kaczka pieczona - 1393 przepisów (strona:75/93)

Kacze udka z figami 155

duszoną marchewką. Dodatkowo kilka fig upiekłam oddzielnie i podałam jako garnitur. To był naprawdę pyszny świąteczny obiad.” Kacze udka z figami  (przepis własny) 2 wyluzowane udka z kaczki 5 świeżych fig 3 łyżki płynnego miodu 1łyżka likieru pomarańczowego 0,5 szklanki wody 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka masła sól pieprz cynamon szczypta rozmarynu Placki 4 łyżki kaszy kuskus(...)pół szklanki wody. Przykryć naczynie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Po godzinie zmniejszyć temperaturę do 170° i piec jeszcze pół godziny. W trakcie pieczenia kilkakrotnie polać udka sosem z dna brytfanki. Na 15 minut przed końcem pieczenia odkryć mięso i zwiększyć temperaturę do 200°C aby skórka się przyrumieniła. Pozostałe figi naciąć na krzyż

Wiem co jem
Buraczki na zimno 224

Buraczki na zimno to prosty w przygotowaniu dodatek do obiadu. Najczęściej jest podawany do kotletów mielonych lub mięsa w ciemnym sosie. Do przygotowania tej surówki potrzebujemy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Vinho Regional, Tejo, Reserva 2020 476

czarnego pieprzu, co nadaje temu winu odrobinę więcej charakteru. Średnia budowa i finisz na średnim poziomie sprawiają, że jest to wino łatwe w konsumpcji. Podobnie jak w nosie przeszkadza piekący w przełyku alkohol. Konkluzja (BLIC): Wiek tego wina sprawia, że balans nie jest idealnie zachowany, a wybijający się alkohol może zaburzać jego pozytywny odbiór. Wino proste, właściwie niczym nie zapadające(...)zyskać na kompleksowości. Do czego: świetnie sprawdzi się do prostej deski serów i wędlin (szczególnie z czerwonego mięsa), mięs wołowych serwowanych na zimno, pasztetu z zająca czy piersi z kaczki. P.S. Bardzo podoba mi się etykieta. The post Vinho Regional, Tejo, Reserva 2020 first appeared on K8K.pl - wino, kuchnia, podróże

Kate's Kitchen
Pasztet z dzika 89

karkówki z dzika, 150 g mięsa z uda kaczki, 500 g podgardla, 8 jagód jałowca, 6 owoców ziela angielskiego, 12 ziaren pieprzu czarnego, 2 listki laurowe, gałązka rozmarynu, cebula, 1 marchewka, 1 pietruszka,   1 kg wątróbki z gęsi,   100 g suchej bułki, 6 jajek, 3 zmielone owoce jałowca, 100 ml żubrówki, sól, pieprz, tłuszcz – najlepiej gęsi Mięso włożyć(...)środku. Mięso zemleć razem z wątróbka i odciśniętą bułką - trzykrotnie. Dokładnie wymieszać, dodać żubrówkę, doprawić do smaku pieprzem, solą i jałowcem. Następnie dodać jajka i dokładnie wymieszać. Formy do pieczenia (keksówki) wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wysmarować tłuszczem. Ułożyć pasztet, zwilżonymi dłońmi wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 50 – 60 minut.    zastawa

królestwo garów
domowy pasztet drobiowy 167

kroimy w cząstki, dodajemy do smażonych kawałków kaczki, a Następnie dodajemy serca drobiowe i obrane ząbki czosnku. Całość smażymy jeszcze przez kilka minut, a następnie wlewamy do garnka z kaczką i podrobami, trzy łyżki wazowe wywaru, zabrane z garnka w którym gotujemy kurczaka. Tak podlane mięso, gotujemy na małym ogniu przez 50-55 minut. Wszystkie składniki lekko studzimy, mięso oddzielamy(...)wysokości formy ( przy tej ilości składników ja użyłem dwóch foremek). Formą kilkukrotnie uderzamy w blat, aby pasztet dobrze się ułożył. Całość wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez  50-55 minut. Gotowy pasztet studzimy ( dobrze jest zostawić go na noc w lodówce) i podajemy

Miód i pieprz
Nabiał jeść czy unikać? 142

Spożywanie nabiału to dość kontrowersyjny temat gdyż zdania są bardzo podzielone. Jedni całkowicie eliminują go ze swojej diety i są krytykowani, a druga część populacji uważa

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Krem batataowy ze szpinakiem, dzikim krwawnikiem i pigwą w towarzystwie młodej gęsi owsianej 236

polską młodą gęsią owsianą, marynowaną w brązowym cukrze i długo pieczoną w niskiej temperaturze (domowy-piekarnikowy odpowiednich sous vide :). Kremu z powodzeniem sprawdzi się także z innymi pieczonymi mięsami, uwydatniając ich walory smakowe, zastępując trochę oklepane pomarańcze, gruszki, żurawiny czy borówki, serwowane w mało atrakcyjnej formie, często przygotowywane z dużą ilością niezdrowego cukru. Nuty pigwy i cytryny dobrze(...)nasmarowania kokilek, Do przybrania płatki nagietka, krwawnik, macierzanka cytrynowa, listki młodej botwinki, granat, rzodkiewka itp. Carpaccio z gęsi owsianej: Pierś gęsi, podwójna bez kości, 3 łyżki tłuszczu wytopionego z kaczki, 4 plastry prosciutto, 50 ml cydru lubelskiego, 3 ząbki czosnku, Gałązki macierzanki cytrynowej. Marynata: 2 łyżki soli i 2 łyżki brązowego cukru. Przygotowanie Gęś umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć brązowym

SzczyptaSmaQ
Paszteciki francuskie 127

szkoda czasu? Ja kupuję gotowe, mrożone, ale zwracam uwagę aby było z masłem!). Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. 600 g mięsa gotowanego bez kości (u mnie kaczka), 4 łyżki tłuszczu (u mnie tłuszcz kaczy), 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 50 ml bulionu, garść posiekanego tymianku, sól, pieprz, cukier, garść świeżo starego parmezanu, Cebulę i czosnek posiekać. Na tłuszczu zeszklić(...)zrolować, zaczynając od dłuższego boku z farszem. Po zwinięciu lekko docisnąć aby lepiej się trzymało. Pokroić w plastry grubości około 1.5 cm. Układać plastry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać parmezanem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni na 15 minut. Najlepsze są ciepłe, ale na zimno też są smaczne. zastawa

królestwo garów
Kaczka mango 95

font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Nic prostszego i pysznego wydarzyć się nie może. Składniki: 2 filety kaczki ze skórą 6 łyżek pikantnego  sosu mango Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Filety oczyszczamy, nakłuwamy, zalewamy sosem i marynujemy przez dobę. Przekładamy do naczynia żaroodpornego (skórą do spodu). Przykrywamy. Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Pieczemy 35 min. co jakiś czas podlewając wytapianym tłuszczem

R'n'G Kitchen
Opolski Bifyj, czyli jak smakuje Opolszczyzna? 144

pewnością warto restaurację odwiedzić i spróbować lokalnych dań. Zajawka poniżej! Uczta na Zamku w Mosznej: pasztet wieprzowy z konfiturą dyniową i żurawinową oraz polędwica wieprzowa w sosie cebulowym z pieczonymi ziemniakami. Zamek w Mosznej o świcie. Zamek w Mosznej o świcie. Zamek w Mosznej o świcie. KONSTANTY, CZYLI   ŚTANTIN Restauracja   Śtantin   mieszcząca się w Starych(...)miodem z pobliskiego Wołczyna. Następnie zdobył nasze serca fenomenalnym żurem grzybowym z domową białą kiełbasą i pianką z maślanki Oleskiej, nadającą mu łagodności. Na danie główne podano nam kaczkę   sous-vide   z modrą kapustą karmelizowaną z lokalnym miodem,   pureé   z marchwi oraz sosem   demi-glace   z pastą truflową. Na deser sernik z miodem (również

Food Square
Mięso czerwone, mięso białe. A może indyk? 94

zwierząt rzeźnych i dziczyznę. Na półkach polskich sklepów i na domowych stołach najczęściej goszczą wieprzowina i wołowina. Mięso białe natomiast pozyskuje się głównie z drobiu – kur, indyków, przepiórek, kaczek, gęsi oraz ptactwa dzikiego. Większość specjalistów od żywienia wydaje się zgodna co do tego, że mięso białe powinno mieć większy udział w naszej diecie, niż czerwone. Wiąże się(...)ptak, który przywędrował do nas z odległej Ameryki. To tam, w okolicach dzisiejszego miasta Meksyk, polowano na pierwsze dzikie indyki. Z czasem zaczęto je również hodować. Z biegiem lat pieczony indyk stał się niemalże symbolem Stanów Zjednoczonych Ameryki. Daniem łączącym wszystkich mieszkańców tego wielkiego kraju i tradycyjnie podawanym na Święto Dziękczynienia już od XVII wieku. Co jednak z resztą

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pierś z kaczki w winie i pomarańczach 134

polecam dobre domowe wina do marynaty!. Za każdym razem mięso będzie miało nieco inny smak w zależności od jakości wina i gatunku jabłek oraz pomarańczy. Składniki: - 2 piersi z kaczki - sok z 1 pomarańczy - 1 szklanka czerwonego wina, u mnie porzeczkowe - 2 łyżki miodu jeśli wino jest wytrawne lub 1 łyżka jeśli wino jest słodkie - imbir - gwiazdka anyżu - laska cynamonu(...)dzień mięso wyciągamy i obsmażamy na patelni po 3 minuty z każdej strony. Następnie wkładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy pokrojoną w ćwiartki pomarańcze i jabłko, można podlać trochę winem. Pieczemy ok. 60 minut

Apetyczna babeczka
Proste szaszłyki z grilla 213

Proste szaszłyki z grilla to błyskawiczna propozycja na danie z grilla. Jest bardzo szybkie w przygotowaniu, bowiem nie wypada od nas marynowania mięsa. Lista składników oraz

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!