muszę to jeść. W sumie nie narzekam, całkiem to smaczne :) Potrzebujemy: 200 g ryżu brązowego 340 g cukinii (1 średnia) 150 g sera Grana Padano 180 g jogurtu 1 łyżka musztardy francuskiej 3 łyżki masła (plus do natarcia formy) 1 średnia cebula 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 białka z jajek 2 całe jajka 0,5 litra buliony drobiowego sól(...)natkę pietruszki. Cukinię kroimy w plastry. Ryż mieszamy z białkami i układamy ściśle w wysmarowanej masłem blaszce. Na ryżu układamy doprawione solą i pieprzem plastry cukinii. Jajka mieszamy z jogurtem, dodajemy tarty ser i musztardę. Zalewamy tym ryż i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 40-45 minut. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail
Marder&Marder Manufacturemąki 100 ml mleka 1 łyżeczka suszonych drożdży 1 łyżeczka czarnuszki 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 1 jajko, roztrzepane 1 łyżka oliwy 100 ml gęstego jogurtu naturalnego Przygotowanie: Mąkę mieszamy w dużej misce z drożdżami, czarnuszką, proszkiem do pieczenia oraz solą. W drugiej misce mieszamy jajko, oliwę, jogurt i mleko. Przelewamy płynne składniki do miski
Smakowity Blog Kulinarnykupicie. Moja była malutka i ostra jak czort. Roladki z grillowanego bakłażana Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1 duży bakłażan 1 opakowanie serka śmietankowego 1-2 łyżki jogurtu greckiego 1 ząbek czosnku 1/2 małej papryczki chili 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii pomidorki koktajlowe garstka świeżych liści bazylii oliwa z oliwek sól morska Wykonanie: Bakłażana kroimy(...)Odkładamy na bok. Czosnek obieramy z łupiny, z papryczki usuwamy nasionka. Ząbek czosnku bardzo drobniutko siekamy, to samo robimy z papryczką chili. W miseczce mieszamy serek śmietankowy, jogurt, czosnek, papryczkę, odrobinę oliwy i przyprawy. Listki bazylii drobno siekamy. Pomidorki kroimy na pół. Każdy plaster bakłażana smarujemy serkiem ziołowym, posypujemy bazylią i układamy pomidorki. Zwijamy z ciasny rulon
Kulinarne przygody GatitySkładniki: 1 puszka ananasa 1 słoiczek selera konserwowego 200 g sera żółtego 1 ogórek zielony 1 puszka kukurydzy 100 g makaronu 1/2 pęczka koperku 4 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz Wykonanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente,przelewamy wodą i odcedzamy. Ananas, seler i kukurydzę odcedzamy z zalewy. Ananas, ser i umyty, obrany ogórek kroimy(...)kostkę. Koper drobno siekamy. Wszystkie składniki przekładamy do miski, mieszamy. Dodajemy majonez z jogurtem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy
magiczna kuchnia Kasiużyłem: 300 gram żółtego sera morawskiego, 1 jajka, 2 łyżek mleka, 3 łyżek mąki pszennej, bułki tartej, 15 małych ogórków konserwowych, 15 pieczarek konserwowych, 6 łyżek majonezu, 1 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżeczki granulowanego czosnku, 1/2 łyżeczki białego mielonego pieprzu, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu, frytek, 250 ml oleju. Przygotowanie dzisiejszego dania rozpocząłem od przygotowania sosu tatarskiego, który wymaga trochę(...)mięs i kanapek. Ogórki konserwowe i pieczarki konserwowe pokroiłem w drobną kostkę - o boku około 3 milimetrów i umieściłem w miseczce. Dodałem do nich 6 łyżek majonezu i łyżkę jogurtu naturalnego. Przyprawiłem łyżeczką granulowanego czosnku i połową łyżeczki białego mielonego pieprzu, po czym odstawiłem do lodówki na co najmniej 40 minut. Następnie zająłem się przygotowaniem sera. Kawałek żółtego sera pokroiłem
Wyprawy kulinarnejest idealnym zwieńczeniem ciężkiego dnia. Zapraszam i Was na taki truskawkowy pucharek pod cytrynowo-serową chmurką z nutą orzeźwiającej mięty. Składniki: (1 duża lub 2 mniejsze porcje) 1 jogurt naturalny 180 g około 1 szklanki truskawek 1/2 cytryny 3-4 listki świeżej mięty + do dekoracji 5 łyżeczek naturalnego serka homogenizowanego 0% opcjonalnie miód do smaku (ja pominęłam) Przygotowanie: Truskawki(...)jogurt umieszczamy w misie blendera, miksujemy. Przekładamy do przygotowanego pucharka lub szklaneczek. Do misy blendera (lub miseczki, jeśli wolimy użyć ręczny blender) przekładamy serek homogenizowany. Dodajemy sok wyciśnięty z 1/2 cytryny oraz 3-4 listki świeżej mięty. Wszystko krótko miksujemy. Przekładamy delikatnie łyżeczką na wierz truskawkowej warstwy. Jeśli wolimy słodsze smaki możemy odrobinę dosłodzić miodem obie lub jedną z warstw
Słodkie okruszkimalinowa: 2 galaretki malinowe 2 szklanki wrzącej wody 500g malin Masa śmietanowo - malinowa. 500ml śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru (lub więcej jeśli lubimy bardziej słodkie ciasta) 1 duży jogurt malinowy (330ml) 150g świeżych malin rozgniecionych widelcem 5 łyżeczek żelatyny 3 łyżki wody Beza: 3 białka 34 szklanki cukru (160g) 80g płatków migdałów Wykonanie : Ciasto: Masło utrzeć z cukrem(...)galaretka zacznie już tężeć wylać ja na ciasto. Schłodzić w lodówce. Masa śmietanowo - malinowa. Śmietanę 30% ubić na sztywną masę z cukrem pudrem. Dodać do niej maliny i jogurt. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie ,a następnie rozpuścić wstawiając szklankę do wrzątku lub na kilka sekund do kuchenki mikrofalowej . Wlać ją do masy śmietanowej , dokładnie wymieszać . Tak przygotowaną masę
Malinowa Kawiarenkapomarańczową glazurą . Musicie jej spróbować! A tymczasem tarta jagodowa: Spód: 200 g mąki krupczatki 100 g masła 50 g cukru 1 całe jajko szczypta soli Nadzienie: 300 g jogurtu naturalnego 100 g cukru 50 g mąki 3 jajka 2 jabłka 100 g jagód Masło, mąkę, cukier zagniatamy szybko żeby powstało ciasto. Pod koniec dodajemy jajko i szczyptę soli. Ciasto chowamy(...)minut. Po wyjęciu wylepiamy nim formę do tarty i nakłuwamy miejsce przy miejscu widelcem. Zapiekamy przez 20 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu i ostudzeniu wylewamy na spód zmieszany jogurt, cukier, mąkę i jajka. Następnie układamy plastry jabłek i posypujemy całość jagodami. Pieczemy w 180 stopniach przez 35 minut. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz
Marder&Marder Manufacturesmakuje i pasuje do drugiego dania z kawałkiem mięska czy też rybką. składniki: kalarepa, moje były duże więc dałam 3 sztuki 3 łyżki majonezu, u mnie Kielecki 3 łyżki jogurtu kolorowy pieprz Kalarepki obrać ze skórki. Następnie obrane kalarepki zestrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać majonez oraz jogurt i dokładnie wymieszać aby składniki się połączyły. Do smaku doprawić
Monia miesza i gotujeulubionych owoców. Idealne do kawy, na imieniny lub jeśli mamy ochotę na coś słodkiego. SKŁADNIKI: (na tortownicę o średnicy 26cm) 4 duże jajka szklanka cukru 50g miękkiego masła szklanka jogurtu orzechowego 2 szklanki mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia skórka starta z jednej cytryny dowolne owoce (u mnie śliwki) orzechy włoskie około 10szt. WYKONANIE: Jajka ubić z cukrem(...)puszystą masę. W osobnym naczyniu utrzeć masło i stopniowo dodawać do niego jajka z cukrem. W następnej kolejności dodajemy jogurt, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i skórkę cytrynową. Po dodaniu każdego składnika dokładnie zmiksować. Jednolite ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto układamy umyte i pokrojone owoce oraz ćwiartki orzechów włoskich oraz
Pyry na Gazugotowanych ziemniaków 1 szklanka mąki pszennej 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1 jajko nadzienie: 1,5 szklanki jagód 3 łyżki konfitury z płatków róży (lub innej ulubionej) 6 łyżek jogurtu greckiego śmietanka kremówka cukier Sposób przygotowania Kluski: ziemniaki zmielić na gładko. Ważne aby nie pozostały żadne grudki. Ziemniaki łączymy z ¾ ilości maki ziemniaczanej i pszennej i jajkiem. Ilość maki zależy(...)użytej odmiany ziemniaków. Dodajemy jej tyle by konsystencja była dość zwarta, ale miękka i nie przyklejająca się d dłoni. Dosalamy do smaku. Nadzienie: jagody łączymy z jogurtem greckim i konfiturą. Dokładnie mieszamy starając się nie rozgniatać jagód. Odrywamy porcje ciasta i rozgniatamy w dłoni tworząc mały placuszek. Na jego środku umieszczamy łyżkę nadzienia i zaklejamy formując okrągłą kluskę. W garnku
Pyry na Gazwszystkich mięs grillowanych, warzyw, pieczonych ziemniaków ten kremowy, aromatyczny sos jest po prostu rewelacyjny. SKŁADNIKI: 3-4 ząbki czosnku 1 mały jogurt naturalny 3-4 łyżki majonezu ulubione zioła: szczypiorek, koperek, bazylia... odrobina cukru sól, pieprz WYKONANIE: W miseczce wymieszać jogurt z majonezem, konsystencja powinna być półpłynna, następnie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, dodajemy 1/2 łyżeczki cukru, zioła i mieszamy
Kuchnia BeatyLekkie, orzeźwiające cytrynowe ciasto bez pieczenia idealne na upalne dni. Składniki: paczka biszkoptów 800 ml jogurtu naturalnego 3 galaretki cytrynowe 4 dojrzałe brzoskwinie Wykonanie: Galaretki rozpuszczamy w 300 ml wrzątku, odlewamu pół szklanki, odkładamy do wystudzenia. Brzoskwinie myjemy, obieramy i połowę kroimy w plasterki pozostałe w kostkę. Na dno foremki układamy biszkopty. Jogurty przkładamy do miski, wlewamy małym
magiczna kuchnia Kasinadzieniem malinowym. :-) Pycha! (p.s. jak nic trzeba iść pobiegać i spalić ;-)))) ) SKŁADNIKI: - 270 g mąki pszennej - paczuszka drożdży suchych - 1/4 kostki masła - 1 jajko - 1 zółtko - 2 czubate łyżki jogurtu greckiego Wykonanie: Drożdże zmieszaj z mąką. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Ciasto energicznie wyrabiamy co najmniej 15 minut. Odstawiamy na 1 godzinę. Ciasto podrośnie, ale nie aż tak spektakularnie(...)drożdżach świeżych, ponadto używamy jogurtu a nie mleka. Ciasto wałkujemy na prostokąt, przecinamy na pół (wzdłuż), otrzymując 2 prostokąty. Każdy dzielicie na równe kwadraty. Kwadrat u podstawy nacinamy nożem, robimy takie frędzelki ;-). Na środku kwadratu układamy maliny i posypujemy brązowym cukrem. Zakładamy górę i rolujemy, tak aby frędzelki były na górze. Dzięki temu owoce w bułeczce są dobrze
SMYKWKUCHNItakie trochę oszukane lody – chociaż najzdrowsze i najbardziej owocowe jakie jadłam. Do ich przygotowania wystarczą owoce, jogurt naturalny i trochę miodu. Na upały polecam lody brzoskwiniowe na patyku! Ich jedynym minusem jest to, że trzeba do nich specjalną foremkę, ale teraz łatwo je kupić w wielu sklepach. Składniki /na 6 lodów/: 4 brzoskwinie 1 mały jogurt naturalny
Pasja Smaku