Kuchnia wielkanocna oprócz jajek, bab, mazurków, barszczu, kiełbasy to również różnego rodzaju pieczyste. Na stołach królują pieczone szynki, polędwice, boczki i pasztety. Mnie osobiście z
To co kochamKuchnia wielkanocna oprócz jajek, bab, mazurków, barszczu, kiełbasy to również różnego rodzaju pieczyste. Na stołach królują pieczone szynki, polędwice, boczki i pasztety
To co kochamJeśli macie w lodówce upolowaną kaczkę, to koniecznie przyrządźcie ją po polsku. Taka kaczka idealnie pasuje na świąteczny obiad. Składniki: ? 1 kaczka ? 3 jabłka ? 1 łyżeczka majeranku ? pieprz do posypania kaczki ? olej do posmarowania kaczki Kapusta ? 1 opakowanie 0,5 kg kapusty czerwonej, zakwaszonej ? 4 śliwki suszone ? 3 łyżki masła ? 50 ml wina czerwonego ? 1 łyżka miodu ? 1 łyżeczka mąki(...)solanka jest gotowa. ? Kaczkę marynować przez 24 godziny w solance, po czym osuszyć i posypać pieprzem w środku i na wierzchu. ? Jabłka ze skórką pokroić na ósemki, wydrążyć gniazda nasienne, wymieszać z majerankiem i nadziać nimi kaczkę. Zszyć kaczkę wykałaczkami i sznurkiem. Posmarować kaczkę olejem. ? Ułozyć na blaszce kaczkę na jabłkach, które pozostały z nadziewania i piec 70 minut
To co kochamadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1. Filet z kurczaka zapiekany w ziołach Przepis na: przepiski.pl 2. Indyk pieczony z nadzieniem Przepis na: smaczne-zdrowe (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 3. Roladki z indyka w boczku Przepis na: smakiogrodu 4. Schab pieczony Przepis na: kulinarneprzeboje.pl 5. Kaczka nadziewana kaszą gryczaną Przepis na: doprawionefantazja (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Obiad na Boże Narodzenie
Damusia.plnadziewania i piec 70 minut w temp. 170 st.C. • Po upieczeniu przekroić na pół, wyjąć jabłka i wyluzować kości – ręką w rekawiczce oddzielać po kolei mięso od kości, kości długie z udek wywinąć i wyjąć. • Uformować 2 porcje mięsa z 2 połówek kaczki i zapiec je przez 15 minut(...)koniec dodać 1 łyżkę masła i oprószyć mąką, zagotować. • Wymieszać składniki sosu i zagotować, przyprawić. • Kaczkę podawać na kapuście czerwonej z sosem jabłkowo-żurawinowym, pokrojoną w plastry albo w całości. • Jako dodatek podać ziemniaki pieczone
To co kochambuliny, wywary, sosy oraz majonez. Trzeci rozdział to mięsa a w nim przepisy, pokazane i opisane sposoby oczyszczania, wiązania i pieczenia mięs, tj. kurczak, królik, kaczka, jagnięcina, wieprzowina, cielęcina, wołowina czy dziczyzna. Kolejny rozdział to ryby , znajdziemy w nim porady oraz wskazówki jak oczyścić i przyrządzić na wiele
Marta Gotujebardzo soczysta, aromatyczna, z pyszną chrupiącą skórką. Jeśli zamarynujemy ją dzień wcześniej, to przygotowanie zajmie nam tylko 25 minut! Doskonałym dodatkiem będą tu jabłka pieczone z żurawiną . Składniki: 2 piersi kaczki (ze skórą) czosnek tymianek rozmaryn sól i pieprz Przygotowanie: Piersi umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem zrobić nacięcia na skórze, nie przecinając przy tym mięsa
Piąty grzech głównydrobno pietruszkę. Wymieszać i tak przygotowanym farszem nadziać kaczkę.Zszyć grubą nicią, przełożyć do zakrywanego naczynia żaroodpornego i pozostawić w lodówce na 24 godziny. Po tym czasie kaczkę lekko posmarować oliwą i piec w piekarniku nastawionym na 160 stopni przez około 2 godziny. Podawać gorącą z ziemniakami lub pieczywem.Smacznego
Gosia gotujevegetą, majerankiem i pieprzem. Przygotować farsz - wątróbkę, mięso z indyka, odciśniętą bułkę i śliwki suszone, zmielić. Dodać jajko, śmietanę i przyprawy. Całość dobrze wymieszać. Płat mięsa z kaczki ułożyć na foli do pieczenia, skórą do dołu i ułożyć farsz. Całość zwinąć w rulon, obwiązać nicią kucharską. Wstawić do nagrzanego do 180 oC piekarnika, piec około 2 godzin. Po upieczeniu pozostawić
Kulinarny karnet Christopherapiersi kaczki (około 250 g) 1 gałązka rozmarynu 1 łyżka oleju 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego po 1 dużej garści rukoli, roszponki i szpinaku kilkanaście jabłuszek kaparów z zalewy garść łuskanych orzechów włoskich sól, pieprz Sos jogurtowy: 2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego 1 ząbek czosnku 1 łyżka oleju rzepakowego tłoczonego na zimno sól, pieprz Skórę na filecie z kaczki natnij lekko(...)wytapiaj tłuszcz ze skórki na średniej mocy palnika. Co chwilę odlewaj z patelni wytopiony tłuszcz. Gdy skórka ładnie się zrumieni, przełóż filet na blaszkę i piecz skórką do góry 8 minut. Kaczkę wyjmij z piekarnika i połóż na desce, zostaw na 3-4 minuty. Na talerzach rozłóż mieszankę sałat, polej sosem jogurtowym. Dodaj pokrojone jabłuszka kaparowe i prażone na suchej
Delicious Placedania także w piekarniku. Ważną zaletą tej patelni jest niespotykane nigdzie indziej przewodnictwo i kumulacja ciepła, co znacząco wpływa na zmniejszenie zużycia energii do gotowania (50-60% oszczędności) i pieczenia (ok. 90% oszczędności). Używam kuchenki ceramicznej, więc oszczędność prądu jest dla mnie bardzo ważna. Ponadto powłoka w technologii „non-stick” pozwala na przygotowywanie posiłków z minimalną ilością tłuszczu(...)powłoki i uchwyty. Piękna, prawda? Przejdźmy teraz do testu. Postanowiłam przygotować dla moich gości jedno z moich ulubionych dań, makaron (u mnie akurat bucatini) z kaczką, której sporo zostało mi po pieczeniu z pieczarkami, papryką i szpinakiem i dużą ilością sosu śmietanowo-pomidorowego. W związku z tym, że przygotowywałam danie dla większej ilości osób zastanawiałam się, czy patelnia da sobie
karmelowyNajlepszy pasztet, jaki upiekłam i jadłam, a piekę dużo różnorodnych pasztetów. Jest bardzo miękki, aromatyczny i chrupiący dzięki orzechom. Ładnie się kroi ukazując zielonkawe pistacje. Najlepiej smakował z sosem żurawinowym i był niekwestionowanym królem wszystkich świątecznych wędlin, bo wyszedł jako pierwszy. Składniki: ? 1 gotowana kaczka z rosołu ? warzywa z rosołu – 3 marchewki, pietruszka, kawałek selera i 3 całe cebule(...)muszkatołowej ? 1 łyżeczka majeranku Wykonanie: ? W maszynce do mielenia zmielić mięso kaczki razem ze skórą, ugotowany ryż i warzywa z rosołu. ? Dodać tłuszcz, jajka i przyprawy. Doprawić solą i pieprzem do smaku. ? Wymieszać mięso z pistacjami. ? Mięso przełożyć do foremek, u mnie wyszły 3 jednorazowe, aluminiowe keksówki. ? Piec w temp. 180 st.C przez 50 minut
To co kochamNajlepszy pasztet, jaki upiekłam i jadłam, a piekę dużo różnorodnych pasztetów. Jest bardzo miękki, aromatyczny i chrupiący dzięki orzechom. Ładnie się kroi ukazując zielonkawe pistacje. Najlepiej smakował z sosem żurawinowym i był niekwestionowanym królem wszystkich świątecznych wędlin, bo wyszedł jako pierwszy. Składniki: • 1 gotowana kaczka z rosołu • warzywa z rosołu – 3 marchewki(...)maszynce do mielenia zmielić mięso kaczki razem ze skórą, ugotowany ryż i warzywa z rosołu. • Dodać tłuszcz, jajka i przyprawy. Doprawić solą i pieprzem do smaku. • Wymieszać mięso z pistacjami. • Mięso przełożyć do foremek, u mnie wyszły 3 jednorazowe, aluminiowe keksówki. • Piec w temp. 180 st.C przez 50 minut
To co kochamdodać goździki, kardamon i cynamon, dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu. Dusić do miękkości – około 3 godzin. W razie potrzeby dolać trochę wody. Gotową kaczkę wyjąć z gęsiarki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Łyżkę miodu wymieszać z łyżką sosu z duszenia i posmarować nim kaczkę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut
królestwo garów