jak zrobić wodę z cytryna - 3778 przepisów (strona:27/252)

Herbata miętowo cytrynowa na upały 130

mowy.W kuchni ponad 30 stopni więc się chłodzę.Bardzo zimna herbata miętowa z dodatkiem cytryny i mięty. Składniki: 2 szt herbata miętowa ekspresowa 1 l wody cukier brązowy w kostkach plasterki cytryny kostki lodu listki mięty Przygotowanie: Wodę zagotować ,zalać herbatę miętową i zaparzać około 5 minut  pod przykryciem. Letnią herbatę  w zależności jak kto lubi słodko

Ala piecze i gotuje
Smoothie z nektarynek i melisy 197

wody mineralnej (lub więcej) ewentualnie 1-2 łyżeczki syropu z agawy lub cukru brzozowego Przygotowanie: Nektarynki cytrynę i melisę dokładnie umyj.  Pokrojone nektarynki zmiksuj z wodą, melisą i świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny.  Jeśli masz ochotę posłodź koktajl syropem z agawy lub ksylitolem. Smacznego

Ze smakiem i z pasją
Na ochłodę: sorbet z rabarbaru. Z imbirem 178

cukru 300 ml wody 3-centymetrowy kawałek świeżego imbiru sok z 1 cytryny Rabarbar pokroić w 2-centymetrowe kawałki. Umieścić w garnku razem z cukrem, wodą i sokiem z cytryny. Imbir obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach, dodać do rabarbaru. Całość zagotować, a następnie dusić przez 5-10 minut, aż rabarbar zmięknie i będzie się rozpadał.  Ostudzić. Ostudzoną

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Hiszpańska galaretka z pigwy, dulce de membrillo 194

zapachu cytryny pomocny w czasie przeziębień, czy też nalewkę - pigwówkę.  Owoce pigwy zawierają bardzo dużo pektyn, dlatego świetnie nadają się go zagęszczania owocowych konfitur (np. z gruszek), przygotowywania marmolad i galaretek.  Hiszpanie przygotowują z pigwy specjał o nazwie dulce de membrillo, nazywany u nas galaretką z pigwy lub serkiem pigwowym. Owoce gotuje się z wodą i cukrem(...)skórka z 1 cytryny Przygotowanie: Pigwę lub pigwowca obierz i wydrąż gniazda nasienne. Owoce pokrój na kawałki i włóż do garnka z grubym dnem. Zalej wodą, dodaj skórkę z cytryny i doprowadź do wrzenia. Gotuj pod przykryciem przez ok. 30 min., aż owoce zamienią się w gęste puree. Zmiksuj je na gładko przy pomocy blendera.  Zważ pigwowe puree

Chilli Czosnek i Oliwa
KONFITURA Z RÓŻY 138

pokoleń, więc jak najbardziej polecam. Idealna do ciast, pączków, deserów jaki do podjadania jako samodzielny deser. 20 dag płatków róży 50 dag cukru Sok z  jednej cytryny 2 szklanki wody Płatki oczyści z wszelkich zanieczyszczeń, pyłków. Oczyszczone płatki polać sokiem z cytryny, (z sokiem należy uważać niektóre róże same w sobie mają kwaskowy smak) Następnie płatki z sokiem ugniatać

RAROSSA
Krwawe gniazdka bezowe 182

drzwiczkami.Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.Wiśnie (jeśli ze słoika, to z sokiem) z cukrem umieścić w rondelku. Podgrzewać na średnim ogniu, nie gotując. Dodać sok z cytryny i wymieszaną z wodą mąkę, podgrzewać jeszcze trochę, zdjąć z palnika.Żelatynę odcisnąć, dodać do masy, wymieszać aż do rozpuszczenia. Ostudzić, a następnie schłodzić w lodówce. Kremówkę ubić na sztywno

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Koktajl z natki pietruszki i banana + film 187

ciekawy smak, jest szybki w przygotowaniu w sam raz  na gorące dni. składniki na 2 porcje 1 duży pęczek natki pietruszki 2 banany sok z 1 cytryny 1/2 szklanki wody mineralnej niegazowanej przepis Umytą i osuszoną natkę pietruszki siekamy na mniejsze części, następnie wrzucamy do wysokiego naczynia i blendujemy do czasu aż będzie bardzo drobna, następnie wlewamy(...)cytryny i dodajemy pokrojone banany. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji . Na końcu dolewamy wodę mineralną i jeszcze wszystko miksujemy przez krótką chwilę. Koktajl podajemy schłodzony

Smakowite Dania
Cykoria duszona w piekarniku 153

cukinii odciąć zwiędłe i zniszczone liście, uciąć końcówki. przetrzeć kuchennym ręcznikiem papierowym - nie myć. Umieścić cykorie w naczyniu, polać resztą masła, posypać cukrem i polać sokiem z cytryny. Wlać bulion lub wodę. Naczynie przykryć folią i piec przez 30 - 45 minut aż cykoria będzie miękka. Podawać natychmiast, lub cykorię odłożyć w ciepłe miejsce a powstały sos zredukować na patelni

Stare Gary
Truskawkowy tort dla magistra 192

biszkopty.  *Składniki podane na jeden blat.  Masa: Frużelina: 800 gram świeżych bądź mrożonych truskawek 2.5 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w minimalnej ilości gorącej wody 2/3 szklanki cukru (szklanka 250 ml) 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej(...)łyżkach letniej wody Wykonanie: Truskawki umieścić w garnku, dodać cukier i podgrzewać do rozpuszczenia się cukru i rozmrożenia się owoców. Następnie do truskawek dodać sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną wymieszaną z wodą i całość zagotować do czasu, aż masa delikatnie zgęstnieje. Na sam koniec dodajemy rozpuszczoną żelatynę (należy odrobinę frużeliny wymieszać dokładnie z żelatyną, aby nie powstały grudki) i dokładnie

Krakowskie smaki Ani
Lemoniada arbuzowa 160

można kupić w sklepie. I zdrowsze. Dziś pomysł na lemoniadę z arbuza, naturalnie słodką i orzeźwiającą :) Składniki (na 2 duże kubki ok. 330 ml): 1 szklanka wody (może być gazowana) arbuz 2 cytryny świeża mięta lód Myjemy cytryny, przekrawamy na pół, wyciskamy sok z 3 połówek, ostatnią, czwartą, kroimy na cienkie cząstki. Arbuza kroimy na cząstki. Wyciskamy sok z arbuza(...)też o wyciągnięciu wcześniej pestek. Lód kruszymy na drobne kawałki. Do szklanki lub słoika wkładamy świeże gałązki mięty i cienkie plasterki cytryny, zasypujemy lodem. Wlewamy sok z cytryny i arbuza, uzupełniamy wodą.   Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
JEŻYNOWY SORBET 185

pyszny sorbet znalazłam kiedyś na stronie Uroda i Zdrowie  ... Wersja z jogurtem zaciekawiła mnie. Musiałam go jak najszybciej przyrządzić :)) Składniki:  400 ml wody  250 g jeżyn  1 cytryna  125 g naturalnego jogurtu bez cukru  200 g cukru Przygotowanie:  Przygotować syrop z wody i cukru. Odstawić i ostudzić. Do ostudzonego syropu dodać(...)dwóch cytryn, zamieszać. Owoce zmiksować na pure, wymieszać z jogurtem. Dodać  syrop z wody, cukru i sok cytrynowy. Włożyć do zamrażalnika i po około 2 godzinach zmiksować mikserem, czynność powtórzyć jeszcze 2-3 razy. Wyciągnąć z zamrażalki na pół godziny przed podaniem i raz jeszcze zmiksować

Walijskie Pichcenie
Tureckie pączki nasączone słodkim syropem 157

jeżeli ciasto będzie za rzadkie 60 g semoliny 2 jajka olej o neutralnym smaku do smażenia (np. słonecznikowy lub rzepakowy) na syrop 450 g cukru 300 ml wody sok z 1 cytryny i opcjonalnie skórka obrana obieraczką Przygotowanie: Przygotuj syrop - do rondelka wsyp cukier, wlej wodę i doprowadź do wrzenia, cały czas mieszając. Gdy cukier się rozpuści, dodaj(...)cytryny i ewentualnie skórkę i gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Odstaw do wystygnięcia (możesz zrobić syrop dzień wcześniej). W garnku umieść masło, 250 ml wody oraz sól. Gdy mieszanina zawrze, zdejmij ją z ognia i dodaj do niej mąkę oraz semolinę. Wymieszaj dokładnie drewnianą łyżką, aż ciasto stanie się gładkie i zacznie odchodzić od brzegów. Odstaw do przestygnięcia

Chilli Czosnek i Oliwa
CIASTO CYTRYNOWE Z PIANĄ BEZOWĄ 495

łyżki* masło – 150 g* cytryna – 1 szt ( wyciskamy sok , ścieramy skórkę )MASA CYTRYNOWA:* mąka kukurydziana – 3 łyżki* cukier – 0,5 szkl* woda – 0,5 szkl* cytryna – 2 szt ( wyciskamy sok i ścieramy skórkę )* żółtko – 3 szt* masło – 1 łyżkaPIANA BEZOWA:* białko – 3 szt* cukier – 3/4 szkl* mąka kukurydziana(...)papierem do pieczenia, wsypujemy groch, który obciąży papier i pieczemy 20 min. w 200C.Po tym czasie usuwamy papier i dopiekamy jeszcze ok. 6-7 minut.MASA CYTRYNOWA:W garnku mieszamy wodę z cukrem.Dodajemy mąkę , skórkę i sok z cytryny.Zagotowujmy cały czas mieszając, a następnie zdejmujemy z ognia.Dodajemy żółtka i masło , mieszamy, studzimy.PIANA BEZOWA:Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier.Wsypujemy

Ostra na Słodko
Filet z kurczaka z figami i... 156

dwie z nich kroimy w kostkę.Plastry cytryny i szalotkę również kroimy w kostkę.Na oliwie smażymy szalotkę, aż stanie się szklista, dodajemy miód, kawałki fig ,cytrynę i imbir. Wlewamy wodę, posypujemy pieprzem i solą i dusimy na małym ogniu, mieszając 5-7min.W małym naczyniu żaroodpornym układamy całe figi oblewamy oliwką i podlewamy 2 łyżkami wody. Pieczemy w temp.180stop

Kulinarny karnet Christophera
Kakaowy torcik z truskawkami i bitą śmietaną 297

pieczenia Masa śmietankowa: 500 ml schłodzonej śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru 1 1/3 łyżeczki żelatyny 1/5 szklanki gorącej wody Poncz:  1/2 szklanki gorącej wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soku z cytryny Dodatkowo:2 galaretki truskawkowe truskawkiGalaretki przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. W upalne dni dodajemy mniej wody( na 2 galaretki użyłam 850 ml gorącej wody). Białka(...)Lekko studzimy.  Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Na końcu dodajemy cukier puder i lekko ostudzoną żelatynę. Do masy dodajemy truskawki i delikatnie mieszamy. Cukier rozpuszczamy w wodzie, dodajemy sok z cytryny i zostawiamy do wystygnięcia. Biszkopt nasączamy ponczem. Umieszczamy w obręczy do tortów. Wykładamy ubitą kremówkę z truskawkami, wyrównujemy. Ciasto wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Na dobrze zastygnietej

Mia Cucina Sofieta