piersi kurczaka 2 jabłka 2 gruszki 2 brzoskwinie 6 śliwek 2 łyżki masła 1 łyżka oleju 3 goździki 1 kawałek cynamonu 1/2 łyżeczki estragonu 1/2 cytryny sól, pieprz 600 ml wody 3-4 łyżki cukru 6 łyżeczek żelatyny Wykonanie. Owoce obrać i pokroić w cząstki. W rondlu zagotować wodę z cukrem i sokiem z cytryny. Włożyć pokrojone owoce i gotować
Kulinarny karnet Christopheratrzonu brokuła odetnij pojedyncze różyczki. 2. Opłucz je dokładnie pod bieżącą, zimną wodą. 3. W garnku zagotuj posoloną wodę z kilkoma kroplami soku z cytryny. 4. Do gotującej się wody wrzuć opłukane różyczki brokuła. Zmniejsz ogień i gotuj częściowo przykryte przez 2–5 minut 5. Ugotowany brokuł wyłów z gorącej wody i włóż na minutę do miski z lodowatą
Mechanik w kuchnichwili sciagamy go. Smazyc na glebokim oleju z dwoch stron.Lukier:ok 200 gr cukru pudru2-3 łyżki soku z cytryny2-3 łyżki gorącej wody Gdy gniazdka wystygna , szykujemy lukier z cukru pudru , soku z cytryny I wrzatku. Wszystkie składniki mieszamy- jeżeli lukier jest zbyt lejący dodajemy cukier puder- gdy zbyt "twardy" wody. :) Gniazdka "moczymy" w lukrze. Smacznego
Smaki EdytyExpresowe,bardzo proste,wrecz ascetyczne danie z wykorzystaniem ciecierzycy i cukinii.Jesli masz ugotowana ciecierzyce pod reka zrobisz je w niecale 10 minut.Warto wykorzystac ostatnie cukinie do
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!szklanka borówki amerykańskiej1/4 szklanki cukru1/4 szklanki wody 2 łyżki soku z cytrynyw wersji "dla dorosłych" można dodać łyżkę wódki :) PRZYGOTOWANIE Wodę z cukrem zagotowujemy. Gotujemy ok. 5 minut mieszając. Do otrzymanego syropu wrzucamy owoce , sok z cytryny i ,ewentualnie, alkohol. Miksujemy. Schłodzoną masę przekładamy do pojemnika i wkładamy do zamrażarki. Co 30 minut blendujemy by rozbić tworzące się
Moje Kuchenne Rewelacjetortownicę o średnicy 25 cm. Dobrze docisnąć i wstawić do lodówki na minimum 30 min.2. Gruszki umyć, obrać, pokroić na połówki i włożyć do rondelka. Zalać wodą i dodać sok z cytryny, cynamon, goździki i tyle cukru, żeby woda była słodka. Gotować do momentu aż zrobią się „al dente”, czyli przestaną być twarde, ale jeszcze nie będą
UgotujmyTo.pljestem bardzo zadowolona. Powstały wspaniałe naturalne syropy, a teraz czas na nalewki i kto wiec co jeszcze.... Składniki: 120 baldachimów kwiatów dzikiego bzu 2 kg cukru 6 cytryn 4 litry wody 1. Po przyniesieniu bzu do domu obcinamy nożyczkami grubsze łodygi. Kwiaty zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 24 godziny alby puściły sok. 2. W dniu następnym odcedzamy
Apetyczna babeczkawody zimnej tłuszcz do formy Krem śmietana 36% - 700 ml cukier puder- 3 łyżki śmietan fix- 3 opak orzechy włoskie mielone- 3 łyżki Poncz 1,5 szkl przegotowanej wody sok z cytryny do smaku cukier - 1 łyżeczka spirytus -2 łyżki Dodatkowo barwnik zielony do dekoracji róża czerwona gotowa migdały tarte - 4 łyżki PRZYGOTOWANIE: BISZKOPT Białka ubić z cukrem
Kuchnia Danusiowoce były niewoskowane lub ostatecznie bardzo dobrze wyszorowane. Proporcje są tu dość orientacyjne. Składniki: 1 litr wody mineralnej 2 - 3 plasterki pomarańczy 2 -3 plasterki cytryny kilka listków mięty kilka kostek lodu Wykonanie: Wodę przelewamy do dzbanka lub karafki. Dodajemy plasterki cytryny i pomarańczy oraz miętę. Wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. Przed podaniem wrzucamy kostki lodu
Sto kolorów kuchniszklanki wody wykonanie: Kurczaka oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Każdą nóżkę doprawiamy solą i pieprzem oraz nacieramy odrobina oliwy. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy sok z cytryny, rozcięte na pól laski wanilii, miód, kurkumę, cynamon. Wszystko zagotowujemy. Do naczynia z kurczakiem kładziemy liście laurowe i wanilię wyłowioną z garnka oraz wlewamy część przygotowanej mikstury
Przysmaki KarolkiTwister z KFC...Chrupiący, soczysty i aromatyczny kurczak.Zielona, chrupiąca sałata i soczysty pomidor.Kremowy sos z nutą czosnku i świeżo zmielonego pieprzu.Całość otulona pszenną tortillą.Pyszny
Gospodyni Miejskapszennej 2 łyżeczki soli 4 dag świeżych drożdży 3 łyżeczki cukru 34 łyżki masła, roztopione 3-4 łyżki mleka w proszku 2-3 łyżeczki soku z cytryny 450 ml wody, 2 niepełne szklanki Dodatki: 3/4 szklanki pokrojonych orzechów włoskich 1/2 szklanki pokrojonych kandyzowanych fig 5-6 łyżek otrębów żytnich 1. Drożdże rozkruszyć i rozpuścić z cukrem(...)połową szklanką ciepłej wody, odstawić na 10 minut, aby drożdże ruszyły.2. Na patelni prażymy przez 2 minuty otręby z pokrojonymi orzechami, odstawiamy do wystudzenia.3. Do miski przesiewamy dwa rodzaje mąki, dodajemy sól, mleko w proszku, masło, sok z cytryny oraz rozczyn drożdżowy. Wyrabiamy ciasto przez kilka minut, dodajemy figi i prażone otręby z orzechami. Wyrobione ciasto zostawiamy w misce
Apetyczna babeczkanastępnie wstawić do lodówki. Zneutralizuje to nieprzyjemne aromaty. Soda działa także na zaschnięty tłuszcz - rozpuszczamy ją w 3 litrach wody i usuwamy zabrudzenie ściereczką. Szczoteczką do zębów zamoczoną w wodzie z sodą można także szorować fugi(...)Cytryna Sokiem z cytryny możemy z łatwością usunąć resztki jedzenia w mikrofalówce, wystarczy zagotować sok z odrobiną wody i przecierać roztworem zabrudzoną powierzchnię. Sok z cytryny w połączeniu z oliwą z oliwek jest doskonałym preparatem do mycia mebli, a cytryna z octem - do czyszczenia wyrobów miedzianych. Plasterek cytryny dodany do prania wybiela ubrania. . Skórka
w mojej kuchnipapryka słodka krem: 3 łyżki masła 3 łyżki mąki 300 - 350 ml mleka sok z 1 cytryny sól, biały pieprz Szparagi obrałam, zagotowałam w wysokim garnku wodę z cukrem i sokiem z cytryny tak, by sięgała do połowy wysokości warzyw ustawionych pionowo. Do gotującej się wody włożyłam związane ze sobą szparagi i gotowałam 10-15 minut, nie zanurzając(...)przestygły. W czasie gotowania szparagów przygotowałam sos: rozpuściłam masło, dodałam mąkę i przygotowałam zasmażkę. Następnie wlałam mleko, ciągle mieszając, aby pozbyć się grudek. Dodałam sok z cytryny, wciąż mieszając. Doprawiłam i zagotowałam ciągle mieszając, aby sos zgęstniał. Na patelni rozgrzałam olej, wbiłam jajka i usmażyłam, posypując zmieloną papryką, solą i pieprzem. Na talerz wyłożyłam porcję gorącego, gęstego sosu
W kuchni Karmel-itkigalaretki)- olej arachidowy- sok z ½ cytryny- sól wędzona- papryka wędzona- chilli w płatkach- pieprz kolorowy świeżo mielony Galaretkę rozpuszczamy w 280ml wrzątku, następnie dolewamy 230ml gazowanej wody mineralnej oraz sok z ½ cytryny. Piersi kurczaka kroimy wzdłuż na 10 pasków. Każdy nacinamy pośrodku, na długość ok. 3-4cm, w zależności od długości paska. Przewijamy, jak przy robieniu faworków. Przekładamy
mojewypiekiinietylko