pędzelki, do poprawek. Na końcu dopisałam jeszcze kilka porad, które mogą się przydać przy lukrowaniu pierników. Składniki: 2 białka 380-450 g cukru pudru kilka kropel soku z cytryny lub wody Białka umieścić w misce. Lekko spienić, ale nie ubijać. Cukier puder przesiać do drugiej miski. Do białek dodać połowę przesianego cukru. Ucierać do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeżeli ucieramy mikserem(...)papierowym. Zapobiega to wysychaniu i zapchaniu końcówki. 7. Jeżeli w którymś momencie okaże się, że lukier jest zbyt gęsty, można dodać do niego dodać odrobinę (kilka kropel) wody lub soku z cytryny. I kolejna polukrowana partia :) Powodzenia
Pełny talerzgrunt, żeby działało. :-). Napój pijemy po każdym posiłku. Napój spalający tłuszcz Składniki: 1 cytryna 1 łyżka soku z jabłka 1/4 - 1 łyżka sproszkowanego chili 240 ml wody Wykonanie: Cytrynę dobrze myjemy, a następnie parzymy. Obieramy ją ze skórki, skórkę wkładamy do naczynia, zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 10 minut. Z obranej cytryny wyciskamy sok, dodajemy do naczynia
Kulinarne przygody Gatitypiję bez cukru Hummus Drukuj przepis Składniki 1 szkl cieciorki (ugotować) 1 łyżeczka sody 2 ząbki czosnku 150g tahini (można dać więcej, nawet szklankę) sok z połówki cytryny 0,3 szkl zimnej wody sól ostra papryka (do posypania) oliwa z oliwek pestki dyni listonic_name = "Hummus (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "1 szkl cieciorki (ugotować) 1 łyżeczka sody(...)dodawać. Ja niestety nie miałam czasu. Ugotowana powinna rozcierać się w palcach. Odsączamy ją i przekładamy do blendera z dzbankiem. Krok 2 Dodajemy pastę tahini, łyżkę oliwy, wodę, sok z cytryny, posiekany czosnek i sól. Blendujemy na gładką pastę. Przekładamy ją na duży płaski talerz i rozcieramy. Krok 3 Gotowy hummus skrapiamy oliwą z oliwek, możemy posypać go ostrą papryką
CoolinarniePLwyłożonej pergaminem (lub na macie silikonowej) przez ok. 30-35 min. w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, aż ładnie się zrumieni. Wyjmujemy i studzimy.Z cukru pudru, soku z cytryny i wody przygotowujemy płynny, ale dość gęsty lukier. (Jeśli będzie zbyt rzadki – dodajemy więcej cukru, jeśli zbyt gęsty – więcej soku lub wody.) Polewamy nim jeszcze lekko letni, ale nie gorący wieniec
Ratunku obiadzbyt dużo ciepła też nam przeszkadza, dlatego warto zaopatrzyć się w coś co pomoże nam się trochę ochłodzić. Jeżeli akurat pod ręką nie macie wielkiego basenu, po brzegi wypełnionego wodą, nic strasznego! Zawsze możecie sobie przygotować sobie mrożona ice tea - domową, własną, bez konserwantów i zbędnych barwników. Co Wy na to? Może się skusicie i czym prędzej wypróbujecie mój przepis(...)czasie d herbaty wsypujemy cukier i mieszamy do momentu jego rozpuszczenia, następnie dodajemy sok z cytryny i mieszamy. Torebki herbaty wyciągamy, a całość zalewamy zimną wodą.Następnie dorzucamy resztę cytryny, umyte liście mięty i kostki lodu.Wstawiamy do lodówki na około 30 minut, przed podaniem ponownie dodajemy kostki lodu.Na zdrowie
Słodkie Przyjemnościpotrzebujemy ? -Ok.2 szklanek arbuza bez pestek - w kawałkach - do zblendowania. - sok z połowy cytryny - pokrojona w szostki cytrynę - zamrożoną - mietę -kostki lodu - szklankę wody - zimnej Pokrojoną w szostki cytryne zamrażamy - możemy ją wykorzysta(...)innych napojów a w taką pogodę jak teraz ... jest idealnym rozwiązaniem! Jak zrobic? Blendujemy arbuza, dodajemy sok z cytryny, szklankę wody, lod w kostkach oraz zamrożona cytryne. Dla ozdoby - kilka plasterkow świeżej cytryny i nieco mięty. Wszystkiego smacznego
dlaSmaQliście laurowe500g mielonej wołowinySkładniki sos:70g margaryny80g mąki625 ml mlekasok z cytrynynatka pietruszkisólpieprzgałka muszkatołowa składniki na panierkę: 4 jajka jajkabułka tartaolej do głębokiego smażeniaPrzygotowanie:Ciasto:W garnku zagotowujemy wodę ze skórką cytryny i szczyptą soli oraz margaryną, po doprowadzeniu do wrzenia dodajemy mąkę i zdejmujemy z ognia cały czas intensywnie mieszając.Pozostawiamy do wystygnięcia (ale ciasto nie może być całkiem
Bon Appetit Małgorzatysztuk) 400g naturalnego twarogu wysokiej jakości (bez cukru, u mnie zazwyczaj President z Biedronki) pęczek koperku pęczek szczypiorku 5-6 kromek chleba żytniego (bez skórki) 100 ml wody sok z 1 cytryny 1,5-2 łyżki żelatyny pieprz, odrobina soli cebula 1/3 szklanki stopionego masła listonic_name = "Terrina ze śledziem (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "tacka filetów(...)sztuk) 400g naturalnego twarogu wysokiej jakości (bez cukru, u mnie zazwyczaj President z Biedronki) pęczek koperku pęczek szczypiorku 5-6 kromek chleba żytniego (bez skórki) 100 ml wody sok z 1 cytryny 1,5-2 łyżki żelatyny pieprz, odrobina soli cebula 1/3 szklanki stopionego masła " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Chleb pozbawić skórki, posiekać na drobne kawałki i zblendować
CoolinarniePLcynamonu szczypta soli 3 łyżki soku z cytryny lub łyżka spirytusu 1/4 szklanki wody banan Cukier ucieramy z żółtkami, dodajemy mąkę i cynamon. Następnie rozrzedzamy ciasto sokiem z cytryny i wodą. Można dodać spirytusu ażeby placki były mniej tłuste. Banany obieramy i rozdrabniamy blenderem lub mikserem, mieszamy z masą. W tym czasie z białek i soli ubijamy pianę. Porządnie
prawdziwe jedzeniełyżeczki cynamonu 4 łyżeczki (16g) żelatyny 1/4 szklanki soku jabłkowego jabłka do masy jogurtowo-śmietankowej 500g jabłek 2 łyżki domowego cukru waniliowego (lub do smaku) 2/3 szklanki wody sok z 1/2 cytryny galaretka z musu jabłkowego 700g jabłek 3 łyżki domowego cukru waniliowego (lub do smaku) 1/4 szklanki wody sok z 1/2 cytryny 4 łyżeczki (16g) żelatyny 1/4 szklanki soku(...)ciasta - biszkopt przekroić na dwa cieńsze blaty MASA JOGURTOWO-ŚMIETANKOWA - jabłka umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w dość drobną kostkę, skropić sokiem wyciśniętym z 1/2 cytryny - owoce przełożyć do rondelka, zalać wodą, dodać domowy cukier waniliowy, gotować na małej mocy palnika przez kilka minut, aż jabłka zmiękną - ważne, żeby nie rozgotować owoców, powinny zostać w kawałkach - ugotowane jabłka odcedzić
Smakołyki Berenikikoniecznie mocno schłodzić . Czas: 5 minut + chłodzenie Składniki: plaster arbuza ( po odcięciu skóry ok. 3/4 szklanki miąższu)- zimnego schłodzonego mocno 1/2 szklanki mleka kokosowego 1/3 szklanki wody mineralnej gazowanej 1 łyżka soku z cytryny szczypta sumaku Z plastra arbuza odkroić skórę. Z miąższu usunąć pestki(...)pokroić go na kawałki. Ze skórki arbuza można powycinać ozdoby którymi udekoruje się szklaneczki lub otoczenie w jakim będzie podawany koktajl. Zmieszać mleko kokosowe z sokiem z cytryny i zimną wodą mineralną gazowaną. Do malaksera wrzucić miąższ z arbuza . Wlać mleko kokosowe z wodą i sokiem z cytryny. Dodać szczyptę sumaku i zmiksować wszystko. Przelać do szklaneczek - udekorować
Buniabaje w kuchniprzepis na babkę marmurkową. Jest delikatna w smaku i po prostu rozpływa się w ustach. SKŁADNIKI: Ciasto: 5 jajek, 200g cukru pudru, 1/2 szklanki oleju, 1/2 szklanki wody, 1 cytryna, 2 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 3 łyżki kakao, Polewa: 1 tabliczka białej czekolady, 1,5 łyżki mleka, kolorowe perełki, PRZYGOTOWANIE: 1. Cytrynę dokładnie(...)myję, ścieram skórkę i wyciskam sok. Wodę mieszam z olejem, cukrem pudrem, sokiem i skórką z cytryny. Nadal ubijając dodaję po jednym żółtku. Stopniowo wsypuję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksuję. 2. Białka ubijam na sztywno z cukrem waniliowym. Pianę dodaję do ciasta. Delikatnie mieszam. Ciasto dzielę na dwie równe części. Do jednej z części dodaję kakao. Mieszam
Tradycyjna kuchnia KasiIdealna lemoniada na nadchodzące 37 stopniowe upały:) Składniki: 1,5 l wody mineralnej, 4 cytryny, 3 cm świeżego korzenia imbiru, 6 czubatych łyzek miodu, 2 szklanki kostek lodu, garść listków świeżej mięty, Przygotowanie: Wode wlać do dzbanka. Do wody wycisnąć sok z cytryny. Kawałek świeżego imbiru zetrzeć na tarce i dodać do wody. Na koniec dodać miód, mięte i wcześniej
Anioły w kuchnispróbowały wszystkich trzech! Lemoniada jaśminowa 2 torebki zielonej jaśminowej herbaty 2 łyżki brązowego cukru – lub więcej jak ktoś lubi Pół cytryny pokrojonej na plasterki, a następnie na mniejsze kawałki Garść mrożonych owoców leśnych Litr bardzo zimnej wody Kostki lodu Zaparzyć bardzo mocną herbatę i ją posłodzić. Poczekać aż wystygnie. W karafce umieścić owoce i lód, wlać esencję, dopełnić wodą(...)suszonych) 4 łyżki brązowego cukru – lub więcej, jak ktoś lubi Sok z 1 cytryny Ok. 1 litra bardzo zimnej wody Lód Lawendę zalać szklanką gorącej wody. Dodać sok z cytryny i cukier. Gotować pod przykryciem ok. 15 minut, aż powstanie syrop. Przecedzić. Ok. pół szklanki syropu przelać do karafki, dopełnić wodą z lodem, podawać z plasterkami cytryny. Pijąc można
Patchworkpianę. Żółtka utrzeć z cukrem i 150 ml gorącej wody. Masę żółtkową wymieszać z mąką tortową przesianą z mąką ziemniaczaną + proszek do pieczenia. Na końcu wymieszać białka. Ciasto przelać na blaszkę piec ok. 35 minut w temp. 180 stopni C.Krem nr 1:Cytryny sparzyć i otrzeć z nich skórkę. Dodać dżem morelowy,rozgniecione(...)miękkim masłem i cukrem, doprawiając rumem. Krem budyniowy posmarować na kremie morelowym i odstawić do lodówki do stężenia.Lukier:Z cukru pudru, z soku z cytryny i wody gorącej zrobić lukier energicznie mieszając. Wylać na ciasto. Udekorować tartą czekoladą, cytryną albo miętą.cytrynowo - rumowe ciacho z lukrem
Bon Appetit Małgorzaty