sałaty 3/4 litra rosołu instant 125ml wina białego 6 łyżeczek żelatyny Sos. 1/2 pęczka pietruszki 1/2 pęczka koperku 1/2 pęczka szczypiorku 150ml jogurtu naturalnego 100ml majonezu sól, pieprz Wykonanie. Kalafior podzielić na różyczki i gotować ok.7min.w osolonej wodzie. Marchewkę obrać i pokroić w plasterki. Obraną kalarepkę przekroić na ćwiartki i następnie w plasterki. Marchewkę i kalarepkę gotować ok.5min.,nie rozgotować(...)warzywną wyjąć z formy. Ja polewam przez chwilkę, formę z zewnątrz gorącą wodą i galaretka pięknie wychodzi. Podaję na liściach sałaty z zielonym sosem. Powyższa galaretka doskonale smakuje z pieczonymi ziemniakami, ale może stanowić samodzielne danie
Kulinarny karnet Christopheratych bardziej orzeźwiających i wychładzających. Dotyczy to także deserów . Nic latem nie wchodzi tak jak porcja lodów czy kawy mrożonej… Podobnie w przypadku ciast – zdecydowanie królują ciasta bez pieczenia , z owocami . Wieloletnim hitem podczas letnich uroczystości był u nas sernik na zimno na serkach homogenizowanych. Dzisiaj nie jadamy go już w tej samej formie ze względu na udział cukru(...)sernik na zimno nie zaburzy Waszej diety, to nie ma obaw – porcja w wersji z truskawkami to 5,6 g węglowodanów netto! Keto serniczki na zimno z truskawkami Kalafior wkracza do akcji A jeśli jeszcze bardziej chcecie obniżyć zawartość węglowodanów, w zamian zyskując trochę błonnika, możecie użyć do serowego nadzienia kalafiora zamiast części jogurtów… Tak, tak – puree
Modern Cave GirlBardzo często poszukujemy przepisu na szybkie w przygotowaniu przekąski. Nasze zmartwienie może rozwiązać bruschetta, której przygotowanie jest niezwykle szybkie i nie wymaga od nas niezliczonej liczby
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!jogurtu naturalnego 1 żółtko 1/2 łyżeczki czubricy czerwonej ( nie konieczne ) szczypta papryki słodkiej, szczypta soli Na nadzienie : 3/4 paczki mrożonych warzyw ( u mnie w paczce m.in. były: brokuły, kalafior, brukselka, fasolka szparagowa, seler, por ) jeśli mamy paprykę, też możemy ją dodać. 2 spore jajka lub 3 mniejsze 125 ml śmietanki 30 % ser żółty starty bądź pokrojony w drobna kosteczkę(...)Możemy zetrzeć resztę ciasta na wierzch. Ps. dorzuciłam dupkę kiełbaski bo nie chciałam aby się popsuła w lodówce, ale spokojnie bez niej tarta też jest naprawdę ekstra smaczna :) Całość pieczemy w 180 stop. przez około 20-25 minut. Przed końcem pieczenia ( tak około 10 minut ) posypujemy kawałeczkami mozzarelli
Gotowanie...to proste !słodziutkie marchewki glazurowane w miodzie. Danie jest dość słodkie, więc jeśli nie lubicie takich smaków w połączeniu z mięsem, to polecam zamiast marchewek jakiś bardziej wytrawny dodatek jak np. kalafior lub grillowane pieczarki. Polędwiczki wieprzowe: 1 większa polędwiczka lub 2 mniejsze ok. 400-500 g 2 łyżki oliwy z oliwek 4 łyżki sosu sojowego 3 łyżki miodu 2 ząbki(...)tyle, by mięso było ścięte z wierzchu. Następnie układamy polędwiczki na brytfance, wlewamy na nią pozostały z marynaty sos oraz układamy na wierzchu kilka cząstek masła. Wstawiamy do piekarnika. Pieczenie: Temperatura - 180ºC Czas - ok. 10-15 minut #Przydatne info: Po upieczeniu mięso wyjmujemy z piekarnika i przekładamy na talerz, by "odpoczęło" i wchłonęło wszystkie soki. Nie ważcie się
Cooking Monsterziołami. Składniki: ok. 3 szklanek makaronu świderki (lub penne) warzywa mrożone: ile? dodałam po większej garści: żółta fasola, zielona cięta fasola, groszek zielony, kukurydza, kilka kwiatów brokułów i kalafiora, marchewka 2 ząbki czosnku 1 średnia cebula 2 suszone pomidory pokrojone w kosteczkę ser brie naturalny 125 g 4 parówki z szynki przyprawy do smaku: vegeta natur, sól, pieprz, lubczyk, majeranek(...)warzywa z patelni, kawałki sera brie i drugi raz tak samo, polej sosem, wierzch posyp majerankiem i świeżo zmielonym pieprzem wymieszanym razem z 1,5 łyżki bułki tartej, pieczcie w temp. 200C na środkowej półce piekarnika bez termoobiegu przez 20-25 minut, smacznego
Zasmakuj Kuchnikupiłam w sklepie. Tłum ludzi, każdy coś kupuje, wybiera. Pani od mleka zapisuje zamówienia na sobotę, pan od pomidorów pieczołowicie wybiera ze skrzynki okazałe sztuki. Morele, brzoskwinie, borówki, porzeczki, kalafiory, pomidory, ogórki, ogórki, całe mnóstwo ogórków... I jabłka. Genewa, Julja (hm, pisownię zachowałam oryginalną) i papie... A tak w ogóle, to jabłka na targu biją rekordy ceny za kilogram(...)250g cukinii 100ml kwaśniej śmietany 12% lub jogurtu greckiego 1/2 szklanki oleju 2 jaja 2/3 szklanki cukru 1 szklanka +1 łyżka mąki 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao kilka kropli esencji migdałowej garść malin Cukinię zetrzeć na dużych oczkach, lekko odcisnąć z nadmiaru soku. Jaja z cukrem zmiksować na jasną puszystą masę, ciągle miksując wlać
Obiad gotowystołu. Uwielbiamy takie kremowe zapiekanki z makaronem, kurczakiem i kolorowymi warzywami. 250 g makaronu kolanka 400 g fileta z piersi kurczaka Przyprawa do kurczaka 300 g mieszanki warzyw (brokuł, kalafior, mini marchewki) 250 g żółtego sera Sos: 1,5 łyżki masła 1,5 łyżki mąki pszennej 1,5 szklanki mleka 100 g serka topionego o smaku śmietankowym Sól Pieprz Gałka(...)się rozpuści i połączy z sosem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotowym sosem zalewamy zapiekankę. Dodatkowo możemy ją ponakłuwać, aby sos wlał się do środka. Pieczemy pod przykryciem przez 30-35 minut w temperaturze
VioletoweKucharzeniebędziesz jadła chociaż częściowo zdrowe rzeczy. Kaloryczność dzienna to 800kcal, więc jest to dość restrykcyjna dieta. Choć, jak sama się przekonasz zjedzenie 800kcal w ciągu dnia jedząc tylko marchewkę, kalafiora, selera, buraka, kapustę kiszoną, pietruszkę czy brokuła (spis dostępnych warzyw znajdziesz w publikacjach pani dr. Dąbrowskiej) nie jest wcale takie łatwe. Zatem czy warto? Na to pytanie musisz odpowiedzieć(...)Chyba nie mogłabym żyć bez oliwy z oliwek i jajek wiejskich ;-)))) Jeśli chcesz spróbować, to na blogu pokaże Wam kilka rzeczy jakie jadłam, czyli coś z niczego ;-))) Mus z pieczonego jabłka to pomysł na śniadanie, jabłka są dozwolone w diecie, oczywiście w określonej w/w ilości. Owoce sezonowe takiej jak maliny, jagody czy borówki również. Wobec tego upiekłam
SMYKWKUCHNIjuż propozycja warzywnego pasztetu - bardzo zachwalanego przez autorkę Jadłonomii z drobnymi zmianami wprowadzonymi przeze mnie. Pasztecik aromatyczny, godny wypróbowania. Ze wszystkich wypróbowanych przeze mnie pasztetów to jednak pasztet z kalafiora pozostaje numerem jeden. Niemniej jednak - każdy z nich jest niezwykle bogaty w smaki. Smacznego! Składniki: 1 torebka ugotowanej kaszy jaglanej 100 g migdałów, zmielonych w blenderze lub rozdrabniaczu(...)dużej miski. Dodajemy kaszę jaglaną, migdały, olej, przyprawy i wszystko mieszamy i bledujemy na gładką masę. doprawiamy do smaku solą i pieprzem. przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i studzić całą noc, Po wystudzeniu kroimy
psgotujemybardzo lubię oglądać jak ktoś w niego pocina. W ten sposób "skończyłam" parę fajnych gier;) Z okazji świętowania byliśmy też dziś w ogrodzie. Oczyściliśmy ostatnie grządki ze zmutowanych kalafiorów, zebraliśmy skorzonerę i kilka porów (będzie post o zupie). Przemotykowane grządki podlaliśmy humusem i przykryliśmy ściółkującą agrowłókniną- jest za dużo kotów w sąsiedztwie, żeby pozwolić sobie na odkrytą ziemię. Już dziś(...)CZEKOLADOWE CIASTO Z BURAKAMI 300g buraków 85g ciemnej czekolady 3 jajka 300g brązowego cukru 200ml oleju 1 łyżka syropu waniliowego 30g kakao 200g mąki 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli Buraki myjemy, wkładamy do garnka z gorącą wodą i gotujemy 30 minut (nasze były drobne, więc 20 minut wystarczyło). Po ugotowaniu płuczemy buraki zimną wodą i obieramy
les mirabellesFaszerowane patisony – to idealny pomysł na przystawkę, zachwyca nie tylko kolorem ale przede wszystkim pięknym kolorem i smakiem. Faszerowane patisony to połączenie klasycznego, aromatycznego farszu z
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Lubicie zupy? My tak :) Postanowiliśmy zatem przygotować dla Was krem z brokuła. Danie to będzie bardzo syte i rozgrzewające. Idealnie będzie pasowało na chłodne zimowe popołudnia
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Już starożytni Rzymianie wiedzieli, że brokuły są smacznymi i zdrowymi warzywami. Szybko przekonali się o tym mieszkańcy innych europejskich krajów. Nazywane zielonym kalafiorem, są popularne wśród osób, które dbają o zdrową dietę. Są niskokaloryczne i można wykorzystywać je w wielu potrawach. Oto przepis na wytrawne muffiny z brokułami z dodatkiem pędów bambusa i białej cebuli. Składniki 150 g różyczek brokuła(...)świeżego tymianku. Całość dokładnie mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły. Dłońmi formujemy kulki wielkości mandarynki i umieszczamy w foremkach do muffin. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 45 minut. Wytrawne muffiny z brokułami i pędami bambusa podajemy na gorąco - jako przekąskę lub dodatek do dania mięsnego. To, że brokuły są zdrowe już wiemy. Jakie właściwości mają
My Chcemy Jeśćbardzo mogę wychodzić z łóżka, więc przygotowywane przeze mnie dania muszą się praktycznie same robić :) Dzisiaj zapraszam na wytrawną tartę na cieście francuskim z kurczakiem i brokułami (można zastąpić kalafiorem, co kto woli), z mnóstwem aromatycznych przypraw. Składniki na jedną tartę: opakowanie ciasta francuskiego 2 pojedyncze piersi z kurczaka 300 g brokułów pokrojonych w drobne różyczki 2 jajka(...)mieszamy śmietanę z jajkami, doprawiamy gałką muszkatołową i bazylią. Wrzucamy kurczaka i brokuły, mieszamy i wykładamy równomiernie na ciasto francuskie. Na wierzch przyklejamy paski z ciasta, całość posypujemy parmezanem. Pieczemy 30-35 minut w 200 stopniach. Przed podaniem odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Smacznego! Uwagi: Każda wytrawna tarta/zapiekanka/lasagne najlepiej smakuje całkowicie ostudzona, a następnie odgrzewana :) Przepis bierze udział w akcji
My Culinary Art