cukru 4 jajka 25 dag masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 torebki herbaty sok z jednej cytryny SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Zaparzyć herbatę (torebki zalać 200 ml gorącej wody) odstawić do przestygnięcia, z cytryny wycisnąć sok. Żółtka oddzielić od białek, ubić z nich sztywną pianę. Żółtka zmiksować z cukrem na puszystą masę, cały czas miksując dodawać masło na końcu
RAROSSAcytryny 5 łyżek cukru 8 łyżeczek żelatyny około 100 ml wody Wykonanie: Wiśnie umieścić w ganku dodać cukier, sok z cytryny i zagotować. Zmiksować dokładnie blenderem. Żelatynę dokładnie rozpuścić w wodzie tak aby nie było grudek, lekko przestudzoną dodać do wiśni. Wystudzić, schłodzić w lodówce do lekkiego zgęstnienia. Następnie ubić na sztywno śmietanę kremówkę i stopniowo
Krakowskie smaki Anizawartość jednej puszki) 1/2 łyżeczki mielonego kuminu 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oliwy do przybrania: sos tahini: 3 łyżki pasty tahini, 2 łyżki soku z cytryny, szczypta soli, 1-2 łyżki wody dla rozrzedzenia konsystencji posiekana natka pietruszki za'atar do posypania (jeżeli nie macie, to po prostu pomińcie) Przygotowanie: W dużym garnku rozgrzej oliwę na średnim ogniu. Wrzuć wszystkie(...)bulion, doprowadź zupę do wrzenia, przykryj pokrywką, zmniejsz ogień do małego i gotuj przez ok. 30 min. W miseczce wymieszaj pastę tahini, sok z cytryny i szczyptę soli. Dodaj 1-2 łyżki wody, aby uzyskać konsystencję przypominającą rzadką śmietanę. Zmiksuj zupę na gładki krem przy pomocy blendera. Rozlej do misek. Podawaj z sosem tahini, chrupiącą ciecierzycą, posiekaną natką pietruszki
Chilli Czosnek i Oliwacukru4 cytrynyWykonanie:Nazbierany kwiat odstawiamy na kilka godzin,żeby powychodziły z niego owady.Po tym czasie zalewamy go wodą, odstawiamy na 24 godziny. Po tym czasie odciskamy przez ściereczkę kwiaty, wyciskając z nich płyn. Wlewamy wszystko do dużego garnka, dodajemy sok wyciśnięty z cytryn oraz już gotując na wolnym ogniu dodajemystopniowo cukier. Po ok 15 minutach gotujący się,,miód" dopiero zaczyna
Z Majeczką w kuchniszklanką wody, smażymy do uzyskania w miarę gładkiej konsystencji. W razie, gdyby dynia przywierała do dna, to należy dodać wody. Ja dodatkowo użyłam blendera kiedy dynia była już miękka, by dżem miał gładką konsystencję.2. Dodajemy cukier żelujący, sok z cytryny i imbir, całość smażymy ok 5 minut cały czas mieszając.3. Gorący dżem przekładamy do słoików wcześniej przygotowanych, zakręcamy
Kuchnia domowa Aniproszku do pieczenia, 1 szklanka cukru, 6 jajek, Krem: 400 ml kremówki, 0,5 szklanki cukru, 300 g jagód, Nasączenie: 1,5 szklanki ciepłej wody, 1/2 soku z cytryny, 40 g wódki, 16 g cukru waniliowego. Przygotowanie:Ciasto: Jajka ucieramy z cukrem w misce postawionej na garnku z podgrzewana wodą - wtedy biszkopt jest pulchniejszy
Aga w kuchnipiersi z kurczaka 400 gram ziemniaków 200 gram marchwi 150 gram zielnego groszku – mrożonego 150 gram szynki gotowanej ½ szklanki majonezu 20 gram żelatyny / 1 szklanka wody 6 jajek ugotowanych na twardo Sok z cytryny Sól Pieprz 3 – 4 ząbki czosnku Wykonanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach w lekko osolonej wodzie, podobnie marchew oraz groszek. Lecz każde z nich w oddzielnych naczyniach(...)majonez. Jajka obieramy, odcinamy czubki. Czubki ścieramy na tarce warzywnej i dodajemy do sałatki. Całość mieszamy i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz przepuszczonym przez praskę czosnkiem. Żelatynę rozpuszczamy w szklance gorącej wody. Gdy żelatyna będzie stygła, przygotowujemy formę. Keksówkę ( góra około 30 cm ) wykładamy wewnątrz folią aluminiową. Przestudzoną żelatynę dodajemy do sałatki. Dokładnie mieszamy lecz robimy
Smaki EwyWstawiamy blaszkę do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i pieczemy ok 30-35 min do lekkiego zezłocenia. Podczas gdy zaczyna się piec nasze ciasto przygotowujemy syrop. Łączymy wodę, cukier, sok sok z cytryny, miód i laskę cynamonu w rondelku. Całość doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy tak ok 7-10 min, aż lekko zgęstnieje. Wyjmujemy korę cynamonu i odstawiamy
Malinowe Pocałunkiimbirowy sok do herbaty i nie tylko. Mi smakuje także rozcieńczony wodą. Można wspomagać się nim podczas przeziębienia i rozgrzać po długim zimowym spacerze. Jeśli dodacie do niego sporą ilość cukru otrzymacie gęsty syrop. Mi zależało na jego właściwościach prozdrowotnych, dlatego dodałam do soku tylko sok z cytryny i miód. Moja wersja jest dość pikantna, niezbyt słodka, bo takie napoje
Ze smakiem i z pasjątartą i wylewamy masę. Biszkopt pieczemy w temp. 180st. C przez ok 20 min - w zależności od piekarnika.Masa cytrynowa:Budynie rozpuścić w 1 szklance wody. Drugą wlać do garnuszka, wycisnąć sok z 2 cytryn, dodać cukier, rozpuszczone budynie i ugotować tak jak tradycyjnie robimy budyń.Zdjąć z ognia, dodać margarynę pociętą na mniejsze kawałki i wymieszać dokładnie mikserem
charlotte gotujewody1 białko1 łyżka soku z cytrynykilka listków suszonej lub świeżej mięty (wedle uznania jak kto lubi bardziej czy mniej miętowy)Przygotować miętowy syrop. Wodę zagotować z dodatkiem cukru, listków mięty i soku z cytryny. Wyjąć listki mięty i wystudzić.Kiwi obrać ze skórki i zmiksować, można przetrzeć przez sito aby usunąć pestki. Połączyć z wystudzonym syropem. Dodać
Monia miesza i gotujemarchew 1 cebula 1 mały por 1 mały seler ½ kromki chleba na zakwasie 1 filiżanka bulionu warzywnego (woda+kostka) kilka kulek ziela angielskiego 3 liście laurowe kilka goździków kilka łyżek wina czerwonego (lub więcej) 1 łyżka startej skórki z cytryny sól, pieprz sok z cytryny do smaku 1 mała paczka rodzynek Pokrój pora w plasterki. Pozostałe warzywa drobno posiekaj(...)podsmaż. Następnie zalej bulionem, dodaj chleb, ziele angielskie, liście laurowe, goździki, wino, skórkę z cytryny i duś do miękkości. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. (Jeśli potrzeba, dodaj wody). Gdy warzywa już trochę zmiękły, dodaj rodzynki i duś jeszcze chwilę. Troje sprzedawców samochodów zostaje wystawionych na próbę uczciwości i lojalności. Czy ich kolega po fachu, Heniek
Qlinarnie i Qlinarniebrzuszki moich dzieci. Przepis cytuję: Składniki: - 1,5 kg mocno dojrzałych truskawek; - 1,5-2 kg dojrzałego rabarbaru (najlepiej odmiana malinówka); - 1 kg cukru; - 600 ml wody; - 2 łyżeczki soku z cytryny Truskawki kroimy na ćwiartki a rabarbar drobno siekamy. Wsypujemy je do garnka z grubym dnem i zasypujemy cukrem. Mieszamy i odstawiamy na około godzinę. Następnie(...)garnka dolewamy wodę i ustawiamy go na małym ogniu. Owoce gotujemy około 30-40 minut. Na koniec dolewamy sok z cytryny. Po tym czasie sok zlewamy dwukrotnie przelewając go przez drobne sito (odcedzając sok po raz pierwszy mieszajcie zawartość sitka i odkładajcie owoce do innego naczynia – powstanie z nich pyszny dżem). Jeśli chcecie, aby sok służył Wam zimą przelejcie
dom-agi.pljest bardzo wilgotne i mimo to pulchne. Gorąco polecam Wam ten przepis. Następnym razem przygotuje ciasto z syropem pomarańczowym. Syrop: 1 szklanka wody 3/4 szklanki cukru pudru sok z 1 cytryny Ciasto 1 szklanka kaszki manny 1/2 szklanki cukru 1 1/2 szklanki jogurty typu(...)greckiego 1/2 szklanki oleju roślinnego 3 jajka 3 łyżki mąki 1 cukier waniliowy 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotować syrop: Wodę zagotować z cukrem, dodać sok z cytryny i odstawić do wystudzenia. Żółtka ubić z cukrem, dodać kaszkę, jogurt, mąkę , olej, proszek do pieczenia i sodę, wszystko dokładnie wymieszać. Białka ubić
Jadło i czytadłoporcji):* - 10 plastrów wędzonego boczku lub pancetty - 300g mrożonego zielonego groszku - 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany - 150g sera parmezan - 1 cytryna - mały pęczek mięty - 400g makaronu kolanka Chifferi Podravka - olej, masło - s&P W garnku zagotować wodę. Osolić. Wrzucić makaron i gotować 8 minut (krócej niż podano na opakowaniu, ponieważ później makaron dorzucimy do boczku). W międzyczasie boczek drobno(...)czasie posiekać miętę. Kiedy boczek uzyska złocisty kolor, dodać mrożony groszek i mocno potrząsnąć patelnią. Po minucie dodać śmietanę i posiekaną miętę. Makaron odcedzić, zostawiając nieco ugotowanej wody. Makaron dodać do boczku. Cytrynę przekroić na pół i dodać sok do makaronu. Kiedy całość zacznie bulgotać, zdjąć patelnię z ognia. Ważne jest to, aby sos miał kremową i gładką konsystencję. Jeżeli
CookYourself