kaczka pieczona - 1393 przepisów (strona:68/93)

Gęsina na Świętego Marcina 139

kurczakiem i kaczką, a nawet z indykiem. Sezonowe dania z gęsiny są oczywiście najlepsze. Gęś z jabłkami, czerwoną kapustą czy z grzybami przyciąga smakoszy. Gęsia wątróbka i klasyczna czernina to dania, którymi może się pochwalić niejedna restauracja. A po domowemu najlepiej upiec gęś w całości w piekarniku. Oporządzoną tuszkę należy natrzeć solą, pieprzem i majerankiem i piec w brytfance

codojedzenia
U nas nic się nie marnuje, czyli sos z wczorajszego chleba 127

Ten prosty sos idealnie nadaje się do gotowanych w wodzie lub na parze mięs, ryb czy kurczaka. My podaliśmy go do baby ziemniaczanej, na którą przepis

Marder&Marder Manufacture
Pieczone kacze udka w sosie piwno-miodowym z wiśniami / Roasted duck legs with honey beer sauce with cherries 187

być kaczka Przygotowałam więc udka kacze w przepysznym sosie piwno-miodowym z wiśniami, doskonały pomysł na świąteczne danie obiadowe. Robi się praktycznie samo w piekarniku, a sos to kwestia chwili. Aby spełnić warunku konkursu, uprzejmie informuję, że receptura potrawy została skomponowana specjalnie do piwa Książęce Chlebowo Miodowe. Pycha! Scroll down for recipe in English Pieczone kacze udka w sosie

karmelowy
Błyskawiczna marynata do karkówki na grilla 263

Pokażę Wam jak przygotować bardzo szybką i bardzo prostą marynatę do karkówki na grilla. Do jej przygotowania użyjemy zarówno jogurtu naturalnego, który sprawi, że mięso będzie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pasztet z kaczki z konfiturą z orzechów włoskich 103

najlepiej z kaczki), Bułkę namoczyć w tłuszczu. Wątróbkę podsmażyć na różowo w środku. Zemleć mięso razem z wątróbką, i bułką dodając cały tłuszcz. Mięso mielimy trzykrotnie. Orzechy pokroić na 8 – 10 części. Do masy mięsnej dodać orzechy i dokładnie wymieszać dodając porto, doprawić do smaku solą, gałkę muszkatołową i imbirem. Następnie dodać jajka, dokładnie wymieszać. Formy do pieczenia (keksówki) wyłożyć

królestwo garów
Kurczak Cacciatore 62

dania, kurczak, kaczki, gęsi, czy też królik, lub nawet cielęcina. Danie prawdopodobnie powstało we Włoszech w XVI wieku, ponieważ pierwsze udokumentowane zapiski, pochodzą właśnie z tego okresu, oczywiście danie mogło powstać wcześniej. Cacciatore, pochodzi od łacińskiego słowa – cacciare-które oznacza ścigać i drugiego słowa-atore- co znaczy gotować. Danie pierwotnie było daniem myśliwych, którzy w prowizorycznych piecach gotowali pyszny

RafalCook
Pieczeń z drobiowego mięsa mielonego i wątróbki kaczej 86

można zagospodarować nadmiar farszu do nadziewanej kaczki.  Składniki:     200 g wątróbki kaczej   200 g mielonego mięsa drobiowego   jajko   bułka   sól   pieprz   natka pietruszki   majeranek 1 czubata łyżka  Przygotowanie: Wątróbkę pokroiłem w kostkę, wymieszałem z mięsem mielonym dodałem jajko, namoczoną odciśniętą bułkę, posiekaną natkę pietruszki( ilość zależy od upodobań ), majeranek(...)Doprawiłem solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wyrobiłem. Tak przygotowanym farszem napełniłem aluminiową, jednorazową formę. Piekłem w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni ok. godziny

R'n'G Kitchen
Restauracja Bulaj | Sopot – Miejsca ze Smakiem 150

pieczonymi ziemniaczkami było to idealne danie obiadowe, którym można się dobrze najeść, a nie przejść. Bardzo nie lubię, kiedy w restauracjach zamawiane dania wyglądają, jak porcja dla dwóch osób. Po pierwsze, po jedzeniu czuję, że się przejadłam, a także sumienie mnie zżera, że zostawiłam część jedzenia na talerzu… a ono się zmarnuje. Wracając do menu, pierogi z kaczka

Kuchnia Bazylii
Ciastka z białą czekoladą i żurawiną 155

rubinowe, kwaskowate owoce nadają się na przetwory, doskonały pomysł na prezent typu DIY, wzbogaca każdy wypiek, keks, makowiec, ciasteczka, muffinki lub sernik, odnajduje się równie dobrze w towarzystwie mięsa, kaczki, indyka, gęsi, szynki wieprzowej, przy tej okazji, przypominam i  polecam Wam szczególnie sos cumberland (przepis) . Ciastka są bardzo maślane, o waniliowym aromacie, z  przyjemnym kontrastem słodkiej, białej czekolady(...)kwaskowatej żurawiny, oraz chrupiącymi orzechami.  Składniki na ok 20 szt Czas przygotowania: 25 min 150 g mąki pszennej 80 g płatków owsianych górskich 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 125 g miękkiego masła 75 g brązowego cukru 100 g białego cukru 1 jajo laska wanilii 50 g orzechów laskowych 75 g suszonej żurawiny 150 g białej czekolady

Słodki Kompromis
Sola na parze na pure z dyni i kilka słów o mojej diecie 171

kuskus), ryż, drobny makaron. Słodycze - cukier, miód, galaretki, kisiel, budyń, biszkopty, herbatniki, wafle. Napoje - słaba herbata, rumianek, mięta, kawa zbożowa, kompot (z dozwolonych owoców). Potrawy mogą być gotowane, parowane, pieczone (w tym w folii), duszone (bez obsmażania i dodatku tłuszczu).  Warzywa i owoce należy jeść przetworzone np. gotowane lub parowane, rozdrobnione, w postaci soków lub przecierów.  Produkty(...)dodatkiem ziaren np. słonecznika, soi. Nabiał - tłuste mleko, tłusty biały ser i twaróg, śmietana, żółtka jajek, ser żółty, sery dojrzewające, sery topione. Mięso - tłuste mięso wieprzowe, baranina, dziczyzna, gęś, kaczka, podroby. Wędliny - boczek, baleron, salami, kaszanka. Ryby - śledź, węgorz, łosoś, halibut, makrela, sardynka, szprotka, wszystkie wędzone. Warzywa - fasola, groch, soczewica, ciecierzyca, bób, kapusta, brukselka, kalafior, cebula, czosnek, rzodkiewka, papryka, kukurydza

Codzienne Gotowanie
Pasztet z kaczki 127

kaczki. Bułki namoczyć w bulionie, w którym gotowały się grzyby i roztopionym tłuszczu. Gdy namiękną odcisną, nie wylewać tłuszczu. Wątróbkę podsmażyć na różowo w środku. Zemleć mięso razem z wątróbką, grzybami i odciśniętą bułką. Mięso mielimy trzykrotnie. Masę mięsną dokładnie wymieszać doprawiając do smaku świeżo tartą gałką muszkatołową, imbirem i solą. Następnie dodać jajka, dokładnie wymieszać. Formy do pieczenia (keksówki

królestwo garów
Keto pasztet. 161

folderze będę zamieszczała przepisy, które sama przetestowałam i są dobre ale i zgodne z Keto.  Tym razem pasztet drobiowo-wieprzowy.  Składniki  600g karkówki 340g kaczki, u mnie jedna duża pierś ze skórą  300g wątróbki drobiowej, może być też wieprzowa 220g serc drobiowych 200g boczku wędzonego, może być surowy ale wędzony daje fajny smak 3 średnie cebule(...)bardzo więc dodałam tylko połowę.  Białka ubijamy na sztywną masę i mieszamy z mięsem.  Piekarnik nagrzewamy na 180stopni, foremkę smarujemy smalcem i posypujemy mąką kokosową.  Pieczemy godzinę i 30 minut.  Studzimy kilka godzin przed jedzeniem. Najlepiej zostawić na całą noc aby stężał

Wypieki Rene
Bułeczki Bao 133

Bułeczki BAO to azjatycki odpowiednik naszych polskich pampuchów (klusek na parze), z tą różnicą, że BAO na całym świecie podawane są w wersji wytrawnej- z szarpaną wieprzowiną, kaczką, krewetkami w towarzystwie chrupiących warzyw, aromatycznych ziół i pikantnych sosów. Moja propozycja to BAO w wersji wegetariańskiej, z szarpanymi boczniakami w sosie hoisin, które do złudzenia w smaku i teksturze przypominają mięso(...)będą łakomym kąskiem nie tylko dla wegetarian.  Składniki: Bułeczki: 550 g mąki pszennej 2,5 łyżki cukru 7 g drożdży instant 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 320 ml mleka 2 łyżki oleju Szarpane boczniaki w sosie hoisin: 500 g boczniaków 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki masła orzechowego 1 łyżka miodu 2 łyżeczki octu ryżowego

Smakowity Blog Kulinarny
'Nigella Christmas' Nigella Lawson 113

kaczka, indyk) za którymi nie przepadam ( de gustibus... ) i większość dań jest bardzo tradycyjnie angielska - nie dla każdego prawdę powiedziawszy. Co nie zmienia faktu, że nawet jeśli tradycyjnego, angielskiego Bożego Narodzenia nie obchodzimy, nic nie stoi na przeszkodzie w upieczeniu i spróbowaniu typowych 'mince pies', czy 'rib of beef', czyli żeberek wołowych, albo nawet całego, wielkiego indyka, koniecznie z pieczonymi

Lejdi of the house
Kaczka z figami i jabłkami 138

kaczka sama w sobie jest tłusta i usmaży się w swoim własnym tłuszczu. Udka ułożyć na blasze. Każdy kawałek posmarować najpierw miodem, a następnie rozłożyć na nich wiórki masła. Blachę przykryć folią aluminiową i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po pół godziny zdjąć folię i dorzucić owoce i kilka gałązek rozmarynu. Zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec

My simple kitchen