaronu. Dziś zapraszam Was na makaronową sałatkę (light) z warzywami w ziołowym jogurcie. Wykorzystany

Słodkie okruszki