kaczka pieczona - 1393 przepisów (strona:60/93)

Cynamon, goździki, kolendra, imbir, gałka muszkatołowa i kardamon 162

zupy z dyni. Jest również doskonałym dodatkiem do ciastek lub deserów (np. pieczonych jabłek). Musimy jednak pamiętać, by nie używać go w dużych ilościach, bo jego smak zdominuje całą potrawę.  Natomiast surowy korzeń imbiru wzbogaci i zaostrzy smak owoców morza i tłustych mięs (kaczki, gęsi), sprawi, że potrawy będą bardziej rozgrzewające. Świeży imbir wykazuje działanie moczopędne(...)zmniejszyć wzdęcia, zredukować problemy trawienne, poprawić apetyt oraz pomaga przy biegunce, wymiotach i nudnościach. (Przyprawowy.pl). Kardamon   Jest jedną z najdroższych przypraw świata po szafranie i wanilii. Ma słodkawy, piekący smak i bardzo charakterystyczny korzenny zapach. Kardamon, bo o nim mowa zyskał miano królowej przypraw (królem natomiast  jest pieprz). Są go dwa rodzaje: zielony - pochodzący z Indii

Zasmakuj Kuchni
Menu Motto, czyli jak wygląda kuchnia spod ręki Master Chefa 147

byłem w siódmym niebie. Inne propozycje warte uwagi to między innymi: soczysta pierś z kaczki z szarymi kluskami, dorsz z budyniem z białych warzyw, gulaszowa z gęsich żołądków, czy siekany tatar. Wegetarianie również znajdą tutaj kilka propozycji dla siebie: czeka na nich m.in. kalafior pieczony w papilocie, pierogi z dynią i ricottą, czy sałatka ze ślubowskim serem halloumi. Dodatkowo(...)ogonem wołowym, karmelizowanymi szalotkami i emulsją szczypiorkową. Gulaszowa z gęsich żołądków, leśne grzyby i crème fraîche. Dorsz z budyniem z białych warzyw, chips z kindziuka i marchewki. Pierś z kaczki z szarymi kluskami, czerwoną kapustą i marynowaną gruszką. Stek Tomahawk z antrykotu z kością. Stek Tomahawk z antrykotu z kością, podawany z marynowanymi cebulkami, kim chi oraz masłem z palonym

Food Square
Kaczka nadziewana 85

Moja mama i teraz siostra zawsze nadziewała kaczkę mięsem mielonym tak kim jak mielone. Ja zastąpiłem mięso wieprzowe, mięsem drobiowym, które połączyłem z wątróbką kaczą i jabłkami. Takie misz - masz przepisu. Kaczka pyszna. A farszu zrobiłem za dużo, więc zapiekłem. Pyszny dodatek do kanapek.  Składniki:     Kaczka pekińska (około 2 kg) 200 g drobiowego mięsa mielonego   200g(...)jajko, namoczoną odciśniętą bułkę, posiekaną natkę pietruszki( ilość zależy od upodobań ), majeranek. Doprawiłem solą i pieprzem . Kaczkę nadziałem 2 jabłkami pokrojonymi na ćwiartki ( wykrojone gniazda nasienne ) i mięsnym farszem. Zasznurowałem nicią. Wstawiłem brytfankę przykrytą na 2 godziny. Po tym czasie zdjąłem pokrywę i piekłem jeszcze pół godziny w termoobiegu. Na patelni rozgrzałem masło klarowane i na nim skarmelizowałem jabłko

R'n'G Kitchen
Inny Wymiar w sercu Warszawy 155

pierwsze danie’ do wybory mamy między innymi tradycyjny rosołu z polskich mięs (królika, wołowiny oraz kaczki) z polskim afrodyzjakiem czyli lubczykiem podanym z lanymi kluskami. Znajdziemy również polskiego śledzika, owczy ser oraz tatar. Z czystym sumieniem polecam Wam owczy smażony ser z pieczonym burakiem, który marynowany jest w orzechowym sosie (17 zł).  Dania główne to przede wszystkim mięsa

Wylizany Rondel
Kaczka w warzywach 155

wyciągamy kaczkę z lodówki. Do środka wkładamy pokrojone na ćwiartki jabłko i żurawinę. Spinamy wykałaczkami zamykając kaczkę. Smażymy z każdej strony na złoty kolor (na tłuszczu który się sam wytopi). Marchew obieramy i kroimy w talarki. Por kroimy w piórka. Drób obkładamy warzywami. Pieczemy pod przykryciem w 180 stopniach C przez ok. 2 h. Od czasu do czasu podlewamy wytopionym

Pobite gary Barbary
Pierś kaczki z żurawiną 108

jednej z restauracji zmiksowany z propozycją z lidlowej książki Pascala i Okrasy, czyli pierś z kaczki z dodatkiem sosu z żurawiny i warzyw duszonych w czerwonym winie. Uwaga: mięso smażymy dość krótko - musi być miękkie a nie przesmażone więc bądźcie czujni przy piecu

Milion Smaków
Pasztet z kaczki 142

Ostudzoną kaczkę obieramy z kości. Mięso mielimy w maszynce do mięsa dwukrotnie razem z warzywami. Odlewamy trochę wywaru i gotujemy w nim wątróbkę, którą również po ugotowaniu mielimy. Bułkę moczymy w wywarze. Podgardle wędzone mielimy oraz bułkę. Do powstałej masy pasztetowej dodajemy przyprawy oraz drobno posiekany koperek lub pietruszkę, dokładnie a zarazem delikatnie mieszamy. Przekładamy do formy, pieczemy w temperaturze

kgwjanczewo
Sprawdzone domowe przepisy na pyszną Wielkanoc 324

słoika Schab karkowy z pończochy Schab pieczony w przyprawach Domowa podsuszana kiełbasa żywiecka Domowa polędwica wędzona Domowa wędzona kiełbasa chłopska Polędwica wileńska Schab karkowy z pończochy Zupy Aksamitny krem z selera Żurek na domowym zakwasie Zakwas na żur na mące razowej pszennej Ekspresowy czerwony barszcz na zakwasie Rosół z kaczki Zakwas na żurek Zakwas na czerwony barszcz Zakwas żytnio(...)zakwasie Bułeczki pszenno-orkiszowe z parmezanem i oregano Maślane rogaliki z makiem Drożdżowy chleb na polish z czekoladą i rodzynkami Chleb pszenny na zakwasie z Vermont Chleb francuski pieczony w garnku Chleb na zakwasie z karmelizowanym porem i pestkami Chleb młynarza Chleb oliwkowy Na słodko Pascha wielkanocna Ciasto rafaello dla leniwych Cytrynowe mini babeczki wielkanocne Prosta pomarańczowa babka Mazurek

Kulinarne przygody Gatity
Czy gęś nadaje się na rosół 39

choćby: Gęś pieczona Gęś faszerowana Okrasa z gęsiny Pasztet z gęsi Odpowiadając jednak na pytanie: CZY GĘŚ NADAJE SIĘ NA ROSÓŁ Może warto odpowiedzieć sobie najpierw na pytanie czym jest rosół? To zupa powstała przez powolne gotowanie mięsa i warzyw, czysta, niezabielana. Rosół najczęściej przygotowuje się z takich mięs jak drób ( kura, indyk, kaczka, parliczka a więc i gęś(...)porównaniu z rosołem z kury i z pewnością tłustszy, bo gęsina jest mięsem tłustszym niż kura. Poniżej przepisy na gęś ↓↓↓ Jak najlepiej przyrządzić gęś Gęś faszerowana luzowana Gęś pieczona Pasztet z wątróbek gęsich Rillettes z gęsi Okrasa z gęsi – tatar z gęsi Czy gęsinę można jeść na surowo Artykuł Czy gęś nadaje się na rosół pochodzi z serwisu Dorota

Dorota Smakuje
Kaczka pieczona z jabłkami i żurawiną 56

Tradycyjny przepis na kaczkę z jabłkami i żurawiną to jeden z moich ulubionych. Prosty przepis naprawdę nie wiele pracy w efekcie pyszny obiad. Jabłka wymieszane z żurawiną stanowią idealny dodatek, podczas pieczenia przechodzą smakiem mięsa i wręcz się rozpadają . Pychotka

Swojskie jedzonko
Pierś kaczki w miodowo-imbirowej marynacie 71

Pierś w tym wydaniu pysznie smakuje. Polecamy.  Składniki:     2 piersi z kaczki   Marynata :  3 cm kawałek imbiru   papryczka chilli   100 ml sosu sojowego   łyżka sosu rybnego   2 ząbki czosnku   łyżka sosu rybnego   2 łyżki miodu   Ponadto :  1 nieduża kapusta pekińska   1 łyżeczka sezamu   1 łyżeczka(...)marynacie umieściłem oczyszczone piersi kaczki z ponacinaną skórą. Odstawiłem do lodówki na 2 godziny. Suchą i zimną patelnię ustawiłem na palniku kuchenki i włożyłem na niej zamarynowaną kaczkę skórą do dołu. Gdy się zarumieniła odwróciłem ją i dodałem pozostałą w misce marynatę. Podsmażone mięso włożyłem w żaroodpornym naczyniu skórą do góry, polałem zawartością patelni i piekłem około 10 minut

R'n'G Kitchen
Pierś z gęsi z sosem malinowym podana na rukoli 259

stołu postanowiłam zrobić wyborną sałatkę. Ponieważ została mi pieczona gęś z drugiego dnia świąt. W związku z tym, że nie każdy ma w domu upieczoną całą gęś, podaję przepis na to jak usmażyć świeże piersi z gęsi :) Nie ma bardziej idealnego połączenia niż mięso z kaczki lub gęsi i maliny! Jeśli nie macie świeżych malin(...)malin 2 łyżki cukru 1 łyżka octu balsamicznego sól, pieprz szczypta chili w proszku Piersi: Piersi gęsie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacinamy skórkę w kratkę by temperatura podczas pieczenia doszła do mięsa.  Z podanych składników przygotowujemy marynatę:  Czosnek przeciskamy przez praskę, ucieramy z łyżką soli oraz suszonymi i świeżymi posiekanymi ziołami. Następnie piersi podlewamy winem i pozostawiamy

Bon Appetit Małgorzaty
Schab pieczony w migdałowej skorupce 27

przemielić. Okazało się, że zawiera w sobie masę inspiracji. Bez zbędnych kombinacji. Są przepisy na kaczki, pączki, żurki, pierogi, itd. Nie wiem czy jest kompletna, jeżeli chodzi o kuchnię polską, dla mnie jest póki co wystarczająca. I to właśnie w niej znalazłam przepis na pieczoną szynkę, która jest inspiracją do dzisiejszego posta. Na początku chciałam zrobić właśnie szynkę

Kardamonovy
Schab pieczony w migdałowej skorupce 70

przemielić. Okazało się, że zawiera w sobie masę inspiracji. Bez zbędnych kombinacji. Są przepisy na kaczki, pączki, żurki, pierogi, itd. Nie wiem czy jest kompletna, jeżeli chodzi o kuchnię polską, dla mnie jest póki co wystarczająca. I to właśnie w niej znalazłam przepis na pieczoną szynkę, która jest inspiracją do dzisiejszego posta. Na początku chciałam zrobić właśnie szynkę

Kardamonovy
Pierś kaczki w cieście francuskim 198

kromki brioszki, na nich rozsmarować połowę orzechów, na orzechach połowę fig, na figach położyć pierś kaczki. Przykryć ciastem. Brzegi ciasta dokładnie zlepić. Ciasto posmarować rozmąconym jajkiem lub tłuszczem. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika, po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 20 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić na 10 minut, aby odpoczęło. Podawać

królestwo garów
Chutney z rabarbaru. Słodko-kwaśny sos po polsku 136

wędlin jak szynka czy baleron, pasztetów, jak i do mięsa drobiowego – kurczaka, indyka czy kaczki, do mięsa białych ryb, a już wyjątkowo sprawdzi się jako dodatek do wieprzowiny w każdej postaci. Możecie używać go również na kanapki, podawać jako dip do warzyw, np. pieczonych ziemniaków czy batatów. Ogranicza Was tylko smak – próbujcie! Ja lubię go też na kanapce

Karo in the Kitchen
Rillettes z gęsi 148

przypadku procedura przygotowania jest inna. Kiedy po raz pierwszy spróbowałam oryginalnego alzackiego rillettes z kaczki zachwyciłam się nim od pierwszego kęsa i wiedziałam, że kiedyś nadejdzie ten dzień, gdy zrobię je sama w domu. Tajemnica jego wybornego smaku tkwi w powolnym i długim pieczeniu w niskiej temperaturze oraz dobrej jakości surowcu. Mięso z gęsi owsianej wydawało mi się jak najbardziej

Wiem co jem