jak zrobić wodę z cytryna - 3778 przepisów (strona:37/252)

Konfitura z mandarynek 170

pominęłam)Sposób przygotowania:1. Obrane mandarynki należy dokładnie oczyścić z białych błonek, inaczej konfitura może być gorzkawa.2. Wodę zagotowujemy z cukrem, aż cukier się całkowicie rozpuści, dodajemy do syropu owoce i gotujemy mieszając od czasu do czasu. Następnie dodajemy sok z cytryny, gotujemy bez przykrycia, aż konfitura trochę zgęstnieje i owoce się rozpadną.3. Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików

Kuchnia domowa Ani
Spaghetti krewetkowe 186

masła• 1 duży ząbek czosnku, starty na tarce o drobnych oczkach• 1 łyżeczka skórki startej z cytryny• 1 łyżka posiekanej natki pietruszki (lub kolendry)• sok z cytryny Mrożone krewetki rozmrażamy w ciepłej wodzie. Z połowy odrywamy ogonki i siekamy, drugą połowę pozostawiamy w całości z ogonkami. Całe krewetki nacinamy po wewnętrznej stronie, tak aby się otworzyły podczas smażenia.  Makaron(...)sekund podsmażamy na małym ogniu. Zestawiamy z ognia i mieszamy z natką pietruszki. Odcedzony makaron wkładamy z powrotem do garnka, dodajemy odłożona wodę i podgrzany sos z patelni. Po wymieszaniu podajemy skrapiając danie sokiem z cytryny. SMACZNEGO

Blondynka Gotuje
Pierniczki nadziewane 2201

wody 3 łyżki miodu 60 g gorzkiej czekolady, posiekanej Przygotowanie Ciasto na pierniczki. Miód, masło i cukier umieścić w garnku i podgrzewać do stopienia masła. Odstawić i lekko ostudzić. W misce umieścić mąkę, jajko, przyprawę do pierników (wykonanie domowej przyprawy: wszystkie składniki umieścić w moździerzu i dobrze rozetrzeć.), kakao, sodę rozpuszczoną w mleku, migdały, sok i skórkę cytryny. Dodać ostudzone(...)ognia i dodać połamane kawałki czekolady. Wymieszać a następnie zanurzać górę pierniczków w polewie. Odkładać na kratkę. Rzadki lukier.  Do szklanki cukru pudru dolewałam tyle wody i soku z cytryny by otrzymać dość rzadki płyn. Maczałam w nich tylko górę pierniczków bez nadzienia. Gęstość płynu najlepiej dobierać metodą prób i błędów (stopniowo należy dolewać wody tak by otrzymać pożądaną

coolinarnastrefa.blogspot.com
Lemoniada z arbuza. Arbuziada 163

kupne napoje, które zawierają jakieś dziwne składniki zamiast prawdziwych soków owocowych. P rzy robieniu lemoniady przeważnie pracy niedużo a orzeźwienie gwarantowane. Do dzisiejszej wystarczy kawałek dojrzałego arbuza, zimna woda, sok z cytryny i ew. trochę miodu lub cukru jeśli wyda się komuś zbyt kwaśna. Można ją mocniej rozcieńczyć, ale ja lubię dobrze czuć smak owoców. Lemoniadę możecie zrobić także

Smaczna Pyza
Chłodnik z botwinki z ziarnami czarnuszki 142

wody sól, pieprz, cukier do smaku. Wykonanie: Botwinkę myjemy i drobno siekamy, buraczki, myjemy, obieramy i ścieramy na tarce. Wszystko gotujemy około 15 minut w 250 ml wody z sokiem z cytryny. Gdy wszystko zmięknie, ostawiamy do wystudzenia. Ogórka szklarniowego ścieramy na tarce, szczypiorek i koperek siekamy drobno, zalewamy maślanką, śmietanką i przestudzoną botwinką z buraczkami, całość mieszamy i doprawiamy

Garnkowe fanaberie
Ciasto z kwiatami czarnego bzu 201

kwiaty (główki) czarnego bzu 3 łyżki stołowe dobrej jakości syropu z czarnego bzu  (ja zastosowałam syrop Ogródek Dziadunia - klik ) 3 łyżki stołowe miodu sok wyciśnięty z 1 cytryny 1 szklanka wody Intensywność wyczuwalnego smaku czarnego bzu w cieście zależy od ilości składników użytych do sporządzenia ponczu.  Jeśli chcecie uzyskać jedynie posmak czarnego bzu, proponuję zastosować do sporządzenia ponczu

Garniec Magalie
Babka wielkanocna z lukrem cytrynowym 381

wyciągamy babkę z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Lukier cytrynowy: W miseczce dokładnie mieszamy cukier puder z sokiem z cytryny. Jeśli lukier jest za gęsty dodajemy soku z cytryny (lub przegotowanej wody), a jeśli za rzadki dosypujemy trochę cukru pudru. Wystudzoną babkę wyjmujemy z foremki. Jeśli za bardzo wyrosła można ściąć spód. Polewamy babkę lukrem. Podajemy gdy lukier zastygnie. Smacznego

W kuchni Katie
Babka Wielkanocna z formy glinianej 239

szklanka oliwy 1 szklanka oranżady 2,5 szklanki mąki tortowej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 szklanki cukru Lukier 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka wody Wykonanie: Białka ubijamy na sztywną pianę dosypując cukier. Następnie dodajemy żółtka ubijając dalej wlewamy na przemian olej z oranżadą. Nie przerywając ubijania wsypujemy po łyżce mąki wymieszanej

kgwjanczewo
Sałatka z miechunką pomidorową, Bogowie 261

przetworach. Smakuje trochę jak kombinacja pomidora z agrestem. Jak dla mnie idealnie:). Składniki: 2-3 miechunki 1 zielona papryka 1 duży pomidor 1 kulka mozzarelli sos: oliwa, woda, sok z cytryny, sól, pieprz, zioła prowansalskie Posiekaj drobno warzywa, owoce i ser. Wymieszaj wszystkie składniki sosu, polej nim sałatkę i ponownie wymieszaj. Okazuje się, że można zrobić świetny film w Polsce

Qlinarnie i Qlinarnie
Ciasto "Czekoladowa Coca-cola " 353

kostki masła 3/4 szklanki cukru pudru Galaretka : 2,5 szklanki coca-coli 5 łyżeczek żelatyny Dodatkowo : mały słoik ulubionej marmolady lub dżemu Na poncz: łyżka soku z cytryny  1/4 szklanki wody łyżka wódki Wykonanie : Ciasto : W  jednej misce połączyć wszystkie suche składniki, a w drugiej mokre .  Połączyć je ze sobą mieszając dokładnie łyżką. wylać ciasto do formy

Malinowa Kawiarenka
Popołudnowa rozgrzewka! 261

Imbir Miód Cytryna   Pomarańcza Mięta  Woda Podstawowe składniki, magiczne składniki, które złożone w całość dają idealną mieszankę rześkiego orzeźwienia. Pobudzają zmysły, unoszą powieki, przyspieszają płynącą w żyłach krew, służą kojąco i rozgrzewająco. Po spacerze idealne, po ciężkim posiłku, również. Na ploteczki z koleżanką jak najbardziej wskazane!  Zamieszajcie w swoich ulubionych kubkach, wypijcie do dna, delektując się każdym

Sajkofanka smaku
Mało tłuste pączki na Tłusty Czwartek, czyli pączki bez smażenia z nutą pomarańczową. 219

smarujemy z wierzchu mlekiem i wkładamy do piekarnika na 12 minut góra - dół w temperaturze 180 stopni. Lukier: -200 gram cukru pudru -łyżka soku z limonki, pomarańczy, lub cytryny -łyżka ciepłej wody  Wszystkie składniki mieszamy energicznie do konsystencji gęstego syropu. Gdy wyciągniemy pączki z piekarnika od razu podlewamy je lukrem. Odstawiamy do wystygnięcia i zjadamy ze smakiem

BaRepas
Rabarbarowe, dietetyczne cudo 172

słodziku w płynie lub 8  łyżek cukru pudru (w wersji niedietetycznej) około 20 lasek rabarbaru pół łyżeczki cynamonu pół łyżeczki kwasku cytrynowego lub odrobinę  soku z cytryny pół szklanki wody Rabarbar myjemy, obieramy  i kroimy w kostkę. Wodę wlewamy do garnka, wrzucamy rabarbar. Dodajemy słodzik i cynamon. Gdy rabarbar się prawie rozgotuje  miksujemy na gładką masę

Humanistka w kuchni
Dietetyczna jajecznica 817

zgubić kilka kilogramów, trzeba wymyślać tworzyć takie połączenia, aby na stole nie było nudno i monotonnie, kilka składników: jajka, mleko i szczypiorek tworzą lekkie, pożywne śniadanie, do tego woda mineralna z cytryną.Dietetyczna jajecznica ze szczypiorkiem, soki i koktajle warzywne, owocowe i twarożek wiejski z rzodkiewką pomogą mi pozbyć się zbędnych kilogramów.2 jajka2 łyżki mlekaSól i pieprz do smakuszczypiorekkilka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tort czekoladowo budyniowy 159

stopniowo zimny budyń czekoladowy. Masę ucieramy do całkowitego połączenia się składników, wstawiamy do lodówki na około 30 minut.Ostudzone ciasto dzielimy na 3 równe części. Każdą z części nasączamy wodą wymieszaną z cytryna. Następnie każdy z blatów przekładamy masą budyniową. Całość dekorujemy masą,oraz wiórkami czekoladowymi.Przygotowanie wiórek:Gorzką i mleczną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej albo mikrofali, a następnie cienko rozsmarowujemy

Słodkie Przyjemności

Proponowane wyszukiwania