jak zrobić wodę z cytryna - 3778 przepisów (strona:34/252)

Chleb z figą i orzechem włoskim 169

pszennej 2 łyżeczki soli  4 dag świeżych drożdży 3 łyżeczki cukru 34 łyżki masła, roztopione 3-4 łyżki mleka w proszku 2-3 łyżeczki soku z cytryny  450 ml wody, 2 niepełne szklanki Dodatki: 3/4 szklanki pokrojonych orzechów włoskich  1/2 szklanki pokrojonych kandyzowanych fig 5-6 łyżek otrębów żytnich  1. Drożdże rozkruszyć i rozpuścić z cukrem(...)połową szklanką ciepłej wody, odstawić na 10 minut, aby drożdże ruszyły.2. Na patelni prażymy przez 2 minuty otręby z pokrojonymi orzechami, odstawiamy do wystudzenia.3. Do miski przesiewamy dwa rodzaje mąki, dodajemy sól, mleko w proszku, masło, sok z cytryny oraz rozczyn drożdżowy. Wyrabiamy ciasto przez kilka minut, dodajemy figi i prażone otręby z orzechami. Wyrobione ciasto zostawiamy w misce

Apetyczna babeczka
kuracja oczyszczająca po Tybetańsku 170

następnie wstawić do lodówki. Zneutralizuje to nieprzyjemne aromaty. Soda działa także na zaschnięty tłuszcz - rozpuszczamy ją w 3 litrach wody i usuwamy zabrudzenie ściereczką. Szczoteczką do zębów zamoczoną w wodzie z sodą można także szorować fugi(...)Cytryna Sokiem z cytryny możemy z łatwością usunąć resztki jedzenia w mikrofalówce, wystarczy zagotować  sok z odrobiną wody i przecierać roztworem zabrudzoną powierzchnię. Sok z cytryny w połączeniu z oliwą z oliwek jest doskonałym preparatem do mycia mebli, a cytryna z octem - do czyszczenia  wyrobów miedzianych. Plasterek cytryny dodany do prania wybiela ubrania.     . Skórka

w mojej kuchni
JAJKA ZE SZPARAGAMI I KREMEM BESZAMEL. 146

papryka słodka krem: 3 łyżki masła 3 łyżki mąki 300 - 350 ml mleka sok z 1 cytryny sól, biały pieprz Szparagi obrałam, zagotowałam w wysokim garnku wodę z cukrem i sokiem z cytryny tak,  by sięgała do połowy wysokości warzyw ustawionych pionowo. Do gotującej się wody  włożyłam związane ze sobą szparagi i gotowałam 10-15 minut, nie zanurzając(...)przestygły. W czasie gotowania szparagów przygotowałam sos: rozpuściłam masło, dodałam mąkę i przygotowałam zasmażkę. Następnie wlałam mleko,  ciągle mieszając, aby pozbyć się grudek. Dodałam sok z cytryny, wciąż mieszając.  Doprawiłam i zagotowałam ciągle mieszając, aby sos zgęstniał. Na patelni rozgrzałam olej, wbiłam jajka i usmażyłam, posypując zmieloną papryką, solą i pieprzem. Na talerz wyłożyłam porcję gorącego, gęstego sosu

W kuchni Karmel-itki
Grillowane faworki drobiowe w marynacie z galaretki malinowej 258

galaretki)- olej arachidowy- sok z ½ cytryny- sól wędzona- papryka wędzona- chilli w płatkach- pieprz kolorowy świeżo mielony Galaretkę rozpuszczamy w 280ml wrzątku, następnie dolewamy 230ml gazowanej wody mineralnej oraz sok z ½ cytryny. Piersi kurczaka kroimy wzdłuż  na 10 pasków. Każdy nacinamy pośrodku, na długość ok. 3-4cm, w zależności od długości paska. Przewijamy,  jak przy robieniu faworków. Przekładamy

mojewypiekiinietylko
Mus z tuńczyka 138

kostkę i podsmażyć na oleju, ma się dobrze zeszklić. Zupę rozpuścić w 3/4 szklanki wody, żelatynę też rozpuścić w 3/4 szklanki wody. Do malaksera włożyć cebulę , tuńczyka (odsączonego), czosnek, dokładnie wszystko zmielić ,dodać sok z cytryny, rozpuszczoną zupę i żelatynę . Można masę rozdrobnić blenderem. Wymieszać , doprawić solą i pieprzem. Przelać do foremek dobrze nasmarowanych oliwą lub olejem. Wstawić do lodówki

Stare Gary
Domowy majonez 174

temperaturze pokojowej: 2 żółtka 250 ml oleju rzepakowego łyżeczka ostrej musztardy szczypta soli (dodałam 1/3 łyżeczki) szczypta świeżo mielonego kolorowego pieprzu szczypta granulowanego czosnku łyżeczka soku z cytryny łyżeczka ciepłej przegotowanej wody Przygotowanie: Żółtka delikatnie zmiksować z solą, pieprzem, czosnkiem i musztardą. Cały czas miksując dodawać do żółtek po kropelce oleju, po każdej dokładnie mieszając. Gdy masa zacznie gęstnieć, dodać(...)cytryny i dalej miksować. Nie przerywając miksowania wlewać olej cieniutkim strumieniem. Gdy majonez zrobi się bardzo gęsty (po dodaniu mniej więcej połowy oleju) dolać wodę, wmiksować ją w masę i dodać powoli resztę oleju. Gotowy majonez należy przechowywać w słoiczku w lodówce, nie dłużej niż tydzień

Kulinarny Pamiętnik
Salmon in herbs 'en papillote' - łosoś w ziołach w papilotach 153

I love fish. But I realised that I haven't shared any fish recipes for a long time!So today I made salmon with broccoli and

Kulinarna rozmowa
Nowa kategoria na blogu czyli pierwszy koktajl owocowo-warzywny 290

stałe włączycie je do swojego menu ;) Kremowy, zielony koktajl owocowy ze szpinakiem porcja dla dwóch osób Należy przygotować: dojrzałe awokado banana kiwi sok z 1 cytryny dużą garść szpinaku wodę do rozcieńczenia Banana oraz kiwi obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Awokado przekrawamy wzdłuż, wyjmujemy pestkę i wydrążamy miąższ. Pokrojone owoce, umyty szpinak oraz wyciśnięty sok z cytryny blendujemy dokładnie

Ratunku obiad
Sernik z rabarbarem - jeszcze jest czas 162

Mmm, kocham serniki. Uwielbiam rabarbar (tak, tak, wiem. Sezon już się dawno skończył, teraz czas na zupełnie inne dary natury. Ale: przepis jest sprzed dwóch tygodni

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Lemoniada / Lemonade 129

Składniki /  Ingredients :  0,35 l soku z cytryny) / 0,35 l lemon juice 10 łyżek cukru / 10 tablespoons sugar 1 litr przegotowanej zimnej wody / 1 liter of boiled cold water(...)plasterki cytryny / 2 slices of orange Sposób przygotowania / Preparation : Przygotowanie: ok. 30 min, chłodzenie: ok. 1 godz., ilość porcji: ok. 10 Najpierw dokładnie mieszamy cukier z wodą w naczyniu. Następnie dodajemy sok z cytryny i znowu mieszamy. Na końcu wkładamy lemoniadę do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem dodajemy plasterki pomarańczy, możemy dodać listków mięty i kostki lodu. Smacznego! ***** First

Projekty ze smakiem
Domowa masa cukrowa 276

cytrynyaromat pomarańczowyCukier puder i mąkę ziemniaczaną przesiewamy do miski.Żelatynę namaczamy w wodzie.Żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (miskę wkładamy do ciepłej wody) lub w mikrofalówce. Dodajemy do cukru pudru razem z sokiem z cytryny i aromatem.Zagniatamy masę podsypując w razie potrzeby mąką ziemniaczaną.Masa po wyrobieniu jest od razu gotowa do użycia. Jeśli chcemy wykorzystać ją później zawijamy

Ciastkozercy
C - Miód z mleczu czyli syrop z mniszka lekarskiego 157

mniszka lekarskiego Składniki (na około 8 słoiczków o pojemności 200 ml każdy): około 1000 główek kwiatu mniszka lekarskiego 2 kg cukru sok z 3 cytryn 2 litry wody Zbieramy kwiaty mleczu (same łebki z zieloną koroną ale bez łodyżek), najlepiej w miejscach oddalonych od ulic. Następnie  rozkładamy je na rozłożonej(...)przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy kwadrans (15 minut:)  od zagotowania. Po czym zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy na 24 godziny w chłodne miejsce. Następnego dnia odcedzamy płyn przez sitko lub gazę do czystego garnka, dokładnie odciskając kwiatki. Płyn powinien być klarowny i czysty. Do oczyszczonego soku dodajemy cukier, sok z cytryn, dokładnie mieszamy i gotujemy

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Ciasto biszkoptowe z truskawkami i galaretką 711

pieczenia Krem 500 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru kilka kropli aromatu waniliowego 2 śmietan - fix'y (opcj.)  Poncz 1/2szkl. przegotowanej wody sok z cytryny rum cukier do smaku Przygotowanie Ciasto. Białka ubić, dodać cukier, po 1 żółtku i na końcu po trochu mąkę z proszkiem do pieczenia. Piec w temp

coolinarnastrefa.blogspot.com
PRZEPISY MISTRZÓW: Gruszka w czekoladzie wg Magdy Gessler 225

zimnych, waniliowych lodów sprawdziło się przepysznie. Gruszka piękna Helena wg Magdy Gessler Składniki (na 4 gruszki) 1 szklanka cukru 2 łyżki soku z cytryny 200 g gorzkiej czekolady 3/4  szklanki wody (potem w przepisie mowa o 1 litrze, więc tyle w zasadzie jest jej potrzebne) 1 łyżka likieru gruszkowego (nie udało mi się go kupić, zastąpiłam(...)przepisu, to proponuję zwiększyć tą dawkę:) Gruszki obrać, odciąć plasterek od strony przeciwnej niż ogonek, tak aby gruszka stabilnie „stała”. Usunąć gniazdo nasienne. Zagotować  litr wody z cukrem i sokiem z cytryny.  Włożyć gruszki i gotować aż staną się szkliste (gotowałam je około 10 minut). Rozpuścić czekoladę w miseczce postawionej na garnku z wrzącą wodą. Gdy czekolada

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Hummus - pasta z ciecierzycy 196

kilka łyżek zimnej przegotowanej wody 3-4 łyżki oliwy z oliwek pół łyżeczki kuminu, można pominąć szczypta chili 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki soku cytryny sól morska Przygotowanie :  Ciecierzycę namoczyć w wodzie przez noc, następnego dnia przepłucz pod bieżącą wodą, zalej świeżą wodą i ugotuj na miękko. Trwa to około 40-50 min Po ugotowaniu odsączyć, wypłukać(...)zimnej wodzie i przesypać do blendera kielichowego Dodać tahinę,  chili, czosnek i sok z cytryny, blendować około 2 min Dodać oliwę, doprawić do smaku solą, dodać wodę jeśli pasta będzie za gęsta- blendować Przełożyć hummus do miseczki, polać oliwą z oliwek, ewentualnie posypać ulubioną przyprawą czy ziołami.        Hummus można również zrobić z ciecierzycy z puszki

Proste Potrawy

Proponowane wyszukiwania