opakowanie drożdży instant (7g) 1 jajko 60 ml wody 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki soli Nadzienie: 500 g botwinki bez buraczków 250 ml jogurtu bałkańskiego 3 ząbki czosnku 200 g sera koziego w plastrach 2 jajka sól, pieprz, oliwa Do dzieła: Mąkę i drożdże przesiewamy do miski i dodajemy pozostałe składniki. Zagniatamy elastyczne ciasto(...)korzonków botwinkę wrzucamy do niewielkiej ilości osolonego wrzątku na 3 min., aż nieco zmięknie, po czym dokładnie ją odcedzamy. Odkładamy 5 łodyżek, a resztę kroimy w grubą kostkę. Jogurt mieszamy z jajkami i rozgniecionym czosnkiem, doprawiamy obwicie świeżo mielonym pieprzem oraz solą, na koniec wrzucamy pokrojoną botwinkę. Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Ciasto wałkujemy na grubość
Spektrum Smakuinnym warzywnym rarytasem ;) Składniki: 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego light 1 duży pęczek zielonych szparagów 15 małych pomidorków koktajlowych świeżo mielony pieprz 3 łyżki startego parmezanu 5 łyżek jogurtu greckiego light - można zastąpić bałkańskim Do dzieła: Szparagi myjemy i odcinamy zdrewniałe końcówki, równocześnie ustawiamy piekarnik do nagrzania na 200*C. Przed pieczeniem blanszujemy szparagi, czyli zanurzamy je we wrzątku(...)się do podziału ;). Kiedy już mamy ten krok za sobą końcem noża w odległości 1-2cm od brzegu delikatnie nacinamy ciasto, uważając aby nie przeciąć go na wskroś. Jogurt mieszamy z parmezanem i rozsmarowujemy na cieście, pomijając naciętą ramkę. Na tak przygotowany spód układamy szparagi naprzemiennie, pomidorki kroimy w plastry i kładziemy na szparagi. Zanim tarta trafi do piekarnika
Spektrum Smakułososia norweskiego (u mnie mrożony od SeaFood4You ) 0,5 woreczka brązowego ryżu łyżeczka kaparów z zalewy (polecam Figaro 6 pomidorków koktajlowych garść ruccoli 0,5 cytryny 1 łyżka jogurtu naturalnego 0% 0,5-1 łyżeczka tartego chrzanu oliwa z oliwek extra virgin rozmaryn, świeżo mielony pieprz Do dzieła: Jako pierwszy przygotowujemy ryż - wrzucamy go do wrzątku i gotujemy(...)patelnię do grillowania wkładamy łososia i pozwalamy mu się ładnie przypiec z obu stron, a pod koniec grillowania zapraszamy mu do towarzystwa pomidory. W między czasie łączymy składniki sosu - jogurt z tartym chrzanem i pieprzem. Ugotowany ryż mieszamy z łyżeczką kaparów i skrapiamy go sokiem z cytryny. Pomidory układamy na ruccoli i również traktujemy porządną ilością soku z cytryny oraz
Spektrum Smakuorkiszowych 1 łyżka oregano 1 łyżeczka bazylii i rozmarynu (to moja alternatywa dla soli - jeśli jednak używacie soli w swojej kuchni - dodajcie pół łyżeczki do ciasta) 3 łyżki jogurtu naturalnego 0% 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin 1 żółtko 1 / 2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na nadzienie: pierś z kurczaka 6 łyżek jogurtu naturalnego
Spektrum Smakuzwiązku z tą toną pozytywnej energii, jaka zwisła nad Łodzią - dziś na wczesny obiad wyczarowałam tęczę smaków zanurzoną w jogurtowym puchu :) Innymi słowy - stado kolorowych owoców i aksamitny jogurt! Składniki: 300g jogurtu naturalnego 0% - u mnie Jovi 30g płatków z pełnego ziarna Nestlé Fitness 0,5 banana 5 ciemnych winogron 1 kiwi 2 truskawki Do dzieła
Spektrum Smakutylko lepsze! Składniki: (na ile? huh, nie pamiętam :)) 30? 50? zależy od wielkości): 500g mąki pszennej 1 płaska łyżka miękkiego masła 1 jajko ciepła woda jagody, dużo jagód! :) gęsty jogurt naturalny 0% słodzik w proszku - ja używam Sussina Gold* sól *oczywiście możecie zastąpić go dowolnym cukrem Do dzieła: Na stolnicę wysypujemy kopczyk mąki, robimy w nim wgłębienie, dodajemy pół łyżeczki(...)było delikatne i nie przypominało kluchy? Ja wrzucałam po ok. 10 pierogów na wrzątek, czekałam aż wypłyną i gotowałam ok. 3 min. pod przykryciem :) Podajcie je jeszcze ciepłe z jogurtem naturalnym! Smakują wyśmienicie :) Wskazówki: Przy "klejeniu" pierogów warto zwrócić uwagę, aby nie pozostawiać pustej przestrzeni pomiędzy krawędzią a farszem - wtedy przy odrobinie szczęścia po ugotowaniu pierożki nie opadną
Spektrum SmakuŚNIADANIE! :))) Dziś szef kuchni poleca twarożek z warzywami i wędzonym łososiem. Pycha, wpadajcie! :)) Składniki: Twaróg półtłusty (u mnie 3,5%) lub chudy ok. 150g 2 łyżki jogurtu naturalnego rzodkiewka, papryka, pomidorki, sałata rzymska, koperek plaster wędzonego łososia 2 łyżeczki otrębów pszenno-owsianych sól i pieprz Do dzieła: Dziecinnie prosta spraw! :) Liście sałaty rwiemy i wrzucamy na dno miseczki. W oddzielnym(...)naczyniu mieszamy twaróg, jogurt, otręby, sól i pieprz. Warzywa w dowolnej ilości kroimy w dużą kostkę i dodajemy do twarożku, kręcimy łyżką kilka razy, przekładamy na sałatę, na górę układamy plaster łososia i koper. TA DA! Smacznego Kochani! :))) Przesyłam milion uśmiechów! Po takim śniadaniu poniedziałek MUSI być dobry! Caro xoxox
Spektrum Smakutwarogu 1 jajko 1 łyżka płatków owsianych górskich (pamiętajcie, mają niższy IG niż instant) 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia kilka łyżek wody dla uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego Dodatki: jogurt naturalny owoce sezonowe Do dzieła: Do miski wrzucamy twaróg i rozdrabniamy go widelcem. Dodajemy pozostałe składniki (woda na końcu) i mieszamy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji przypominającej ciasto naleśnikowe(...)ciasta małe pancakes - jeśli się na to zdecydujecie, dodajcie mniej wody, aby ciasto było gęstsze :) Gotowy naleśnik wędruje na talerz i teraz możecie czarować z dodatkami :) U mnie jogurt naturalny, ananas, truskawki i odrobina (podkradzionej współlokatorowi - R. wybacz :)) czarnej porzeczki :) Smacznego
Spektrum Smakuporcje) 3 małe jabłuszka 2 jajka 2 miarki odżywki białkowej czekoladowej 1 łyżeczka mielonego lnu 1 łyżka otrębów owsianych 4 łyżki amarantusa 1 łyżka oleju arganowego dadatkowo: jogurt naturalny 1 banan nasionka granatu Do dzieła: Nieobrane jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy pozostałe podstawowe składniki i wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Smażymy króciutko na średnio(...)rozgrzanym, suchym teflonie lub ceramice. Każdy naleśnik przekładamy jogurtem i plasterkami banana, na górę granat i gotowe! :) RECIPE IN ENGLISH Guys! My mom has a birthday today ! :) Since Monday I was giving her small gifts . Today I gave her a bunch of beautiful flowers and breakfast pancakes cake :) Anybody want to try? Ingredients : ( 2 servings) 3 small apples
Spektrum Smakumasła 250 g cukru 4 jajka 200 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 50 g zmielonych migdałów 75 g jogurtu naturalnego 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 250 g truskawek garść płatków migdałów Masło ucieramy z cukrem. Stopniowo dodajemy jajka. Ciągle ucierając dodajemy mąkę, proszek, sodę i migdały. Kolejno dodajemy jogurt i ekstrakt
Made By Mom And Sonżeberek włoszczyzna (pietruszka, kawałek selera, kawałek pora, marchewka) 2 ziela angielskie 2 listki laurowe Pozostałe składniki: 2 słoiki szczawiu z TEGO przepisu 100 g kaszy jęczmiennej 3 łyżki jogurtu naturalnego mały pęczek natki pietruszki sól, pieprz Najpierw przygotowujemy bulion. Gdy będzie gotowy wyjmujemy mięso, obkrawamy z kości i odkładamy na bok. Wyjmujemy włoszczyznę. Marchewkę możemy pokroić w kostkę i wrzucić(...)przepłukaną wcześniej zimną wodą, solimy i pieprzymy. Gotujemy przez 10 minut. Dodajemy po tym czasie szczaw i posiekaną natkę pietruszki. Gotujemy kolejne 10 minut. Po tym czasie zupę zaprawiamy jogurtem. Podajemy obowiązkowo z jajkiem. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail
Marder&Marder Manufactureczęści, 1/3 ciasta równomiernie wyłożyć w tortownicy, nakłuć widelcem. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 15 minut. Wystudzić, upiec pozostałe dwa spody. Krem jogurtowy: 500 ml gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżka brązowego cukru 1 galaretka cytrynowa 3 łyżeczki żelatyny sok z 1/2 cytryny 300 g jagód Galaretkę rozpuścić w 100 ml gorącej wody, dodać żelatynę i dokładnie wymieszać, wystudzić(...)Jogurt ubić z cukrem, stopniowo dodawać wystudzoną, ale płynną galaretkę i sok z cytryny, zmiksować. Dodać większą część jagód i delikatnie wymieszać. Wstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Pierwszy blat ciasta ułożyć na paterze, wyłożyć 1/3 kremu, przykryć drugim krążkiem, posmarować kolejną warstwą kremu. Na krem położyć ostatni blat ciasta, rozsmarować resztę masy jogurtowej i udekorować jagodami. Schłodzić w lodówce
Domowa cukiernia Ewytruskawek, malin, ale koniecznie spróbujcie z brzoskwiniami (mogą być z puszki) są pyszne. Podałam z owocami z kompociku. Składniki: (na 2-3 porcje, około 6-7 dużych puszystych placuszków) Jogurt naturalny (370 g) 1,5 szklanki mąki łyżeczka sody 2 jajka (można ominąć) 2 łyżki oleju 5-6 brzoskwiń 1. Brzoskwinie kroimy w drobną kostkę. 2. Mąkę mieszamy z sodą(...)wbijamy jajka, mieszamy i dodajemy jogurt. 3. Dodajemy brzoskwinie i dokładnie mieszamy. 4. Smażymy na patelni bez oleju Płatki owsiane Składniki: 5 łyżek zwykłych płatków owsianych owoce mleko (do zakrycia płatków) 1. Płatki zalewamy mlekiem i gotujemy z instrukcją na opakowaniu. Ja gotuję na oko, aż zgęstnieją. 2. Dodajemy owoce, mieszamy i zajadamy jeszcze ciepłe. Serek wiejski z gruszką Składniki
NA MOIM TALERZUsurówkę z młodej kapusty z koperkiem TU Dzisiaj nieco w odmienionej wersji równie pyszna i zdrowa. SKŁADNIKI 1/2 główki młodej kapusty pęczek koperku pęczek natki 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka majonezu sok z połowy cytryny szczypta soli WYKONANIE Kapustę płuczemy, szatkujemy na szatkownicy lub drobno siekamy nożem. Posypujemy sol, wyciskamy sok z cytryny, mieszamy i zostawimy(...)zmięknie. Koperek i natkę płuczemy i również drobno siekamy. Mieszamy z kapustą. Jogurt łączymy z majonezem dodajemy do surówki, mieszamy. Można dodać cukier jeśli chcemy złamać winność surówki. Gotowe. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewyjeden. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka miękkiego masła 1 jajko ok. 1 szklanka letniej wody 2 - 3 szklanki czereśni (wydrylowanych) 2 łyżki mąki ziemniaczanej śmietana / jogurt naturalny + cukier Wykonanie: Z mąki, masła , jajka i wody zagnieść ciasto. Wodę należy dolewać stopniowo. Ciasto rozwałkować dość cienko i wykroić z niego szklanką koła. Umyte, wydrylowane(...)Gotować w osolonym wrzątku (można dolać odrobinę oleju, aby pierogi się nie sklejały). Gotować przez około 1 minutę po wypłynięciu. Podawać (na ciepło lub zimno) polane śmietaną / jogurtem wymieszanym z cukrem
Sto kolorów kuchni