kaczka pieczona - 1393 przepisów (strona:44/93)

Rillette z kaczki 97

piór. Odciąć kuper. Natrzeć wymieszanymi przyprawami. Włożyć do naczynia do zapiekania i wstawić do zimnego piekarnika. Włączyć grzanie na 100 stopni, a następnie zmniejszyć do 90 stopni. Piec 6-7 godzin. Wyjąć kaczkę lekko przestudzić. Zdjąć skórę. Obrać z kości. Rozdrobnić mięso, wymieszać z wytopionym tłuszczem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przełożyć do naczynia. Świetny dodatek do chleba

królestwo garów
Kacze udka, aromatyczne z majerankiem i czosnkiem. Soczyste z patelni. 164

Kaczkę, czy kacze udka zawsze piekłam w piekarniku. Ale ostatnio zakupiłam tylko cztery sztuki udek, więc uznałam, że przygotuję je na patelni. I był to bardzo dobry wybór. Wyszło bardzo soczyste, mięciutkie mięsko i z fajną lekko chrupiąca skórką. Polecam :) Składniki - udka z kaczki - czosnek 3 ząbki - majeranek - domowa wegeta - papryka mielona czerwona - smalec 1 łyżka Wykonanie. Udka wymoczyłam dokładnie

Kuchnia z widokiem na ogród
KACZKA PIECZONA Z JABŁKAMI 418

Obiad Walentynkowy musi być wykwintny, elegancki...U mnie to jest kaczuszka pieczona z jabłkami, w glazurze pomarańczowej.Pycha!   Składniki: 1 kaczka pekińska ok 2 kg 6 jabłek sól,pieprz 2 łyżki dżemu pomarańczowego majeranek Wykonanie: Kaczkę myję, osuszam. Naciera, zewnątrz i wewnątrz dokładnie solą i pieprzem. Odstawiam najlepiej na całą noc do lodówki. Po tym czasie oprószam majerankiem(...)środka kaczki, układam w naczyniu żaroodpornym piersią do góry, na piersi nacinam skórę, zeby wytapiał się tłuszcz. Obkładam pozostałymi jabłkami. Piekę 2 godz w 160 st, po tym czasie odkrywam naczynie,smaruję dżemem, co spowoduje że kaczka pięknie zbrązowieje a skórka będzie chrupka

Z Majeczką w kuchni
Jak długo piec udka w piekarniku? 40

Gotowanie Pieczenie Przechowywanie Przygotowanie Smażenie X JAK DŁUGO PIEC UDKA W PIEKARNIKU? Jak długo piec udka w piekarniku? Osiągnij soczystość i złocisty kolor. Sprawdź najlepsze czasy pieczenia i ciesz się smacznymi daniami. CZYTAJ WIĘCEJ Jak długo piec udka w piekarniku - Wprowadzenie do pieczenia mięsa Pieczenie udka w piekarniku to jedno z najpopularniejszych sposobów przygotowania soczystego i aromatycznego mięsa. Idealne udka(...)cytryny i ulubionych przypraw. Marynowanie mięsa przed pieczeniem pozwoli mu nabrać głębokiego smaku. Ustawienia piekarnika i temperatura pieczenia Temperatura pieczenia: Temperaturę piekarnika należy ustawić na 180-200 stopni Celsjusza. Wyższa temperatura sprawi, że mięso zyska chrupiącą skórkę, natomiast niższa temperatura pozwoli na równomierne i soczyste pieczenie. Ustawienia piekarnika: Pamiętaj, aby podczas pieczenia używać termoobiegu lub, w przypadku braku tej funkcji

Podstawy Gotowania
Najłatwiejsze pieczone kacze udka 249

Pieczone kacze udka to wyjątkowo prosty sposób na obiad. Jest dość tłusty – wszak ziemniaki pieczemy na kaczym smalcu – ale moim zdaniem nie ma

Poezja smaku
Pasztet z kaczki z orzechami włoskimi 36

już mój trzeci pasztet z kaczki na blogu. Jeden był z pistacjami, drugi z suszonymi śliwkami, a ten teraz z orzechami włoskimi. Każdy z nich wykonuję na bazie gotowanej kaczki z rosołu, mam więc i rosół, i pasztet. Pasztet z orzechami wyszedł wyjątkowo smaczny. Pachnie grzybami i przyjemnie chrupie dzięki orzechom. Kawałek został skonsumowany w okamgnieniu, a resztę zamroziłam(...)mielenia zmielić mięso kaczki razem ze skórą, warzywa z rosołu – marchewkę, pietruszkę, seler, por, cebulę oraz wątróbkę z grzybami. ? Zmieloną masę doprawić solą, pieprzem, majerankiem, gałką muszkatołową. ? Wymieszać mięso z orzechami, jajkami, tłuszczem z kaczki i rosołem. ? Mięso przełożyć do foremek, u mnie wyszły 3 dłuższe keksówki. ? Na wierzchu ułożyć wzdłuż połówki orzechów. ? Piec w temp. 200 st.C przez

To co kocham
Pasztet z kaczki z orzechami włoskimi 122

grzybami. • Zmieloną masę doprawić solą, pieprzem, majerankiem, gałką muszkatołową. • Wymieszać mięso z orzechami, jajkami, tłuszczem z kaczki i rosołem. • Mięso przełożyć do foremek, u mnie wyszły 3 dłuższe keksówki. • Na wierzchu ułożyć wzdłuż połówki orzechów. • Piec w temp. 200 st.C przez 40 minut

To co kocham
Kaczucha 114

godzinę ) . Następnie dolać ciepły bulion i piec jeszcze z 2 godz często podlewając. Wyluzować kaczkę z kości, pokroić na kawałki ( oczywiście lubiący obgryzać kosteczki tego nie robią ). Do powstałego sosu dodać 2 łyżeczki sosu sojowego, łyżeczkę octu i szczyptę brązowego cukru, łyżeczkę masła, energicznie mieszając nieco zredukować sos. Polać kaczkę sosem ( ja włożyłam do garnka z sosem całe mięso(...)zamieszałam ).  Podawać z kluseczkami na pieczonej marchewce,plus świeży ogórek,  skropić sosem sojowym................... Smacznego Ja ją pokroiłam w ten sposób, żeby mi Tomula nie zjadł..skórki..:-)  choć on uważa, że jest pyszna....i mamrotał

Gaździnka warzy
Kaczka po wietnamsku w soku pomarańczowym 233

każdej potrawy przy okazji której zostaje nam kaczy smalec bez innych dodatków, ewentualnie gdy jest nim np. tylko sól albo inny tłuszcz. Dotyczy to m.in. też wspomnianej kaczki po tajsku, gdzie najpierw pieczemy mięso praktycznie bez żadnych dodatków. Kaczy smalec ma specyficzny aromat, a także – jak większość tłuszczów zwierzęcych – wysoki punkt dymienia. Dlatego dobrze nadaje się nie tylko

Kulinarna Pokusa
Pieczone piersi z kaczki z jabłkami 150

Filety myjemy, osuszamy, nacieramy solą i majerankiem. Jabłka myjemy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na 8 części, odrobinę solimy i posypujemy majerankiem. Na dno naczynia do pieczenia kładziemy połowę jabłek na to piersi z kaczki i kolejną warstwę jabłek. Dobrze jest aby tak przygotowane mięso marynowało się ok 1 godziny. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. ok 190 o C przez

Smaki Ewy
Pierś z kaczki pieczona z figą,owocem pintaji z nutką mięty 145

koszu . I tylko w koszu . Więc? Ja już zaczęłam!  a ty?   Składniki: 1 kaczka około 1,2 kg (pozbawiona ud ale ze skrzydłami ) 5 ząbków obranego czosnku (całe) 2 garście świeżej mięty + kilka listków do samego pieczenia 4 ziarna owocu jałowca 3 liście laurowe 2 łyżka soli 2 owoce pintaji inaczej  smoczy owoc 4 świeże(...)temperaturę pieczemy  pół godziny w 180C Następnie godzinę w 150C I kolejne pół godziny w 180C ale już bez przykrycia. Kaczka nam się zarumieni ,pozostanie soczysta,i w tym przypadku wspaniale przejdzie nam owocami i miętą dzięki pieczeniu pod przykryciem możemy zmienić nasze zwykłe danie w niezwykłą podróż smaku . Smacznego i powodzenia . Buziaki

Viola cooks with passion
Pasztet z dziczyzny 123

resztki mięsa gotowanego, duszonego, drobiu pieczonego... ja właśnie miałam trochę dziczyzny i postanowiłam zrobić z niej pasztet. Pasztet z dziczyzny. 700 g gotowanego lub pieczonego mięsa (u mnie zając, gęś, jeleń, dzika kaczka), 500 g ugotowanego podgardla*, 500 g watróbki (u mnie gęsia), 1 sucha kajzerka, gałka muszkatołowa, 3 jaka, sól, tłuszcz do smażenia wątróbki i posmarowania pasztetu(...)tłuszczu. Wszystkie mięsa, wątróbkę, podgardle, odciśniętą bułkę trzykrotnie zemleć. Dokładnie wymieszać, doprawiając do smaku solą i gałką muszkatołową. Dodać jajka i wymieszać. Przełożyć masę do form wyłożonych papierem do pieczenia, lub wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około godziny.  Podałam ze śliwkami wędzonymi w occie . *podgardle gotowane z warzywami, cebulą

królestwo garów
Kaczka po pekińsku 237

Przepis uprościłam , tak ,żeby można było ją wykonać w warunkach domowych , bez pieca itp. Smak jest , taki jak powinien , pewnie i koneser, wyczuł by, może różnicę ale dla mojej rodzinki , nie ma lepszej kaczuchy, ani bardziej soczystej i delikatnej , na chwilę obecną ,zdetronizowała, wszystkie ,poprzednie przepisy na kaczki Szkoda tylko ,że nie można kupić takiej z głową , bo traci ciut(...)termoobieg i pieczemy cierpliwie przez około 2 – 2,5 godziny , czasem nawet 3 godziny jak ptaszysko duże Ma się wytapiać , a nie piec . Wiem , dla cierpliwych , ale smak…wynagrodzi Wam wszystko . Po tym czasie, kaczka jest gotowa , musi mieć kolor jak na zdjęciu i skórkę , która kruszy się przy dotyku ( wytapia się bez dodatkowego tłuszczu , pod wpływem temperatury

Ogrodnik w podróży
Pieczone ziemniaki w mundurkach 96

najbardziej wskazane.  Składniki: 1 kg małych ziemniaków 500 ml mleka 3,2 % 600 ml wody 50 ml oleju 1 garść liści laurowych 1 łyżka soli Do pieczenia: 3 łyżki smalcu z kaczki 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 1/4 łyżeczki mielonego kminku 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka cząbru 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu Przygotowanie(...)Ziemniaki myjemy, zalewamy mlekiem i wodą. Dodajemy liście laurowe, olej, solimy, gotujemy 10 min. od momentu zawrzenia. Odcedzamy. Przekładamy do rękawa pieczeniowego ze smalcem i przyprawami, dokładnie łączymy, pieczemy 30 min. w temperaturze

R'n'G Kitchen
Gęś pieczona z ziemniakami 123

Gęś pieczoną z jabłkami , tak jak kaczkę z jabłkami zna prawie każdy z nas i to od „zawsze”. Gęś , wzorując się na starych przepisach, można zamiast jabłkami nadziać ziemniakami: w Praktycznym Kucharzu Warszawskim z 1890 roku „ Można też nadziać gęś, całemi kartoflami, które upieką się razem z gęsią ...” w Praktycznej kucharce warszawskiej , Ireny Szymańskiej, z 1920 roku „Z amiast(...)chłodne miejsce na 24 godziny. Ziemniaki umyć, obrać, ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, odparować. Wymieszać z łyżką majeranku (lub tymianku). Ostudzić. Ziemniakami nadziać gęś. Do pieczenia gęsi najlepsza będzie brytfanka z rusztem. Ja wykładam brytfankę papierem do pieczenia – mam pewność, że tłuszcz się nie przypali. Gęś ułożyć na ruszcie, piersią do góry. Posmarować tłuszczem, oczywiście gęsim

królestwo garów