jak zrobić wodę z cytryna - 3778 przepisów (strona:3/252)

Tort bezowy z rabarbarem i truskawkami 223

tort bezowy cud-miód-palce-lizać! Cztery chrupiące bezowe blaty tradycyjnie przełożyłem aksamitną  bitą śmietaną z odrobiną mascarpone. Do tego lekko kwaśny  pieczony rabarbar , z nutką  wody   różanej  dla podkręcenia smaku, soczyste i iskrzące się czerwienią truskawki oraz orzeźwiające listki młodej mięty ogrodowej . Tak właśnie wyobrażam sobie smak kolorowego i słodkiego dzieciństwa! A Wasze(...)laski rabarbaru 100 g cukru odrobina soku z cytryny 1 łyżka wody różanej Rabarbar potnij na skośne cząstki o długości około 4-5 cm. Skrop sokiem z cytryny, wodą różaną i zasyp cukrem. Włóż do żaroodpornego naczynia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 ° C .   Piecz około 20 minut , aż rabarbar będzie miękki , ale nie zacznie się jeszcze

Food Square
FIGI W DELIKATNIE KARMELOWYM SOSIE 115

soku z cytryny 1 łyżka wody odrobina imbiru i cynamonu 1 goździk A jak to zrobić: Figę opłukać i naciąć na krzyż. W garnuszku wymieszać cukier z sokiem z cytryny, wodą i przyprawami. Doprowadzić do wrzenia. Włożyć figę oblać sosem i dusić około 3 minuty. Figę przełożyć na talerzyk, w środek nałożyć kulkę lodów, obsypać owocami granatu i całość polać

Kuchnia w opałach
Smak dzieciństwa: ciepłe lody 329

sztuk)80 ml soku z cytryny40 ml wody330 g cukru3 białkażółty barwnik spożywczy w paściepolewa:150 g ciemnej czekolady (70%)1 łyżka olejudodatkowo:10 wafli do lodówSok z cytryny, wodę i cukier umieścić w garnuszku. Gotować bez mieszania, aż syrop osiągnie 118 st. C. Białka ubić na niemal sztywną masę. Powoli wlewać gorący syrop, nie przerywając miksowania. Miksować przez kolejne

Pożeraczka, czyli raz adobrze
CIASTO CYTRYNOWE - CYTRYNOWIEC NA MĄCE ORKISZOWEJ 283

Poncz: -sok z 1/2 cytryny -1 łyżeczka ksylitolu -1/2-3/4 szklanki wody(ja użyłam 1/2) Do wody dodać ksylitol, sok z cytryny i zmieszać. Krem cytrynowy: -2 szklanki wody -2 cytryny -6 łyżek ksylitolu(lub cukru trzcinowego) -2 budynie śmietankowe -300g masła -1 galaretka cytrynowa(najlepiej bez cukru)+ ksylitol do galaretki(dałam 75g) Jedną szklankę wody zagotować z sokiem(...)wyciśniętym z obydwu cytryn i ksylitolem. Można dać także skórkę startą z 1 cytryny-ja pominęłam. W gorącej wodzie cytrynowej rozpuścić, dokładnie mieszając galaretkę. Do drugiej szklanki wody dodać proszek budyniowy i dokładnie rozmieszać. Następnie rozpuszczony proszek budyniowy wlać do naczynia z galaretką i ugotować budyń(z wyglądu przypomina kisiel). Ostudzić. Do miękkiego masła stopniowo dodawać przestudzony budyń z galaretką

Smaczne Zdrowe
Konfitura cytrynowa z cynamonem 167

cukru1 laska wanilii Wykonanie:Cytryny dokładnie myjemy, a następnie parzymy wrzątkiem. Wkładamy do naczynia i zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 24 godziny. Po tym czasie cytryny odcedzamy, nalewamy świeżą wodę i gotujemy przez 30 minut. Cytryny znowu odcedzamy, nalewamy świeżej wody i moczymy owoce przez kolejne 24 godziny.W garnku w którym będziemy robić konfiturę gotujemy wodę

Kulinarne przygody Gatity
Konfitura cytrynowa 117

strony  niebieskapistacja.blox.pl . Z podanego przepisu uzyskałam 9 małych słoiczków po koncentracie pomidorowym. Składniki: -700g cytryn (najlepiej te, które mają cienką skórkę) -700g cukru -700ml wody Wykonanie: Cytryny możemy sparzyć wrzącą wodą lub dokładnie wyszorować. Następnie w garnku zalewamy je wodą i zostawiamy na dobę. Po tym czasie wylewamy wodę, wlewamy świeżą i gotujemy cytryny 30 minut(...)Odcedzamy, zalewamy wodą i ponownie odkładamy je na dobę. Po 24 h odcedzamy i kroimy w drobną kostkę usuwając przy tym pestki. Wodę i cukier gotujemy razem, by powstał syrop. Do gotującego się syropu dodajemy kawałki cytryn i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż będą miękkie i przezroczyste. Gotową konfiturę wlewamy do słoiczków, zakręcamy i stawiamy do góry dnem

KasiekGotuje
Oczyszczający sok z jabłek- i kac Wam nie groźny ;) 572

zawiera całe mnóstwo witamin (najwięcej wit. C, której nigdy dość, szczególnie zimą!).Szybki w przygotowaniu, smaczny, orzeźwiający i przygotowany ze składników dostępnych w każdym sklepie: jabłko, cytryna i natka pietruszki.Wszystko miksujecie, dolewacie wody, ewentualnie dosładzacie- 2 minuty i sok gotowy!Moi drodzy, blendery do ręki i do dzieła! :)))1 szklanka:* jabłko- 1/2 dużego* natka pietruszki- 6 całych gałązek(...)całkowicie pominąć)* woda mineralna- uzupełnić do pełnej szklankiPół jabłka ze skórką** wraz z natką pietruszki dokładnie zmiksować (tak, by nie były wyczuwalne kawałki skórki jabłka), dolać sok z cytryny, wodę i dosłodzić miodem do smaku.Pić od razu po przygotowaniu.Smacznego! :)* jeżeli nie przepadacie za natką, to można zmniejszyć jej ilość do minimum 2-3 gałązek** na miksowanie ze skórką możecie

Kraina Miodem Płynąca
Imbir zdrowie w twoim domu 201

kuracji antybiotykowej oraz w czasie intensywnego odchudzania się przez osoby otyłe i z nadwagą. Aromantyczna herbatka z korzenia imbiru ok. 5 cm obranego korzenia imbiru,  miód,  woda cytryna Zagotować pół litra wody, imbir pokroić na małe kawałki, wrzucić do wrzątku, gotować pod przykryciem przez 15 minut. Odcedzić, dodać 1-2 łyżki miodu. odrobinę soku z cytryny. Napar

W kuchennym oknie Ewy
Tort czekoladowo-miętowy 148

przekładamy do misy robota. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i łączymy z mascarpone, miksując za pomocą robota na najniższych obrotach. dodatkowo: 1/3 szklanki wiśniówki do nasączenia blatów (lub wody z cytryną jeśli tort jest dla dzieci) ok. 8 łyżek dżemu wiśniowego lub z czarnej porzeczki polewa: 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej 50 g masła Czekoladę topimy(...)kuchence mikrofalowej, dodajemy masło i mieszamy za pomocą szpatułki, aż polewa się roztopi. SKŁADANIE TORTU: Na paterze układamy pierwszy blat ciasta. Nasączamy kilkoma łyżkami wiśniówki lub wody z cytryną.  Rozsmarowujemy na nim dwie łyżki dżemu wiśniowego lub z czarnej porzeczki. Nakładamy połowę kremu czekoladowo-miętowego.  Przykrywamy drugim blatem. Powtarzamy czynności pkt. 2-4 (nasączamy, smarujemy dżemem i wykładamy

bistro mama
Sorbet brzoskwiniowy 244

U mnie dzisiaj pięknie i słonecznie więc koniec wakacji zajadamy pysznym sorbecikiem brzoskwiniowym. Sorbecik robi się szybko jednak trzeba czekać na zamrożenie. Mam nadzieję,  że

Monia miesza i gotuje
Gniazdka Bezowe z Bitą Śmietaną i Frużeliną Wiśniową 202

kwaśnych wiśni - dla mnie połączenie idealne. Przepis pochodzi z MW.  Gniazdka bezowe 16 sztuk: 4 białka szczypta soli 220 g drobnego cukru  1 łyżeczka soku z cytryny lub octu winnego Wykonanie: Płaską blachę wyłożyłam papierem do pieczenia. Do miski wbiłam 4 białka, dodałam sól i zaczęłam miksować. Jak piana już była sztywna po łyżce dodawałam cukier. Miksowałam(...)soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody Wykonanie: W rondelku wymieszałam wiśnie z cukrem. Podgrzewałam na średnim ogniu do momentu rozpuszczenia się cukru. Dodałam cytrynę, wodę z mąką i wymieszałam. Po lekkim podgrzaniu zdjęłam z palnika, do żelatyny dodałam kilka łyżeczek gorącego soku z wiśni i wlałam żelatynę do owoców. Wiśnie schłodziłam, aby sos owocowy

Blondynka Gotuje
Zupa z botwinki z mleczkiem kokosowym 142

marchewki 1 pietruszka pół niedużego pora 6-8 niedużych młodych ziemniaków 0,5 szklanki mleczka kokosowego 2 łyżki posiekanego koperku sól, pieprz do smaku 1 łyżka soku z cytryny woda   Przygotowanie: Bulion zagotować. Ziemniaki, marchew i pietruszkę pokroić w kostkę (ziemniaki w grubszą, marchew i pietruszkę w drobniejszą), pora pokroić w półplasterki. Warzywa wrzucić do gotującego się bulionu. Powinny(...)Młode buraczki oczyścić i pokroić w półplasterki. Zagotować 1,5 szklanki  wody, na wrzątek wrzucić botwinkę, podgotować 2 minuty i wlać sok z cytryny, wymieszać. Botwinkę razem z wodą dodać do bulionu i warzyw. Doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Dodać mleczko kokosowe i koper. Wymieszać

Kulinarne Inspiracje
MANICOTTI TUNISIEN 131

eksperymenty" . Te smakołyki, zapewne jeszcze nie raz przygotuję :)   SKŁADNIKI: 200 g mąki 2 duże jajka 20 g stopionego masła 2-3 łyżki czystego alkoholu miód sok z cytryny woda różana migdały  A jak to zrobić: Do miski wsypać mąkę, dodać jajka, roztopione masło i alkohol. Zagnieść ciasto, podobnie jak na faworki, przykryć ściereczką i odstawić na około(...)minut. W tym czasie można przygotować sos z miodu, soku z cytryny i kilku kropel wody różanej. Wszystkie składniki, należy podgrzać w garnuszku. Migdały (drobno posiekane) uprażyć. Ciasto cienko rozwałkować , pociąć na paski szerokie na 3-4cm., zwinąć jak róże i smażyć na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu, róże polać syropem i posypać migdałami. Uwaga! Im ciasto cieniej rozwałkowane

Kuchnia w opałach
Tort lawendowy 382

więc do dzieła :) Składniki na 1 blat biszkoptu (będą potrzebne 4): 1 jajko 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru +fioletowy barwnik spożywczy woda i sok z cytryny na poncz Składniki na krem śmietankowy: 400 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 2 opakowania(...)utrwalacza do bitej śmietany (np. śmietanfix) Zaczynamy od przygotowania spodów biszkoptowych jak to zrobić można zobaczyć w tym wpisie . Biszkopty układamy na paterze zaczynając od najciemniejszego. Każdy nasączamy wodą z cytryną lub wodą z białym winem jeśli tortu nie będą jadły dzieci. Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno dodając po trochu cukier, dodajemy zimny serek mascarpone i miksujemy

Ciastkozercy
Hummus 150

pitą smakuje idealnie! Zapraszam do wypróbowania! Składniki: 250 g ugotowanej ciecierzycy 6 łyżek sezamu 2 łyżki oliwy  2 średnie ząbki czosnku sok z połowy cytryny 100 ml zimnej wody 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu odrobina oliwy, szczypta słodkiej papryki w proszku i pietruszki, do serwowania Hummus - przepis:  Zaczynamy od zrobienia pasty tahini(...)patelni prażymy do lekkiego zbrązowienia sezam, a następnie mielimy go w blenderze z oliwą na gładką pastę.  Do tahini dodajemy, umytą i odsączoną ciecierzycę, czosnek, sok z cytryny, wodę, sól, pieprz i wszystko mielimy w blenderze, na gładką pastę.  Pastę wykładamy na talerz, z góry skrapiamy oliwą i posypujemy papryką w proszku, i suszoną lub świeżą pietruszką. Smacznego

Kuchnia Łukasza