skorupkach za pomocą małego nożyka. Potem mule dokładnie płuczemy pod zimną bieżącą wodą, aby wypłukać je z piasku.Co dalej?Tak przygotowane mule można przyrządzić na wiele sposobów: upiec w piekarniku, ugotować na parze, udusić w winie lub innym sosie :) Do tego obowiązkowo ciepła, chrupiąca bagietka i kawałek cytryny :)Jak zasiąść z małżem do stołu?W restauracjach małże zwykle są podawane(...)talerzach na zupę, w dużych misach lub wazach, albo w fikuśnych, małych wiadereczkach. Do tego dostaniecie łyżkę i widelec oraz duży talerz na puste skorupki. I miseczkę z wodą i cytryną do płukania palców. Gdyż małże je się palcami! A po co ta łyżka i widelec? Otóż pierwszego mula nabieracie jedną ręką na łyżkę, a drugą nabijacie mięso na widelec
W kuchni Katiepłatków róż- bez białych końcówek 80 dag cukru 1 litr wody sok z 1,5 cytryny Wykonanie: Do dużego słoika z zamknięciem wrzucamypłatki róż, wlewamy wodę, dodajemy sok z cytryny. Odstawiamy na min dobę. Po tym czasie z płatków dobrze wyciskamy cały sok, który następnie gotujemy na wolnym ogniu dodając wcześniej cukier. Kiedy sok zawrze, zmniejszamy ogień i gotujemy
Z Majeczką w kuchninapój na letnie dni. Prosty w wykonaniu zachęca do codziennego przygotowania, i zdrowszy od mrożonych herbat mimo, że je też bardzo lubię. Lemoniada często kojarzy nam się z wodą z cytryną i cukrem, nic bardziej mylnego, możemy przygotować lemoniadę z wszystkiego co bardzo lubimy i tutaj moja propozycja :) Składniki: 1 l wody 3 duże pomarańcze kilka
Niezły Młynekdziennie co 2,5-3 godziny, w tym jak najwięcej dań płynnych (koktajle i zupy), które nie obciążają układu trawiennego - każdy dzień należy rozpoczynać od wypicia szklanki rewitalizowanej wody z cytryną i posiekanym imbirem - dużo odtruwających owoców (cytryny, jabłka, śliwki, winogrona, ananasy, grejpfruty) i warzyw (seler, buraki, kapusta, brokuły, marchew) - min. 2 litry rewitalizowanych płynów dziennie w postaci wody mineralnej
NaKońcuJęzykabezpośrednio po usmażeniu. Składniki: 250 ml wody 130 g masła 250 g mąki pszennej 4 jajka sól szczypta lukier 150 cukru pudru około 3 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Wodę zagotować z masłem i solą. Zdjąć z ognia, dodać przesianą przez sitko mąkę i energicznie mieszać do uzyskania jednolitej masy. Ponownie postawić na ogniu i chwilkę podgrzewać cały czas
Ala piecze i gotujedorosłych z alkoholem będzie niepowtarzalnym drinkiem. Składniki: 500 g arbuza obranego bez pestek 300 g melona obranego bez pestek garść mięty 0,5 szklanki gorącej wody 1 sok z cytryny (może być limonka) 3 szklanki kruszonego lodu 300 ml wody gazowanej jeżeli ktoś lubi cukier może posłodzić :) Wersja dla dorosłych 100 ml wódki albo rumu Przygotowanie: Wrzątkiem zalać(...)miętę, odstawić do ostudzenia i przecedzić. Arbuza i melona pokrojonego w kostkę zblendować z cytryną, zalać naparem z miętą i wodą gazowaną, również zblędować następnie łączymy z kruszonym lodem, przelewamy do szklanek i zaczynamy się orzeźwiać :) Smacznego
Niezły Młynekupieczeniu zostawić uchylony piekarnik i biszkopt do wystudzenia - biszkopt nie opada i jest równy wystudzony biszkopt przekroić długim, ostrym nożem na dwa blaty i można je skropić wodą z cytryną lub czym lubisz /ja użyłam herbatę z cytryną użyłam swój wyrób na zimę: słoik pokrojonych gruszek w syropie - można użyć świeżych i poddusić je w cukrzeżelatynę namoczyć zimną wodą
W Mojej Kuchni Lubięminut w temp. 170°C. Piec do momentu, kiedy patyczek wetknięty w babkę będzie suchy. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Babkę polukrować. Rozetrzeć cukier puder z sokiem z cytryny i odrobiną wody. Babka wyrasta wysoka, a ciasto jest bardzo puszyste. Serdecznie polecam
Świat CiastaszczyptaKREM BUDYNIOWY : * budyń waniliowy – 2 op * mleko – 700 ml * cukier – ok.3 łyżki * miękkie masło – 200 g * cukier puder – 3 łyżkiDODATKOWO : * woda – 125 ml * sok z cytryny – 3 łyżki * cukier – 1 łyżeczka * banan – 3 szt * galaretka cytrynowa – 2 sztSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :BISZKOPT :Białka oddzielamy od żółtek.Do białek dodajemy odrobinę soli(...)masło miksujemy z z cukrem pudrem na puszystą masę.Nie przerywająca dodajemy po 1 łyżce budyniu i dokładnie mieszamy.CAŁOŚĆ:Wystudzony biszkopt kroimy na 2 blaty.Każdy nasączamy wodą wymieszaną z cytryną i cukrem.Pokrywamy 2/3 kremu , przykrywamy drugim blatem , dociskamy.Pokrywamy resztą kremy i układamy pokrojonego banana.Zalewamy tężejącą galaretką.Zostawiamy na noc w lodówce.Smacznego
Ostra na SłodkoSkładniki 250 g mąki pszennej 250 g twarogu śmietankowego 250 g margaryny (np. Kasia) Nadzienie 1-2 jabłka Lukier cukier puder 1-2 łyżki wrzącej wody sok z cytryny Przygotowanie Składniki na ciasto zagnieść, włożyć do torebki foliowej i wstawić do zamrażalnika na ok. 30 min. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 4 mm i wykrawać kwadraty o boku 5x5cm(...)temperatury 200ºC przez ok. 20-25 min (do zarumienienia). Rożki polać lukrem lub posypać cukrem pudrem. Wykonanie lukru: szklankę cukru pudru wsypać do miseczki, dodać wrzącą wodę i tyle soku z cytryny by uzyskać jednolitą, gładką konsystencję o gęstości miodu. Polewać rożki lekko przestudzone. Smacznego
coolinarnastrefa.blogspot.comtruskawki co prawda najlepsze byłyby polskie, ale te z importu też się doskonale sprawdzają. Składniki kilka kiwi pół kilograma truskawek 6 łyżki cukru 6 łyżki bardzo gorącej wody 1 łyżeczka soku z cytryny Przygotowanie Cukier rozpuścić w gorącej przegotowanej wodzie i dodać sok z cytryny. Kiwi obrać ze skórki. Truskawki pozbawić szypułek, umyć i osuszyć. Wszystkie owoce pokroić
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataodespać z nawiązką. Zdarzyło mi się kilka razy trenować z jej pomocą. Tu jednak nie zauważyłam specjalnie cudownego działania. Nogi same nie pedałowały, a wyniki podobne jak na wodzie z cytryną :) W smaku jest wstrętna! Nie rozpuszcza się w płynach, więc nie ma sensu dodawać jej do herbaty. Sposobów jest wiele. Można rozmieszać w wodzie, w pepsi lub w kawie
Blondynka GotujeSzybki w przygotowaniu, idealny gdy zostaną białka np, z robienia pączków najlepiej smakuje z ptysiami. Składniki 6 białek 300 g cukru 150 g wody łyżeczka soku z cytryny Sposób przygotowania Z wody i cukru ugotować gęsty syrop, z białek ubi ć sztywna pianę, cały czas miksując wlewa ć powoli syrop na końcu doda ć sok z cytryny i miksowa
RAROSSAW komentarzach do poprzedniego postu Sylwia napisała, że nie wpadłaby na to, żeby liczyć przeczytane książki. Zaczęło mnie to stwierdzenie nurtować, sama nie wiem, dlaczego. Sama
Pożeraczka, czyli raz adobrzeszczelnie zamkniętym pojemniku. Idealne jako ozdoby do tortów, ciast, lodów, deserów. Składniki na galaretkę: Płatki fiołków (u mnie tylko kilka gramów) Ok. szklanka cukru Sok wyciśnięty z cytryny Szklanka wody ok. 1 łyżka środka żelującego - u nas: "fix i masz dżem" Winiary (skład to pektyna, cukier i kwas cytrynowy) Wykonanie: Płatki oczyszczamy, wsypujemy do garnuszka. Zalewamy sokiem z cytryny
Symfonia Smaków