ryżu (my użyliśmy jaśminowego ale prawdopodobnie lepiej użyć basmati) - 50g bulionu - 5 goździków, 5 liści laurowych - 2 łyżki wody różanej - 2 łyżki rodzynków - 2 łyżki płatków migdałowych - 1 kalafior - 1 pietruszka - 2 marchewki - 2-3 młode ziemniaki - 1 cebula - łyżeczka startego imbiru - łyżka kurkumy, łyżeczka kuminu, sól, pieprz, odrobina ostrej papryki, pół łyżeczki nasion kozieradki, łyżeczka cynamonu, szczypta kardamonu, pół(...)gotujemy (powinien być 3/4 miękki). Odcedzamy. Do ryżu dodajemy rodzynki, wodę różaną i migdały. 2) Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Ziemniaki kroimy na ćwiartki. Wrzucamy na patelnię. Kalafior obieramy i dodajemy średniej wielkości kawałki na patelnię. Następnie kroimy marchewkę i pietruszkę w słupki i dodajemy na patelnię. Smażymy kilkanaście minut na średnim ogniu (do miękkości), od czasu do czasu
Roślinożerni urlopowicześwięta? Dobrze wygląda fasola i kapusta z jabłkami, pasta do chleba z ziemniaków i pasta z makreli, wędlina z selera, ziemniaki faszerowane na Wielkanoc, kulebiak, zupa selerowa alla rybna, kalafior w cieście, dynia faszerowana, bigos, kopytka i kartacze z rydzami, boczniaki po kaszubsku i z winem oraz caponata. Z dań regionalnych możemy spróbować łódzkiego ciasta tureckiego żulik, kwaśnicy i toruńskiej(...)kucharskich są przepisy na wegańskie sosy alla pieczeniowe, czyli coś, czego najbardziej mi brakowało w kuchni wege. A na deser będą kluski śląskie ze śliwkami, tapenada z czekoladą i pieczone jabłka w winie. Świętujemy! Roślinne przepisy na uroczystości i święta Autorka: Alicja Rokicka Wydawnictwo Marginesy Data premiery: 2019 Liczba stron: 288 Okładka: miękka Artykuł Świętujemy – recenzja nowej książki
Ugotowane pozamiataneobiadu na ciepło, jak i na zimno np. na kanapki. 500 g filetu z piersi kurczaka Przyprawa do kurczaka Słodka czerwona papryka Sól Pieprz 200 g mieszanki warzywnej (brokuł, kalafior, marchewka) 100 g żółtego sera Oliwa z oliwek Mieszankę warzywną gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie, odcedzamy. Filet z piersi kurczaka kroimy na plastry (jak na schabowe). Rozbijamy tłuczkiem(...)Wierzch przykrywamy resztą mięsa, podwijając pod spód boki. Za pomocą folii formujemy roladę. Wierzch obsypujmy mocniej słodką czerwoną papryką, skrapiamy oliwą. Szczelnie owijamy folią i przekładamy do blaszki. Pieczemy w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 50-60 minut. Pod koniec pieczenia delikatnie odwijamy górę folii, by wierzch rolady się zarumienił. Po upieczeniu kroimy na plastry
VioletoweKucharzenietego, co akurat mam pod ręką. Składniki: - 2-3 marchewki - kawałek korzenia pietruszki - mały kawałek korzenia selera - 1 batat - 1 większa cebula - 1 malutka cukinia - kilka różyczek kalafiora (zwykle robiłam bez) - kilka ząbków czosnku (lub główka przecięta na pół) dodatkowo: - kilka łyżek oliwy z oliwek - oregano i/ lub tymianek - sól - czosnek mielony - ok. 400-500g ryby (waga(...)smaku - 2 łyżeczki skrobi z tapioki lub ziemniaczanej - słodka kremówka Warzywa (marchew, pietruszkę, seler, batat) obieramy, kroimy w plastry. Obraną cebulę kroimy na 6-8 części, różyczki kalafiora rozrywamy na małe kawałki. Cukinię myjemy, odkrawamy końcówki i kroimy w plastry. Wszystkie warzywa przekładamy do miski, dodajemy kilka łyżek oliwy, sól, mielony czosnek, ulubione zioła i dokładnie mieszamy. Odkładamy
Smaczne Zdroweumyć i pokroić drobno. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę i masło, wrzucić cebulę, zeszklić ją, pod koniec dodać czosnek i odrobinę masła. Wrzucić kalafiora i ziemniaki, w razie potrzeby dodać masła lub oliwy. Ja podsmażam na dwa razy, ponieważ nie mieści mi się wszystko na raz. Z wywaru warzywnego wszystko wyjąć. Marchewkę można pokroić(...)łyżeczki miodu. Całość zmiksować blenderem na gładki krem. Pod koniec dodać śmietankę i jeszcze raz zmiksować. Przygotować grzanki. Chleb pokroić wg uznania, wymieszać z oliwą i ziołami. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok 12 minut. Krem wlać na talerze, przyzdobić marchewką i grzankami. Smacznego
Trufelkowokukurydziana tworzy się smaczna panierka. Kurczak jest soczysty i czuć sezam, który z połączeniem z curry nadaje dość oryginalnego smaku. Warzywa, które są zamrożone a potem podczas pieczenia puszczają soki tworzą smaczny sos, który można zagęścić lub nie i polać ziemniaki. Ja osobiście wolę nie zagęszczany, bo po co dodawać mu kalorii. Takie ćwiartki śmiało można podać jako(...)pałki ) 1 łyżka soli himalajskiej 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 2 łyżki sezamu 2 łyżki curry 2 łyżki oleju 3 łyżki mąki kukurydzianej 400 gram mrożonych warzyw (brokuł, marchew, kalafior) Sposób przygotowania: 1. Kurczaka dokładnie umyć. Oprószyć solą, curry i pieprzem. Następnie posypać sezamem i mąką kukurydzianą. Dokładnie wymieszać, aby każda część miała mąkę. 2. Kurczaka podsmażyć na patelni
Kuchnia Paulettesozdoby dań, ale na przykład mają też tak zaskakujący smak. Nie przetworzone i bez dodatków nie wyróżniają się niczym szczególnym, ale podpieczone zupełnie zmieniają smak, którym zaskakująco przypominają kalafior. Nie od dziś wiadomo, że chipsy można robić z różnych warzyw nie tylko z ziemniaków. Próbowałam chipsów z jabłek, gruszek czy pietruszki. Tym razem przygotowałam kolejną zdrową przekąskę, którą można zajadać(...)CHPISY Z JARMUŻU Składniki: garść jarmużu oliwa z oliwek opcjonalnie sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Jarmuż myjemy i osuszamy. Układamy listki na papierze do pieczenia, skrapiamy oliwą z oliwek ,ewentualnie posypujemy przyprawami. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni przez około 5 minut. Trzeba uważać aby nie przypalić liść ,ponieważ szybko się pieką. Idealne
Bon appetit mon amiegreckie suchary paximadi oraz ciekawe warzywa - fasolnik chiński, karczochy, okra, a ostatnio kalafior romanesco . A co do tego wszystkiego ma dzisiejsza sałatka? :) Gdy zamawiałam przez Internet owego kalafiora romanesco , dorzuciłam do koszyka jeszcze kolorowe buraki, bo zawsze chciałam ich spróbować. Są to buraki żółte oraz buraki Chioggia, posiadające w stanie surowym piękne różowo-białe pasy. Niestety po upieczeniu wzór(...)Spróbuj także: pesto bazyliowe według metody włoskich babć sałatka z bobu z pesto z orzechów włoskich makaron z pesto szpinakowym i chrupiącą cukinią makaron z pesto pistacjowym i łososiem Pieczone buraki w połączeniu z pistacjowym pesto i serem smakują wybornie! Pistacje i buraki to połączenie, którego dotąd nie próbowałam, robiąc sałatki raczej z orzechami włoskimi. Odejście od rutyny jednak
Chilli Czosnek i Oliwaminut. Do drugiego garnka wlać mleko, śmietankę i rozkrojoną łaskę wanilii. Zacząć podgrzewać. Odcedzić kalafiora z wody i przełożyć do mleka. Gotować kilka minut do miękkości. Doprawić solą. Kiedy kalafior będzie miękki, dodać biały pieprz a całość zmiksować na aksamit. Można przetrzeć przez sito. Wodę zmiksować z sucro. Ciągle miksując dodać likier kawowy, aż powstanie puszysta pianka. Krem przelać(...)Troszkę im pomieszałam w garnku, a raczej wchłaniałam zapach z unoszącej się pary. Boski zapach!!! Tak prezentowały się polędwiczki wieprzowe. A efekt końcowy dostojnie prezentował się na talerzu. Pieczone polędwiczki wieprzowe z aromatycznym winnym sosem z czekoladą i kawą. Ja przy tym daniu zaniemówiłam. Mowę odebrała mi kompozycja smaków. Kiedy skończyliśmy degustować przyrządzone dania, naszym zadanie było
AZgotuj!neutralny, bardzo dobrej jakości.Durszlak wykorzystać można jako:klasyczny durszlak, wkład do gotowania na parze,koszyk do gotowania w wodzie warzyw, takich jak kapusta na gołąbki, kalafior, czy warzywa na sałatkę - warzywa gotują się "w koszyczku" zanurzonym w wodzie, a kiedy są miękkie wyjmujemy je razem z durszlakiem od razu odsączając z wody(...)czas, gdyż wykorzystujemy jedno naczynie do przygotowania dwóch potraw.Garnek ten możemy również wraz z pokrywką wstawić do piekarnika. Wytrzymuje on temperaturę do 250 stopni, więc nadaje się nawet do pieczenia chleba :) Sprawdziłam to :)Dużą zaletą dla estetów jest uroda tego garnka. Tak tak, garnki mogą być piękne :) Jest koloru grafitowego, matowy i naprawdę pięknie prezentuje się na kuchence. Do mycia
Codzienna kuchnia niecodziennaKurczak bardzo często gości na naszym stole, pyszny jest pieczony , nie wiele gorszy smażony, no i kotlety z kurczaka, szczególnie z kruchą sałatką Gdy zaczyna brakować pomysłów to można przygotować kotlety siekane z kurczaka i różnych warzyw. Wystarczy piersi z kurczaka i blanszowane warzywa drobno posiekać, wymieszać z pozostałymi produktami, usmażyć i zajadać się smacznymi kotletami. Przygotowuje się(...)siekane z kurczaka i pieczarek. Kotlety z kurczaka i warzyw , przepis na 12 sztuk sporych kotletów: SKŁADNIKI 1 podwójna pierś z kurczaka, kilka różyczek blanszowanych brokułów kilka różyczek blanszowanego kalafiora kawałek gotowanej marchewki ćwiartka papryki 50 ml mleka, pieprz młotkowany z kolendrą do smaku 2 szt jajka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, posiekana natka pietruszki sól do smaku, olej do smażenia
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięryżem brązowym, czarnym lub czerwonym, albo też zawsze spieszącą w takich sytuacjach na ratunek kaszą jaglaną. Składniki na 2 porcje: 1 mały batat około 250 – 300 g różyczek kalafiora około pół szklanki ugotowanego dzikiego ryżu 2 garście rukoli 2 łyżki pestek dyni lub orzechów włoskich/pekan mała cebulka dymka wraz ze szczypiorem lub mała szalotka, kilka listków tymianku (opcjonalnie(...)kostkę. Różyczki brokuła porwać na mniejsze kawałki. Warzywa przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posypać suszonymi płatkami chilli, słodką papryką i solą, polać olejem i dokładnie wymieszać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C, piec około 20 minut, do miękkości warzyw, w trakcie pieczenia 1 – 2 razy przemieszać; odstawić do wystudzenia. Składniki sosu winegret dokładnie połączyć, doprawić do smaku
Even Better FoodChipsy najlepiej zajadać zaraz po upieczeniu – są wtedy najbardziej chrupiące, potem niestety tracą tę chrupkość. A jak Wam posmakują to przypominam przy okazji też przepis na chipsy z kalafiora i żółtego sera . 5.0 from 1 reviews Chipsy z jarmużu i parmezanu Drukuj Prep time 5 min Cook time 10 min Total time 15 min Zdrowa przekąska - chipsy(...)miski. Jarmuż bardzo drobno posiekać ugniatając ( można to też zrobić w melakserze w sposób pulsacyjny) - dodać do parmezanu wraz z czosnkiem i pieprzem. Całość dobrze wymieszać. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. NA blasze układać kupki parmezanu z jarmużem ( po ok 2 łyżki na porcję) zostawiając trochę miejsca bo lekko się rozleją. Piec ok 10 minut
Cooking for Emilysosem musztardowo-miodowym. Moje sałatki mają zawsze bazę w postaci sałaty. Szczerze mówiąc, to trochę mi się przejadł. A co powiecie na bazę brokułową lub mieszankę brokuła i kalafiora? Aby wzbogacić swoją dietę w więcej warzyw, stety lub niestety musimy jeść różnego typu sałatki. Dobrze jest zmieniać lądujące w niej warzywa i dodatki, aby Wam się nie znudziły. Moja podstawowa(...)jest naprawdę dobra, ale czasami potrzebuję odmiany. Dlatego dzisiaj przepis na sałatkę brokułową. Sałatka wyjątkowo prosta . Jeśli lubicie jeść surowy brokuł, to śmiało tak zróbcie (ja często jem surowy kalafior z sosem czosnkowym ). Boczek w cienkich plasterkach usmażcie na suchej patelni, na małym ogniu aż będzie złoto-brązowy i chrupiący. Pestki słonecznika uprażcie na suchej patelni. Zetrzyjcie ser na grubych
Słodkie Gotowanie