gotuję w parowarze. Jeśli nie posiadacie takiego urządzenia wystarczy specjalna metalowa nakładka do gotowania na parze albo nawet zwykły metalowy durszlak. Jeśli raz spróbujecie kalafiora, brokułów lub ziemniaków ugotowanych na parze nie będziecie już chcieli wrócić do tradycyjnej metody gotowania. W przygotowaniu(...)krem z gotowanego na parze groszku, z dodatkiem pora, zielonej sałaty, mleczka kokosowego i orientalnych przypraw. Drugim daniem, które i osobiście też przypadło do gustu był pieczony burger przygotowany z białej fasoli i pieczonych batatów, podany w pełnoziarnistej bułce z dodatkiem awokado i ostrego sosu ajvar. Te dwie pozycje wkrótce pojawią się na blogu
Kulinarne przygody GatityKilka plasterków salami na wierzch 1/2 szklanki tartej mozarelli do posypania wierzchu Przygotowanie: Zaczynamy od ugotowania kalafiora – ma być dość miękki, ale nie rozpadać się. Ugotowany, gorący kalafior transportujemy do malaksera i dodajemy do niego masło, mozarellę, 80-90g salami, śmietankę i doprawiamy przyprawami. I miksujemy na gładką masę. Oczywiście gdy już jest gładkie masę musimy spróbować(...)naczynia żaroodpornego i posypujemy mozarellą – 1/2 szklanki. Na mozarellę kładziemy kilka plasterków salami – ilość różni się w zależności od wielkości plasterków i naczynia😉 Tak przygotowaną zapiekankę pieczemy w 180°C przez około 20 minut – bez termoobiegu. I podajemy zaraz po wyjęciu z piekarnika – żeby ser był ciągnący, a całe danie pysznie gorące i parujące
Jak gotować i nie zwariowaćwielokrotny mistrz Polski Sommelierów. Wspaniały duet. Na powitanie otrzymałyśmy różową Cava Rose Noche Y Dia. Jako pierwsze danie na stole pojawiły się wspaniałe małże Św. Jakuba z orzeszkami pini, kalafiorem i rodzynkami. Kolejnym daniem był tatar z tuńczyka, podany na dwa sposoby. Drobno krojony na sałatce z ogórków oraz w plastrach, opiekany podany z dressingiem z rokitnika(...)kaczki confit i foie gras z karmelizowanym porem i jabłkiem, a do niej Tokaji Leonis Selection Aszu 3 Puttonyos 2008. Przyszedł czas na rybę i tu pojawił się pieczony filet z dorsza atlantyckiego, czarna soczewica, seler i sos kawiorowy, w kieliszkach Esporao Reserva 2011. Po dorszu sorbet rabarbarowy, po którym pierś kaczki w buraczkach, komosa ryżowa
królestwo garówprzygotowania potrzebujemy: Kapusta biała- liście- 500g Mięso wp-woł- 500g Kalafior- 400g Koncentrat- 100g Cebula- 70g Masło- 100g Sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie Z kalafiora robimy ryż- https://serzmiesem.food.blog/2019/11/07/ryz-z-kalafiora/ Podsmażona cebule, jajko, przyprawy i ryż dodajemy do mięsa i dokładnie mieszamy. Liście kapusty z wyciętymi twardszymi częściami obgotowujemy do lekkiej miękkości. Koncentrat rozpuszczamy w 330ml wody, doprawiamy(...)kapusty aby zachodziły na boki, następnie dajemy warstwę farszu. Powtarzamy do wyczerpania farszu, na koniec nakładamy wystające liście kapusty z pierwszej warstwy, dokładamy resztę kapusty i zalewamy wszystko sosem. Pieczemy pod przykryciem 1-1.2h w 180C, pod koniec pieczenia odkryć naczynie. Smacznego Makro w 100g 167kcl B- 5g T-114g W-3g Makro w porcji 334g
serzmiesemŚledzie z suszonymi pomidorami z dodatkiem orzechów to ciekawa alternatywa do tradycyjnych śledzi w oleju. Przygotowujemy je równie szybko, a mają oryginalny, niepowtarzalny smak. Jest to
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!borówkami Brukselka Pasteryzowana Brzoskwinia Marmolada Buraki/ botwinka Barszcz kiszony Barszcz wiosenny i jego pasteryzacja Botwinka pasteryzowana Buraczki na barszcz czerwony Ćwikła z papryką Surówka warzywna z burakami Przecier z pieczonych buraków do słoików na zimę Surówka z cukinii i buraków Cukinia Leczo z cukinii Młoda cukinia marynowana Surówka z cukinii i buraków W przecierze pomidorowym Dynia Marynowana Na słodko(...)szparagowa Marynowana Gruszka W occie Grzyby Grzyby z papryką Kurki z papryką Puree grzybowe W przecierze pomidorowym Jabłka Na szarlotkę Nutella z jabłkiem Tarte Jajka W marynacie Kalarepa Marynowana Kalafior Z marchewką Kapusta Kapusta czerwona kwaszona z borówkami Koper Z solą Morela Dżem Nasturcje A’la kapary Ogórki Konserwowe – przepis babci Kiszone / kwaszone Mizeria Mizeria z octem na winie Papryka
Tradycyjna KuchniaUwielbiam szybkie sałatki warzywno-makaronowe. Bardzo często goszczą na moim stole. Wystarczy dodać jakiś nowy, pyszny sos i już zmieniają swój smak. Dziś polecam Wam połączenie
Słodkie okruszkiDoprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą oraz ziołami. Wymieszać i odstawić. Przygotowanie warzyw – ziemniaki obrać ze skórki i pokroić w plasterki o grubości 5 mm, kalafiora rozdrobnić, marchewki obrać i pokroić w plasterki. Wszystkie warzywa wrzucić do wody osolonej do smaku. Gotować od zagotowania się wody 3 minuty. Warzywa tylko mają się delikatnie podgotować. Odcedzić i wyłożyć(...)tarce o dużych oczkach. Śmietanę i bulion wlać do dużego kubka, dodać musztardę, posiekany koperek, wyciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Wylać wszystko na warzywa. Pieczenie – wstawić zapiekankę do nagrzanego piekarnika do 200 C i piec 40 minut. Naczynie musi być przykryte. Odkryć naczynie 5 minut przed końcem czasu pieczenia i zwiększyć temperaturę do maksimum
Kuchnia Pokoleńfrancuskim Pierś kurczaka z warzywami Mięsne kwiaty z farszem Indyk z jabłkiem w sosie curry Roladki ze szpinakiem Roladki ze szpinakiem Zapiekanka z cukinią i mięsem Pstrąg grillowany Udka pieczone z warzywami Kotlety mięsno - kalafiorowe Kotlety z piersi kurczaka z serem i pieczarkami Pulpety z mięsa wołowego Filet z indyka w sosie grzybowym KNEDLE MIĘSNE GOŁĄBKI TRADYCYJNE KARKÓWKA(...)KURCZAKA FASZEROWANA GRZYBAMI LEŚNYMI PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI PULPETY Z KARKÓWKI W SOSIE MUSZTARDOWYM PIEROGI Z MIĘSEM I KAPUSTĄ MIELONE Z PIECZARKAMI ŻEBERKA W SOSIE SŁODKO- KWAŚNYM NADZIEWANY KALAFIOR SZPINAK Z KURCZAKIEM BIGOS Z MŁODEJ KAPUSTY FASZEROWANY FILET Z INDYKA TRADYCYJNE FLACZKI WOŁOWE PIEROGI Z KASZĄ GRYCZANĄ RUSKIE PIEROGI KARKÓWKA Z DUSZONĄ KAPUSTĄ SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie
W kuchennym oknie Ewybrokul.Przygotowana rybe zawinac w szynke i umiescic na rozgrzanej patelni z reszta marynaty.Smazymy krotko z obydwu stron,po czym przykryc patelnie,zeby ryba doszla.Mozemy rowniez upiec ja w piekarniku.Nalezy piec 15 minut w temperaturze 200 ° C.Gdy filet jest pozbawiony skory lepiej upiec go w piekarniku,poniewaz trudno wowczas obrocic rybe na patelni.Moja ryba rozsypywala sie niestety przy odwracaniu.Dodatkiem(...)mineralow,a przede wszystkim cennych przeciwutleniaczy.Brokul to prawdziwy champion w kategorii najzdrowszych warzyw,zapobiegajacych wielu groznym chorobom,w tym nowotworom i chorobom serca.BROKUL (Brassica oleracea L.) zwany tez zielonym kalafiorem lub kapusta szparagowa jest krewniakiem kalafiora.Jest niskokaloryczny.Dostepny caly rokW rankingu warzyw jest na I miejscu pod wzgledem mocy przeciwdzialaniu rakowi.Aktywne skladniki przeciwrakowe to: sulforafan,beta-karoten,izofiocyjaniny,indol-karbinol
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zobaczysz Moja wersja jest z ryżem (dieta samuraja i wieczorne ładowanie węgli po treningu). Ale jak Wasze paleo nie obejmuje ryżu to możecie go zastąpić np. ryżem z kalafiora, przepis tutaj. Uprzedzając wątpliwości, tak sos sriracha zawiera cukier, ale ile może go być w jednej łyżeczce? :-). Składniki na meatballs: 0,5 kg mielonego mięsa wołowego 1 jajko ⅓ szklanki kolendry (drobno(...)stopni, w misce mieszamy wszystkie składniki i formujemy z nich kulki. Ustawiamy je na brytfannie i pieczemy 25-30 minut, albo do czasu jak zrobią się złote od góry. Wyciągamy z piekarnika, posypujemy kolendrą i serwujemy z warzywami (u mnie z rzodkiewką, pieczonymi buraczkami, marchewką, jarmużem i pomidorami). Składniki na sos: ½ szklanki orzechów nerkowca (namoczonych) 1 ząbek czosnku
PaleoLifemuszkatołowej sól i pieprz do smaku 200 g startego sera cheddar Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: Kalafior umyj i podziel na mniejsze różyczki, gotuj na parze 10 minut. Ugotowanego kalafiora przeżuć do naczynia przeznaczonego do zapiekania wymieszaj z kminem, sezamem, serem oraz chlebem pokrojonym w kostkę ok 1 cm x 1 cm, lekko dopraw. sos serowy(...)solą i pieprzem odra dodaj gałkę muszkatołową. Sos zdejmij z palnika i dodaj ser, energicznie mieszając, aż powstanie jednolita masa. Wszystko zalej sosem serowym i piecz przez 20-25 minut w 180 C, aż ładnie się zarumieni. Smacznego
Niezły MłynekNuggetsy z kurczaka w wersji pieczonej to zdrowsza alternatywa do popularnych, smażonych kawałków kurczaka w chrupiącej panierce. Poniżej znajdziesz przepis, jak zrobić tą uwielbianą przez dzieci przekąskę. Chrupiące przekąski to coś, co dzieci bardzo lubią. Czy jednak tylko dzieci? Myślę, że wiele osób spośród nas, dorosłych również chętniej sięga po to, co chrupiące Dlatego chcę Wam w tym wpisie(...)chrupiącą panierką. Jednak nie będzie to danie smażone, ale pieczone. Dzięki temu zyskuje na lekkości i jest mniej kaloryczne. Nuggetsy z kurczaka polecam wszelkim amatorom tradycyjnych kotletów, które smaży się na tłuszczu. Jeśli zależy Wam na tym, by jeść zdrowiej i mniej tłusto, przerzućcie się z kotletów na pieczone nuggetsy! Nuggetsy – jak zrobić pyszną przekąskę Domowe nuggetsy
Wiszniówkapiórka cebulę, nastepnie pokrojoną w cienkie paski paprykę. Chwilę razem podsmażamy często mieszając, aż wszystko ładnie się zeszkli. Nastepnie dodajemy pokrojoną w półplasterki cukinie i podzielone drobno różyczki kalafiora. Zalewamy to wszystko przegotowaną goracą wodą tak, aby nie przykryć warzyw w całości. Dodajemy przyprawy i przykrywamy na chwilę pokrywką, dusimy 3-4 minuty, aby smaki się połaczyły, po czym odkrywamy(...)zrobiły sie grudki. Gotową potrawkę posypujemy na talerzu dowolną zieleniną. Można ją spożywać jako samodzielne danie lub np. z ugotowanym ryżem czy kaszą jaglaną. Świetnie się będzie komponować z pieczonymi ziemniaczkami
Kulinarne przemysleniakiedyś pomysł, żeby stworzyć zakładkę "bistro maluch" z pomysłami na dania dla małych dzieci, począwszy od tych pierwszych papek typu: jabłko z gruszką, pierwsza zupka, purée z ziemiaczków i kalafiora. Nie chciałam się mądrzyć jak poszerzać dietę i kiedy co wprowadzać, tylko chciałam pokazać co je maleńki Franio, który miał wtedy coś około 6-7 miesięcy. Założyłam sobie nawet(...)powstał. Nie miałam ani podejścia, ani serca do gotowania tych mini-posiłeczków. Często było tak, że zupę gotowałam jedną, tylko przed przyprawieniem odlewałam niewielką porcję dla Franka. Kiedy był pieczony kurczak, dostawał mięsko ze środka albo gotowane z zupy. Kiedy my jedliśmy makaron z sosem, on dostawał z makaron z warzywami. Dzisiaj, kiedy już nie muszę kombinować
bistro mama