jak zrobić wodę z cytryna - 3778 przepisów (strona:33/252)

Na upalne dni 142

polki uginaja sie od sokow i wody wszelkiego rodzaju, nawet mi przez mysl nie przeszlo zeby gotowac go w domu. Ale tesknota za smakiem dziecinstwa zrobila swoje i dzis od rana popijam pyszny kompot z rabarbaru. Zwylky cukier zastapilam brazowym, a oprocz tego w garnku wyladowala jeszcze laska wanilii i skorka z cytryny tworzac w ten sposob orzezwiajacy napoj. Kompot

Przysmaki Karolki
CIASTO CYTRYNOWE Z NUTELLĄ 434

śmietana kwaśna – 1 łyżka * żółtko – 1 sztKREM CYTRYNOWY : * budyń śmietankowy – 2 łyżki * mleko – 350 ml * mascarpone – 160 g * cytryna – 2 szt * żelatyna – 1 łyżeczka * woda – 1/4 szkl * cukier – ok. 3 łyżkiKREM CZEKOLADOWY : * mascarpone – 170 g * śmietana 36% – 100 ml * nutella – 60 gDODATKOWO : * marmolada truskawkowa – 100 g  SPOSÓB(...)mleku, studzimy,Z cytryn wyciskamy sok. , mieszamy z budyniem.Dodajemy mascarpone, , słodzimy wg. uznania i miksujemy na gładką masę.Jeśli chcemy masę mocniej cytrynową dodajemy otartą z cytryny skórkę.Żelatynę mieszamy w wodzie , odstawiamy do napęcznienia.Dodajemy do masy cytrynowej i dokładnie miksujemy.W razie gdyby z żelatyny zrobiły się grudki podgrzewamy chwilę garnek z masą i ponownie miksujemy,Studzimy i wkładamy

Ostra na Słodko
Korzenna rolada z musem dyniowym 157

ciasteczek korzennych lub do piernika łyżka oleju. Mus dyniowy : 300 ml śmietany 30 % 2 szklanki musu dyniowego 3 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny 1 łyżka soku z cytryny Wykonanie : Jajka rozbić oddzielając białka od żółtek Białka ubić na sztywno, dodawać porcjami cukier. Następnie dodać po jednym żółtku , olej  i jeszcze chwile ucierać. Wsypać suche składniki i delikatnie wymieszać(...)biszkopt , usunąć papier do pieczenia. Ciasto zwinąć dość ciasno wraz ze ściereczką . Odłożyć do wystudzenia. Śmietanę ubić na sztywno , dosypując cukier. Dodać puree dyniowe. żelatynę zalać odrobiną wody i sokiem z cytryny. Gdy napęcznieje rozpuścić ją trzymając szklankę nad goracą wodą. Dodać do masy śmietanowej. Wstawić na ok pół godziny do lodówki . Po tym czasie  biszkopt położyć na folii

Malinowa Kawiarenka
Kule śniegowe ( pączki ptysiowe ) 830

   Kule śniegowe, na taki tytuł trafiłam wertując bardzoooo stary zeszyt z przepisami mojej mamy.A co się kryło pod tą nazwą , a no przepis iście

kolorowotorcikowo
DORSZ PO AZJATYCKU. 210

kiedy są tak smacznie przyrządzone :] DORSZ PO AZJATYCKU. /po części autorski;/ 4 porcje 4 filety z dorsza 1 cały por 3 średnie marchewki olej roślinny 1/2 cytryny pęczek posiekanego szczypiorku 2 papryczki chili woda, 1/2 łyżeczki soli sos: 4 łyżki cukru 4 łyżki octu ryżowego 4 łyżki sosu sojowego 1/2 szklanki wody Filety z dorsza dzielę na połówki lub mniejsze(...)garnka i wlewam tyle wody, aby przykryła rybę. Dodaję 1/2 łyżeczki soli. Zagotowuję i od tego momentu gotuję przez ok. 12 minut. Następnie wyjmuje rybę z wody, skrapiam sokiem z 1/2 cytryny i zostawiam w cieple. Chili pozbawiam pestek, kroję w możliwie najdrobniejszą kosteczkę. Pora kroję w cienkie  półplasterki, a marchewkę w cieniutkie słupki. Wkładam, do rondelka po gotowaniu

W kuchni Karmel-itki
Savarinki. 172

sztuk. 180g mąki pszennej 10g drożdży 1/2 szklanki mleka 30 dag cukru 1 laska wanilii 2 jajka 80g masła stopionego sól szczypta Poncz. 1/2 szklanki wody 1/2 soku z cytryny 10 dag cukru 2 kieliszki rumu Do przybrania. 200ml śmietany 30% owoce świeże, kandyzowane lub z puszki Wykonanie.  Do przesianej mąki wlać drożdże wymieszane z letnim mlekiem(...)mąką i wypełnić ciastem do połowy. Przykryć i odstawić na 20 minut. Piec w temp.160stop. 25 min. Wystudzić i nasączyć ponczem. Poncz - zagotować 1/2 szklanki wody z 10 dag cukru. Dodać sok z połowy cytryny  i 2 kieliszki rumu. Babeczki odwracamy spodem do góry i nasączamy. Po 10 min. odwracamy i nasączamy od góry. Teraz możemy trochę poszaleć. Ubijamy

Kulinarny karnet Christophera
Mazurek pomarańczowy 347

dużych oczkach, łącznie z jej białą częścią, z 1/4 cytryny otrzeć skórkę i wycisnąć sok (dla wersji bardziej gorzkiej należy zetrzeć również białą część cytryny)- wyciśnięte owoce przełożyć do rondelka, dodać cukier i wodę, całość podgrzewać na małym ogniu do czasu, aż masa będzie gęsta, często mieszając, zwłaszcza pod koniec, gdyż masa może zacząć przywierać do dna (trwa

Smakołyki Bereniki
Syrop z mniszka, goździków i cynamonu 150

mniszka...i kolejny eksperyment..tym razem dodatkiem są goździki i cynamon..podpatrzyłam tutaj. 350 kwiatków (same łepki bez ogonków)  1 cytryna  5 goździków  szczypta cynamonu[ u mnie laska cynamonu]  ok 1 litra wody(...)cukru  Zebrane świeże kwiaty mniszka lekarskiego rozłożyć na papierze na około 15 minut, by wyszły z nich robaczki. Następnie włożyć do garnka, zalać zimną wodą, dodać 1 pokrojoną cytrynę , goździki i cynamon.Gotować około 20 minut i pozostawić do następnego dnia. Po tym czasie przecedzić napar przez sito. Następnie zagotować , dodać cukier .Gotować na wolnym ogniu bez przykrycia około

Moje domowe kucharzenie
Kompot z papierówek 107

słodkości owoców. składniki: 1,5 litra wody, ½ szklanki cukru, 6 dużych papierówek, sok z 1 cytryny, kilka łyżek czarnych i czerwonych porzeczek. Przygotowanie: W garnku zagotowujemy wodę z cukrem, dodajemy sok z cytryny. Gdy lekko mryga (wrze), wrzucamy pokrojone w ćwiartki jabłka bez gniazdek nasiennych. Gotujemy ok. 5 minut. Wrzucamy dla koloru trochę czerwonych i czarnych porzeczek. Studzimy, wstawiamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Torcik owocowy a'la kopiec kreta 120

SKŁADNIKI: biszkopt: 1/2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 6 jajek, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 szklanki kakao. poncz: 1/2 szklanki ciepłej wody, sok z połowy cytryny, 3 łyżeczki cukru. krem: 250 g serka mascarpone, 300 ml kremówki, 2 łyżki cukru pudru, owoce: kiwi, winogrona, nektarynki. Przepis:     Mąkę pszenną przesiewamy z mąką ziemniaczaną(...)tortów  ze sklepu redcoon.pl Użyłam 2 blaty do zrobienia mojego torcika. Jeden przekroiłam na pół i powstały mi dwa małe blaty.Poncz: W ciepłej wodzie rozpuszczamy cukier, energicznie mieszając. Następnie wlewamy sok z cytryny.  Pierwszą połówkę nasączyłam ponczem, nałożyłam masę z owocami, położyłam drugą połówkę i przykryłam kremem. Cały torcik dookoła smarujemy kremem. Drugi biszkopt pokruszyłam i obsypałam

Aga w kuchni
Bezglutenowa tarta z galaretką malinową, mascarpone i jeżynami 182

mascarpone - 20 ml wody - 4 g żelatyny - 3 łyżeczki cukru pudru Składniki na żelkę: - 100 ml wrzącej wody - 6 g żelatyny + 15 ml gorącej wody - sok z 1/4 cytryny - 15 g cukru - 1/2 łyżeczki cukru waniliowego Dodatkowo 500 g jeżyn i kilka listków mięty do dekoracji. Forma do tarty 25 cm. Ciasto. Zaczynamy od spodu naszej tarty. Do blendera wrzucamy(...)wykładany na galaretkę, wyrównujemy i układamy na niej jeżyny. Następnie wkładamy do lodówki i bierzemy się za żelkę. Żelka. Żelatynę rozpuszczamy w 15 ml gorącej wody, a następnie łączymy z wrzątkiem, z sokiem z cytryny, cukrem i cukrem waniliowym. Mieszamy aż cukier się rozpuści i zostawiamy do wystudzenia. Kiedy przygotowana żelka wystygnie (będzie płynna) wyciągamy tartę z lodówki i pędzelkiem

Kuchenne Wariacje
Bóbmus czyli humus z bobu, Polska Bułka 248

smaków, może go spokojnie pominąć.  Składniki: 1,5-2 szklanki ugotowanego, obranego bobu 2-3 ząbki czosnku 3 łyżki tahiny sok z 1 lub 2 cytryn (ewentualnie ocet winny) sól ½ szklanki zimnej wody opcjonalnie: kumin Zblenduj bób, czosnek, tahinę i sok z cytryny. Dopraw solą (i ewentualnie kuminem). Dodaj zimną wodę i blenduj, aż powstanie dość gęsta, gładka pasta

Qlinarnie i Qlinarnie
Tartaletki z truskawkami 156

szkl. cukru pudru 1 łyżka  kakao 1 łyżka kawy rozpuszczalnej ½ łyżeczki sody szczypta soli 18 dkg margaryny 3 łyżki zimnej wody Masa truskawkowa:  30 dkg truskawek  1/3 szkl. cukru  sok z 0,5 cytryny  2 łyżki żelatyny 300 ml śmietany 36% Zagnieść ciasto i schłodzić.[ ja najpierw wyłożyłam ciasto do tartaletek i wstawiłam(...)wyłożyć ciastem , nakłuć widelcem. Piec około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Pozostawić do wystygnięcia. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzącej wody, odstawić.Truskawki, cukier, sok z cytryny podgrzać, wymieszać. Zmiksować i doprowadzić do wrzenia i zdjąć z palnika. Do gorącego sosu dodać żelatynę, dobrze wymieszać, by się całkowicie rozpuściła i wystudzić. Śmietanę  ubić

Moje domowe kucharzenie
DUET ----POMARAŃCZA Z BAZYLIĄ 135

kuchniapepin.blogspot.com/2014/06/duet-pomarancza-z-bazylia.html Składniki: miód do smaku  10-15 listków bazylii   białe części skórki cytryny lub pomarańczy 2 szklanki wody 2-3łyżki soku z cytryny-(do swojego smaku) Przygotowanie: Obrac pomaranczę Odciąć bialą skórkę ,która drobno posiekać.Dodac sok z cytryny i odstawic na 1 godzine .Następnie dodac wode i odstawic ponownie na 1 godzine

w mojej kuchni
Sałatka owocowa 190

witamin - świetny zamiennik dla słodyczy. Dzieciaki ją uwielbiają :)SKŁADNIKI 1 pomarańcza2 jabłka2 gruszki 2 banany kiść winogron1 granatsok z cytryny 1/4 szklanki wody3 łyżki brązowego cukru PRZYGOTOWANIEObieramy pomarańczę i usuwamy białe błonki. Skórkę wraz z wodą i cukrem gotujemy przez 10 minut na małym ogniu. Studzimy.Do miski wrzucamy pokrojoną pomarańczę, winogrona oraz jabłka, gruszki i banany pokrojone

Moje Kuchenne Rewelacje