kaczka pieczona - 1393 przepisów (strona:71/93)

Inny wymiar polskiej kuchni 162

knajpa z kuchnią polską, ale nie jej ograną wersją typu schabowy z kostką, tylko właśnie jej ciekawszą stroną. Czyli dobre zupy, tatar, kulebiak, podpłomyk jako polska pizza, kaczka, sery zagrodowe i szeroka karta koktajli z polskimi akcentami. Jestem miłośnikiem zestawów lunchowych, więc jeśli jestem w odpowiednich godzinach, to zwykle biorę zestaw. W Innym Wymiarze fajne jest to, że ma się(...)obfitszy z deserem Zjadłam zupę dyniową z pestkami dyni. Potem do wyboru była polska pizza , czyli podpłomyk z burakiem, serem pleśniowym i orzechami włoskimi, albo sałatka z pieczonym kurczakiem, boczkiem i szpinakiem w wersji szybkiej. Gdybym chciała wersję obfitą, to do zupy byłby filet z dorsza podawany z babką ziemniaczaną i śmietanką z kminkiem. Podpłomyk był chrupki i bardzo

Ugotowane pozamiatane
Zupa krem z pasternaku 104

pasternaku, imbir mielony, sól, 400 ml bulionu drobiowego, ja użyłam bulion z kaczki, 4 łyżki łuskanych nasion słonecznika, 80 g szynki prosciutto, bulion: resztki z kaczki: skrzydła, szyjka, kości po luzowaniu... 2 marchewki,  pietruszka,  kawałek selera,  cebula,  pieprz,  ziele angielskie Pasternak umyć, obrać, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować w niewielkiej ilości wody do miękkości(...)odparować przez gotowanie. Doprawić solą i imbirem Słonecznik uprażyć na suchej patelni, zmiksować. Szynkę pokroić w paski szerokości około 0,3 cm, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać około 10 minut. Do talerza wlać zupę krem z pasternaku, posypać zmielonym ziarnem słonecznika i uprażoną szynką.   zastawa

królestwo garów
Czernina, czarnina, czarna polewka lub czarna zalewajka 192

"Nieboszczyk pan mój, Stolnik, pierwszy pan w powiecie, Bogacz i familiant, miał jedyne dziecię,  Córkę piękną jak anioł [...] I już miał się oświadczać, lecz pomiarkowano

kgwjanczewo
Urodzinowe robótki i rozgrzewający krem z pieczonej marchewki 162

rodziny zaplanowany był obiad, i w sumie spóźnienie nie bardzo mnie zmartwiło, bo zainteresowanie tylu ciągle raczej obcych ludzi zawsze mnie peszy... Wybraliśmy się więc gromadnie na spacer karmić kaczki, po czym wróciliśmy do domu, usiedliśmy po kątach z kubkami pełnymi gorącej kawy, i cieszyliśmy się swoim towarzystwem. Nie mogę sobie przypomnieć, jak to się stało, że rozmowa zeszła(...)Wszystkie warzywa pieczemy, przez co zyskują wyjątkowego, słodkiego posmaku. Ja użyłam marchewek, ale można dodać pietruszkę, ziemniaki, seler... Co kto lubi. Tylko wyobraźnia Was ogranicza. Odrobina czosnku i cebuli, nieco chilli zaostrzającego smak. Całość robi się szybko, a smakuje genialnie. Ma cudowny, optymistyczno-pomarańczowy kolor. Świetnie rozgrzewa. Mówię Wam - to idealna listopadowa zupa. Zupa krem z pieczonej marchewki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Śniadaniowe tortille z jajecznicą 85

Śniadaniowe tortille z jajecznicą – prosty przepis Lubicie proste i szybkie dania? Jeśli tak, to polecam Wam tortille z jajecznicą. Tak proste, a jednocześnie tak pyszne

Słodkie okruszki
Kugel, kugl, a może rejbak. 166

znów zaglądamy do kuchni regionalnej. Kugel choć to potrawa żydowska, to nazwa z niemieckiego znaczy piłka i to by się zgadzało. Zazwyczaj był pieczony w okrągłym naczyniu, a po wyjęciu kształtem przypominał piłkę. Trudno się jednak zdecydować skąd tak naprawdę pochodzi, bo jeśli żydowska, a to była liczna ludność w naszym kraju, mogła być znana wszędzie i każdy region(...)rejbowania, czyli tarcia ziemniaków. Należy też wspomnieć o okolicach  Przedborza, gdzie króluje do dziś i jest prawdziwym lokalnym przysmakiem. Żydzi podawali ze smażoną cebulką,  wersja wypasiona zawierała kaczkę lub gęsinę. Polacy serwowali z wieprzowiną, wołowiną i na tłusto. A większość z nas zna jako babka ziemniaczana.😊 U mnie był olej do formy i łyżka bułki tartej do wysypania

Dieta moja pasja
Sposób na banany według Nigelli 184

fantazją. Posiedzieliśmy, pojedliśmy (ach, te mandarynki - już czas!), pośmialiśmy się, i w przyjemnej atmosferze udaliśmy się do domów. Ja do własnego tylko na moment - razem z Czarną (bez kradzionej kaczki) udałyśmy się do K. kontynuować tak przyjemnie rozpoczęte popołudnie, które nie wiadomo kiedy, zamieniło się w wieczór. Dzięki Dziewczyny! Przy okazji chciałabym nadmienić, że jestem super ciocią - córeczka A. pozwoliła(...)Wtedy przypomniałam sobie, że w Kuchni Nigelli widziałam kiedyś sernik bananowy. Czym prędzej zaczęłam wertować książkę - i tak! Jest. W dodatku z sosem toffi... Niewiele myśląc, zabrałam się za pieczenie. I uwierzcie - warto było! Sernik jest delikatny, wcale nie ciężki, choć kremowy. Słodki, ale tak w sam raz. Z odrobiną sosu smakuje wybornie! Jak kiedyś będziecie mieli zbyt dojrzałe banany

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Rosół pieczony 42

taki sposób przygotowania rosołu i nie żałuję. Smakuje niesamowicie! Składniki: kilka gatunków mięsa, u mnie skrzydło z indyka, szponder wołowy i skrzydełka z kurczaka, ale można też dodać kawałek kaczki, udko lub ćwiartkę z kurczaka, szyja z indyka czy żeberko wołowe lub wieprzowe 2-3 marchewki 1-2 pietruszki kilka ząbków czosnku (przynajmniej 2) 1 mały pomidor - u mnie lima(...)grzyby woda sól, pieprz natka pietruszki ziele angielskie liść laurowy Sposób przygotowania:  1. Mięso umyć, osuszyć. 2. Warzywa obrać.  3. Na blaszkę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć mięso, marchew, pietruszkę, seler, pomidora, pora, czosnek i cebulę. Wszystko spryskać olejem lub oliwą, posypać suszonym lubczykiem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec 45 minut

Kuchnia domowa Ani
II zlot FoodTrucków w Gorzowie Wlkp. 159

mylić z ramen-burgerami, bo to zupełnie inna bajka. A oto lista wozów, które brały udział w tym wydarzeniu: Smoke BBQ Food Truck – mięsa marynowane wędzone i długo pieczone ParaBuch – azjatyckie pierożki Karma Guru Indian Food Truck – kuchnia indyjska Beef'N'Roll – burgery Qba Food Truck – makarony Wing Spot Food Truck – skrzydełka i polędwiczki z kurczaka Fresh Donuts – amerykańskie(...)Kultowe Zapiekanki – pół metra szczęścia Belgijki - Frytki duże, grube i chrupiące – frytki belgijskie z sosami własnej produkcji Raminio Ramen Burger – burger w japońskim makaronie ramen Pizza Truck – pizza z pieca opalanego drewnem Słodka Fabryczka – węgierskie ciastka kominkowe Pasibus – burgery Wheel Meal – kuchnia meksykańska Arabeska – kuchnia bliskowschodnia Świnki Trzy – pulled pork Letni Kredens – pastrami Kill Grill Burger & Sandwich Bar – burgery

Karczma Honorietty
Tatar z jelenia 148

Delikatnie uchylić pokrywkę i podstawić słoik, dnem do góry i „łapać” dym.  Następnie słoik ustawić nad mięsem, przykrywając je. Odstawić na parę minut. Na patelni położyć papier do pieczenia (łatwiej będzie się smażyć i jajka nie będą przywierały), wlać trochę oleju,  szerszy koniec jajka ściąć nożykiem i wylać zawartość na patelnię, smażyć na niezbyt dużym ogniu. Żółtko(...)warsztatów został przygotowany również tatar ze śledzia, sandacza, łososia, polędwicy wołowej oraz zupa grzybowa z rybami. A zanim zaczęłyśmy gotować, Karol Okrasa pokazał nam co zrobić z dziczyzną i kaczką

królestwo garów
Gęś pieczona z kapustą kwaszoną na słodko 161

Gęsina to już chyba rarytas na naszym stole, przygotowuje się ją dość rzadko a szkoda bo mięso jest wspaniałe. Moja propozycja to marynowana pierś pieczona w piekarniku podana w asyście kiszonej kapusty na słodką nutę. Całość komponuje się wspaniale. Przepis warty wypróbowania. Składniki: 1 pierś z gęsi ze skórą-1,10 kg Marynata: 2 łyżki miodu 2 łyżki sosu sojowego(...)mięso połową szklanki wody i piekłam w zamkniętym naczyniu przez 1,5 godziny w temp 180*c, zostawiłam piekarniku aż całkiem ostygło mięso. Tłuszcz z pieczenia zlałam do miseczki. Kapusta na słodko: Kapustę kwaszoną odcisnęłam –kwas zostawiłam do zakwaszenia, a kapustę zalałam zimną wodą i gotowałam do miękkości, odcedziłam na durszlaku. Tłuszcz z pieczenia mięsa przelałam do garnka, wrzuciłam

Wanilia i Kardamon
Kanapkowa pieczeń, szpikowana mięsem drobiowym, prosta wędlina 109

votes ) Kanapkowa pieczeń, szpikowana mięsem drobiowym, prosta wędlina Kanapkowa pieczeń, szpikowana mięsem drobiowym, to bardzo prosta wędlina domowa. Jedna z tych, które udają się każdemu i smakują wszystkim Dodatkowym jej plusem jest fakt, iż zaraz po wyjęciu z piekarnika może być użyta jako obiad. Czyli wystarczy dodać ziemniaki , surówkę i mamy gotowy posiłek, a reszta do lodówki i na kanapki(...)tworzę dla Ciebie.. składniki: 1 kg mięsa mielonego, wieprzowego z łopatki 0,5 kg dowolnego mięsa drobiowego bez kości i skóry (udka,piersi,może być indyk lub kaczka) 1 łyżka słodkiej wędzonej papryki 1 łyżka ostrej, mielonej papryki lub słodkiej jeśli wolisz łagodnie 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 1 łyżka brązowego cukru lub miodu 1 łyżka soli

Ogrodnik w podróży
Ćwiartki kurczaka faszerowane mięsem mielonym i pieczarkami 2463

równie smaczne jak ćwiartki faszerowane klopsy drobiowe gotowane na parze: Klops drobiowy faszerowany pieczarkami i Klops drobiowy faszerowany papryką U mnie w domu faszerowało się zwykle całego kurczaka lub kaczkę , ale ten sposób jest według mnie znacznie lepszy, każdy dostaje swoją porcję faszerowanego mięsa, bez bawienia się w jego krojenie. 6 ćwiartek z kurczaka 25 dag pieczarek ½ kg mięsa wieprzowego(...)ćwiartki kurczaka dokładnie farszem, aby nie było wolnej powierzchni, możemy spiąć ćwiartki wykałaczkami, ale wystarczy fałdy skóry podwinąć dokładnie pod spód i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy mięso jeszcze papryką w proszku i pieczemy około godziny w temp. 180 stopni C w zależności od wielkości ćwiartek. Następnie za pomocą pędzelka smarujemy każdą ćwiartkę kurczaka glazurą

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kaczka z wiśniowym sosem 158

coś bardziej wytrawnego. I wtedy pojawiła się inspiracja ze strony Domowe Gotowanie . Wiśnie jako dodatek do mięsa. Brzmiało kusząco. PIERŚ Z KACZKI W SOSIE WIŚNIOWYM 2 piersi z kaczki 1/2 czerwonej cebuli 120g wiśni (waga bez pestek) 100ml soku wiśniowo-jabłkowego tymianek, sól i pieprz do smaku  mąka ziemniaczana Piekarnik nagrzewamy do 80*C. Mięso płuczemy i osuszamy. Skórę(...)dołu, kładąc na mocno rozgrzaną, suchą patelnię. Po tym czasie ostrożnie obracamy mięso i smażymy jeszcze 2-3 minuty. Podsmażone piersi umieszczamy w żaroodpornym naczyniu, skórą do góry i pieczemy 45-50 minut. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni po mięsie zostawiamy około dwie łyżki wytopionego tłuszczu i na nim podsmażamy cebulę. Dodajemy wydrylowane wiśnie, szczyptę tymianku

les mirabelles
Omlet z pieczarkami 175

Omlet z pieczarkami to klasyczny omlet połączony z grzybami.. Nada się przede wszystkim w dniach gdzie potrzebne jest nam pożywne śniadanie w krótkim czasie. Przepis

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!

Proponowane wyszukiwania