jabłkami Ciasto Łukasza Sernik z ricottą Pieczenie: Tradycyjny boczek pieczony Karkówka pieczona w serku kremowym Soczysty filet z kurczaka w panierce kokosowej Smażona pierś z kaczki Boczek pieczony w marynacie brzoskwiniowej Pieczona pierś z indyka w śmietanie Soczysta pieczeń z indyka Chleby: Prosty chleb pszenny Chleb żytni Litewski chleb na zakwasie Mleczne bułeczki Sałatki: Sałatka
Kuchnia Łukaszaosoby Składniki : 2 piersi z kaczki mieszanka sałat z przewagą roszponki cebula czerwona czerwony ocet balsamiczny creme jabłko Sałatka z pieczoną piersią kaczki Przygotowanie: 1. Piersi kaczki umyj, osusz. Skórę natnij w kratkę, aby tłuszcz mógł się wytopić. Posól i popieprz dowolnym pieprzem (czasami dodaję pieprz syczuański) Usmaż na patelni skórką do patelni
AZgotuj!jakiś czas mieszając dusić, aż płyn się wygotuje. Kasztany przestudzić, wypełnić nimi kaczkę, te które się nie zmieszczą odłożyć. Kaczkę włożyć do naczynia do zapiekania i wstawić do zimnego piekarnika. Włączyć grzanie na 150 stopni, piec 1 godzinę, pod przykryciem. Po tym czasie, zlać tłuszcz. Wlać(...)około 200 ml wody, włożyć pozostałe kasztany i piec 1,5 godziny, pod przykryciem. Po tym czasie, zdjąć pokrywkę, włączyć grzanie na 180 stopni, polać pozostałym miodem i piec, aż kaczka ładnie się zrumieni . Podałam z gotowanymi pączkami. zastawa
królestwo garówdomu zazwyczaj podaje go się z biała kiełbasą. Ja jednak przygotuję wersję bezwieprzową. Zamiast białej kiełbasy używam boczku z indyka…Jest przepyszny! W tym roku zaplanowałam pieczone piersi z kaczki . Jest to szybkie danie, zwłaszcza, że piekę mięso w całości i kroję na plastry. Bardzo lubię pierś z kaczki, zwłaszcza z sosem z czerwonego wina. Ostatnio dostałam
codojedzeniadokładnie wymieszać. Natrzeć marynatą kaczkę, włożyć do miski, zalać resztą marynaty, przykryć folią spożywczą i odstawić na kilka godzin lub całą noc do lodówki. Następnego dnia ułożyć kaczkę na blasze do pieczenia skórą do góry. Piec 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 215 stopni na środkowej półce. Po tym czasie polać wierzch kaczki tłuszczem z brytfanki, który wyciekł w trakcie(...)pieczenia. Następnie zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i piec kolejne 10 minut. Po tym czasie wyjąć kaczkę i dać jej odpocząć 5 minut. Podawać pokrojoną w plasterki z ryżem polanym tłuszczem
W kuchni wieczoremSchab uwielbiam pieczony "na szaro", jak również w wędlinie: polędwica sopocka czy polędwica łososiowa. Jeśli chodzi o pieczenie... Zazwyczaj schab łatwo przesuszyć, potem przy krojeniu rozpada się. Choć wiem, że nie wygląd a smak się liczy, ale... je się też oczami. Aby nasz schabik był soczysty, chrupiący z zewnątrz i nie rozpadał się przy krojeniu(...)boki również. Trzeci krok - pieczemy pierwsze 15 minut bez przykrycia, polewając powstałym sosem i wcześniej przygotowaną marynatą, w której schab leżał całą noc. Potem przykrywamy go folią aluminiową i pieczemy, ostatnie 15 minut zdejmujemy folię i rumienimy górę. Mi zawsze wychodzi pyszny, mam nadzieję że Wam również. Pamiętajcie o podlewaniu go sosem (jak z kaczką podczas pieczenia). Składniki
Zasmakuj Kuchniczosnek oraz nacięte i delikatnie rozgniecione limonki. Kaczkę zamykamy szczelnie - nacinając błonkę w skórze i przekładając przez nią kostkę od udek. Doprawiamy z zewnątrz odrobiną soli. Kaczkę wkładamy do naczynia żeliwnego bez przykrycia, pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200-210°C przez 30-35 minut. Obraną i pokrojoną marchewkę wrzucamy do miski, dodajemy pokrojone ziemniaki. Do warzyw dodajemy 3 pokrojone(...)ząbki czosnku i posypujemy je łyżką kolendry, roztartej w moździerzu, odrobiną soli i pieprzu. Warzywa układamy dookoła zapieczonej kaczki w brytfannie. Całość polewamy 200-250 ml jasnego piwa. Kaczkę i warzywa pieczemy 2 godziny pod przykryciem w temperaturze 160°C. Powidła śliwkowe przekładamy do miski, dodajemy pozostałą część piwa, mieszamy do momentu uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Tak przygotowaną glazurą polewamy
w mojej kuchnigodziny. Wszystkie składniki ładnie się ze sobą połączą. Jeśli chcecie wodę możecie dolać przed samym pieczeniem - to w zależności na ile odstawicie go w marynacie. Jeśli na kilka godzin to wlejcie wodę później, przed pieczeniem. Piekarnik rozgrzać do temp. 190 C i piec na środkowej półce bez termoobiegu przez około 1,5 godziny. Kurczaka polewam co kilkanaście minut wytapiającym(...)się z niego sosem / wodą, którą wlałam. Dzięki temu kurczak ma piękną, złocistą i chrupiącą skórkę. Podobnie zawsze postępuję z kaczką. Niektórzy pieką mięso z termometrem (koszt: około 10 - 15 zł). Wtedy taki kurczak powinien mieć blisko 85 C w jego środkowej, największej części mięsa. Po upieczeniu kurczaka zostawcie go na kilka
Zasmakuj Kuchnimięsem tak jak to robią to Chińczycy w Pekinie, czyli jedząc kaczuszkę w formie małych rolek z warzywami, odsyłam na mój przepis Chrupiąca pierś kaczki - Jak przygotować mieso kaczki do pieczenia SKŁADNIKI: 6 łyżek sosu hoisin 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 2 łyżki oleju sezamowego (najlepiej ciemnego) 2 łyżki pasty z brązowej fasoli (black bean paste) 3-4 łyżki brązowego(...)łyzki zimnej wody 1 łyżka miałkiej mąki kukurydzianej dodatkowo wybrane z poniższych: 1-2 cebuli dymki ze szczypiorem 1/2 ogórka wężowego 1 czerwona cebula cieniutkie krążki ciasta do kaczki po pekińsku upieczone mięso kaczki (najlepiej oczywiście w stylu kaczki po pekińsku) Wykonanie: Mąkę kukurydzianą wymieszać w zimnej wodzie i odstawić Patelnię postawić na ogniu i dać na nią olej sezamowy
Sztuka gotowania w/g Samiryktórej może tkwić duża część tajemnicy smaku i aromatu potrawy, to użyty tłuszcz oraz bulion. Tłuszczem wykorzystanym do przygotowania warzyw jest smalec z gęsi lub kaczki. Najłatwiej uzyskać go podczas pieczenia tego drobiu właśnie przy okazji takich dań jak to. Jeśli bowiem pieczenie odbywa się wyłącznie we własnym sosie, a jedynym dodatkiem jest sól, otrzymujemy właściwie „czysty” smalec do użycia(...)jednak dalej uważnie, bo przynajmniej niektórym możemy teraz zdradzić mały kulinarny sekret. Otóż jeśli zlejemy z brytfanny własny sos, w którym dostatecznie długo i najlepiej niezbyt intensywnie piekła się gęś lub kaczka, to ma on w rzeczywistości 2 oddzielne frakcje, które uwidocznią się bardzo wyraźnie po ochłodzeniu w lodówce. U góry faktycznie zgromadzi się lżejszy tłuszcz, jednak poniżej ukryta zostanie
Kulinarna Pokusaaromatyczne, delikatne, a zarazem wyraziste. Pomieszane aromaty i przyprawy. Kacze udka marynowały się w marynacie z oleju i przypraw cała noc. Polecam Wam taką marynatę i taki sposób przyrządzenia kaczki, dlatego gdyż jest bardzo soczysta i pięknie pachnie przyprawami. Takie kacze udka podaję z ziemniakami w różnej postaci: klasycznymi z wody, puree, kluskami śląskimi, kopytkami, pyzami ziemniaczanymi i surówką(...)pieprz, papryka słodka i ostra, vegeta olej rzepakowy Przygotowanie: Udka myjemy, osuszamy. Układamy je w naczyniu żaroodpornym, polewamy olejem, dokładnie wmasowujemy w nie przyprawy, odstawiamy na noc. Następnego dnia pieczemy w temp. 160C przez około 2 godziny na środkowej półce bez termoobiegu grzaniem góra plus dół, co 15 minut podlewając udka sosem z oleju i własnego tłuszczu. Dzięki temu będą
Zasmakuj KuchniPikantny kurczak to idealne danie na niedzielny obiad. Przygotowanie jest bardzo proste, szybkie, nie wymaga zbyt wielu składników. Kurczaka możecie podać z dowolnymi dodatkami, choć moim
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Klasyczna surówka coleslaw – idealny dodatek do pieczonego kurczaka, szarpanej wieprzowiny czy potraw z grilla. Ta pyszna surówka obiadowa z czerwonej i białej kapusty z dodatkiem marchewki i delikatnego sosu jest chrupiąca, soczysta, wyrazista i bardzo prosta w przygotowaniu. Klasyczna surówka coleslaw jak z KFC (tylko lepsza) Surówka coleslaw jest zazwyczaj kojarzona z KFC, gdzie od lat jest jednym(...)kilka sprawdzonych pomysłów na to, z czym podawać tę pyszną surówkę: Soczysty kurczak w maślance Pieczone polędwiczki wieprzowe Kottbullar. Szwedzkie klopsiki z IKEA Szarpana wieprzowina Udka z kurczaka pieczone w miodzie i musztardzie Schab pieczony w sosie jerk Pieczone udka kaczki z pomarańczami i żurawiną Kotlety z ciecierzycy Drukuj Surówka coleslaw #wprm-recipe-user-rating
Na-talerzu.plprzyrządzić z niej coś ekstra. Kapusta z żurawiną is a think! Jest super smaczna, słodko kwaśna i pachnie korzennymi przyprawami. Tak przyrządzona kapusta świetnie pasuje do pieczonego drobiu. Może to być indyk, kaczka czy nawet gęsina. Duszona kapusta to idealna świąteczna przystawka na ciepło. Wiadomo, czerwony kolor to kolor świąt. Poza tym kapustę można przyrządzić wcześniej i przechować(...)mrożoną żurawinę. Wlej sok jabłkowy, dopraw solą i gotuj kapustę przez godzinę. Kapustę można zapakować do słoików i przechować w lodówce do świąt. Będzie jak znalazł do pieczonego indyka czy kaczki. Napełnij słoiki, zakręć i odwróć do góry nogami, żeby się zassały. Ostudzoną kapustę przechowuj w lodówce do miesiąca. The post Świąteczna czerwona kapusta z żurawiną appeared
codojedzeniaTym razem danie typowo śniadaniowe – jajecznica z mlekiem. Część z Was zdziwi dodatek mleka, ale to właśnie ono sprawi, że będzie znacznie bardziej puszysta i
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!