minut w misce przykrytej ścierką. Farsz: - 1 mała cukinia - 1 duża, czerwona cebula - 3 pomidory obrane ze skórki - 2 garści ugotowanej fasolki szparagowej - kilka pieczarek - 1 mozarella Sos: - jogurt naturalny - pieprz, świeża bazylia, czosnek Wszystkie składniki pokroić, cebulę szczególnie drobno. Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę, dodać pieczarki i cukinię. Po paru minutach dodać pokrojone pomidory i fasolkę. Dusić kilka minut(...)dwie części i rozwałkować, oba calzone przygotować tak samo: środek wypełnić połową farszu, a na tym ułożyć kilka plastrów mozarelli. Piec ok. 20 minut w 200 stopniach. Sos zagęścić jogurtem naturalnym, doprawić pieprzem, bazylią i czosnkiem. Przepis brał udział w akcjach: Pomidorowe inspiracje oraz Warzywa strączkowe
Corner With Recipesjedyną osobą, której tak smakowało ;) Polecam! Składniki (na 20 cannelloni): - mały kalafior (wielkości brokuła) - 1/2 brokuła - 2 cebule - kilka ząbków czosnku - 2 plastry boczku - kilka pieczarek - 100 g jogurtu naturalnego - ser żółty, wedle uznania - sól, pieprz do smaku, bazylia, oregano, papryka ostra - 3 szklanki przecieru pomidorowego (najlepiej takiego ) Kalafiora i brokuły ugotować al dente (po zagotowaniu wody gotować jeszcze(...)cebula się zeszkli dodać pieczarki (jeśli będzie za suche dodać łyżkę oleju rzepakowego), przyprawić. Kalafiora i brokuły trochę ostudzić. Zblendować z cebulą, czosnkiem, pieczarkami i boczkiem. Dodać przyprawy i jogurt, ponownie wymieszać. Cannelloni wstępnie obgotować 3-5 minut w osolonym wrzątku. Do cannelloni włożyć farsz. Włożyć do naczynia żaroodpornego, zalać przecierem pomidorowym. Jeśli nie jest on doprawiony, przyprawić. Piec
Corner With Recipesniestety często posiłkuję się półproduktami. Oto jeden z takich obiadów :) Składniki (dla 4 osób): - 2 filety z kurczaka - duża garść kurek - kilka garści mixu sałat - szklanka kukurydzy - kilka łyżek jogurtu naturalnego - 6 pit - olej rzepakowy - sól, pieprz do smaku, przyprawy: tymianek, bazylia, papryka słodka, ostra, czosnek granulowany Kurczaka pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzany olej, dodać przyprawy. Podsmażać kilka minut(...)Dodać umyte kurki. Zmniejszyć gaz, mieszać. Poddusić przez ok. 10 minut, co chwilę mieszając. Dodać jogurt naturalny, wymieszać dokładnie, ewentualnie doprawić. Pity podgrzać. Dodać sałatę, na to kukurydzę i sos kurczakowo-kurkowy. Przepis brał udział w akcji Kuchnia 24/7
Corner With RecipesSkładniki (12 muffinek): - 1 szklanka mąki pełnoziarnistej - 1 szklanka mąki krupczatki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 3 łyżki mielonego maku - 2 duże jajka - 8-10 łyżek cukru - 180 g jogurtu naturalnego - 8 łyżek roztopionego masła - skórka starta z 1/2 cytryny - 150 g malin (świeżych lub mrożonych) Do miski wsypać obie mąki i proszek do pieczenia. Dodać mak, wymieszać. Do drugiej(...)miski wbić, ubić. Dodawać stopniowo cukier, dalej mieszać. Jogurt też dodawać stopniowo i mieszać. Do wystudzonego masła dodać skórkę z cytryny, wymieszać. Dodać do masy jajecznej. Dodać zawartość pierwszej miski. Dokładnie wymieszać. Do papilotek włożyć łyżkę masy, położyć kilka malin. Przykryć kolejną łyżką masy, dodać resztę malin. Piec ok. 20 minut, w 200 stopniach
Corner With Recipesrobione w moim domu od zawsze :) Składniki ( forma o śr. 30 cm): - 1 szklanka mąki krupczatki - 1 szklanka kaszki kukurydzianej - ½ kostki margaryny - ½ kostki masła - ½ szklanki cukru pudru* - kilka łyżek jogurtu naturalnego - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 kg jabłek - cynamon - kilka łyżek cukru** - kilka łyżek wody Mąkę, kaszkę, tłuszcze, cukier, proszek do pieczenia siekamy nożem na desce/tortownicy. Dodajemy kilka łyżek(...)jogurtu i ugniatamy ręką do uzyskania zwartej konsystencji. 2/3 ciasta wykładamy na tortownicę, resztę wkładamy do lodówki. Pieczemy 10-15 min w 180 stopniach. Umyte jabłka pozbawić gniazd nasiennych. Jeśli są ładne, nie trzeba obierać. Pokroić w kostkę (1-1,5 cm). Poddusić w garnku z kilkoma łyżkami wody i cukru. Pod koniec duszenia (5-10 minut) dodać kilka
Corner With Recipesłyżki płatków owsianych - 1 kromka czerstwego pieczywa razowego - sól, pieprz do smaku, bazylia suszona, papryka słodka, chili cayenne Surówka: - 1 marchew - 1 seler - 1 jabłko - 4 łyżki jogurtu naturalnego - 1 łyżeczka majonezu - cytryna do skropienia - sól, pieprz do smaku Kurczaka pokrój w paseczki, zamarynuj w łyżce oleju z przyprawami. Włóż do lodówki, chociaż na 20 minut. W tym czasie(...)smaż na rozgrzanej patelni z łyżką oleju. Smaż z obu stron po 3 minuty. Do zrobienia surówki utrzyj na cienkich oczkach umytą marchewkę, seler i jabłko. Wymieszaj, dodaj jogurt, majonez, skrop cytryną. Dopraw solą, pieprzem, ewentualnie suszoną bazylią
Corner With Recipespodawana z dipem czosnkowym. Polecam jako pyszną, niskokaloryczną przekąskę :) SKŁADNIKI 1 średnia cukinia (około 200g) 2 łyżki pikantnej oliwy (lub zwykła oliwa+szczypta chili) 3 łyżki greckiego jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku kilka listków mięty świeżo mielony pieprz sól morska PRZYGOTOWANIE Cukinię przekrawamyy na pół, po czym kroimy w dość grube słupki. Solimy i skrapiamy oliwą(...)Grillujemy na złoto. Jogurt mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekanymi listkami mięty i zmielonym pieprzem. Cukinię maczamy w dipie i pałaszujemy ze smakiem. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjecukinii 1/2 szklanki mąki pszennej graham T1850 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 20g WPC 80 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 łyżek cukru trzcinowego 2 jajka 4 łyżki jogurtu greckiego Sposób przygotowania: Cukinię obieramy, myjemy i ścieramy na tartce o dużych oczkach. Odsączamy ją na sitku. Do miski wbijamy jajka i ucieramy z cukrem. Kolejno dodajemy jogurt i pozostałe składniki
Truskawkowa Fiestaprzygotowania, lekka, pełna witamin suróweczka z kalarepki i jabłka. Lubicie?Surówkę podałam na talerzu PARYS- PORCELANA BOGUCICE Składniki: 2 kalarepki 1 jabłko sól,pieprz 3 łyzki jogurtu greckiego 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 łyżeczka miodu kilka gałązek natki pietruszki Wykonanie: Jabłko i kalarepki obrać, pokroić w słupki.Przełożyć do salaterki. Jogurt wymieszać z octem i miodem, doprawić
Z Majeczką w kuchniwierzch np fasole. Piec przez 20 minut. Po tym czasie zdjąć fasole i papier i piec jeszcze 10 minut. Ostudzić, wyjąć z formy. Nadzienie: 125 g mascarpone 80 g jogurtu greckiego łyżeczka cukru dowolne owoce Mascarpone zmiksować z jogurtem i cukrem do uzyskania gładkiej masy. Nałożyć na upieczone ciasto, udekorować owocami. SMACZNEGO
Moja Galeria Smakuciasteczek nie potrzeba specjalnych foremek można zrobić kółka, bądź prostokąty lub co się tam Wam widzi:) Składniki: 200 g mąki 1 żółtko 150 g masła 1 łyżka jogurtu greckiego 2 białka jajka 100 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego barwniki spożywcze: żółty i czerwony Mąkę, żółtko, masło i jogurt grecki zagnieść w kulę. Schłodzić w lodówce przez
Moja Galeria SmakuSkładniki na 3 porcje: 2 bakłażany 30 g suszonych grzybów (wcześniej namoczonych najlepiej przez całą noc) 1 cebula 2 ząbki czosnku oliwa 100 g kaszy gryczanej sól, pieprz jogurt naturalny (opcjonalnie) Kaszę gryczaną ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Bakłażana, cebulę, czosnek pokroić w kosteczkę.Na głębokiej patelni rozgrzać 5 łyżek oliwy. Dodać bakłażana, podsmażyć 10 minut. Wyłożyć(...)minut. Włożyć bakłażany, zalać 1/2 szklanki gorącej wody i dusić, aż bakłażan będzie miękki (około 10 minut). Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z kaszą gryczaną. Bardzo dobrze smakuje z jogurtem naturalnym
Moja Galeria SmakuDomowa granola na śniadanie, do jogurtu, kefiru bądź mleka. Ja najchętniej taką granolę jem z jogurtem naturalnym i bananem. Można również dodać inne ulubione owoce a także orzechy, rodzynki. Przepis zmodyfikowany od Nigelly Lawson. Składniki: 125 g płatków owsianych 65 g płatków migdałowych 30 g pestek słonecznika 30 g jasnego sezamu 2 łyżki syropu z agawy 1/2 łyżeczki cynamonu
Moja Galeria Smakukolorową słomkę to myślę, że każde dziecko z chęcią spróbuje :) Po więcej pomysłów na koktajle zapraszam tutaj Składniki na 2 porcje: 160 g truskawek 80 g malin 1 opakowanie jogurtu naturalnego (ok. 180 g) 1 łyżeczka cukru Umyte truskawki i maliny umieszczamy w blenderze, dodajemy cukier i jogurt naturalny. Miksujemy do kremowej konsystencji. Przelewamy do szklanek i zdrowy koktajl gotowy
Moja Galeria Smakubanana z dodatkiem kakao. Dla mnie świetna alternatywa dla słodyczy. Spróbujcie koniecznie! Składniki na 2 porcje: 1 dojrzałe awokado 1 banan 1-2 łyżki masła orzechowego 3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka kakao 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (opcjonalnie) 1 łyżka miodu (lub więcej do smaku) Awokado, banana obrać ze skórki. Z awokado wyrzucić pestkę i pokroić na kawałki. Przełożyć(...)miski. Dodać pozostałe składniki i zmiksować blenderem/malakserem, do uzyskania gładkiej konsystencji. Deser można schłodzić w lodówce. Podawać z kleksem jogurtu, można oprószyć kakao. Smacznego
Moja Galeria Smaku