trochę czasu i przygotować samodzielnie wędlinę, pastę do kanapek, pieczeń czy pasztet. Dlatego też dzisiaj chcieliśmy się podzielić z Wami przepis na nasz domowy pasztet, który nie zawiera konserwantów, a także glutenu. Zamiast bułki, którą normalnie stosuje się do "sklejenia" masy wykorzystujemy wieprzowe podgardle oraz jajka. SKŁADNIKI: 1 kaczka bez szyi i podrobów (1,5 kg) marchew korzeń pietruszki(...)gotujemy, aż zacznie odchodzić od kości. Wyciągamy wraz z warzywami i studzimy. Podgardle mielimy przez maszynkę wraz z kaczką, podudziem, warzywami z rosołu oraz cebulami. Dodajemy jajka oraz przyprawy i mieszamy na gładką masę. Przekładamy masę do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki lub aluminiowej formy do pasztetu. U nas z podanej ilości składników wyszła 1 duża keksówka
Kuchnia od dwojgakonfiturą z czerwonej cebuli. Dla mnie lekko za suchy, ale sam jego smak był na tyle dobry, że można było wybaczyć to niedociągnięcie. Kolejnym daniem było żeberko z pieczonymi ziemniakami i żółtym burakiem. I tutaj co uważam za największy komplement z mojej strony - po raz pierwszy zjadłem żeberko ze smakiem. Łatwo odchodziło od kości, a tym samym było idealnie(...)dobrej cenie. Cydr Japko i wybór win z Winnicy de Sas w Dolinie Baryczy Sery z Ekologicznego Gospodarstwa Agroturystycznego Wańczykówka Rosół z kaczki Pasztet z gęsich wątróbek z konfiturą z czerwonej cebuli Żeberko z żółtym burakiem i pieczonymi ziemniakami Polędwiczka na pur é e z selera z jarmużem i gorczycą Kruche ciastko z lodami o smaku orzecha włoskiego Szef
Food SquareKaczka była, indyk był, gęś była... i tak chodząc pomiędzy lodówkami w Lidlu i zastanawiając się co by tu nowego spróbować natrafiłam na Perliczkę. I tak oto doszłam do wniosku przygotowując tą perliczkę że chyba nigdy w życiu nie nauczę się korzystać z jednego przepisu... Składniki 1 perliczka ok 1,2 kg 300-400 g boczku (ja miałam wędzony parzony(...)kroiło) i od strony pleców obkładamy dokładnie perliczkę. Obwiązujemy ją dokładnie tak żeby boczek nam nie spadł podczas pieczenia. Odstawiamy na min 2h do lodówki lub na całą noc. A dlaczego już tłumaczę- perliczka w odróżnieniu od kaczki i gęsi ma mało tłuszczu i aby nie wysuszyć mięsa najlepiej jest ja obłożyć czymś tłustym jak podałam w składnikach możemy
Piekielna Kuchnia Patiblachę o wymiarach 39 cm x 26 cm Ciasto 500 g mąki 250 g masła 5 żółtek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 400 g kwaśnej śmietany Farsz 700 g mięsa (ja użyłam resztek z obiadu – gotowanej piersi z kaczki, piersi z kurczaka oraz mięso z indyka) 200 g pieczarek 6 jaj ugotowanych na twardo 4 średnie cebule szklanka rosołu (najlepiej(...)praskę czosnek. Dopraw do smaku solą i pieprzem, duś do miękkości. Ciasto: Z podanych składników wyrób ciasto. Powinno być elastyczne. Następnie podzieli je na dwie równe części. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, dzięki czemu unikniesz przywarcia ciasta do blachy. Rozwałkowuj pierwszą część ciasta, a następnie przełóż je na blachę. Nakładaj farsz równomiernie rozprowadzając go po całej brytfannie. Przykryj
365 dni dookoła kuchniuważam - uniwersalne, bez jak to się mówi wodotrysków. 1. półmisek mięs i rolad pieczonych - wystarczą 3 gatunki - np. schab pieczony ze śliwką (morelą,karambolą), karkówka szpikowana czosnkiem, rolada z boczku faszerowanego mięsem, galantyna z kurczaka, kaczki itp. 2. półmisek szynek i wędlin - polędwica wędzona, dobra szynka, salami, kabanosy ; 3. deska serów - twardych, pleśniowych, kozich(...)pieczywo i masło Jest to zestaw w zupełności wystarczający. Nikt nie będzie głodny. Oczywiście, jeżeli decydujemy się na tzw.wiejski stół, to zrezygnujemy z półmisków z wędliną i mięsami pieczonymi. Chociaż do końca nie wiem, czy chciało by mi się wstawać od stołu i iść da tego stołu wiejskiego, po kawałek wędliny. Jeszcze na pewno ktoś zapyta
Kulinarny karnet ChristopheraKaczka z żurawiną! Pyszna przystawka! Makaron włoski z krewetkami z sosem pomidorowym! Roladki z kurczaka! Pieczona szynka z rozmarynem, na zimno lub ciepło! Sałatka z grzankami i jajkiem! Sałatka z selerem naciowym! DRINKI Kliknij w zdjęcie aby przejść do przepisu
SMYKWKUCHNIKurczak w sosie jabłkowym to wykwintne danie, którym można się pochwalić nie tylko przed rodziną ale i znajomym. Jest proste i nie wymaga od nas dużego
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!pieczoną jest po prostu idealny, to jedno z naszych popisowych dań, także na super specjalne okazje. Szynka pieczona w całości przepis Cztery Fajery Kawowa marynata świetnie pasuje do wołowiny, zwłaszcza do steków oraz schabu, szynki, łopatki wieprzowej i kaczki. Zawarte w kawie naturalne kwasy dodatkowo zmiękczają mięso. Najlepszy efekt uzyskamy używając średnio palonej, świeżo zmielonej kawy. Kupując kawę(...)sklepach firmowych (takich jak np. Landcafe.pl ) Nawet najlepsza kawa po średnio trzech miesiącach traci częściowo aromat. Lepiej kupić kilogram na miesiąc, niż robić zapasy na dłuższy czas. Szynka pieczona w całości - składniki około 1,5 kilograma szynki wieprzowej opcjonalnie 2-3 łyżki oleju lub masła do natarcia mięsa. Marynata kawowa do mięsa 2 czubate łyżki cukru trzcinowego
Cztery Fajerypieczoną jest po prostu idealny, to jedno z naszych popisowych dań, także na super specjalne okazje. Szynka pieczona w całości przepis Cztery Fajery Kawowa marynata świetnie pasuje do wołowiny, zwłaszcza do steków oraz schabu, szynki, łopatki wieprzowej i kaczki. Zawarte w kawie naturalne kwasy dodatkowo zmiękczają mięso. Najlepszy efekt uzyskamy używając średnio palonej, świeżo zmielonej kawy. Kupując kawę(...)sklepach firmowych (takich jak np. Landcafe.pl ) Nawet najlepsza kawa po średnio trzech miesiącach traci częściowo aromat. Lepiej kupić kilogram na miesiąc, niż robić zapasy na dłuższy czas. Szynka pieczona w całości - składniki około 1,5 kilograma szynki wieprzowej opcjonalnie 2-3 łyżki oleju lub masła do natarcia mięsa. Marynata kawowa do mięsa 2 czubate łyżki cukru trzcinowego
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSos z dojrzałych śliwek i świeżych żurawin z miodem i odrobiną soku z cytryny , idealny do dań z kaczką , ale również świetnie smakuje np. jako dodatek
Moja DelicjaKurczak pieczony na jabłkach , smaki jesieni Kurczak pieczony na jabłkach , to jeden z tych cudownych smaków jesieni, bez których trudno się obejść . Wiem , najbardziej popularna jest kaczka nadziewana jabłkami , ale uwierzcie na słowo ,że kurczak jest tak samo dobry . Dużo lżejsze danie , a mimo to nie pozbawione smaku , wręcz przeciwnie mocno aromatyczne , pachnące . Delikatnie słodkawe i ciut pikantne(...)całkowicie i to w pełni pozytywnie . Do tego stopnia ,że w następny weekend … zgadnijcie co będzie u nas na niedzielnym obiedzie ? Zgadza się głodna rodzinka i kurczak pieczony w jabłkach , popularnie nazwany ” kurczakiem dżemowym ” Cóż ,nie użyłam tej naszej domowej nazwy bo jakoś, pewnie niewielu z Was by zachęciła do luknięcia na przepis Polecam , warto
Ogrodnik w podróżyłyżki oleju (u mnie rzepakowy tłoczony na zimno), 1 jajko, płaska łyżeczka do kawy soli, 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, Nadzienie : 200 g mięsa z dzika (łopatka, szynka), 130 g wątróbki (u mnie wątróbka z kaczki), 100 g tłustego boczku wieprzowego, 2 szalotki, szczypior z jednej dymki, 1 – 2 ząbki czosnku, 3 gałązki natki pietruszki, 1 jajko, 1 łyżka
królestwo garówpieczone IG= 80. Najsmaczniejsze są upieczone w piekarniku. W ten sposób przygotowane są smacznym dodatkiem do wykwintnego drugiego dania, szczególnie ze smażną rybą lub drobiem. Przepis na bataty Hasselback pieczone w całości z rozmarynem i czosnkiem znajdziesz tutaj . Składniki: 2-3 ziemniaki 2 łyżki oleju sól, pieprz suszone oregano/tymianek/majeranek Przygotowanie: ziemniaki obrać i dowolnie pokroić. Kroję(...)innym ulubionym) i przyprawami ułożyć kawałki batatów na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, tak by się nie dotykały piec w 200*C 20-25 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości pokrojonych kawałków podawać gorące z ulubionymi dodatkami. Poniżej przepis na filet z kaczki w pomarańczowym sosie z batatami (przepis tutaj
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!schować do środka kaczki, wepchnąć. Nadziać, kaczkę farszem (farszu nie upychamy). Otwory spiąć wykałaczkami a następnie nitką zasznurować wokół wykałaczek. Całą kaczkę obwiązać sznurkiem aby nadać jej kształt. Posmarować ją tłuszczem. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wysmarowanej tłuszczem. Obłożyć tymiankiem i czosnkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, piec 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę pieca
królestwo garówżółtko 64 stopnie, pastrami z kaczki – kaczka marynowana w zalewie z soli i cukru, lekko wędzona gotowana w niskiej temperaturze. Kaczka w kremie ze szparagów... świetne połączenie, plus trufla...i to żółtko o konsystencji gęstego kremu. Pieczony filet z troci, żur, niedźwiedzi czosnek i soczewica. Świetnie ugotowana ryba – gotowana w 40 stopniach, pianka z żurku, czosnek niedźwiedzi
królestwo garów