czerwona papryka -10 dkg ryżu ( ugotować na sypko ) -puszka krojonych pomidorów -sól, pieprz, słodka papryka -pieprz ziołowy -czosnek niedźwiedzi lub majeranek -olej -2 łyżki miodu -sok z cytryny -1/2 szklanki wody Rybę płuczemy i osuszamy. Dzielimy na kawałki. Przyprawiamy solą, pieprzem ziołowym, słodką papryką i niedźwiedzim czosnkiem. Skrapiamy olejem. Marchew kroimy w cienkie plasterki, cebulę w półplasterki a paprykę(...)stron i zdejmujemy z patelni. Na olej wrzucamy marchew i cebulę. Chwilę smażymy, dodajemy miód i podsmażamy do zeszklenia warzyw. Dodajemy paprykę. Dodajemy pomidory i wodę, mieszamy, doprawiamy do smaku, dodajemy sok z cytryny i smażymy kilka minut. Dodajemy ryż i smażymy przez chwilę. Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy połowę warzyw, układamy rybę i przykrywamy pozostałą częścią warzyw. Przykrywamy naczynie
Maminek kulinarnypietruszki4 łodygi tymiankudużo świeżej bazylii (najlepiej cała doniczka) 2 gałązki rozmarynu4 łodygi tymiankukilka liści szałwii (można pominąć)sól (u mnie morska jodowana)pieprz2 łyżki masła 1 cytryna Pstrągi myjemy pod wodą. Suszymy ręcznikiem papierowym. Skrapiamy ryby sokiem z cytryny. Nacieramy czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą, pieprzem na zewnątrz jak i w środku ryby. Do środka ryby dajemy duuuuuuużą wiązankę
Bon Appetit Małgorzatytymiankudużo świeżej bazylii (najlepiej cała doniczka) 2 gałązki rozmarynu4 łodygi tymiankuwiązanka koperkusól (u mnie morska jodowana)pieprz2 łyżki masła 2 cytrynyPstrągi myjemy pod wodą. Suszymy ręcznikiem papierowym. Skrapiamy ryby sokiem z cytryny. Nacieramy czosnkiem przeciśniętym przez praskę, masłem, solą, pieprzem na zewnątrz jak i w środku ryby. Do środka ryby dajemy duuuuuuużą wiązankę wszystkich ziół. Podstawa to natka
Bon Appetit Małgorzatyużyć ich jako deser a można syrop rozcieńczyć wodą i podać do picia. Ja je uwielbiam:) Składniki:1,5 twardych gruszek,750 gram cukru,1 litr wody,sok z 2 cytryn,2 goździki,laska wanilii,kawałek kory cynamonu,Przygotowanie:Umyte gruszki obrać w całości pozostawiając ogonki. Zalać je sokiem z cytryny. Do garnka na gaz dodajemy cukier, przyprawy, wodę
Anioły w kuchniłyżka* papryczka chili- 1 łyżka* czosnek- 2 ząbki* sos sojowy ciemny- 5 łyżek* woda- 5 łyżek* miód- 2 łyżki z górkąColeslaw:* kapusta czerwona- 1/2 kg (lub biała)* marchew- 1 mała* szczypior- mały pęczek* mleko- 3 łyżki* majonez- 3 łyżki* ocet jabłkowy- 1 łyżeczka* sok z cytryny- 1 łyżeczka* cukier puder- 1 łyżeczka* przyprawy: sól, pieprzUdka z kurczaka(...)Najpierw przygotować marynatę, czyli posiekać cebulę i papryczkę chili na drobno, imbir zetrzeć na tarce, czosnek przecisnąć przez praskę.Wszystkie ww. składniki wymieszać w misieczce, dolać sok z cytryny, sos sojowy, wodę, miód i wymieszać.Umyte udka przełożyć do rękawa do pieczenia i wlać marynatę.Zamknąć worek klipsem i całośc dokładnie wymieszać.Odłożyć do lodówki na minimum 1 godz.Nastawi
Kraina Miodem Płynącapolki uginaja sie od sokow i wody wszelkiego rodzaju, nawet mi przez mysl nie przeszlo zeby gotowac go w domu. Ale tesknota za smakiem dziecinstwa zrobila swoje i dzis od rana popijam pyszny kompot z rabarbaru. Zwylky cukier zastapilam brazowym, a oprocz tego w garnku wyladowala jeszcze laska wanilii i skorka z cytryny tworzac w ten sposob orzezwiajacy napoj. Kompot
Przysmaki Karolkiśmietana kwaśna – 1 łyżka * żółtko – 1 sztKREM CYTRYNOWY : * budyń śmietankowy – 2 łyżki * mleko – 350 ml * mascarpone – 160 g * cytryna – 2 szt * żelatyna – 1 łyżeczka * woda – 1/4 szkl * cukier – ok. 3 łyżkiKREM CZEKOLADOWY : * mascarpone – 170 g * śmietana 36% – 100 ml * nutella – 60 gDODATKOWO : * marmolada truskawkowa – 100 g SPOSÓB(...)mleku, studzimy,Z cytryn wyciskamy sok. , mieszamy z budyniem.Dodajemy mascarpone, , słodzimy wg. uznania i miksujemy na gładką masę.Jeśli chcemy masę mocniej cytrynową dodajemy otartą z cytryny skórkę.Żelatynę mieszamy w wodzie , odstawiamy do napęcznienia.Dodajemy do masy cytrynowej i dokładnie miksujemy.W razie gdyby z żelatyny zrobiły się grudki podgrzewamy chwilę garnek z masą i ponownie miksujemy,Studzimy i wkładamy
Ostra na Słodkociasteczek korzennych lub do piernika łyżka oleju. Mus dyniowy : 300 ml śmietany 30 % 2 szklanki musu dyniowego 3 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny 1 łyżka soku z cytryny Wykonanie : Jajka rozbić oddzielając białka od żółtek Białka ubić na sztywno, dodawać porcjami cukier. Następnie dodać po jednym żółtku , olej i jeszcze chwile ucierać. Wsypać suche składniki i delikatnie wymieszać(...)biszkopt , usunąć papier do pieczenia. Ciasto zwinąć dość ciasno wraz ze ściereczką . Odłożyć do wystudzenia. Śmietanę ubić na sztywno , dosypując cukier. Dodać puree dyniowe. żelatynę zalać odrobiną wody i sokiem z cytryny. Gdy napęcznieje rozpuścić ją trzymając szklankę nad goracą wodą. Dodać do masy śmietanowej. Wstawić na ok pół godziny do lodówki . Po tym czasie biszkopt położyć na folii
Malinowa KawiarenkaKule śniegowe, na taki tytuł trafiłam wertując bardzoooo stary zeszyt z przepisami mojej mamy.A co się kryło pod tą nazwą , a no przepis iście
kolorowotorcikowokiedy są tak smacznie przyrządzone :] DORSZ PO AZJATYCKU. /po części autorski;/ 4 porcje 4 filety z dorsza 1 cały por 3 średnie marchewki olej roślinny 1/2 cytryny pęczek posiekanego szczypiorku 2 papryczki chili woda, 1/2 łyżeczki soli sos: 4 łyżki cukru 4 łyżki octu ryżowego 4 łyżki sosu sojowego 1/2 szklanki wody Filety z dorsza dzielę na połówki lub mniejsze(...)garnka i wlewam tyle wody, aby przykryła rybę. Dodaję 1/2 łyżeczki soli. Zagotowuję i od tego momentu gotuję przez ok. 12 minut. Następnie wyjmuje rybę z wody, skrapiam sokiem z 1/2 cytryny i zostawiam w cieple. Chili pozbawiam pestek, kroję w możliwie najdrobniejszą kosteczkę. Pora kroję w cienkie półplasterki, a marchewkę w cieniutkie słupki. Wkładam, do rondelka po gotowaniu
W kuchni Karmel-itkisztuk. 180g mąki pszennej 10g drożdży 1/2 szklanki mleka 30 dag cukru 1 laska wanilii 2 jajka 80g masła stopionego sól szczypta Poncz. 1/2 szklanki wody 1/2 soku z cytryny 10 dag cukru 2 kieliszki rumu Do przybrania. 200ml śmietany 30% owoce świeże, kandyzowane lub z puszki Wykonanie. Do przesianej mąki wlać drożdże wymieszane z letnim mlekiem(...)mąką i wypełnić ciastem do połowy. Przykryć i odstawić na 20 minut. Piec w temp.160stop. 25 min. Wystudzić i nasączyć ponczem. Poncz - zagotować 1/2 szklanki wody z 10 dag cukru. Dodać sok z połowy cytryny i 2 kieliszki rumu. Babeczki odwracamy spodem do góry i nasączamy. Po 10 min. odwracamy i nasączamy od góry. Teraz możemy trochę poszaleć. Ubijamy
Kulinarny karnet Christopheradużych oczkach, łącznie z jej białą częścią, z 1/4 cytryny otrzeć skórkę i wycisnąć sok (dla wersji bardziej gorzkiej należy zetrzeć również białą część cytryny)- wyciśnięte owoce przełożyć do rondelka, dodać cukier i wodę, całość podgrzewać na małym ogniu do czasu, aż masa będzie gęsta, często mieszając, zwłaszcza pod koniec, gdyż masa może zacząć przywierać do dna (trwa
Smakołyki Berenikimniszka...i kolejny eksperyment..tym razem dodatkiem są goździki i cynamon..podpatrzyłam tutaj. 350 kwiatków (same łepki bez ogonków) 1 cytryna 5 goździków szczypta cynamonu[ u mnie laska cynamonu] ok 1 litra wody(...)cukru Zebrane świeże kwiaty mniszka lekarskiego rozłożyć na papierze na około 15 minut, by wyszły z nich robaczki. Następnie włożyć do garnka, zalać zimną wodą, dodać 1 pokrojoną cytrynę , goździki i cynamon.Gotować około 20 minut i pozostawić do następnego dnia. Po tym czasie przecedzić napar przez sito. Następnie zagotować , dodać cukier .Gotować na wolnym ogniu bez przykrycia około
Moje domowe kucharzeniesłodkości owoców. składniki: 1,5 litra wody, ½ szklanki cukru, 6 dużych papierówek, sok z 1 cytryny, kilka łyżek czarnych i czerwonych porzeczek. Przygotowanie: W garnku zagotowujemy wodę z cukrem, dodajemy sok z cytryny. Gdy lekko mryga (wrze), wrzucamy pokrojone w ćwiartki jabłka bez gniazdek nasiennych. Gotujemy ok. 5 minut. Wrzucamy dla koloru trochę czerwonych i czarnych porzeczek. Studzimy, wstawiamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSKŁADNIKI: biszkopt: 1/2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 6 jajek, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 szklanki kakao. poncz: 1/2 szklanki ciepłej wody, sok z połowy cytryny, 3 łyżeczki cukru. krem: 250 g serka mascarpone, 300 ml kremówki, 2 łyżki cukru pudru, owoce: kiwi, winogrona, nektarynki. Przepis: Mąkę pszenną przesiewamy z mąką ziemniaczaną(...)tortów ze sklepu redcoon.pl Użyłam 2 blaty do zrobienia mojego torcika. Jeden przekroiłam na pół i powstały mi dwa małe blaty.Poncz: W ciepłej wodzie rozpuszczamy cukier, energicznie mieszając. Następnie wlewamy sok z cytryny. Pierwszą połówkę nasączyłam ponczem, nałożyłam masę z owocami, położyłam drugą połówkę i przykryłam kremem. Cały torcik dookoła smarujemy kremem. Drugi biszkopt pokruszyłam i obsypałam
Aga w kuchni