CIASTO: 320 g mąki pszennej (2 szklanki) 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia 2 pełne łyżki dobrego, gorzkiego kakao 150 g cukru (około 3/4 szklanki) 1 jajko 180 g jogurtu naturalnego 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki oleju 150 g rabarbaru PRZYBRANIE: 200 ml śmietany 30% 1 łyżeczka cukru 2 łyżki likieru czekoladowego lub 1 łyżka słodkiego kakao(...)temperatury 175 stopni C. Przygotowujemy dwie miski. Do jednej przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao, dodajemy cukier i mieszamy. W drugiej misce mieszamy rózgą lub widelcem jogurt, mleko, jajko i olej. Do suchych składników wlewamy mokre, chwilkę mieszamy łyżką, ale tylko do połączenia składników. Powstałą masę nakładamy do foremek wyłożonych papierowymi papilotkami do 3/4 wysokości. Rabarbar myjemy, obieramy
Rozpustne gotowaniepyszne! Mój przepis jest nieco uproszczony, ale efekt końcowy jest taki sam ;-) Polecam! Składniki na ciasto duńskie wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową 1 kg mąki pszennej 200 ml jogurtu naturalnego 200 ml mleka 100 ml oleju 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 3 jajka 4 dag świeżych drożdży jeśli chcemy przygotować słodkie ciastka dodajemy jeszcze 2 łyżki cukru jeśli(...)niej wgłębienie. W połowie porcji letniego mleka rozpuszczamy drożdże i 1 łyżkę cukru, dobrze mieszamy, wlewamy rozczyn do wgłębienia w mące. Do pozostałej części mleka wbijamy jajka, dodajemy śmietanę, jogurt, olej i roztrzepujemy rózgą. Gdy drożdże już trochę podrosną wlewamy płyn, dodajemy sól i w zależności od tego jakie ciasto chcemy otrzymać cukier lub sól. Wyrabiamy ciasto około 10 minut
Rozpustne gotowaniesię doczekać tych wszystkich smakowitych dań, których podstawą są świeże warzywa. Jednym z nich są właśnie te pierogi. Są soczyste, zdrowe, ale przede wszystkim pyszne! Można je podać z jogurtem naturalnym, sosem czosnkowym, choć ja uwielbiam je podane na botwince w śmietanie . Pyyyycha!!! Składniki na pierogi z botwinką na około 45 sztuk 250 g botwinki (z buraczkami) 250 g białego(...)tyle plastyczne, że się pięknie zlepia bez żadnych dodatków. Porcję przygotowanych pierogów wrzucamy na osolony wrzątek, często mieszamy, wyciągamy po upływie 3 minut od momentu zagotowania. Podajemy z jogurtem, sosem czosnkowym lub ułożone na botwince w śmietanie . Polecam
Rozpustne gotowaniesztuk 600 g mąki pszennej 50 ml ciepłego mleka 15 g świeżych drożdży (lub 7g drożdży instant) 60 g roztopionego masła 250 ml ciepłej wody 100 g jogurtu w temperaturze pokojowej 1-1,5 łyżeczki soli mleko i sezam lub mak do posypania Przygotowujemy rozczyn (jeśli używamy drożdży instant pomijamy ten etap, a po prostu mieszamy(...)Świeże drożdże rozcieramy z mlekiem i wlewamy do przygotowanego dołeczka. Odstawiamy na 5-10 minut, by rozczyn podwoił swoją objętość. Gdy drożdże już ładnie wyrosły dodajemy masło, ciepłą wodę, jogurt naturalny i sól. Ciasto dokładnie wyrabiamy mikserem z hakiem lub ręcznie, aż będzie odchodziło od ścianek miski, czyli jakieś 7-10 minut. Po tym czasie posypujemy ciasto odrobiną mąki, miskę
Rozpustne gotowaniePolecam. Składniki na paluchy drożdżowe, czyli gąsienice z dżemem 200 ml ciepłego mleka 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru do rozczynu 600-650 g mąki pszennej 200 ml jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej 100 ml oleju 1 cukier waniliowy 2 łyżki cukru szczypta soli Powidła śliwkowe lub inny dżem jajko do posmarowania Mąkę (600g) przesiewamy(...)wlewamy do wgłębienia w mące. Miskę przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 5-10 minut, aż rozczyn podwoi objętość. Po tym czasie do mąki z drożdżami dodajemy resztę ciepłego mleka, jogurt, olej, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli. Zagniatamy gładkie ciasto, jeśli jest za rzadkie dosypujemy resztę mąki. Po 7-10 minutach wyrabiania przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce
Rozpustne gotowaniepyszne jak pierwowzór. Polecam!!! Składniki na wianuszki z dżemem 200 ml ciepłego mleka 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru do rozczynu 600-650 g mąki pszennej 200 ml jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej 100 ml oleju 1 cukier waniliowy 2 łyżki cukru szczypta soli Powidła śliwkowe lub inny dżem jajko do posmarowania Mąkę (600g) przesiewamy(...)wlewamy do wgłębienia w mące. Miskę przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 5-10 minut, aż rozczyn podwoi objętość. Po tym czasie do mąki z drożdżami dodajemy resztę ciepłego mleka, jogurt, olej, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli. Zagniatamy gładkie ciasto, jeśli jest za rzadkie dosypujemy resztę mąki. Po 7-10 minutach wyrabiania przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce
Rozpustne gotowanieśrednicy 28 cm CIASTO CZEKOLADOWE: 200 g cukru 300 g mąki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 100 ml oleju 650 g jogurtu truskawkowego MASA SEROWA: 250 g sera białego, mielonego 250 ml śmietany 30% 1,5 łyżeczki żelatyny + 3-4 łyżki wrzącej wody 4-5 łyżek cukru pudru do smaku 300 g obranych(...)Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C, tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Do miski wsypujemy cukier, przesiewamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, dokładnie mieszamy, dodajemy olej, jogurt i miksujemy około 2 minuty. Gotowe ciasto wlewamy do formy, wkładamy do piekarnika i pieczemy 25-30 minut, sprawdzamy patyczkiem czy się upiekło, następnie wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Gdy ciasto jest
Rozpustne gotowaniebardzo lubimy, szczególnie w upalne dni. Z powodzeniem zastępuje mi drugie śniadanie, czy kolację. Jest zdrowy, pyszny i orzeźwiający! Polecam!!! Składniki na koktajl jogurtowo-pomidorowy ze szczypiorkiem 400 g jogurtu naturalnego 400 g obranych i pokrojonych pomidorów (poza sezonem mogą być z puszki) szczypiorek (do smaku) sól pieprz 200 g pomidorów miksujemy w blenderze, dodajemy pozostałe pomidory(...)jeśli używamy pomidorów z puszki ten etap pomijamy), jogurt, dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, dosypujemy garść szczypiorku, mieszamy i gotowe
Rozpustne gotowanierozwałkowane ciasto filo, nadziane, zwinięte lub zrolowane i następnie upieczone. Coś jakby nasz pasztecik lub bułka z nadzieniem. Można je podać jako przekąskę lub danie obiadowe ze szklaneczką orzeźwiającego jogurtu. Jeśli komuś się marzy urlop na Bałkanach lub w Turcji zapraszam na kulinarną podróż w tamte strony :-) Składniki na burek z mięsem, szpinakiem i botwinką 500 g ciasta(...)blasze wyłożonej papierem do pieczenia zlepieniem do dołu. Pieczemy w nagrzanym do 175 stopni C piekarniku około 20 minut, czyli aż się ładnie zarumieni. Podajemy jeszcze ciepłe z jogurtem lub koktajlem jogurtowo-pomidorowym . Pycha
Rozpustne gotowaniemała puszka słodkiej kukurydzy 1 puszka fasoli czerwonej (opcjonalnie- ja nie dałam, bo nie miałam :)) olej przyprawa do dań meksykańskich sól SOS CZOSNKOWY: 1 ząbek czosnku kilka łyżek jogurtu naturalnego bądź kwaśnej, gęstej śmietany sól Filety z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę. Cebule obieramy, kroimy w kostkę. Na patelni o grubym dnie rozgrzewamy kilka łyżek oleju, dodajemy(...)konsystencję gęstego sosu. Dodajemy odsączoną kukurydzę i fasolę, doprawiamy przyprawą meksykańską i jeszcze chwilę dusimy, aż smaki się połącza. Przygotowujemy sos czosnkowy. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy jogurt, dokładnie mieszamy, solimy do smaku. Gotowy sos przekładamy na tortille, dodajemy łyżkę sosu czosnkowego, zwijamy, bądź składamy na pół i gotowe. Kurczaka po meksykańsku można również podać (zamiast
Rozpustne gotowaniewymiarach 24x28 cm 300 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 120 g cukru 2 duże jajka 50 g miodu 250 g jogurtu naturalnego 150 ml oleju 500 g śliwek KRUSZONKA: 50 g masła 1/2 szklanki mąki 1/4 szklanki cukru 1 łyżeczka cynamonu cukier puder do posypania Śliwki myjemy, przecinamy(...)cynamonem, wlewamy gorące masło i mieszamy. Przygotowujemy dwie miski. W jednej mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i cukrem. W drugiej mieszamy jajka, miód, jogurt naturalny, olej i dokładnie mieszamy mątewką. Do gładkiej masy dodajemy suche składniki i mieszamy do chwili aż otrzymamy jednolite ciasto. Wykładamy je do formy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu
Rozpustne gotowanieupalne, parne popołudnie. Udało się!!! Wyszedł kremowy, aksamitny, pyszny! Polecam!!! Składniki na milkshake bananowo-czekoladowy dla 2 osób 2 dojrzałe banany 2-4 łyżki mleka lub jogurtu naturalnego 500 ml lodów czekoladowych Do blendera wkładamy obrane banany, mleko lub jogurt i miksujemy na gładką, aksamitną masę. Następnie dodajemy 400-450 ml zamarzniętych lodów i dokładnie miksujemy
Rozpustne gotowaniejest zdrowa i pyszna, kto próbował ten wie, kto nie próbował to czas najwyższy to zmienić ;) Wyrazisty smak selera, kwaskowaty posmak jabłka, słodycz rodzynek i kremowa, aksamitne śmietana (lub jogurt naturalny) to wyjątkowo smaczne połączenie! Surówkę należy przygotować na co najmniej 30 minut przed podaniem. Polecam! Składniki na surówkę z selera z jabłkiem i rodzynkami 1 większy seler(...)mniejsze 1-2 łyżki soku z cytryny 1 nieduże jabłko 2 łyżki rodzynek 2-3 łyżki śmietany (lub jogurtu naturalnego) 1 łyżeczka cukru Rodzynki wsypujemy do kubka, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do spęcznienia. Seler i jabłko obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach, dodajemy sok z cytryny, dokładnie mieszamy. Rodzynki odsączamy na sicie dodajemy do selera
Rozpustne gotowaniechwili nostalgii i tęsknoty za upałem, słońcem, latem... za niezapomnianym urlopem. Jeśli ma ktoś ochotę to zapraszam :D Składniki na grecki deser na 2 porcje: 300 g jogurtu naturalnego, może być typu greckiego 2-3 łyżki orzechów włoskich 2-3 łyżki miodu Orzechy prażymy około 2 minuty na rozgrzanej, suchej patelni. Miód jeśli jest scukrzony przekładamy(...)rondelka i podgrzewamy na wolnym ogniu, aż będzie płynny, dodajemy jeszcze ciepłe orzechy i dokładnie mieszamy. Do szklaneczek wykładamy jogurt, a wierzch dekorujemy przestudzonym miodem i orzechami. Gotowe! Podajemy zaraz po przygotowaniu
Rozpustne gotowaniePyszne, mięciutkie, soczyste babeczki z owocami. Idealne! Polecam!!! Składniki na babeczki z owocami: 2 jajka 50 g cukru 200 ml jogurtu owocowego 50 ml oleju 200 g mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 150 g posiekanych owoców (u mnie truskawki z kompotu) Białka ubijamy, gdy są już sztywne stopniowo dodajemy cukier. Następnie dodajemy żółtka, jogurt, olej
Rozpustne gotowanie