polecam! Składniki na zieloną babkę jogurtową z bitą śmietaną na formę o średnicy 28 cm z kominem: 200 g masła 250 g cukru 4 duże jajka 250 g jogurtu naturalnego 420 g mąki tortowej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej duża szczypta soli zielony barwnik masło i mąka do formy KREM: 200 g śmietany(...)sodą oczyszczoną i solą. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, a następnie dodajemy kolejno po jednym jajku, za każdym razem dokładnie miksując. Do puszystej masy maślano-jajecznej dodajemy jogurt oraz barwnik i dokładnie ubijamy mikserem, na końcu dodajemy przesiane suche składniki i miksujemy na gładką masę. Gotowe ciasto przekładamy do formy, wygładzamy szpatułką i pieczemy około 50-55 minut
Rozpustne gotowaniemięsa. Polecam!!! Składniki na bułki z czosnkiem i pietruszką na 12 sztuk: 425 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 150 ml ciepłego mleka 75 ml jogurtu naturalnego 75 ml podgrzanego oleju 1/2 łyżeczki soli żółtko do posmarowania mak, sezam, czarnuszka do posypania NADZIENIE: 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 ząbki czosnku 6 łyżek masła(...)mleku. Mąkę przesiewamy do miski, robimy wgłębienie i wlewamy weń rozczyn. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut, aż zaczyn podwoi objętość. Po tym czasie jogurt mieszamy z olejem i solą, dodajemy wszystko do wyrośniętego rozczynu i wyrabiamy ciasto za pomocą miksera (lub ręcznie), aż będzie gładkie i elastyczne, nie krócej jednak niż 10 minut. Gotowe
Rozpustne gotowanieowocami: na tortownicę o śr. 26-28 cm lub formę 24x28 cm 3 jajka 160 g cukru 2 łyżki cukru z wanilią 200 ml oleju 200 ml jogurtu naturalnego 230 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 500-700 g owoców sezonowych (u mnie 2 pokrojone jabłka, po garści mrożonych porzeczek, wiśni, malin, jeżyn i jagód) cukier puder(...)temperatury 175-180 stopni C. Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i cukier waniliowy, mieszamy mątewką lub łyżką, dodajemy kolejno składniki za każdym razem chwilę mieszając, czyli olej, jogurt, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Do wyłożonej papierem do pieczenia formy wylewamy ciasto, na wierzch wykładamy owoce i wkładamy do lekko nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 40-50 minut do zarumienienia
Rozpustne gotowanieśrednicy 30 cm ZACZYN: 500 g mąki pszennej tortowej 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru cukru 100 ml ciepłego mleka RESZTA SKŁADNIKÓW: 200 ml ciepłego mleka 100 ml jogurtu naturalnego (może być również kwaśne mleko lub maślanka) 1 jajko 50 g roztopionego masła 2 łyżki cukru 2 łyżki cukru z wanilią szczypta soli skórka otarta z cytryny DODATKOWO: słoiczek(...)Mąkę przesiewamy do sporej miski, robimy wgłębienie i wlewamy w nie drożdże. Odstawiamy na około 10 minut, aż zaczyn podwoi objętość. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy resztę mleka, jogurt naturalny, jajko, masło, cukry, sól, skórkę z cytryny i wyrabiamy gładkie ciasto. Po około 10 minutach powinno być gotowe. Oprószamy ciasto mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około
Rozpustne gotowaniezastąpić pszenną) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki soli (jeśli używamy sera feta to nie dodajemy do ciasta soli) MOKRE SKŁADNIKI: 1 jajko 2 łyżki oliwy 100 ml jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany DODATKI: 100 g pokruszonego białego sera (u mnie klasyczny twaróg, lecz może być również odsączony na sicie serek wiejski, feta lub ser kozi) 1 posiekany ząbek(...)młodą cukinię) 12 pomidorków koktajlowych wraz z szypułką Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Suche składniki przesiewamy do miski. Do drugiej miski wbijamy jajko, dodajemy oliwę, jogurt i dokładnie mieszamy. Do mokrych składników dodajemy suche, mieszamy łyżką lub szpatułką do uzyskania gładkiego ciasta. Teraz dodajemy ser, czosnek, zioła i delikatnie mieszamy. Foremki wykładamy papilotkami i nakładamy porcję
Rozpustne gotowanieduża marchewka 1 cebula sól 1-2 łyżeczki białego octu winnego (ewentualnie jabłkowego lub soku z cytryny) 2-3 łyżki majonezu (można go zastąpić lub pomieszać ze śmietaną lub jogurtem naturalnym) Warzywa myjemy, obieramy, z kapusty zdejmujemy wierzchnie liście. Kapustę drobniutko sikamy, przekładamy do miski posypujemy szczyptą soli, mieszamy (jeśli robimy surówkę ze "starej" kapusty to wgniatamy(...)zmięknie). Cebulę drobniutko siekamy, dodajemy do kapusty. Marchew ścieramy na średnich oczkach i również dodajemy do kapusty, wszystko mieszamy. Dodajemy najpierw 1 łyżeczkę octu, majonez (u mnie wymieszamy z jogurtem w proporcji 1:1), mieszamy. W razie potrzeby dodajemy resztę octu i trochę soli. Chłodzimy. Surówkę warto przygotować na co najmniej 1 godzinę przed podaniem, wtedy smaki się "przegryzą". Gotowe
Rozpustne gotowanieZnudziły się już Wam truskawki ze śmietaną, jogurtem, w galaretce tudzież z innymi, podobnymi dodatkami? Jeśli tak, to zapraszam na niesamowicie smaczny, orzeźwiający deser, a mianowicie na truskawki z miętą. Idealna propozycja na zbliżające się upały. Polecam!!! Składniki na truskawki w syropie miętowym: 500 g umytych, osuszonych, obranych truskawek 1 garść mięty (30 listków) 3 łyżki brązowego cukru 4 łyżki(...)ocet. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i schładzamy 2-3 godziny. Po tym czasie deser jest gotowy. Można podać go samodzielnie albo z lodami lub jako dodatek do jogurtu greckiego
Rozpustne gotowanietruskawkami: 750 g ugotowanych dzień wcześniej ziemniaków 750 g twarogu 1 małe jajko 2 łyżki mąki ziemniaczanej mąka pszenna 1/3 łyżeczki soli truskawki (mogą być mrożone) DO PODANIA: jogurt naturalny zmiksowane truskawki cukier Ziemniaki i twaróg przekładamy do garnka, dokładnie dociskamy do dna, dzielimy nożem na 4 części, jedną z nich wyjmujemy, układamy na pozostałych ziemniakach(...)formując okrągłą kluskę. Tak przygotowane knedle gotujemy porcjami w osolonej wodzie po około 2-3 minuty. Po tym czasie knedle wyjmujemy łyżką cedzakową, wykładamy na talerze, posypujemy cukrem, polewamy jogurtem i musem truskawkowym. Podajemy jeszcze gorące
Rozpustne gotowaniegłęboki talerz, bądź miskę nakładamy ok. 120 g chudego twarożka - ja np użyłam ten z Pilosa z Lidla. Rozdrabniamy widelcem, zalewamy zupą szczawiową. Dodajemy łyżkę jogurtu naturalnego, posypujemy płatkami migdałowymi. P.S Ja zawsze dodaję troszkę mniej jogurtu - ze względu na uwielbiany przeze mnie smak szczawiu :) Smacznego
dlaSmaQidealnie Cię orzeźwi, jest lekki, po prostu idealny na upalne dni. Zapraszam do wypróbowania przepisu Składniki: 1 pęczek rzodkiewek 300 g ogórków gruntowych 1 pęczek koperku 500 ml jogurtu naturalnego – dobrze schłodzonego 1/2 szklanki zimnej wody 1 ząbek czosnku świeżo zmielony pieprz i sól himalajska Wykonanie: Ogórki umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę. Wrzuć do miski. Rzodkiewki umyj(...)kostkę i dodaj do ogórków. Ząbek czosnku obierz i przeciśnij przez praskę. Koperek umyj i drobno posiekaj (bez łodyg), dodaj do warzyw wraz z czosnkiem. Do miski wlej jogurt i całość dobrze wymieszaj. Dolewaj stopniowo wody do uzyskania pożądanej konsystencji. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj i podawaj na zimno. Smacznego
Moja pasja smakuścieramy na tarce na oczkach. Dodajemy zmielony twaróg, posiekany koperek, sól i świeżo zmielony pieprz. Ponieważ mielony twaróg na dość rzadką konsystencję nie dodaję już do niego śmietany ani jogurtu. Jeśli będziemy robić pastę z twarogu niemielonego musimy dodać trochę śmietany lub jogurtu, dla uzyskania bardziej smarownej konsystencji
Walijskie Pichcenieugotowanej na sypko - 200 g czekolady - 150 ml mleka - 3 jajka - łyżeczka proszku do pieczenia SERNIK JAGLANY : - szklanka kaszy jaglanej - 3 szklanki mleka - 400 ml jogurtu naturalnego - cukier waniliowy - 50 ml miodu - szklanka borówek amerykańskich lub innych owoców sezonowych - 5 łyżeczek żelatyny LAWENDOWA GALARETKA: - 100 ml syropu z lawendy - 400 ml wody - 3 łyżeczki żelatyny - szklanka(...)dzięki temu straci goryczkę. Następnie gotuj w mleku do miękkości, potrwa to około 20 minut, kasza wchłonie cały płyn, w razie potrzeby dodaj mleka. Lekko ostudzoną kaszę połącz z jogurtem, cukrem waniliowym, miodem, zblenduj na gładką masę. Żelatynę zalej 100 ml gorącej wody, dokładnie wymieszaj. Kiedy żelatyna delikatnie ostygnie małym strózkiem wlewaj do masy jaglanej równocześnie intensywnie mieszając. Na koniec
Kuchnia bezglutenowa Lolipoczekaniu. Całkiem smaczny . Porcji 5 przygotowanie 30 minut Deser truskawkowo bananowy z serkiem i pestkami dyni składniki: Serek Almette z Jagodą i maliną 2 szt jogurt grecki 400 g truskawki 300 g banany 2 szt pestki dyni 50 g słonecznik łuskany 50 g orzechy laskowe 100 g miód płynny dwie łyżki do pestek i orzechów miód płynny(...)minut do za złocenia , polewamy miodem płynnym i posypujemy szczyptą cynamonu i trzcinowym cukrem . Po paru minutach już mamy gotowe , możemy przekładać do pucharków z owocami. Miksujemy serki z jogurtem greckim i miodem , wkładamy łyżką na nasze karmelizowane ziarenka . Na wierzch wykładamy po łyżce ziarenek i dekorujemy truskawkami . Deser wyszedł przepyszny
Różowa kuchniapszennej łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia DODATKOWO 200 g czekolady mlecznej koszyczek malin KREM 350 g mascarpone 250 ml śmietanki 36% 100 g jogurtu naturalnego 1,5 łyżki żelatyny 200 g czekolady białej SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Biszkopt Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy(...)czekolada z malinami stężała. Krem Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody i odstawić do przestygnięcia. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, również odstawić do przestygnięcia. Śmietanę, mascarpone oraz jogurt ubić na puszystą masę gdy składniki się dokładnie poplączą dodać białą czekoladę i dalej miksować. Na końcu do kremu dodać żelatynę i ponownie wszystko razem wymieszać. Krem
RAROSSAczekoladą i truskawkami SKŁADNIKI : Składniki suche 2 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru składniki mokre 130 g roztopionego masła 2 jajka 170 ml jogurtu naturalnego dodatkowo 6 łyżeczek czekolady lub kremu czekoladowego 200 g truskawek kruszonka 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki maki pszennej 25 g masła PRZYGOTOWANIE : Do miski wsypujemy suche składniki: mąkę(...)cukier, proszek do pieczenia i mieszamy. Do drugiej miski wlewamy ostudzone roztopione masło, jogurt oraz wbijamy jajka i mieszamy. Do suchych składników przelewamy mokre - mieszamy. Do papilotek umieszczonych w formie do pieczenie przekładamy po łyżce ciasta, następnie nakładamy po 1/2 łyżeczki czekolady lub kremu czekoladowego i na wierzch nakładamy kolejną porcję ciasta. Na wierzchu układamy pokrojone cząstki truskawek. Przygotowujemy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki