kaczka pieczona - 1393 przepisów (strona:53/93)

Kaczka z dżemem morelowym, podana z musem jabłkowym 118

marchewki 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 kwaśne jabłka ½ łyżeczki cynamonu Sól Pieprz Dżem morelowy (najlepiej z własnej spiżarni) Wykonanie: Kaczkę umyć, osuszyć i natrzeć solą, pieprzem i startą jedną cebulą. Z zewnątrz posmarować dżemem, ułożyć w brytfannie i piec w temperaturze 180 stopni 45 minut, polewając wytworzonym sosem. Odwrócić na drugą stronę i dopiec następne 45 minut. Marchewkę

Tradycyjna Kuchnia
Piersi kacze w sosie śliwkowym z figami / Duck breasts with plum sauce and figs 162

ostatnią minutę możesz włączyć funkcję grilla. Ja posiadam patelnię przystosowaną do pieczenia w piekarniku (polecam!), w przepisach takich jak ten jest to bardzo wygodne rozwiązanie. Wyjmij mięso z piekarnika i odstaw je na deskę do krojenia na minimum 5 minut aby „odpoczęło”. Włóż kaczkę wraz z sosem na 2 duże talerze, polej sosem i ułóż figi. Ja podaję(...)plum sauce and figs (2 servings) Ingredients: 6 red plums, stoned and cut into small pieces 2/3 cup water juice of one orange ½ teaspoon Chinese five spice 1 cm piece ginger, grated 4-6 tablespoons of honey salt and pepper to taste 2 duck breasts olive oil for brushing 2 figs, quartered Preparation: Put the plums, water, orange juice, five

karmelowy
Ziemniaki z gzikiem 89

danie kuchni wielkopolskiej. To nic innego jak pieczony w piekarniku ziemniak w mundurku z odpowiednio przyprawionym twarogiem. Proste, pyszne danie, idealne na postne dni lub ciekawy bezmięsny obiad. Zajrzyj także do moich propozycji obiadowych: – pieczone ziemniaki – ziemniaki zapiekane ze śmietaną – ziemniaki nakrajane – ziemniaki w mundurkach – kotlet schabowy – ragu z kaczki – szaszłyki z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym – polędwiczki(...)skorzystać z mojego przepisu na ziemniaki jak z ogniska , do tego wykorzystasz opcjonalne składniki: mąkę i sól. Piekarnik rozgrzej do 200 st C. Wstaw blachę z ziemniakami i piecz je przez około 1 godzinę. Czas zależy od wielkości samych ziemniaków, powinny być miękkie w środku. Godzina wystarczy dla średniej wielkości bulw. W misce połącz twaróg, śmietanę, przeciśnięty i przez praskę

nietylkopasta.pl
Ramen z kaczki. Domowy przepis na słynną japońską zupę. Jak zrobić ramen? 97

ostatecznym kształcie zupy decyduje sam kucharz. Tym razem w naszej kuchni przygotowaliśmy wersję opartą na kaczce z dodatkiem smażonej kapusty, jajka, grzybów i dymki. Wszyscy go u nas uwielbiają. Przepis na ramen Składniki: Około kilograma kości z kaczki (szkielety, porcje rosołowe), 2 piersi z kaczki ze skórą, 6 ząbków czosnku, około 4 cm kawałek świeżego imbiru, 2-3 cebule(...)sojowy, opakowanie makaronu ramen (zwykle 400 gramów), Jako dodatki jajko ugotowane na półtwardo, cebulka dymka, kapusta pekińska. Jak zrobić ramen? Kości z kaczki rozłóż równomiernie w dużej brytfannie. Piersi natrzyj solą, ułóż w brytfannie skórką do góry. Piecz przez 1 godz. i 15 min. w temperaturze 180 stopni, następnie zwiększ temperaturę do 200 stopni i piecz nadal przez 45 minut

Kulinarna Polska
Placki ziemniaczane z kiszoną kapustą – kuchnia podkarpacka 132

dań na południu Podkarpacia nie uświadczycie. Znajdziecie tam jednak inne unikatowe dania, charakterystyczne dla tego regionu, chociażby haluszki z bryndzą, knysze czy pieczone razowe pierogi. Na wschodzi województwa do pierogów podadzą Wam maczkę z grzybów czy kaczki, czyli pełny smaku zawiesisty sos. Podany tutaj barszcz zapewne będzie barszczem czerwonym, natomiast biały barszcz będzie bogaty od aromatu ziół oraz przypraw

Trzeci talerz
Jak dobrze upiec kurczaka – 5 sposobów 184

prawdziwy król pieczonego drobiu. Klasyczne, pyszne danie, pełne aromatów, smaków, którym można obdzielić całą rodzinę i kilku gości. Złocisty kurczak w 40 minut Przypieczona skórka i soczyste mięso – jak osiągnąć ideał dobrze wypieczonego kurczaka? Korzystając z tego właśnie przepisu. Wychodzi niezawodnie, a nie wymaga wcale długiego pieczenia. Szybki kurczak pod cegłą Świetna sposób szybkiego pieczenia kurczaka: trzeba(...)tylko mocno docisnąć, a od razu mięknie:-) Kurczak w cytrusach Kaczka najlepiej czuje się z jabłkami. Kurczak woli cytrusy. Nadziany pomarańczami, upieczony na złoto, podany w towarzystwie ziemniaków hasselback prezentuje się nadzwyczaj okazałe i wyśmienicie smakuje. Kurczak w marynacie zielonej bogini Wspaniała ziołowa marynata na bazie maślanki zmiękcza mięso i potem wystarczy 40 minut w nagrzanym mocno piekarniku, żeby

Niedzielny kucharz
Zupa krem z brokuła 191

Lubicie zupy? My tak :) Postanowiliśmy zatem przygotować dla Was krem z brokuła. Danie to będzie bardzo syte i rozgrzewające. Idealnie będzie pasowało na chłodne zimowe popołudnia

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pieczona kaczka w miodzie i musztardzie 263

W ostatnim czasie kaczka wraca do codziennej kuchni Polaków. Bardzo dobrze, bo to pyszne i zdrowe mięso, którego nie ma co się bać! Przygotuj: Świeże filety

MarcinChef
Kaczka pomarańczowa. 215

wytopi się wszystek tłuszcz. 2 pomarańcze obieramy i krojimy w plastry. Z pozostałych pomarańcz wyciskamy sok i odstawiamy. Kaczkę wkładamy do naczynia żaroodpornego, a na nią układamy oczyszczone pomarańcze pokrojone w plastry. Wlewamy do naczynia kubek (200ml) bulionu. Pieczemy pod przykryciem w rozgrzanym do 150 stopni piekarniku przez 15 minut, potem zmniejszamy temperaturę do 60-90 stopni i pieczemy już

Kuchnia Łukasza
Bezglutenowy pasztet z kaczki 157

trochę czasu i przygotować samodzielnie wędlinę, pastę do kanapek, pieczeń czy pasztet. Dlatego też dzisiaj chcieliśmy się podzielić z Wami przepis na nasz domowy pasztet, który nie zawiera konserwantów, a także glutenu.  Zamiast bułki, którą normalnie stosuje się do "sklejenia" masy wykorzystujemy wieprzowe podgardle oraz jajka. SKŁADNIKI: 1 kaczka bez szyi i podrobów (1,5 kg) marchew korzeń pietruszki(...)gotujemy, aż zacznie odchodzić od kości. Wyciągamy wraz z warzywami i studzimy. Podgardle mielimy przez maszynkę wraz z kaczką, podudziem, warzywami z rosołu oraz cebulami. Dodajemy jajka oraz przyprawy i mieszamy na gładką masę. Przekładamy masę do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki lub aluminiowej formy do pasztetu. U nas z podanej ilości składników wyszła 1 duża keksówka

Kuchnia od dwojga
Przebudzenie Barbary 127

konfiturą z czerwonej cebuli. Dla mnie lekko za suchy, ale sam jego smak był na tyle dobry, że można było wybaczyć to niedociągnięcie. Kolejnym daniem było żeberko z pieczonymi ziemniakami i żółtym burakiem. I tutaj co uważam za największy komplement z mojej strony - po raz pierwszy zjadłem żeberko ze smakiem. Łatwo odchodziło od kości, a tym samym było idealnie(...)dobrej cenie. Cydr Japko i wybór win z Winnicy de Sas w Dolinie Baryczy Sery z Ekologicznego Gospodarstwa Agroturystycznego Wańczykówka Rosół z kaczki Pasztet z gęsich wątróbek z konfiturą z czerwonej cebuli Żeberko z żółtym burakiem i pieczonymi ziemniakami Polędwiczka na pur é e z selera z jarmużem i gorczycą Kruche ciastko z lodami o smaku orzecha włoskiego Szef

Food Square
Dzikie ptactwo czyli Perliczka w pomarańczach 150

Kaczka była, indyk był, gęś była... i tak chodząc pomiędzy lodówkami w Lidlu i zastanawiając się co by tu nowego spróbować natrafiłam na Perliczkę. I tak oto doszłam do wniosku przygotowując tą perliczkę że chyba nigdy w życiu nie nauczę się korzystać z jednego przepisu... Składniki 1 perliczka ok 1,2 kg 300-400 g boczku (ja miałam wędzony parzony(...)kroiło) i od strony pleców obkładamy dokładnie perliczkę. Obwiązujemy ją dokładnie tak żeby boczek nam nie spadł podczas pieczenia. Odstawiamy na min 2h do lodówki lub na całą noc. A dlaczego już tłumaczę- perliczka w odróżnieniu od kaczki i gęsi ma mało tłuszczu i aby nie wysuszyć mięsa najlepiej jest ja obłożyć czymś tłustym jak podałam w składnikach możemy

Piekielna Kuchnia Pati
Wytrawny placek pieczarkowy 124

blachę o wymiarach 39 cm x 26 cm Ciasto 500 g mąki 250 g masła 5 żółtek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 400 g kwaśnej śmietany Farsz 700 g mięsa (ja użyłam resztek z obiadu – gotowanej piersi z kaczki, piersi z kurczaka oraz mięso z indyka) 200 g pieczarek 6 jaj ugotowanych na twardo 4 średnie cebule szklanka rosołu (najlepiej(...)praskę czosnek. Dopraw do smaku solą i pieprzem, duś do miękkości. Ciasto: Z podanych składników wyrób ciasto. Powinno być elastyczne. Następnie podzieli je na dwie równe części. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, dzięki czemu unikniesz przywarcia ciasta do blachy. Rozwałkowuj pierwszą część ciasta, a następnie przełóż je na blachę. Nakładaj farsz równomiernie rozprowadzając go po całej brytfannie. Przykryj

365 dni dookoła kuchni
Wesele w restauracji - rady i małe sekrety Christophera. 267

uważam - uniwersalne, bez jak to się mówi wodotrysków. 1. półmisek mięs  i rolad pieczonych - wystarczą 3 gatunki - np. schab pieczony ze śliwką (morelą,karambolą), karkówka szpikowana czosnkiem, rolada z boczku faszerowanego mięsem, galantyna z kurczaka, kaczki itp. 2. półmisek szynek i wędlin -   polędwica wędzona, dobra szynka, salami, kabanosy ; 3. deska serów -  twardych, pleśniowych, kozich(...)pieczywo i masło Jest to zestaw w zupełności wystarczający. Nikt nie będzie głodny. Oczywiście, jeżeli decydujemy się na tzw.wiejski stół, to zrezygnujemy z półmisków z wędliną i mięsami pieczonymi. Chociaż do końca nie wiem, czy chciało by mi się wstawać od stołu i iść da tego stołu wiejskiego, po kawałek wędliny. Jeszcze na pewno ktoś zapyta

Kulinarny karnet Christophera

Proponowane wyszukiwania