łyżeczki octuszczypta soli Masa śmietankowa: 750 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej 4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny ¼ szklanki gorącej wody Poncz: 1 szklanka gorącej wody 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 2 – 3 łyżki alkoholu Polewa: 1 ½ tabliczki czekolady deserowej (u mnie gorzka z 50% kakao) 5 łyżek śmietany kremówki 1 łyżeczka masła Dodatkowo: 1 słoik gładkiego(...)studzimy w formie, następnie wyjmujemy i studzimy na kratce. Wystudzony blat wyrównujemy, jeśli zachodzi taka potrzeba i kroimy wzdłuż na 2 równe części. Poncz: Cukier rozpuszczamy w wodzie, dodajemy sok z cytryny i zostawiamy do wystygnięcia. Dodajemy alkohol i mieszamy. Masa: Żelatynę rozpuszczamy w ¼ szklanki gorącej wody, dobrze mieszamy i lekko studzimy (ale nie może być zupełnie wystudzona). Śmietanę kremówkę
Mia Cucina Sofietawedle własnych upodobań. Czas przygotowania: 14-40 dni Składniki:500 ml spirytusu 95%,500 ml wody,500 g cukru,6-8 cytryn.Przygotowanie:Cytryny wyszorować w gorącej wodzie, osuszyć, cienko obrać (żółtą skórkę, bez albedo) przy pomocy obieraczki do warzyw, skrobaka do cytrusów lub otrzeć skórkę na tarce.Skórki włożyć do słoja, zalać spirytusem, szczelnie zamknąć.Odstawić(...)ciemne miejsce, codziennie potrząsając słojem. Zlać spirytus,skórki wyrzucić, wodę zagotować z cukrem, wystudzić. Zimny syrop cukrowy połączyć ze spirytusem, odstawić na 2 tygodnie. Po dwóch tygodniach przefiltrować płyn, rozlać do butelek, odstawić na kolejny tydzień.Podawać mocno schłodzony. Z pozostałych cytryn można wycisnąć sok i zamrozić w pojemniku na lód
SzczyptaSmaQmowy.W kuchni ponad 30 stopni więc się chłodzę.Bardzo zimna herbata miętowa z dodatkiem cytryny i mięty. Składniki: 2 szt herbata miętowa ekspresowa 1 l wody cukier brązowy w kostkach plasterki cytryny kostki lodu listki mięty Przygotowanie: Wodę zagotować ,zalać herbatę miętową i zaparzać około 5 minut pod przykryciem. Letnią herbatę w zależności jak kto lubi słodko
Ala piecze i gotujewody mineralnej (lub więcej) ewentualnie 1-2 łyżeczki syropu z agawy lub cukru brzozowego Przygotowanie: Nektarynki cytrynę i melisę dokładnie umyj. Pokrojone nektarynki zmiksuj z wodą, melisą i świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Jeśli masz ochotę posłodź koktajl syropem z agawy lub ksylitolem. Smacznego
Ze smakiem i z pasjącukru 300 ml wody 3-centymetrowy kawałek świeżego imbiru sok z 1 cytryny Rabarbar pokroić w 2-centymetrowe kawałki. Umieścić w garnku razem z cukrem, wodą i sokiem z cytryny. Imbir obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach, dodać do rabarbaru. Całość zagotować, a następnie dusić przez 5-10 minut, aż rabarbar zmięknie i będzie się rozpadał. Ostudzić. Ostudzoną
Pożeraczka, czyli raz adobrzezapachu cytryny pomocny w czasie przeziębień, czy też nalewkę - pigwówkę. Owoce pigwy zawierają bardzo dużo pektyn, dlatego świetnie nadają się go zagęszczania owocowych konfitur (np. z gruszek), przygotowywania marmolad i galaretek. Hiszpanie przygotowują z pigwy specjał o nazwie dulce de membrillo, nazywany u nas galaretką z pigwy lub serkiem pigwowym. Owoce gotuje się z wodą i cukrem(...)skórka z 1 cytryny Przygotowanie: Pigwę lub pigwowca obierz i wydrąż gniazda nasienne. Owoce pokrój na kawałki i włóż do garnka z grubym dnem. Zalej wodą, dodaj skórkę z cytryny i doprowadź do wrzenia. Gotuj pod przykryciem przez ok. 30 min., aż owoce zamienią się w gęste puree. Zmiksuj je na gładko przy pomocy blendera. Zważ pigwowe puree
Chilli Czosnek i Oliwapokoleń, więc jak najbardziej polecam. Idealna do ciast, pączków, deserów jaki do podjadania jako samodzielny deser. 20 dag płatków róży 50 dag cukru Sok z jednej cytryny 2 szklanki wody Płatki oczyści z wszelkich zanieczyszczeń, pyłków. Oczyszczone płatki polać sokiem z cytryny, (z sokiem należy uważać niektóre róże same w sobie mają kwaskowy smak) Następnie płatki z sokiem ugniatać
RAROSSAdrzwiczkami.Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.Wiśnie (jeśli ze słoika, to z sokiem) z cukrem umieścić w rondelku. Podgrzewać na średnim ogniu, nie gotując. Dodać sok z cytryny i wymieszaną z wodą mąkę, podgrzewać jeszcze trochę, zdjąć z palnika.Żelatynę odcisnąć, dodać do masy, wymieszać aż do rozpuszczenia. Ostudzić, a następnie schłodzić w lodówce. Kremówkę ubić na sztywno
Pożeraczka, czyli raz adobrzeciekawy smak, jest szybki w przygotowaniu w sam raz na gorące dni. składniki na 2 porcje 1 duży pęczek natki pietruszki 2 banany sok z 1 cytryny 1/2 szklanki wody mineralnej niegazowanej przepis Umytą i osuszoną natkę pietruszki siekamy na mniejsze części, następnie wrzucamy do wysokiego naczynia i blendujemy do czasu aż będzie bardzo drobna, następnie wlewamy(...)cytryny i dodajemy pokrojone banany. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji . Na końcu dolewamy wodę mineralną i jeszcze wszystko miksujemy przez krótką chwilę. Koktajl podajemy schłodzony
Smakowite Daniacukinii odciąć zwiędłe i zniszczone liście, uciąć końcówki. przetrzeć kuchennym ręcznikiem papierowym - nie myć. Umieścić cykorie w naczyniu, polać resztą masła, posypać cukrem i polać sokiem z cytryny. Wlać bulion lub wodę. Naczynie przykryć folią i piec przez 30 - 45 minut aż cykoria będzie miękka. Podawać natychmiast, lub cykorię odłożyć w ciepłe miejsce a powstały sos zredukować na patelni
Stare Garybiszkopty. *Składniki podane na jeden blat. Masa: Frużelina: 800 gram świeżych bądź mrożonych truskawek 2.5 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w minimalnej ilości gorącej wody 2/3 szklanki cukru (szklanka 250 ml) 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej(...)łyżkach letniej wody Wykonanie: Truskawki umieścić w garnku, dodać cukier i podgrzewać do rozpuszczenia się cukru i rozmrożenia się owoców. Następnie do truskawek dodać sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną wymieszaną z wodą i całość zagotować do czasu, aż masa delikatnie zgęstnieje. Na sam koniec dodajemy rozpuszczoną żelatynę (należy odrobinę frużeliny wymieszać dokładnie z żelatyną, aby nie powstały grudki) i dokładnie
Krakowskie smaki Animożna kupić w sklepie. I zdrowsze. Dziś pomysł na lemoniadę z arbuza, naturalnie słodką i orzeźwiającą :) Składniki (na 2 duże kubki ok. 330 ml): 1 szklanka wody (może być gazowana) arbuz 2 cytryny świeża mięta lód Myjemy cytryny, przekrawamy na pół, wyciskamy sok z 3 połówek, ostatnią, czwartą, kroimy na cienkie cząstki. Arbuza kroimy na cząstki. Wyciskamy sok z arbuza(...)też o wyciągnięciu wcześniej pestek. Lód kruszymy na drobne kawałki. Do szklanki lub słoika wkładamy świeże gałązki mięty i cienkie plasterki cytryny, zasypujemy lodem. Wlewamy sok z cytryny i arbuza, uzupełniamy wodą. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercypyszny sorbet znalazłam kiedyś na stronie Uroda i Zdrowie ... Wersja z jogurtem zaciekawiła mnie. Musiałam go jak najszybciej przyrządzić :)) Składniki: 400 ml wody 250 g jeżyn 1 cytryna 125 g naturalnego jogurtu bez cukru 200 g cukru Przygotowanie: Przygotować syrop z wody i cukru. Odstawić i ostudzić. Do ostudzonego syropu dodać(...)dwóch cytryn, zamieszać. Owoce zmiksować na pure, wymieszać z jogurtem. Dodać syrop z wody, cukru i sok cytrynowy. Włożyć do zamrażalnika i po około 2 godzinach zmiksować mikserem, czynność powtórzyć jeszcze 2-3 razy. Wyciągnąć z zamrażalki na pół godziny przed podaniem i raz jeszcze zmiksować
Walijskie Pichceniejeżeli ciasto będzie za rzadkie 60 g semoliny 2 jajka olej o neutralnym smaku do smażenia (np. słonecznikowy lub rzepakowy) na syrop 450 g cukru 300 ml wody sok z 1 cytryny i opcjonalnie skórka obrana obieraczką Przygotowanie: Przygotuj syrop - do rondelka wsyp cukier, wlej wodę i doprowadź do wrzenia, cały czas mieszając. Gdy cukier się rozpuści, dodaj(...)cytryny i ewentualnie skórkę i gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Odstaw do wystygnięcia (możesz zrobić syrop dzień wcześniej). W garnku umieść masło, 250 ml wody oraz sól. Gdy mieszanina zawrze, zdejmij ją z ognia i dodaj do niej mąkę oraz semolinę. Wymieszaj dokładnie drewnianą łyżką, aż ciasto stanie się gładkie i zacznie odchodzić od brzegów. Odstaw do przestygnięcia
Chilli Czosnek i Oliwa