Pianka jest mięciutka, delikatna i jest idealnym daniem samym w sobie, przystawką, bądź dodatkiem do mięs, szczególnie kaczek :) Polecam. Składniki: ( na 3-4 porcje) 0,5 kg buraków 100 ml śmietany kremówki 5 jajek sok z połowy cytryny 1 łyżka masła sól, pieprz do smaku szczypta cukru Do dekoracji: cytryna świeży rozmaryn Przygotowanie: Buraki ugotuj na miękko, następnie po ostudzeniu(...)Dodaj śmietanę, jajka, cytrynę, sól, pieprz i odrobinę cukru i zmiksuj wszystko dokładnie przy pomocy miksera. Kokilki posmaruj masłem i wlej do nich masę buraczkową. Wstaw do piekarnika. Piec: około 30-45 min w temperaturze 180 stopni. Uwaga: Jeśli chcesz by pianki były delikatniejsze: kokilki ustaw na blasze do połowy wypełnionej wodą (gorąca kąpiel). Smacznego
KreatywnePinynigdy nie jadł nic bardziej ciekawego. Połączenie to bardzo zaskakuje, ale w naszej propozycji wszystkie składniki ze sobą się idealnie łączą, bo do naszego małego eksperymentu pasują zarówno pieczone, lekko korzenne śliwki jak i mini kluski ziemniaczane z dziurką ( czyli z tradycyjnym, polskim akcentem) . Jako dodatek na piątkę z plusem swą rolę odgrywają marynowane grzybki oraz buraczki podane(...)żądnych czegoś nowego na swoich talerzach! Nigdy nie bójcie się eksperymentować w kuchni, sos czekoladowo - winny jest wspaniałym komponentem również do innych gatunków mięs tj. wołowiny (polędwicy) czy drobiu (kaczki), nie przekonacie się jeśli nie spróbujecie (; Zapraszamy: Składniki: ok.0,5kg polędwiczki wieprzowej 200g śliwek pół łyżeczki przyprawy do piernika mini kluski śląskie : ok.1 kg ugotowanych ziemniaków, niepełna szklanka
Symfonia Smakówjedzenie jest tak stare jak piec w domu mojej Babci, a kto wie może i jeszcze pokolenie więcej. A więc jak to było napiszę dla tych, którzy bób to już tylko ze sklepu znają. W polu najlepiej na bosaka zrywało się strączki bobu, trochę jadło się na miejscu, choć mówili, że będzie boleć brzuch, ale nie bolał. Przed domem(...)progu rozsiadał się człowiek z koszykiem i łuskał te boby, często w towarzystwie podwórkowej menażerii jak kot, kura czy kaczka mamrotając pod nosem, że końca roboty nie widać. Masło też nie przybywało z osiedlowego sklepu, ale łańcuch pokarmowy zaczynał się od trawy, potem krowa, mleko, śmietana i ubijanie w drewnianej maselniczce, co to już teraz jako relikt przeszłości pomieszkuje
Apetyczna babeczkamiękka wyciągamy ja do wystygniecia razem z warzywami i boczkiem Wywar zostawiamy. *Gdy wszytko przestygnie obieramy kaczkę z kości i mielimy na drobnych oczkach dwa razy; (Kaczka ,boczek, warzywa z wywaru ,surowa cebula, bułki,czosnek ,połowę naszych grzybów *Dodajemy jajka,gałke muszkatołowa,pieprz,sól,łyżkę czabru ,majeranek Mieszamy dodajemy drobno posiekana natkę(...)nasze mięso. Zmiejszamy temperaturę w piekarniku na 200 °C Gdy mamy pasztet na foremkach podlewamy równomiernie naszym wywarem Dzięki temu pasztetu się nie z pieczemy i będzie soczysty Pieczemy około 45 min Smacznego
Viola cooks with passionPowinniśmy otrzymać lekko gęsty, jednolity sos. KACZKA : Niedużą żaroodporną foremkę ustawiamy na kratce w środkowej części piekarnika. Piekarnik rozgrzewamy do 200℃ z włączoną funkcją góra/dół, bez termoobiegu. Piersi kaczki myjemy i bardzo dokładnie osuszamy na papierowych ręcznikach. Skórkę nacinamy w kratkę, nie uszkadzając mięsa. Nacieramy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Układamy skórką do dołu na suchej patelni(...)skórka się nie przypaliła. Przewracamy piersi skórką do góry i smażymy około 2 minuty. Tak przygotowane piersi układamy skórką do góry, w ogrzanej w piekarniku formie. Pieczemy 8 minut, lub ok. 3-5 minut dłużej jeśli chcemy, aby mięso było dobrze wysmażone - nie różowe. Upieczone piersi wyjmujemy na deskę i odstawiamy na 5 minut, aby odpoczęły. Po upływie podanego
cool and mintywlać gorącą wodę do żaroodpornego naczynia, wstawić naczynie na półkę niżej, aby woda parowała podczas pieczenia . Można również wykorzystać duże naczynie i również wypełnić je gorącą wodą, a do niego wstawić formę z pasztetem. Wykorzystując drugi sposób, pamiętajcie, aby forma, w której będzie pieczony pasztet, była szczelna , a woda nie dostała się do masy! Print Pasztet z królika .wprm(...)duże jajka 1 łyżka imbiru suszonego 1 łyżeczka gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku 300 g wątróbki dowolny rodzaj 6-8 łyżek tłuszczu wytopionego z gęsi lub kaczki można dodać masło lub słoninę 1 sztuka sucha bułka namoczona w rosole Instructions Przygotowanie mięsa Mięso umyć, umieścić w garnku, zalać wodą tak, aby mięso było przykryte. Dodać wcześniej obrane warzywa
SprawdzonaKuchnia.plknajpa z kuchnią polską, ale nie jej ograną wersją typu schabowy z kostką, tylko właśnie jej ciekawszą stroną. Czyli dobre zupy, tatar, kulebiak, podpłomyk jako polska pizza, kaczka, sery zagrodowe i szeroka karta koktajli z polskimi akcentami. Jestem miłośnikiem zestawów lunchowych, więc jeśli jestem w odpowiednich godzinach, to zwykle biorę zestaw. W Innym Wymiarze fajne jest to, że ma się(...)obfitszy z deserem Zjadłam zupę dyniową z pestkami dyni. Potem do wyboru była polska pizza , czyli podpłomyk z burakiem, serem pleśniowym i orzechami włoskimi, albo sałatka z pieczonym kurczakiem, boczkiem i szpinakiem w wersji szybkiej. Gdybym chciała wersję obfitą, to do zupy byłby filet z dorsza podawany z babką ziemniaczaną i śmietanką z kminkiem. Podpłomyk był chrupki i bardzo
Ugotowane pozamiatanepasternaku, imbir mielony, sól, 400 ml bulionu drobiowego, ja użyłam bulion z kaczki, 4 łyżki łuskanych nasion słonecznika, 80 g szynki prosciutto, bulion: resztki z kaczki: skrzydła, szyjka, kości po luzowaniu... 2 marchewki, pietruszka, kawałek selera, cebula, pieprz, ziele angielskie Pasternak umyć, obrać, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować w niewielkiej ilości wody do miękkości(...)odparować przez gotowanie. Doprawić solą i imbirem Słonecznik uprażyć na suchej patelni, zmiksować. Szynkę pokroić w paski szerokości około 0,3 cm, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać około 10 minut. Do talerza wlać zupę krem z pasternaku, posypać zmielonym ziarnem słonecznika i uprażoną szynką. zastawa
królestwo garów"Nieboszczyk pan mój, Stolnik, pierwszy pan w powiecie, Bogacz i familiant, miał jedyne dziecię, Córkę piękną jak anioł [...] I już miał się oświadczać, lecz pomiarkowano
kgwjanczeworodziny zaplanowany był obiad, i w sumie spóźnienie nie bardzo mnie zmartwiło, bo zainteresowanie tylu ciągle raczej obcych ludzi zawsze mnie peszy... Wybraliśmy się więc gromadnie na spacer karmić kaczki, po czym wróciliśmy do domu, usiedliśmy po kątach z kubkami pełnymi gorącej kawy, i cieszyliśmy się swoim towarzystwem. Nie mogę sobie przypomnieć, jak to się stało, że rozmowa zeszła(...)Wszystkie warzywa pieczemy, przez co zyskują wyjątkowego, słodkiego posmaku. Ja użyłam marchewek, ale można dodać pietruszkę, ziemniaki, seler... Co kto lubi. Tylko wyobraźnia Was ogranicza. Odrobina czosnku i cebuli, nieco chilli zaostrzającego smak. Całość robi się szybko, a smakuje genialnie. Ma cudowny, optymistyczno-pomarańczowy kolor. Świetnie rozgrzewa. Mówię Wam - to idealna listopadowa zupa. Zupa krem z pieczonej marchewki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeŚniadaniowe tortille z jajecznicą – prosty przepis Lubicie proste i szybkie dania? Jeśli tak, to polecam Wam tortille z jajecznicą. Tak proste, a jednocześnie tak pyszne
Słodkie okruszkiznów zaglądamy do kuchni regionalnej. Kugel choć to potrawa żydowska, to nazwa z niemieckiego znaczy piłka i to by się zgadzało. Zazwyczaj był pieczony w okrągłym naczyniu, a po wyjęciu kształtem przypominał piłkę. Trudno się jednak zdecydować skąd tak naprawdę pochodzi, bo jeśli żydowska, a to była liczna ludność w naszym kraju, mogła być znana wszędzie i każdy region(...)rejbowania, czyli tarcia ziemniaków. Należy też wspomnieć o okolicach Przedborza, gdzie króluje do dziś i jest prawdziwym lokalnym przysmakiem. Żydzi podawali ze smażoną cebulką, wersja wypasiona zawierała kaczkę lub gęsinę. Polacy serwowali z wieprzowiną, wołowiną i na tłusto. A większość z nas zna jako babka ziemniaczana.😊 U mnie był olej do formy i łyżka bułki tartej do wysypania
Dieta moja pasjafantazją. Posiedzieliśmy, pojedliśmy (ach, te mandarynki - już czas!), pośmialiśmy się, i w przyjemnej atmosferze udaliśmy się do domów. Ja do własnego tylko na moment - razem z Czarną (bez kradzionej kaczki) udałyśmy się do K. kontynuować tak przyjemnie rozpoczęte popołudnie, które nie wiadomo kiedy, zamieniło się w wieczór. Dzięki Dziewczyny! Przy okazji chciałabym nadmienić, że jestem super ciocią - córeczka A. pozwoliła(...)Wtedy przypomniałam sobie, że w Kuchni Nigelli widziałam kiedyś sernik bananowy. Czym prędzej zaczęłam wertować książkę - i tak! Jest. W dodatku z sosem toffi... Niewiele myśląc, zabrałam się za pieczenie. I uwierzcie - warto było! Sernik jest delikatny, wcale nie ciężki, choć kremowy. Słodki, ale tak w sam raz. Z odrobiną sosu smakuje wybornie! Jak kiedyś będziecie mieli zbyt dojrzałe banany
Pożeraczka, czyli raz adobrzetaki sposób przygotowania rosołu i nie żałuję. Smakuje niesamowicie! Składniki: kilka gatunków mięsa, u mnie skrzydło z indyka, szponder wołowy i skrzydełka z kurczaka, ale można też dodać kawałek kaczki, udko lub ćwiartkę z kurczaka, szyja z indyka czy żeberko wołowe lub wieprzowe 2-3 marchewki 1-2 pietruszki kilka ząbków czosnku (przynajmniej 2) 1 mały pomidor - u mnie lima(...)grzyby woda sól, pieprz natka pietruszki ziele angielskie liść laurowy Sposób przygotowania: 1. Mięso umyć, osuszyć. 2. Warzywa obrać. 3. Na blaszkę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć mięso, marchew, pietruszkę, seler, pomidora, pora, czosnek i cebulę. Wszystko spryskać olejem lub oliwą, posypać suszonym lubczykiem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec 45 minut
Kuchnia domowa Animylić z ramen-burgerami, bo to zupełnie inna bajka. A oto lista wozów, które brały udział w tym wydarzeniu: Smoke BBQ Food Truck – mięsa marynowane wędzone i długo pieczone ParaBuch – azjatyckie pierożki Karma Guru Indian Food Truck – kuchnia indyjska Beef'N'Roll – burgery Qba Food Truck – makarony Wing Spot Food Truck – skrzydełka i polędwiczki z kurczaka Fresh Donuts – amerykańskie(...)Kultowe Zapiekanki – pół metra szczęścia Belgijki - Frytki duże, grube i chrupiące – frytki belgijskie z sosami własnej produkcji Raminio Ramen Burger – burger w japońskim makaronie ramen Pizza Truck – pizza z pieca opalanego drewnem Słodka Fabryczka – węgierskie ciastka kominkowe Pasibus – burgery Wheel Meal – kuchnia meksykańska Arabeska – kuchnia bliskowschodnia Świnki Trzy – pulled pork Letni Kredens – pastrami Kill Grill Burger & Sandwich Bar – burgery
Karczma HonoriettyDelikatnie uchylić pokrywkę i podstawić słoik, dnem do góry i „łapać” dym. Następnie słoik ustawić nad mięsem, przykrywając je. Odstawić na parę minut. Na patelni położyć papier do pieczenia (łatwiej będzie się smażyć i jajka nie będą przywierały), wlać trochę oleju, szerszy koniec jajka ściąć nożykiem i wylać zawartość na patelnię, smażyć na niezbyt dużym ogniu. Żółtko(...)warsztatów został przygotowany również tatar ze śledzia, sandacza, łososia, polędwicy wołowej oraz zupa grzybowa z rybami. A zanim zaczęłyśmy gotować, Karol Okrasa pokazał nam co zrobić z dziczyzną i kaczką
królestwo garówGęsina to już chyba rarytas na naszym stole, przygotowuje się ją dość rzadko a szkoda bo mięso jest wspaniałe. Moja propozycja to marynowana pierś pieczona w piekarniku podana w asyście kiszonej kapusty na słodką nutę. Całość komponuje się wspaniale. Przepis warty wypróbowania. Składniki: 1 pierś z gęsi ze skórą-1,10 kg Marynata: 2 łyżki miodu 2 łyżki sosu sojowego(...)mięso połową szklanki wody i piekłam w zamkniętym naczyniu przez 1,5 godziny w temp 180*c, zostawiłam piekarniku aż całkiem ostygło mięso. Tłuszcz z pieczenia zlałam do miseczki. Kapusta na słodko: Kapustę kwaszoną odcisnęłam –kwas zostawiłam do zakwaszenia, a kapustę zalałam zimną wodą i gotowałam do miękkości, odcedziłam na durszlaku. Tłuszcz z pieczenia mięsa przelałam do garnka, wrzuciłam
Wanilia i Kardamon