kaczka pieczona - 1393 przepisów (strona:56/93)

Pieczone piersi kaczki z gruszkami 36

dorodnych piersi kaczki, to postanowiłam połączyć je razem w jednym daniu. Nie spodziewałam się aż takiego efektu, bo danie okazało się przepyszne. Pierś kaczki lekko różowa w środku i mięciutka, a gruszki słodkie, jędrne, nierozpadające się i pachnące majerankiem. Kwaskowa żurawina przełamała oba smaki. Sławek powiedział, że lepszej kaczki nie jadł! Składniki na 2 porcje: ? 2 piersi kaczki ? sól, pieprz(...)Skórę na piersiach kaczki naciąć w kratkę, posypać solą i pieprzem. Obsmażyć na oleju na złoty kolor. ? Gruszki umyć, przekroić na ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne. Włożyć gruszki do naczynia do zapiekania, posypać majerankiem. ? Na gruszkach położyć piersi kaczki skórą do góry, polać sosem sojowym i przykryć naczynie. ? Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez 40 minut

To co kocham
Kaczka faszerowana migdałami 84

Kaczka faszerowana migdałami i rodzynkami jako przekąska, dodatek na kanapki... Kaczka, 100 g migdałów bez skórki, 100 g rodzynków, 1 sucha kajzerka, 2 jajka, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 50 ml bulionu (najlepiej drobiowego) miód pitny 3-4 łyżki Zdjąć skórę z kaczki. Można to zrobić przecinając skórę na grzbiecie lub bez przecinania skóry. Ja wkładam ręce pod skórę i pomału(...)nią farsz i zawinąć (niezbyt ścisło). Następnie „na szwie”, oraz pozostałe otwory spiąć wykałaczkami a następnie nitką zasznurować wokół wykałaczek. Kaczkę obwiązać sznurkiem aby nadać jej kształt. Posmarować ją tłuszczem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec około 60 – 70 minut

królestwo garów
PASZTET DROBIOWY Z GRZYBAMI, BEZGLUTENOWY 168

czysty tłuszcz, który również mrożę. Czym więcej rodzajów mięs, tym smaczniejszy pasztet. U mnie tym razem był: kapłon, perliczka, gęś, kaczka i kurczak. Można dać dowolne rodzaje mięs. Ten przepis ma być inspiracją. Mięsa mogą być gotowane, smażone, pieczone, itp.... U mnie było dość dużo tłuszczu, dzięki temu pasztet jest bardziej smarowny, idealny także na kanapkę, ale można dać

Smaczne Zdrowe
EMPANADAS CZYLI PIECZONE PIEROŻKI Z NADZIENIEM Z KURCZAKA 186

Empanadas to nic innego jak pieczone w piekarniku pierożki nadziewane najczęściej mięsem, serem lub jakimiś warzywami.  Potrawa przywędrowała do nas z Ameryki Południowej, gdzie

Walijskie Pichcenie
Pieczone piersi kaczki z gruszkami 143

wyciąć gniazda nasienne. Włożyć gruszki do naczynia do zapiekania, posypać majerankiem. • Na gruszkach położyć piersi kaczki skórą do góry, polać sosem sojowym i przykryć naczynie. • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez 40 minut. • Podawać piersi pokrojone w plastry, z gruszkami i żurawiną

To co kocham
Propozycje na Wielkanoc 341

Wprawdzie dwa dni świąt, ale nasza polska tradycja trzyma się suto zastawionego stołu. I jak tu walczyć z tradycją? Dlatego gotujemy, pieczemy i jemy, jemy , jemy!!!!!  Zapraszam na kilka rożnych przepisów, które możemy wykorzystać na Świata Wielkanocne(...)KACZKA Z MORELA I JABŁKIEM GALARETA DROBIOWA                                                           BABKA PANETTONE

W kuchennym oknie Ewy
Pierś z kaczki z sosem jabłkowym 88

podusic, mieszajac Na kaczkę Przygotowanie Pierś z kaczki przed przygotowaniem wyjąć z lodówki i pozostawić na wierzchu żeby była w temperaturze pokojowej . Piekarnik nagrzać do 200 st. C. Piersi kaczki naciąć nożem w kratkę od strony ze skórą. Uważać żeby nie uszkodzić mięsa. Doprawić pieprzem i solą. Ułożyć na zimnej patelni z grubym dnem skórką do dołu i podgrzewać(...)może być używana w piekarniku, przełożyć piersi do naczynia żaroodpornego (najlepiej nagrzewanego razem z piekarnikiem), skórką do góry. Piec przez 8 minut. Wyjąć piersi na talerz i odczekać 5 minut przed pokrojeniem. Na ryż Ryz ugotowac na mleku kokosowym Piers z kaczki podawać z ryzem i sosem jabłkowym. U mnie dodatkowo plastry cukini zmieszane z chemurolla Artykuł Pierś z kaczki

Spice things up
Sałatka Londyn-Tokio 151

ostre meksykańskie papryczki chilli oraz śródziemnomorska rukola. Prawdziwe fusion w najpyszniejszym wydaniu! Składniki (na 4 porcje jako danie główne): 200 g makaronu fusilli om nom nom * 3 piersi z kaczki 1 owoc granatu 1 mango 4 oscypki (małe) 4 łodygi selera naciowego, pokrojonego 100 g chilijskich rodzynek 80 g orzechów nerkowca 120 g rukoli 4 łyżki świeżej mięty, posiekanej Marynata(...)miejscu i sprawdzić, czy nie jest surowa w środku. Jeśli tak się stanie, można włożyć ją na chwilę do pieca. Jeśli jest dobra odstawić do wystygnięcia i dopiero wtedy kroić (na cienkie kawałki), w innym wypadku stracimy cały sok. Kaczkę można również upiec w piekarniku, jeśli Wam wygodniej. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie, tak, aby był al dente

Food Square
Pieczone kacze udka w pomarańczach 37

każdego rodzaju drobiu. Jeśli więc piekę jakiekolwiek ptactwo w całości, to z Moniką zjadamy udka, a chłopaki delektują się piersiami. W ten sposób wszyscy są szczęśliwie najedzeni. Do tych udek pasują kluski śląskie i jakaś „mokra” sałatka, np. z buraczków lub czerwonej kapusty. Mniam… Składniki: ? 4 udka z kaczki ? 3 pomarańcze ? 5 łyżek sosu sojowego ? sól, pieprz

To co kocham
Pieczone kacze udka w pomarańczach 122

więc piekę jakiekolwiek ptactwo w całości, to z Moniką zjadamy udka, a chłopaki delektują się piersiami. W ten sposób wszyscy są szczęśliwie najedzeni. Do tych udek pasują kluski śląskie i jakaś „mokra” sałatka, np. z buraczków lub czerwonej kapusty. Mniam… Składniki: • 4 udka z kaczki • 3 pomarańcze

To co kocham
Wytrawne kulebiaki z kaczką w odświętnej odsłonie! 156

Pięknie przystrojone stoły, mieniące się złotem, srebrem i bielą! To lubię!  To danie jest idealne na stół świąteczny, nie tylko obłędnie się prezentuje ale smakuje wybornie! Mięso z kaczki nadaje wytrawnego smaku i niepowtarzalnego klimatu tej potrawie. Doprawiłam je suszonymi prawdziwkami, odrobiną rozmarynu, świeżo zmielonego pieprzu i chrupiącej kiszonej kapusty. Wszystko zapiekłam w maślanym kruchym cieście z dodatkiem soli(...)masła - 240 mąki pszennej - 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 jajo - sól 1/2 łyżeczki - 1/4 łyżeczki kurkumy - łyżka lodowatej wody Szybko zagniatamy ciasto, na gładkie i miękkie. Ciasto wkładamy do woreczka foliowego i schładzamy przez 30 minut w lodówce. FARSZ DO KULEBIAKÓW: - 400 g ugotowanego mięsa z młodej kaczki - 2 jajka - 150 g młodej kapusty kiszonej - 150 g suszonych prawdziwków

SMYKWKUCHNI
Confit z kaczki w oleju rzepakowym 175

gałązki rozmarynu (może być suszony) sól Nogi z kaczki myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, nakłuwamy je nożem w kilku miejscach i nacieramy solą. Porządnie rozgrzewamy patelnię, układamy na niej nogi kaczki skórą w dół i smażymy je kilka minut do zezłocenia. Tak przygotowane mięso układamy w brytfannie/żarodpornym naczyniu, tak aby leżały koło siebie i tworzyły jedną warstwę. Zalewamy je tłuszczem(...)połówki ząbki czosnku, zioła, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w 120°C przez co najmniej 3 godziny. Mięso ma być miękkie i odchodzić od kości. Smacznego #OlejKonwenanse #OlejWielkopolski Zapraszam na www.olejkonwenanse.pl Artykuł Confit z kaczki w oleju rzepakowym pochodzi z serwisu PatiGotuje

PatiGotuje
Żurawina. Małe owoce o cennych właściwościach 62

kwas foliowy). Zawierają mikroelementy takie jak: cynk, jod, magnez, miedź, potas, sód, wapń i żelazo. Przepisy z żurawiną: Pierś z kaczki z konfiturą żurawinowo – porzeczkową Ciasto żurawinowe z lukrem królewskim i posypką Ciasto ucierane z żurawiną i pomarańczowym lukrem Pieczony ser camembert z żurawiną i porzeczką Konfitura z żurawiny i czerwonej porzeczki Żurawina to owoc o unikalnych właściwościach zdrowotnych

ProstePesto.pl
Smażone piersi kaczki z chrupiącą skórką 125

jest z tą kaczką? Często gości na Waszych stołach? Na moim nie za często, choć bardzo lubię to mięsko. Najczęściej faszeruję i piekę, ale to oczywiście dość pracochłonne. Na co dzień lepiej skusić się na piersi, które przygotowuje się szybko i nawet w najprostszej wersji mogą miło zaskoczyć Waszych współbiesiadników. Czytaj więcej

Pichceniomania
Soczyste piersi z kaczki w przyprawach i czerwonym winie 125

całą noc (lub choćby 2 godziny). Następnego dnia do naczynia żaroodpornego wlewamy szklankę czerwonego wina. Tak żeby pierś z kaczki była w winie, a skórka na wierzchu. Dzięki temu pierś będzie soczysta, a skórka idealnie chrupiąca i rumiana. Pieczemy w tem. 180 stopni około 90 min. Pilnujemy żeby w naczyniu było wino i w razie potrzeby dolewamy je w trakcie

Lili w kuchni