kaczka pieczona - 1393 przepisów (strona:64/93)

Chleb żytni “ulubiony” Hamelmana 42

stole ułożyłam do poczęstowania się pasztet z kaczką, pokrojone warzywa, sałatkę i sery, to najlepiej pajdy tego chleba smakowały … same! Tak. Przepis na niego pochodzi z książki Jeffrey’a Hamelmana – chlebowej biblii, która jest pełna tak różnorodnych przepisów, że ciężko się zdecydować, który z nich upiec. Przygotowanie do pieczenia należy zacząć dzień wcześniej od zrobienia zaczynu

Raj dla Podniebienia
Chleb żytni “ulubiony” Hamelmana 41

stole ułożyłam do poczęstowania się pasztet z kaczką, pokrojone warzywa, sałatkę i sery, to najlepiej pajdy tego chleba smakowały … same! Tak. Przepis na niego pochodzi z książki Jeffrey’a Hamelmana – chlebowej biblii, która jest pełna tak różnorodnych przepisów, że ciężko się zdecydować, który z nich upiec. Przygotowanie do pieczenia należy zacząć dzień wcześniej od zrobienia zaczynu

Raj dla Podniebienia
Pasztet pieczony, drobiowo-wieprzowy 65

jednej bazy uzyskać różne smaki. Ten pasztet pieczony jest bez bułki i bez jajek. Łatwo daje się kroić, a równocześnie jest niezwykle kremowy i łatwo się rozsmarowuje. To co, spróbujecie? :) Składniki: 1,5 kg mięsa drobiowego (waga bez kości, mieszanka mięs: uda z kurczaka, pierś z kurczaka, odrobina kaczki, miałam też około 300 g łopatki wieprzowej, która została

Kocham..lubię..gotuję..
Chleb żytni „ulubiony” Hamelmana 98

stole ułożyłam do poczęstowania się pasztet z kaczką, pokrojone warzywa, sałatkę i sery, to najlepiej pajdy tego chleba smakowały … same! Tak. Przepis na niego pochodzi z książki Jeffrey’a Hamelmana – chlebowej biblii, która jest pełna tak różnorodnych przepisów, że ciężko się zdecydować, który z nich upiec. Przygotowanie do pieczenia należy zacząć dzień wcześniej od zrobienia zaczynu

Raj dla Podniebienia
KROKIETY Z MIĘSEM I KAPUSTĄ KISZONĄ 212

wykorzystanie mięsa z rosołu czy resztek jakiegoś pieczonego mięska.Wystarczy usmażyć naleśniki,zrobić pyszny farsz,zwinąć,panierować i usmażyć.Gotowe - wiem,wiem,trochę czasochłonne...ale jakie smaczne.Można zjeść z pyszną surówką,pysznym czerwonym barszczykiem...idealne na różnego rodzaju przyjęcia.Tym razem użyłam mięsa z rosołu tj trochę kaczki i kury rosołowej oraz resztkę mięsa wieprzowego surowego,które usmażyłam

Niespełnione zdolności kulinarne
Karkówka w oleju na grilla 281

Szukając prostego dania na grilla przyszedł mi do głowy pomysł na niezwykle proste danie, ale zarazem niezwykle smaczne. Karkówka w oleju na grilla może wydać się

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Karkówka w jogurtowej marynacie 2898

Kurczak i karkówka to chyba najpopularniejsze potrawy z grilla jakie możemy spotkać na większości spotkań. Jednak aby były smaczne, kruche i rozpływające się w ustach musimy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sekrety pysznego i zdrowego rosołu – poznaj sprawdzony przepis 53

dobrze smakują z cielęciną, innym rodzajem drobiu (np. kaczką), a nawet wołowiną. Co do włoszczyzny, w rosole nie może zabraknąć marchewek, pietruszek, selera, pora oraz opalonej cebuli. Ostatnie warzywo najlepiej umieścić nad palnikiem z gazem albo w piekarniku. Wtedy rosół nabierze jeszcze głębszego aromatu. Warto też spróbować zupy przygotowanej z pieczonych warzyw. Wszystkie z nich wystarczy obrać i zamiast

Rozdomowiona
Winna Szkoła: Wino na Wigilię 67

Santa Sofia. Bogate aromaty suszonych i wędzonych śliwek, pieczonych malin, truskawek i fig doskonale odnajdą się wśród słodkich wigilijnych rarytasów. I wraca mi myśl o szampanie. Polecam pozostawienie go na pierwszy dzień świąt, gdyż będzie on znakomitym dodatkiem do np. do pasztetów. Pairingiem idealnym w tym przypadku będzie pate z kaczki i wątróbek króliczych z szampanem Billecart – Salmon

Kate's Kitchen
Winna Szkoła: Wino na Wigilię 62

Santa Sofia. Bogate aromaty suszonych i wędzonych śliwek, pieczonych malin, truskawek i fig doskonale odnajdą się wśród słodkich wigilijnych rarytasów. I wraca mi myśl o szampanie. Polecam pozostawienie go na pierwszy dzień świąt, gdyż będzie on znakomitym dodatkiem do np. do pasztetów. Pairingiem idealnym w tym przypadku będzie pate z kaczki i wątróbek króliczych z szampanem Billecart – Salmon

Kate's Kitchen
Winna Szkoła: Wino na Wigilię 69

Santa Sofia. Bogate aromaty suszonych i wędzonych śliwek, pieczonych malin, truskawek i fig doskonale odnajdą się wśród słodkich wigilijnych rarytasów. I wraca mi myśl o szampanie. Polecam pozostawienie go na pierwszy dzień świąt, gdyż będzie on znakomitym dodatkiem do np. do pasztetów. Pairingiem idealnym w tym przypadku będzie pate z kaczki i wątróbek króliczych z szampanem Billecart – Salmon

Kate's Kitchen
Wino na świąteczny stół 84

Santa Sofia. Bogate aromaty suszonych i wędzonych śliwek, pieczonych malin, truskawek i fig doskonale odnajdą się wśród słodkich wigilijnych rarytasów. I wraca mi myśl o szampanie. Polecam pozostawienie go na pierwszy dzień świąt, gdyż będzie on znakomitym dodatkiem do np. do pasztetów. Pairingiem idealnym w tym przypadku będzie pate z kaczki i wątróbek króliczych z szampanem Billecart – Salmon

Kate's Kitchen
Lidl na święta 76

Znajdują się w nim również przepisy na Kaczkę z żurawiną, karpia w migdałach oraz kruche rogaliki waniliowo- cynamonowe (do dostania na wydzielonych stoiskach z alkoholem   w sklepach Lidl). W powietrzu już czuje się zapach świąt. Z każdym dniem będzie go czuć coraz mocniej. Czas pomyśleć o zakupach,   gotowaniu i pieczeniu. W kolejnych podróżach chętnie zatrzymalibyśmy się na przystankach

królestwo garów
Pyszna pasta do chleba z mięsa z rosołu czyli #zerowaste 143

zupy. Zostało więc mięso i co z nim zrobić ? Pomysł na fb które ostatnio widziałam to .. dać psu, zrobić farsz do krokietów, pierogów. Ja uznałam, że tym razem zrobię pieczoną pastę do chleba . Jak pomyślałam, tak zrobiłam – dodając do mięsa dwa dodatkowe składniki. Czemu nazwałam pastę jako # zerowaste ? Dlatego, że użyłam pieczarki które jak zwykle już jutro(...)kupiła, zawsze kilka zostaje. Ktoś też tak ma ? Pyszna pasta do chleba z mięsa z rosołu czyli #zerowaste około 30 dkg mięsa z rosołu ( u mnie kaczka, golonka z indyka ) 1 marchewka + 1 pietruszka z rosołu 10 pieczarek 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju + 1 łyżka masła 0,5 szklanki wody pieprz, sól   Z mięsa wyjętego

Kuchnia na wzgórzu
Gęsi udziec, faszerowany pasztetem i suszonymi śliwkami 199

kości. Uważać, żeby nie uszkodzić skóry. Mięso doprawić przyprawami. Pasztet wymieszać ze śliwkami, rozłożyć na mięsie, całość zwinąć w roladę. Skórę zszyć nitką kucharską. Udziec włożyć do rękawa i piec 80 minut. Po wyjęciu z piekarnika, dać mięsu odpocząć 10 minut, usunąć nici, pokroić i podać z dodatkiem jabłek i śliwek. Z udka były usunięte kości i ścięgna, ta wystająca(...)drób dla smakoszy. Przysłowie mówi: „Na świętego Marcina najlepsza gęsina „. Wincenta Zawadzka , która w 1854 r wydała książkę „Kucharka Litewska” napisała :  „W październiku, jak każdemu wiadomo, gęsi i kaczki są ukarmione i smaczne, najwłaściwiej więc  w tej porze podawać je na stół rozmaitym przyrządzone sposobem” .Dawniej gęś była przebojem listopadowego menu, dzisiaj niestety, rzadko trafia na nasze stoły

Kulinarny karnet Christophera