jogurt - 6012 przepisów (strona:100/401)

Czekoladowy torcik z serem, truskawkami i rabarbarowym musem. 171

średnicy 28 cm CIASTO CZEKOLADOWE: 200 g cukru 300 g mąki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 100 ml oleju 650 g jogurtu truskawkowego MASA SEROWA: 250 g sera białego, mielonego 250 ml śmietany 30% 1,5 łyżeczki żelatyny + 3-4 łyżki wrzącej wody 4-5 łyżek cukru pudru do smaku 300 g obranych(...)Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C, tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Do miski wsypujemy cukier, przesiewamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, dokładnie mieszamy, dodajemy olej, jogurt i miksujemy około 2 minuty. Gotowe ciasto wlewamy do formy, wkładamy do piekarnika i pieczemy 25-30 minut, sprawdzamy patyczkiem czy się upiekło, następnie wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Gdy ciasto jest

Rozpustne gotowanie
Koktajl jogurtowo-pomidorowy ze szczypiorkiem. 151

bardzo lubimy, szczególnie w upalne dni. Z powodzeniem zastępuje mi drugie śniadanie, czy kolację. Jest zdrowy, pyszny i orzeźwiający! Polecam!!! Składniki na koktajl jogurtowo-pomidorowy ze szczypiorkiem 400 g jogurtu naturalnego 400 g obranych i pokrojonych pomidorów (poza sezonem mogą być z puszki) szczypiorek (do smaku) sól pieprz      200 g pomidorów miksujemy w blenderze, dodajemy pozostałe pomidory(...)jeśli używamy pomidorów z puszki ten etap pomijamy), jogurt, dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, dosypujemy garść szczypiorku, mieszamy i gotowe

Rozpustne gotowanie
Burek z mięsem, szpinakiem i botwinką. 192

rozwałkowane ciasto filo, nadziane, zwinięte lub zrolowane i następnie upieczone. Coś jakby nasz pasztecik lub bułka z nadzieniem. Można je podać jako przekąskę lub danie obiadowe ze szklaneczką orzeźwiającego jogurtu. Jeśli komuś się marzy urlop na Bałkanach lub w Turcji zapraszam na kulinarną podróż w tamte strony :-) Składniki na burek z mięsem, szpinakiem i botwinką 500 g ciasta(...)blasze wyłożonej papierem do pieczenia zlepieniem do dołu. Pieczemy w nagrzanym do 175 stopni C piekarniku około 20 minut, czyli aż się ładnie zarumieni. Podajemy jeszcze ciepłe z jogurtem lub  koktajlem jogurtowo-pomidorowym . Pycha

Rozpustne gotowanie
Kurczak po meksykańsku. 138

mała puszka słodkiej kukurydzy 1 puszka fasoli czerwonej (opcjonalnie- ja nie dałam, bo nie miałam :)) olej przyprawa do dań meksykańskich sól SOS CZOSNKOWY: 1 ząbek czosnku kilka łyżek jogurtu naturalnego bądź kwaśnej, gęstej śmietany sól      Filety z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę. Cebule obieramy, kroimy w kostkę. Na patelni o grubym dnie rozgrzewamy kilka łyżek oleju, dodajemy(...)konsystencję gęstego sosu. Dodajemy odsączoną kukurydzę i fasolę, doprawiamy przyprawą meksykańską i jeszcze chwilę dusimy, aż smaki się połącza.     Przygotowujemy sos czosnkowy. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy jogurt, dokładnie mieszamy, solimy do smaku.     Gotowy sos przekładamy na tortille, dodajemy łyżkę sosu czosnkowego, zwijamy, bądź składamy na pół i gotowe. Kurczaka po meksykańsku można również podać (zamiast

Rozpustne gotowanie
Jogurtowe ciasto ze śliwkami i cynamonową kruszonką. 138

wymiarach 24x28 cm 300 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 120 g cukru 2 duże jajka 50 g miodu 250 g jogurtu naturalnego 150 ml oleju 500 g śliwek KRUSZONKA: 50 g masła 1/2 szklanki mąki 1/4 szklanki cukru 1 łyżeczka cynamonu cukier puder do posypania      Śliwki myjemy, przecinamy(...)cynamonem, wlewamy gorące masło i mieszamy.      Przygotowujemy dwie miski. W jednej mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i cukrem. W drugiej mieszamy jajka, miód, jogurt naturalny, olej i dokładnie mieszamy mątewką. Do gładkiej masy dodajemy suche składniki i mieszamy do chwili aż otrzymamy jednolite ciasto. Wykładamy je do formy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu

Rozpustne gotowanie
Milkshake bananowo-czekoladowy. 124

upalne, parne popołudnie. Udało się!!! Wyszedł kremowy, aksamitny, pyszny! Polecam!!! Składniki na milkshake bananowo-czekoladowy  dla 2 osób 2 dojrzałe banany 2-4 łyżki mleka lub jogurtu naturalnego 500 ml lodów czekoladowych      Do blendera wkładamy obrane banany, mleko lub jogurt i miksujemy na gładką, aksamitną masę. Następnie dodajemy 400-450 ml zamarzniętych lodów i dokładnie miksujemy

Rozpustne gotowanie
Surówka z selera z jabłkiem i rodzynkami. 163

jest zdrowa i pyszna, kto próbował ten wie, kto nie próbował to czas najwyższy to zmienić ;) Wyrazisty smak selera, kwaskowaty posmak jabłka, słodycz rodzynek i kremowa, aksamitne śmietana (lub jogurt naturalny) to wyjątkowo smaczne połączenie! Surówkę należy przygotować na co najmniej 30 minut przed podaniem. Polecam! Składniki na surówkę z selera z jabłkiem i rodzynkami 1 większy seler(...)mniejsze 1-2 łyżki soku z cytryny 1 nieduże jabłko 2 łyżki rodzynek 2-3 łyżki śmietany (lub jogurtu naturalnego) 1 łyżeczka cukru      Rodzynki wsypujemy do kubka, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do spęcznienia. Seler i jabłko obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach, dodajemy sok z cytryny, dokładnie mieszamy. Rodzynki odsączamy na sicie dodajemy do selera

Rozpustne gotowanie
Grecki deser. 325

chwili nostalgii i tęsknoty za upałem, słońcem, latem... za niezapomnianym urlopem. Jeśli ma ktoś ochotę to zapraszam :D Składniki na grecki deser  na 2 porcje: 300 g jogurtu naturalnego, może być typu greckiego 2-3 łyżki orzechów włoskich 2-3 łyżki miodu      Orzechy prażymy około 2 minuty na rozgrzanej, suchej patelni. Miód jeśli jest scukrzony przekładamy(...)rondelka i podgrzewamy na wolnym ogniu, aż będzie płynny, dodajemy jeszcze ciepłe orzechy i dokładnie mieszamy. Do szklaneczek wykładamy jogurt, a wierzch dekorujemy przestudzonym miodem i orzechami. Gotowe! Podajemy zaraz po przygotowaniu

Rozpustne gotowanie
Babeczki z owocami. 124

Pyszne, mięciutkie, soczyste babeczki z owocami. Idealne! Polecam!!! Składniki na babeczki z owocami: 2 jajka 50 g cukru 200 ml jogurtu owocowego 50 ml oleju 200 g mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 150 g posiekanych owoców (u mnie truskawki z kompotu)      Białka ubijamy, gdy są już sztywne stopniowo dodajemy cukier. Następnie dodajemy żółtka, jogurt, olej

Rozpustne gotowanie
Zielona babka jogurtowa z bitą śmietaną na Dzień Świętego Patryka. 167

polecam! Składniki na zieloną babkę jogurtową z bitą śmietaną  na formę o średnicy 28 cm z kominem: 200 g masła 250 g cukru 4 duże jajka 250 g jogurtu naturalnego 420 g mąki tortowej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej duża szczypta soli zielony barwnik masło i mąka do formy KREM: 200 g śmietany(...)sodą oczyszczoną i solą. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, a następnie dodajemy kolejno po jednym jajku, za każdym razem dokładnie miksując. Do puszystej masy maślano-jajecznej dodajemy jogurt oraz barwnik i dokładnie ubijamy mikserem, na końcu dodajemy przesiane suche składniki i miksujemy na gładką masę. Gotowe ciasto przekładamy do formy, wygładzamy szpatułką i pieczemy około 50-55 minut

Rozpustne gotowanie
Bułki z czosnkiem i pietruszką. 176

mięsa. Polecam!!! Składniki na bułki z czosnkiem i pietruszką na 12 sztuk: 425 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 150 ml ciepłego mleka 75 ml jogurtu naturalnego 75 ml podgrzanego oleju 1/2 łyżeczki soli żółtko do posmarowania mak, sezam, czarnuszka do posypania NADZIENIE: 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 ząbki czosnku 6 łyżek masła(...)mleku. Mąkę przesiewamy do miski, robimy wgłębienie i wlewamy weń rozczyn. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut, aż zaczyn podwoi objętość. Po tym czasie jogurt mieszamy z olejem i solą, dodajemy wszystko do wyrośniętego rozczynu i wyrabiamy ciasto za pomocą miksera (lub ręcznie), aż będzie gładkie i elastyczne, nie krócej jednak niż 10 minut. Gotowe

Rozpustne gotowanie
Ekspresowe ciasto z owocami 168

owocami:  na tortownicę o śr. 26-28 cm lub formę 24x28 cm 3 jajka 160 g cukru 2 łyżki cukru z wanilią 200 ml oleju 200 ml jogurtu naturalnego 230 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 500-700 g owoców sezonowych (u mnie 2 pokrojone jabłka, po garści mrożonych porzeczek, wiśni, malin, jeżyn i jagód) cukier puder(...)temperatury 175-180 stopni C. Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i cukier waniliowy, mieszamy mątewką lub łyżką, dodajemy kolejno składniki za każdym razem chwilę mieszając, czyli olej, jogurt, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Do wyłożonej papierem do pieczenia formy wylewamy ciasto, na wierzch wykładamy owoce i wkładamy do lekko nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 40-50 minut do zarumienienia

Rozpustne gotowanie
Buchty z dżemem z pomarańczy i suszonych moreli. 136

średnicy 30 cm ZACZYN: 500 g mąki pszennej tortowej 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru cukru 100 ml ciepłego mleka RESZTA SKŁADNIKÓW: 200 ml ciepłego mleka 100 ml jogurtu naturalnego (może być również kwaśne mleko lub maślanka) 1 jajko 50 g roztopionego masła 2 łyżki cukru 2 łyżki cukru z wanilią szczypta soli skórka otarta z cytryny DODATKOWO: słoiczek(...)Mąkę przesiewamy do sporej miski, robimy wgłębienie i wlewamy w nie drożdże. Odstawiamy na około 10 minut, aż zaczyn podwoi objętość.     Do wyrośniętego rozczynu dodajemy resztę mleka, jogurt naturalny, jajko, masło, cukry, sól, skórkę z cytryny i wyrabiamy gładkie ciasto. Po około 10 minutach powinno być gotowe. Oprószamy ciasto mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około

Rozpustne gotowanie
Babeczki z pomidorkami koktajlowymi. 163

zastąpić pszenną) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki soli (jeśli używamy sera feta to nie dodajemy do ciasta soli) MOKRE SKŁADNIKI: 1 jajko 2 łyżki oliwy 100 ml jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany DODATKI: 100 g pokruszonego białego sera (u mnie klasyczny twaróg, lecz może być również odsączony na sicie serek wiejski, feta lub ser kozi) 1 posiekany ząbek(...)młodą cukinię) 12 pomidorków koktajlowych wraz z szypułką      Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Suche składniki przesiewamy do miski. Do drugiej miski wbijamy jajko, dodajemy oliwę, jogurt i dokładnie mieszamy. Do mokrych składników dodajemy suche, mieszamy łyżką lub szpatułką do uzyskania gładkiego ciasta. Teraz dodajemy ser, czosnek, zioła i delikatnie mieszamy. Foremki wykładamy papilotkami i nakładamy porcję

Rozpustne gotowanie
Colesław z młodej kapusty. 166

duża marchewka 1 cebula sól 1-2 łyżeczki białego octu winnego (ewentualnie jabłkowego lub soku z cytryny) 2-3 łyżki majonezu (można go zastąpić lub pomieszać ze śmietaną lub jogurtem naturalnym)      Warzywa myjemy, obieramy, z kapusty zdejmujemy wierzchnie liście. Kapustę drobniutko sikamy, przekładamy do miski posypujemy szczyptą soli, mieszamy (jeśli robimy surówkę ze "starej" kapusty to wgniatamy(...)zmięknie). Cebulę drobniutko siekamy, dodajemy do kapusty. Marchew ścieramy na średnich oczkach i również dodajemy do kapusty, wszystko mieszamy. Dodajemy najpierw 1 łyżeczkę octu, majonez (u mnie wymieszamy z jogurtem w proporcji 1:1), mieszamy. W razie potrzeby dodajemy resztę octu i trochę soli. Chłodzimy. Surówkę warto przygotować na co najmniej 1 godzinę przed podaniem, wtedy smaki się "przegryzą". Gotowe

Rozpustne gotowanie

Proponowane wyszukiwania