jak zrobić wodę z cytryna - 3778 przepisów (strona:28/252)

Napój cytrynowo-czosnkowy 187

można zastąpić cukrem albo czymś innym słodzącym, można także wypić bez)Przygotowanie:     Czosnek przeciskamy przez praskę prosto do szklanki. Dodajemy do niego sok z cytryny i zalewamy wszystko wodą. Na końcu osładzamy napój miodem, cukrem lub czymś innym, wedle uznania. Mieszamy energicznie przez chwilę i wypijamy.      Zapach deszczu. Chłodny wiaterek muskający skórę ramion

Weganizm infantylny
"Każdy ma jakiś fetysz" czyli Fooding krakowskich blogerek i przepisy na: Asser Romman i Lemon and mint. 148

lubimy fotografować się w garnkach  :) Asser Romman - afrodyzjak z granatów i wody różanej.Składniki:5 granatów;10 ml wody różanej;ok. 1 l wody mineralnej, dobrze schłodzonej;sok z 2 limonek lub z cytryny;opcjonalnie do smaku można dodać miód.Granaty bez skórki i pestek miksujemy za pomocą blendera(...)pozostałymi składnikami. Przelewamy do szklanek.Ot cała filozofia...Przepis z miesięcznika Kuchnia. Lemon and mint z wodą z kwiatu pomarańczy. Składniki: sok z 3 limonek i jednej cytryny; ok. 1 litra niegazowanej wody mineralnej; 5 łyżeczek brązowego cukru; świeża mięta - dużo świeżej mięty; 2 łyżeczki wody z kwiatów pomarańczy; Listki mięty i pozostałe składniki wrzucamy do blendera i rozdrabniamy kilka chwil

Miksturownik
Skórka pomarańczowa + film 181

przechowywana w słoiczku w lodówce około miesiąca, może być wykorzystywana do smakowitych wypieków. składniki na 1 szklankę skórek   3 pomarańcze 1 szklanka cukru kryształu 100 ml wody sok z połowy cytryny przepis Pomarańcze dokładnie szorujemy pod bieżącą wodą, następnie  sparzamy wrzątkiem i jak najcieniej obieramy ze skórek. Skórkę pomarańczową namaczamy przez 24 godziny w zimnej wodzie, zmieniając(...)trzykrotnie. Skórkę odcedzamy, dokładnie odsączamy i kroimy w drobną kostkę. Z wody i cukry gotujemy syrop, dodajemy do niego skórki pomarańczowe i smażymy je na małym ogniu do momentu odparowania połowy syropu, aż skórka stanie się szklista, co jakiś czas mieszamy. Na samym końcu skórki skrapamy sokiem z cytryny. Wystudzone skórki przekładamy do słoika

Smakowite Dania
szybkowar-śliwki do pączków,naleśników i innych... 191

Składniki: śliwki 3 kg, woda 1 szklanka, sok z cytryny 1 łyżka, żelfix 2 opakowania, cukier 30 dag umyte śliwki wypestkować i włożyć połówki śliwek do szybkowara, wlać wodę i zagotować dodać sok z cytryny, wsypać żelfix 3:1 i cukru mniej niż na opakowaniu pisze - czyli po 15 dag na opakowanie, zamieszać i zamknąć szybkowar po zagotowaniu się gotować

W Mojej Kuchni Lubię
Domowa lemoniada z arbuza z miętą 195

jest już cudownym wynalazkiem natury, więc korzystajmy z niego jak jest nam go dane latem.SKŁADNIKI :arbuz wypestkowany i bez skórki ok 400 gsok z połowy cytryny kilka kostek lodu woda gazowana (opcjonalnie zależy ile mamy kostek lodu)listki mięty  SPOSÓB PRZYGOTOWANIA - przygotowany arbuz mielę w blenderze z kostkami lodu, dodaję sok z cytryny. Jeżeli chce

Basia w kuchni
Sok z aronii 157

mnie taka aronia nadaje się już tylko na nalewki. Przepis na sok z aronii: 5 kg oczyszczonych i przemrożonych owoców aronii 1 kg cukru 4 szklanki wody sok z 1 cytryny Z 1 kg cukru i 4 szklanek wody gotujemy syrop. Do wrzątku wsypujemy owoce aronii, zagotowujemy, wyłączamy i odstawiamy na 24 godziny. Po tym czasie przecedzamy syrop przez gęste

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Syrop na przeziębienie z kwiatostanów czarnego bzu. 118

Składniki : 35-40 kwiatostanów czarnego bzu 1 kg cukru 1 l wody sok z całej cytryny Sposób wykonania : Kwiatostany bzu dokładnie otrząśnij, aby pozbyć się ewentualnych zanieczyszczeń i owadów. Nie płucz ich, aby nie straciły aromatu. Wrzuć je do emaliowanego garnka. Przygotuj syrop z wody i cukru, troszkę przestudź, dodaj wyciśnięty sok z cytryny. Zalej syropem kwiatostany i odstaw

Przepisy i porady kulinarne
Lemoniada limonkowo-imbirowa 203

LEMONIADY Lemoniada limonkowo-imbirowa - przepis: Składniki: 2 laski trawy cytrynowej 5 liści limonki kaffir 4-5 cm korzenia imbiru sok z 1 limonki sok z 1 cytryny miód do osłodzenia woda Lemoniada limonkowo-imbirowa - jak zrobić? Trawę cytrynową rozetnij na końcu i lekko spłaszcz, by wydobyć aromat, przetnij laskę na pół. Imbir pokrój w plastry. Liście limonki, trawę cytrynową(...)zalej 3 szklankami wody, zagotuj. Całość gotuj około 10 minut, by wydobyć aromat, zalewę ostudź, przecedź.  Przestudzoną zalewę limonkowo-imbirową wymieszaj z około 2 litrami wody. Dodaj sok z limonki i cytryny, posłódź miodem do smaku. Lemoniadę limonkowo-imbirową podawaj schłodzoną lub z kostkami losu! Smacznego

Moje Qulinaria
Sałatka z wędzonym łososiem i rukolą 307

jajka, 2 duże garść rukoli, 2 duże pomidory, ogórek świeży, koperek, 150 g łososia wędzonego, oliwa z oliwek, 1 ząbek czosnku, 1,5 łyżeczki soku z cytryny, 1,5 łyżeczki wody, sól, pieprz 1. Jajka gotujemy na twardo.Po wystudzeniu kroimy je w ćwiartki. 2. Warzywa myjemy, kroimy w kosteczkę. 3. Wykładamy po kawałeczku łososia. 4. Warzywa mieszamy ze sobą, dodajemy(...)łososia i jajka. 5. Przygotowujemy sos: mieszamy łyżkę oliwy z oliwek z wodą, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wyciskamy przez praskę ząbek czosnku. Mieszamy i polewamy przygotowaną wcześniej sałatkę oraz obsypujemy posiekanym drobno koperkiem. Sałatka ta świetnie smakuje także z sosem czosnkowym

Kuchnia Pełna Pasji
O magii, piernikach i odwróconej filiżance. I kto dostał nagrody! 186

zjedzenia, przechowywać w puszce kilka dni, by zmiękły.  LUKIER DO DEKORACJI 1 szklanka cukru pudru 2-3 łyżki gorącej wody - ja czasami zastępuję sokiem z cytryny Cukier ucierać z wodą do otrzymania gładkiej masy, która nie będzie zbyt płynna ani zbyt gęsta - po podniesieniu do góry łyżeczki lukier ma ściekać "po nitce" czyli jednym wąskim strumieniem. Przy okazji ostatniego

KUCHARNIA
TORCIK OWOCOWY Z MASĄ BUDYNIOWĄ 157

łyżki cukru pudruaromat waniliowydodatkowo;serek mascarpone 250gkolorowe cukrowe perełkiszklanka wiórek kokosowychowoce na wierzch : u mnie 2 kiwi, koszyczek truskawek, 2 plastry cytrynyponcz: 1,5 szklanki przegotowanej wody, sok z 1/2 cytryny, 2 łyżki cukruWykonanie:biszkopt jasny: Białka oddzielamy od żółtek, miksujemy na sztywno.Stopniowo dodajemy po 1 żółtku,dalej miksujemy. Dodajemy po torchu cukier, miksujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem

Z Majeczką w kuchni
Syrop (miód) z mniszka lekarskiego czyli tzw. miodek majowy / Homemade Dandelion Syrup 200

wody,1,5 kg cukru,3 cytryny.Zerwane kwiaty wykładamy na gazetę, żeby wyszły z nich robaczki :) Następnie wkładamy je do wysokiego garnka, zalewamy wodą i dodajemy pokrojoną w plasterki cytrynę. Całość zagotowujemy i gotujemy przez 15 minut. Zostawiamy na 24h. Po tym czasie przecedzamy wywar, do płynu dosypujemy cukier i gotujemy na wolnym ogniu ok. 2-3 godziny. Jeśli chcecie

Delicious Titbits
Biała kiełbasa w sosie polskim 124

soku z cytryny 1 łyżka cukru pudru 4 goździki 2 łyżki masła 2 łyżki mąki sól pieprz PRZYGOTOWANIE Kiełbasę układamy w garnku o szerokim dnie.Zalewamy piwem i wodą. Dodajemy sok  z cytryny, cukier puder i goździki. Cebule kroimy w półplasterki i układamy na kiełbasie. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień na mały i gotujemy pod przykryciem przez 80 minut. Wywar

Moje Kuchenne Rewelacje
Sos koperkowo - ziołowy / Dill sauce - herbal 144

Jest to moja wersja tego popularnego sosu sałatkowego. Dzięki nucie cytryny sałatki zyskują bogatszy smak. Składniki - 6 łyżek oliwy lub oleju - 6 łyżek wody - 3 łyżeczki suszonego koperku - 2 łyżeczki ziół prowansalskich - ½ łyżeczki suszonej natki pietruszki - ½ łyżeczki suszonego szczypiorku - ½ łyżeczki soku z cytryny - sól, pieprz Drogi internauto - jeżeli przepisy zamieszczone na tej stronie uważasz za ciekawe i chciałbyś(...)Ciebie to będzie dosłownie chwila a dla mnie miły gest doceniający moją pracę i poświęcony czas.  Z góry dziękuję. Wykonanie Suche składniki wymieszać, dodać oliwę/olej, wodę oraz sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej emulsji. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić na ok. godzinę aby sos „przeszedł” aromatem wszystkich ziół. Uwaga – sprawdzona rada

Świat Smaku
Galaretka z pigwowca 159

owoce ma maleńkie - takie miniaturowe pigwy. Obydwa są twarde, cierpkie, kwaśne i kompletnie niejadalne. Nie na darmo nazywane są polską cytryną. Zresztą witaminy C zawierają kilkakrotnie więcej niż cytryny. Kwaśne są bardzo, a maleńkie owoca pigwowca są jeszcze dużo kwaśniejsze niż pigwy. Za to w przetworach zachwycają i smakiem i aromatem. Kiedyś przynosiło się je domu i ustawiało na szafkach(...)ciąg to świetna zabawa. Galaretka jest cudowna, smakowita i bardzo aromatyczna, przyda się na zimowe wieczory. Składniki: 2 kg pigwowca 80 dkg -1 kg cukru lub ksylitolu woda sok z 1/2 cytryny Wykonanie: owoce umyć, przekroić na pół, następnie na ćwiartki. wykroić środek z pestkami. Pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do rondla, zalać wodą tak, by przykryła owoce i wcisnąć

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania