nicią związujemy ze sobą nogi i skrzydła ptaka. Związaną kaczkę wkładamy do brytfanki, dobrze jest dno naczynia wyłożyć skórkami z jabłek ( lub pokrojonym w plastry jabłkiem), aby kaczka w czasie pieczenia nie przywarła do brytfanki. Całość wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni, piekąc przez pierwsze 30 minut bez przykrycia. Następnie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni, przykrywamy(...)brytfankę i pieczemy kolejne 60 minut. Po godzinie wyłączamy piekarnik, zostawiając w nim kaczkę jeszcze na 20 minut. W tym czasie na patelni rozgrzewamy połowę masła, a następnie dodajemy resztę żurawiny. Całość smażymy przez 3-4 minuty, po czym dodajemy miód, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Na drugiej ( większej ) patelni
Miód i pieprzsobą nogi i skrzydła ptaka. Związaną kaczkę smarujemy olejem i wkładamy do brytfanki, dobrze jest dno naczynia wyłożyć skórkami z jabłek ( lub pokrojonym w plastry jabłkiem), aby kaczka w czasie pieczenia nie przywarła do brytfanki. Nafaszerowanego ptaka wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni, piekąc przez pierwsze 30 minut bez przykrycia. Następnie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni, przykrywamy(...)brytfankę i pieczemy kolejne 60 minut. Po godzinie wyłączamy piekarnik, zostawiając w nim kaczkę jeszcze na 20 minut. Teraz kaczkę wyjmujemy z piekarnika wykładamy na półmisek, kroimy na części i podajemy
Miód i pieprzwnętrza kawałki owoców. Teraz obwiązujemy nicią nogi i skrzydła ptaka. Związaną kaczkę wkładamy do brytfanki, dobrze jest dno naczynia wyłożyć skórkami z pomarańczy, aby kaczka w czasie pieczenia nie przywarła do brytfanki. Całość wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni, piekąc przez pierwsze 30 minut bez przykrycia. Następnie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni, przykrywamy(...)brytfankę i pieczemy kolejne 60 minut. Po godzinie wyłączamy piekarnik, zostawiając w nim kaczkę jeszcze na 20 minut. Teraz kaczkę wyjmujemy z piekarnika wykładamy na półmisek, kroimy na pół i podajemy
Miód i pieprznicią związujemy ze sobą nogi i skrzydła ptaka. Związaną kaczkę wkładamy do brytfanki, dobrze jest dno naczynia wyłożyć skórkami z jabłek ( lub pokrojonym w plastry jabłkiem), aby kaczka w czasie pieczenia nie przywarła do brytfanki. Całość wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni, piekąc przez pierwsze 30 minut bez przykrycia. Następnie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni, przykrywamy(...)brytfankę i pieczemy kolejne 60 minut. Po godzinie wyłączamy piekarnik, zostawiając w nim kaczkę jeszcze na 20 minut. Teraz kaczkę wyjmujemy z piekarnika wykładamy na półmisek, kroimy na pół i podajemy
Miód i pieprzproblem z kaczkami. Kiedyś kiedy piekłam całe nadziewane jabłkami smakowały mi bo tłuszcz się wytapiał , a kaczka była aromatyczna i wilgotna. Piersi z kaczki jakie teraz można kupić są jakieś inne. Nie znoszę mięsa pół krwistego , a jak pierś obsmażę i potem duszę to skóra robi się nie taka. Pewnie w końcu dojdę do czegoś metodą prób i błędów
Buniabaje w kuchniPewnie wielu z Was lubi smak kaczki. Dzisiaj przygotowałam ją z chrupiącą skórką, pieczona w całości. Taki obiad przygotowałam dla moich rodziców. Mieszkają daleko i z tego powodu bardzo rzadko ich widuję. Ponieważ mój tato jest miłośnikiem pieczonego mięsa to trafiłam w dziesiątkę. Bardzo wszystkim smakowała. Sposób przygotowania bardzo prosty, ale efekt końcowy doskonały. Polecam Wam również. Składniki(...)wsunąć do środka kaczki. Włożyć mięso do naczynia żaroodpornego grzbietem do góry i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Po około 40 minutach obrócić kaczkę , posmarować pędzelkiem wytopionym tłuszczem i ponownie piec zmniejszając temperaturę do 180 stopni C. Piec około 2 godzin co jakiś czas smarując mięso wytopionym tłuszczem. Kaczka po upieczeniu powinna być rumiana. kaczka z chrupiącą
O kuchni z uczuciemaromatyczny słodko - wytrawny sos pasuje do pieczonych mięs takich jak: kurczak, indyk, kaczka, także do różnych pieczeni "na szaro", tj. schabu, boczku, karkówki, czy pasztetu. Dodaje ciekawego smaku i podkreśla smak pieczonego mięsa. Składniki 4 łyżki żurawiny ze słoika 4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki (jeśli nie macie zastąpcie go dżemem z jagód) 1 płaska
Zasmakuj Kuchnizrobić z resztek pieczonego kurczaka? Zupa a la pho na bulionie z kości to idealny patent by wykorzystać szkielet pieczonej kury. W dobrej kuchni nic nie powinno się marnować, a już na pewno nie szkielet upieczonego kurczaka , kaczki, czy gęsi, pełen smaków i aromatów, który może stać się podstawą pysznego, zdrowego, pachnącego przyprawami rosołu i wielu innych(...)resztek pieczonego kurczaka? W tym chińskim makaronie sprawdzi się nawet gotowane udko z kurczaka z rosołu. To doskonały przepis na wykorzystanie pozostałości nie tylko z pieczonego kurczaka lub kaczki, ale też np. udka z rosołu . Nieporównanie ciekawszy i bardziej smakowity niż tradycyjne, przysmażone na patelni, odgrzewane mięso. Jest idealny dla wszystkich, którzy kochają azjatyckie smaki i nie lubią
Niedzielny kucharzzrobić z resztek pieczonego kurczaka? Zupa a la pho na bulionie z kości to idealny patent by wykorzystać szkielet pieczonej kury. W dobrej kuchni nic nie powinno się marnować, a już na pewno nie szkielet upieczonego kurczaka , kaczki, czy gęsi, pełen smaków i aromatów, który może stać się podstawą pysznego, zdrowego, pachnącego przyprawami rosołu i wielu innych(...)resztek pieczonego kurczaka? W tym chińskim makaronie sprawdzi się nawet gotowane udko z kurczaka z rosołu. To doskonały przepis na wykorzystanie pozostałości nie tylko z pieczonego kurczaka lub kaczki, ale też np. udka z rosołu . Nieporównanie ciekawszy i bardziej smakowity niż tradycyjne, przysmażone na patelni, odgrzewane mięso. Jest idealny dla wszystkich, którzy kochają azjatyckie smaki i nie lubią
Niedzielny kucharzPieczone udka z kaczki są dość łatwe w przygotowaniu, mięso jest soczyste i ma bardzooo chrupiącą skórkę. Polecają się na niedzielny obiad;) Składniki: 3 nóżki z kaczki 3 mandarynki 1 limonka po 1/2 łyżeczki posiekanego oregano i lubczyku sól pieprz Przygotowanie: Wyciskamy sok z limonki 1 i 2 mandarynek, zioła siekamy drobno. Mieszamy wszystko razem z solą(...)marynatą mięso i wkładamy na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni, wkładamy nóżki z kaczki owinięte folią aluminiową, wcześniej posypane jeszcze ziołami i obłożone pokrojoną w plastry mandarynką. Pieczemy 30 minut w folii i ostatnie 10 minut bez przykrycia
Życie zaczyna się w kuchnikaczki pisałam tutaj ), a następnie włożyć do nagrzanego pieca na kilka minut. Potem koniecznie należy je zostawić, aby odpoczęły. Pozwala to ustabilizować soki w środku mięsa (kaczka pokrojona od razu po wyjściu z pieca straci swoje soki, a nam zależy aby je zachować). Sekretem prawidłowo przygotowanej kaczki jest to, aby jej nie wysuszyć (czyli nie przeciągnąć). Wówczas będzie szara
Moja Delicjakaczki pisałam tutaj ), a następnie włożyć do nagrzanego pieca na kilka minut. Potem koniecznie należy je zostawić, aby odpoczęły. Pozwala to ustabilizować soki w środku mięsa (kaczka pokrojona od razu po wyjściu z pieca straci swoje soki, a nam zależy aby je zachować). Sekretem prawidłowo przygotowanej kaczki jest to, aby jej nie wysuszyć (czyli nie przeciągnąć). Wówczas będzie szara
Moja DelicjaEmpanadas de pato vinha d’alhos – duck pies – babeczki z kaczką Empanadas to pieczone kruche pierożki z różnymi wytrawnymi nadzieniami. To wypiek typowy dla Portugalii, Argentyny, Hiszpanii …. empanadas je się na całym świecie! Może być przystawką, przekąską lub daniem głównym. Tym razem zabieram Was na wycieczkę kulinarną do Portugalii, a konkretnie do stolicy. To właśnie(...)formie na babeczki. Empadas de pato vinha d’alhos – duck pies – kruche babeczki z kaczką Składniki KACZY TŁUSZCZ Skóra z kaczych nóg BULION Z KACZKI 1 l wody 2 kacze udka smażone skórki z kaczki pozostałe po wytapianiu tłuszczu 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 marchewka 1 liść laurowy sól pieprz CIASTO 300 g pszennej mąki
Tajemnice Smakupietruszkę. Wymieszać i tak przygotowanym farszem nadziać kaczkę. Zaszyć grubą nicią, przełożyć do zakrywanego naczynia żaroodpornego i pozostawić w lodówce na kolejne 24 godziny. Po tym czasie kaczkę lekko posmarować oliwą i piec w piekarniku nastawionym na 160 stopni przez około 2 godziny. Na 20 minut przed końcem pieczenia ułożyć w brytwance z kaczką jabłka, które wcześniej warto naszpikować
Gosia gotujezdejmujemy z patelni i deglasujemy patelnię- zalewamy ją cydrem, otrzymany sos dolewamy do gruszek ostudzoną kaczkę nadziewamy gruszkami, jeśli zostaną- wkładamy je razem z kaczką do rękawa i wstawiamy do nagrzanego do 200"C piekarnika. pieczemy około 30 minut podajemy z fasolką szparagową lub pure z ziemniaków i selera Smacznego!! P.S. Zamiast całej kaczki, możecie użyć tylko udek
Luźna Kuchnia